MARCHE DE LA CUVEE DE LA JONQUILLE. / MARCHEURS DE L’OURTHE ET LAVAL. / SAINTE-ODE. Houmont. 12/08/2018
MARCHE DE LA CUVEE DE LA JONQUILLE.
MARCHEURS DE L’OURTHE ET LAVAL.
SAINTE-ODE. Houmont.
“In het hart van de valleien van de Ourthe en de Laval, biedt de gemeente Sainte-Ode u kristalheldere rivieren, talrijke wandelpaden en een ongeschonden natuur.” Zo promoot Sainte-Ode zich en dit is eigenlijk niet overdreven. Genesteld in het Ardense massief en temidden van groene velden, verzekert Sainte-Ode, samen met haar 24 dorpen en gehuchten, ons een aantrekkelijk en schilderachtige wandelingen. De naam van de wandeling MARCHE DE LA CUVEE DE LA JONQUILLE. De Cuvée de la Jonquille is een amberkleurig bier, van hier. De plaats van vertrek heeft ook een bijzondere betekenis. Place 194the Glider Infantary Regiment
John J. Schumacher was 18 jaar in 1945 en was lid van het 194th Glider Infantry Regiment, bataljon van het 17th Airborne Division. Op 4 januari kende hij zijn vuurdoop in het dorp Houmont waar een verbitterde strijd plaatsvond gedurende meer dan een week. Na deze strijd bevrijdden de Amerikanen de dorpen Houmont, Rechirval, Hubermont, Millomont, Rechimont, Laval en Renuamont. Als teken van dankbaarheid voor zijn inzet om de waarden van de vrijheid en de verdraagzaamheid te verdedigen heeft de gemeente Sainte-Ode de naam van de 194th Glider Infantry Regiment gegeven aan de "place de Houmont” waar deze eenheid verbleef gedurende januari 1945. Om John Schumacher te bedanken voor zijn inzet en ter herinnering van al zijn wapenbroeders kreeg hij in maart 2012 de titel van eerste ereburger van Sainte-Ode.
We wandelen door het prachtige landschap van Sainte-Ode. Wat prachtige vergezichten en zo mooi om te wandelen velden en weilanden met bruin-rosse koeien. De boerderijen en huizen liggen verspreid in het landschap. Dat het hier goed is om te verblijven zien we aan de boerenzwaluwen die hier met 10 talen rondvliegen en op de elektriciteitsdraden zitten wat mooi toch om te bekijken, we nemen de tijd om wat foto’s te maken en de zwaluwen te bekijken. We wandelen verder en komen in de dorpjes Rechimont en Hubermont. Enkele huizen en een kerk verder zitten we in Rechrival. Hier is de route meer golvend en we krijgen een paar heuvels aangeboden die we beklimmen en waar je getrakteerd word op prachtige vergezichten over het landschap. Weer verder genieten van al het moois dat ons geboden word en we wandelen Houmont binnen met enkele heel mooie huizen en boerderijen. We komen terug aan ons vertrek waar deze wel heel mooie wandeling eindigt.
44E MARCHE DE LA GODASSE. / LA GODASSE OUPEYE. / OUPEYE. 12/08/2018.
44E MARCHE DE LA GODASSE.
LA GODASSE OUPEYE.
OUPEYE
Vandaag een wandeling in Oupeye, we parkeren aan het kasteel van Oupeye enkele honderd meters van de start. We kunnen hier het kasteel van Oupeye goed zien.
De eerste schriftelijke vermelding van een feodale heer van Oupeye dateert van 1176, toen er sprake was van een Gérard d'Oupeye. In de 13e eeuw was er sprake van een Lambert d'Oupeye, een Luikse ridder die bekend was vanwege zijn dapperheid. De donjon is van zeer oude datum. Het vierkante bouwwerk is gebouwd uit natuurstenen blokken, delen zijn later in baksteen gerestaureerd. De bovenste verdiepingen werden afgebroken toen de toren dreigde in te storten. In de 17e eeuw werd het eigenlijke kasteel - afgezien van de donjon - geheel herbouwd door Jan Curtius. In 1780 werd het kasteel opnieuw herbouwd, nu in classicistische bouwstijl. Het kasteel kwam, na bezit van de familie Curtius te zijn geweest, in handen van de familie de Grady de Horion, welke het in 1970 aan de gemeente Oupeye verkocht. Tegenwoordig is het in gebruik als cultureel centrum.
