48 INT. VOLKSWANDERUNG NIMSTAL-WANDERER MESSERICH.
NIMSTAL WANDERER. MESSERICH. NIEDERWEIS / SÜDEIFEL.
Niederweis is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en maakt deel uit van het district Bitburg-Prüm. Wij vertrekken met de wandeling in het centrum van het dorpje met grote boerderijen en een prachtige kerk.
Voor we het dorp verlaten komen we aan het Schloss van Niederweis het kleine barokke schloss werd door Frans Eduart Anton Baron von der Heyden gebouwd. Spijtig dat alle documenten van het schloss verdwenen zijn bij de dood van de laatste baron en daardoor is weinig bekend over de oorsprong van het schloss. Het wapenschild boven op het fronton is een van de weinige getuigen over de geschiedenis van het schloss. Het jaartal 1751 is een van de weinige getuigen over de oorsprong van het kasteel.
De laatste baron von der Heyden stierf in 1840 en liet zijn gehele vermogen over aan de overheid. Het Schloss werd verschillende keren verpacht en kwam in erbarmelijke toe stand te komen en verloor zijn oorspronkelijk karakter. Gelukkig in 2005 kocht men het kasteel en men restaureerde het met veel zorg. Terug in oorspronkelijke toestand. Nu is het terug een juweeltje van barokke bouwkunst. Wij wandelen de kleine rivier over en komen zo in het bos. Prachtige bossen en prachtige omgeving.
Het natuurpark Südeifel is een juweeltje van natuur. Met machtige rotsformatie en diepe kloven maar wel prachtige zichten over de vallei gewoon adembenemend mooi.
We komen dan wat later aan Panzerwerk katzenkopf De van 1937 tot 1939 gebouwde bunker "Katzenkopf" is de meest noordelijke en vandaag de dag enige "B-Werk" bunker van de voormalige "Westwall" die in Duitsland te bezichtigen is. Hierin is vanaf 1979 in drie toegankelijke verdiepingen het Westwallmuseum ingericht met een interessant overzicht van fotodocumentatie en wapens.
In 1947 werd de bovenste verdieping door de toenmalige Franse bezettingsmacht vernield en aansluitend dichtgestort. Na een reünie van het voormalig Infanterie Regiment 39 uit Düsseldorf begon de vrijwillige brandweer van Irrel in juli 1976 de bedolven bunker bloot te leggen en voor bezichtigingen in te richten. Op de omhoog rijzende betonresten werd een herdenkingsmonument opgericht voor de meer dan 4000 gevallenen en vermisten van het 39. Regiment Fuseliers uit Düsseldorf.
Ter bescherming van de Duitse Westgrens werd vanaf 1936 (officieel vanaf 1938) een beschermingslinie gebouwd, bestaande uit bunkers, tankgrachten, loopgraven en prikkeldraadversperringen. Deze linie strekte zich uit het noorden van de Nederrijn tot in het zuiden onder Bazel over een lengte van 630km en kreeg in de loop van de bouwperiode de naam "Westwall". In deze "Westwall" waren 22000 bunkers en andere voor de bouwwerken gepland. Uiteindelijk werden ongeveer 14800 bunkers en bouwwerken gebouwd, waaronder 32 gepantserde onderkomens van het type "Baustärke B" (d.w.z. tot een dikte van 2m). Op de bovenste verdiepingen was in totaal plaats voor 45 kamers van uiteenlopende oppervlakte. Hier waren verblijven voor de 84 manschappen, wachtlokalen, gevechts- en waarnemingsposten, ziekenverblijf, toiletten en waslokaal, munitieopslagplaatsen voor 5cm granaten en mitrailleurmunitie, opslagruimte voor de voorraden, keuken, telefooncentrale en stroomcentrale ondergebracht. In de stroomcentrale zorgden 2 diesel- aggregaten voor de noodzakelijke stroom voor de meer dan 60 lucht- en waterpompmotoren, de elektrische verwarming en de verlichting.
Twee naar zes zijden gerichte pantsertorens met ieder 2 MG 34 mitrailleurs waren samen met de vestingvlammenwerper en de machinegranaatwerper bedoeld voor de rondom-verdediging. Een artillerie- en infanterie-waarnemingstoren dienden voor de waarneming rondom en de vuurleiding. In het onderste gangenstelsel bevinden zich 2 grote gangen met een totale lengte van 138 Meter. In de bronkamer naast dit gangenstelsel bevindt zich een put met een diepte van 180 Meter. De van 1937 tot 1939 gebouwde bunker "Katzenkopf" is de meest noordelijke en vandaag de dag de enige "B-Werk" bunker van de voormalige "Westwall" die in Duitsland te bezichtigen is. Hierin is vanaf 1979 in drie toegankelijke verdiepingen het Westwallmuseum ingericht met een interessant overzicht van fotodocumentatie en wapens.
Wij wandelen verder en komen zo terug aan het Schloss wij gaan even een bezoekje brengen aan het kasteel omgeving in het café kunnen we genieten van de eigen gebrande koffie en een lekker stukje taart.
Wij keren terug naar ons vertrekpunt een pracht van een wandeling, wat verder langs de terugweg komen aan de Romeinse Villa Otrang. Hier stoppen we even om dit monument te bezoeken. De Romeinen hebben in de streek van Trier tal van grote bedrijven opgericht villa bij Otrang was een landbouwbedrijf met herenhuis.
De eerste Romeinse kolonisten vestigden er zich in de eerste eeuw na Christus. De villa werd herhaaldelijk vergroot en telde uiteindelijk 66 vertrekken en drie badinstallaties met verschillende vloer verwarmingssystemen. Tijdens de volksverhuizing werd het landhuis omstreeks 400 na Chr. verwoest. In 1838 liet Friedrich Wilhelm IV van Pruissen de nieuw ontdekte ruïne uitgraven. De blootgelegde resten en de voorwerpen werden zorgvuldig opgeborgen - een vroeg voorbeeld van monumentenredding en bescherming (Denkmalschutz) in Duitsland. In vier vertrekken zijn de prachtige mozaïekvloeren bewaard gebleven. Wondermooi zijn de dierenafbeeldingen: roofdieren die hun prooi door versierde bogen jagen, terwijl een kraanvogel een slang verslindt. Zulk een woonluxe moet geenszins onderdoen voor die van de rijke bovenlaag van de bevolking in de hoofdstad Rome.
Voor het fotoalbum op de link klikken
|