We gaan van hieruit naar de inschrijving waar onze eigenlijke wandeling begint. We wandelen nu een eindje door de velden om zo aan de Maas te komen welke we een heel eind volgen. Als we de brug oversteken zijn we in Hermalle Sous Argenteau, ligt op een langgerekt schiereiland tussen Maas en Albertkanaal. Vooral ten zuiden van de kom bevindt zich metaalindustrie. Le Hemlot, ten zuiden van de kom, is een natuurgebied. Een ander natuurgebied is La gravière Brock welke we nu inwandelen. Het betreft een voormalige grindgroeve nabij de Maas, welke vanaf 2012 werd herschapen in een natuurgebied. Er zijn grote waterpartijen die van belang zijn voor de overwintering van watervogels. We wandelen verder het dorp binnen en langs de oude arm van de Maas een paradijs voor watervogels wel mooi om ze te kunnen bekijken we nemen ruim de tijd en dan weer verder tot de volgende controlepost, dan wandelen we weer verder nu gaan we richting Oupeye en dit door de velden en langs de akkers het golvend landschap en de vergezichten zijn heel mooi. Dan komen we terug aan het Kasteel van Oupeye. Waar onze wandeling eindigt. Een prachtige en aangename wandeling met onze wandelvrienden van Oupeye.
L’AOUTIENNE. / LES MARCHEURS DE L’AMITIE LANDENNE. / LANDENNE-SUR-MEUSE. 09/08/2018.
L’AOUTIENNE.
LES MARCHEURS DE L’AMITIE LANDENNE.
LANDENNE-SUR-MEUSE.
Landenne een deelgemeente van Andenne. Op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 is de plaats aangeduid als het dorp Landenne. Het lag in het graafschap Namen, dicht bij de grens met het prinsbisdom Luik. Op het eind van het Ancien Régime werd Landenne een gemeente in het arrondissement Hoei in het Ourthedepartement, wat na de Franse periode de Nederlandse provincie Luik werd. In 1977 werd Landenne een deelgemeente van de fusiegemeente Andenne en werd zo overgeheveld naar de provincie Namen en het arrondissement Namen. In het noorden van Landenne werd wat grondgebied uitgewisseld met Héron, zodat de gemeentegrens daar voortaan samenviel met het tracé van de autosnelweg. We wandelen het dorp uit en zien de grote prachtige beschermde kasteelboerderij genaamd "ferme Libois". Het mooi stenen geheel is gesierd met twee torentjes die voornamelijk uit de zestiende en de zeventiende eeuw dateren. Dit was vanaf de 14de eeuw de zetel van een Naamse heerlijkheid. Oorspronkelijk grensde de hoeve aan een kasteel. Maar nadat dit jarenlang onbewoond bleef, werd het in 1946 afgebroken. Er rest enkel nog een deel stenen muur links van de hoeve, aan de voet van de vijver. We wandelen door het dorpje en door de velden en weilanden. We blijven door dit prachtige landschap wandelen met mooie vergezichten over het golvend landschap tot we in het volgende dorp komen waar controle is. Dan weer verder, dan komen we aan “Ferme du Chant d’Oiseaux” Gelegen aan de rand van het bos en van het natuurpark van Sclaigneaux, is de kasteel-boerderij "Chant d'Oiseau" een vee- en akkerbouwboerderij (runderen, kleine dieren, pony's) in de buurt van een natuurreservaat, aan de rand van een bos en twee vijvers. Hier is de rust en controlepost. Wat is het hier mooi, golvende landschap. Nog even verder en we komen zo terug aan ons vertrek.
MARCHE ADEPS. / PETIT DE PIERRES ET D’EAU. / FALLAIS. 05/08/2018.
MARCHE ADEPS.
PETIT DE PIERRES ET D’EAU.
FALLAIS.
Vandaag een wandeling met ADEPS in Fallais. Vertrek aan de spoorweg en we steken de ‘Le Mehaigne” over. Prachtige natuur hebben we nu hier gehad. Kan ook niet anders we zijn in het “Parc Naturel Burdinale-Mehaigne”
Het Natuurpark Burdinale en Mehaigne ligt in Haspengouw, in de driehoek gevormd door de steden Huy, Andenne en Hannut. De non-profitorganisatie "Studies en promotie van het regionale natuurpark van de vallei van de Burdinale" werd in 1981 opgericht en het natuurpark wordt in 1991 definitief erkend. Het omvat 22 dorpen entiteiten Braives, Burdinne, Héron en Wanze, ongeveer 15.000 inwoners leven in het natuurpark. De rivieren waar het zijn naam aan ontleent, Burdinale en Mehaigne groeven twee zeer gevarieerde valleien vanuit geografisch oogpunt, met interessante landschappen en mooie en goed bewaarde dorpen. Ze hebben het geluk dat het ontmoetingspunt zijn tussen het plateau van Hesbaye en de oevers van de Maas. Deze functie geeft de bosecosystemen van wetlands en graslanden onderkant van valleien aan de ene kant, en agrarische uitgestrekte van de andere Haspengouw. Als wandelaar genieten we van gevarieerde wandelingen in het midden van de bijzondere flora en fauna met vele Natura 2000-gebieden, het Europese netwerk van opmerkelijke biodiversiteit.
We gaan verder met onze tocht en komen aan de “Charmille”van het kasteelPitet Castle bestaande uit gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw en een boerderijplein in Maaslandse Renaissance gerenoveerd in de negentiende eeuw in het prachtige park. Wij kunnen alleen maar door de Charmille wandelen en van de rest zien we niks. Weer verder met onze tocht en komen aan de kasteelhoeve en de tuinen van de planten.
JARDIN DES PLANTES DE PITET: De beheerscommissie van het ‘Natuurpark van de valleien van de Burdinale en de Mehaigne’ liet deze tuin aanleggen binnen de muren van de vroegere moestuin uit 1860 van het kasteel van Pitet. In de Plantentuin gedijen meer dan 300 inheemse plantensoorten waaronder geneeskrachtige planten, wilde en eetbare planten, kruiden en verfplanten. Een deel is gerangschikt volgens plantkundige familie, een ander deel volgens eigenschap (giftige planten, planten die tussen het graan groeien, eetbare planten, geurende planten en planten die haalinsecten aantrekken). Weer verder komen we aan het Kasteel van Fallais.
Het Kasteel van Fallais is een kasteel uit de 13e eeuw in Fallais in de provincie Luik. In de dertiende eeuw behoorde het toe aan de familie Beaufort. In 1275-1278 geraken de Heren van Fallais betrokken bij de zogenaamde koeienoorlog uitgevochten tussen het Graafschap Namen en het Prinsbisdom Luik. In oktober 1468 verbleef Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, eigenaar van Fallais, met Lodewijk XI van Frankrijk, koning van Frankrijk, in het kasteel tijdens de vernietiging van Luik Het kasteel werd door Auguste Van Assche in 1881-1882 gerenoveerd.
Tegenover het kasteel de grote kasteelhoeve. We gaan weer verder met onze tocht. Nog even en we komen aan de halte plaats Fallais. Wij zitten nu op de oude spoorlijn Landen-Statte-Ciney deze werd in 1875 ingehuldigd en tot 1964 in bedrijf. Village du Saule.
In het hart van het natuurpark Burdinale-Mehaigne, is het Village du Saule een charmant en opmerkelijk historisch en natuurlijk ensemble om te ontdekken ... Het bevat vele opvallende gebouwen, waaronder een oud 17e-eeuws hof van justitie en een oude molen, beide volledig gerestaureerd. Aan deze gebouwen, aan de rand van Mehaigne, is een speelse en leerzame wilgenbaan aangelegd. Deze verrassende ruimte bevat een avonturenrondleiding, een labyrint, een watertuin, een levende wilgentunnel, een salicetum, een osierie, een visvijver en een veelvoud aan elementen zodat u de wilg in alle staten kunt ontdekken! Niet ver daarvandaan ligt het natuurreservaat Hosdent-moeras van 8 hectare. Deze betoverende omgeving zorgt voor prachtige wandelingen zoals La Rainette des Marais, maar biedt ook de mogelijkheid om de ontdekking van de regio voort te zetten via de Traversine (RAVeL-lijn 127).
We wandelen verder en komen aan de hoeve “Chardon”. Deze vierkantshoeve uit de XVIIe eeuw was oorspronkelijk eigendom van de famlie A Gilkinet en C.Marshall het wapenschild boven de deur is van Gilkinet en draag de datum 1692. Op de sluitsteen van de poort staat 1780 als datum. De “Chardon” de Distel is het embleem van de familie. We komen zo terug in het dorp nog langs de oude watermolen en dan zijn we terug op onze startplaats. De wandeling van ADEPS is zeker een van de mooiste die we al gedaan hebben. Een pracht van een wandeling met veel natuur en erfgoed zoals wij het graag hebben.
MARCHE ADEPS. / PETIT DE PIERRES ET D’EAU. / FALLAIS Deel1 05/08/2018
MARCHE ADEPS.
PETIT DE PIERRES ET D’EAU.
FALLAIS.
Vandaag een wandeling met ADEPS in Fallais. Vertrek aan de spoorweg en we steken de ‘Le Mehaigne” over. Prachtige natuur hebben we nu hier gehad. Kan ook niet anders we zijn in het “Parc Naturel Burdinale-Mehaigne” Het Natuurpark Burdinale en Mehaigne ligt in Haspengouw, in de driehoek gevormd door de steden Huy, Andenne en Hannut. De non-profitorganisatie "Studies en promotie van het regionale natuurpark van de vallei van de Burdinale" werd in 1981 opgericht en het natuurpark wordt in 1991 definitief erkend. Het omvat 22 dorpen entiteiten Braives, Burdinne, Héron en Wanze, ongeveer 15.000 inwoners leven in het natuurpark. De rivieren waar het zijn naam aan ontleent, Burdinale en Mehaigne groeven twee zeer gevarieerde valleien vanuit geografisch oogpunt, met interessante landschappen en mooie en goed bewaarde dorpen. Ze hebben het geluk dat het ontmoetingspunt zijn tussen het plateau van Hesbaye en de oevers van de Maas. Deze functie geeft de bosecosystemen van wetlands en graslanden onderkant van valleien aan de ene kant, en agrarische uitgestrekte van de andere Haspengouw. Als wandelaar genieten we van gevarieerde wandelingen in het midden van de bijzondere flora en fauna met vele Natura 2000-gebieden, het Europese netwerk van opmerkelijke biodiversiteit. We gaan verder met onze tocht en komen aan de “Charmille”van het kasteel Pitet Castle bestaande uit gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw en een boerderijplein in Maaslandse Renaissance gerenoveerd in de negentiende eeuw in het prachtige park. Wij kunnen alleen maar door de Charmille wandelen en van de rest zien we niks. Weer verder met onze tocht en komen aan de kasteelhoeve en de tuinen van de planten. JARDIN DES PLANTES DE PITET: De beheerscommissie van het ‘Natuurpark van de valleien van de Burdinale en de Mehaigne’ liet deze tuin aanleggen binnen de muren van de vroegere moestuin uit 1860 van het kasteel van Pitet. In de Plantentuin gedijen meer dan 300 inheemse plantensoorten waaronder geneeskrachtige planten, wilde en eetbare planten, kruiden en verfplanten. Een deel is gerangschikt volgens plantkundige familie, een ander deel volgens eigenschap (giftige planten, planten die tussen het graan groeien, eetbare planten, geurende planten en planten die haalinsecten aantrekken).
MARCHE INTERNATIONALE. / MARCHEURS DE LA BASSE-MEUSE. / VISE. 04/08/2018
MARCHE INTERNATIONALE.
MARCHEURS DE LA BASSE-MEUSE.
VISE.
Visé; Wezet ligt aan weerszijden van de Maas, tussen Luik en Maastricht. De gemeente grenst voor een deel aan de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten, met de Maas als grensrivier ertussen. Daarnaast grenst deze Waalse gemeente ook bij Ternaaien aan Maastricht. Wezet ligt in het dal van de Maas op een hoogte van ongeveer 75 meter. De Berwinne stroomt ten oosten van Wezet in noordelijke richting en buigt dan om naar het westen, om ten noorden van Wezet in de Maas uit te komen. De voorstadswijk Devant-le-Pont ligt op de westoever van de Maas, tussen Maas en Albertkanaal. We wandelen nu uit vise en wandelen langs het kanaal. We wandelen verder door het landschap en al vlug komen we aan de Maas welke we een heel tijdje volgen. Boten varen op en neer en het is aangenaam om hier te wandelen. Dan klimmen we de oever op en komen zo op het plateau waar we een mooi zicht hebben op de Maas. Hier is landbouw wat we zien, tarwe velden waar al verschillende afgedaan zijn en ook zijn hier velden met welriekende bloemen een zee van blauwe fijn ruikende bloemen. Ook nog verschillende hoogstamboomgaarden waar koeien in grazen. Wat is het toch fijn om hier te wandelen. Zo komen we in het volgende dorp met een bijzonder kerk deze staat waar vroeger de burg stond de muren rond de kerk staan er nog altijd van uit de tijd van de burg. Een beschermd monument. Hier ook onze rust en controlepost en dan weer verder met onze wandeling en we komen zo terug in Visé. We gaan naar de parking aan de Maas en dan terug naar de startplaats waar deze toch mooie wandeling eindigt.
42E MARCHE DES CHARMILLES. / CLUB MARCHE DES CHARMILLES. / XHOFFRAIX. 21/07/2018
42E MARCHE DES CHARMILLES.
CLUB MARCHE DES CHARMILLES.
XHOFFRAIX.
Xhoffraix is een gehucht in Bévercé, een deelgemeente van de Luikse gemeente Malmedy. Als je hier komt wandelen moet je genieten van de prachtige natuur, de verscheidenheid van fauna en flora. De verscheidenheid van landschappen op een afstand van 12 kilometer is niet te geloven, weilanden en bossen; riviertjes die door de bossen en weilanden vloeien. Zo mooi is het hier in Xhoffraix. We wandelen dan ook zoals de Waalse vrienden zeggen “ à l'aise” vind dit de juiste bewoording voor een wandeling in Xhoffraix, genieten en op zijn gemak. We wandelen een eind door het bos en komen zo aan de “Carriers de la Warche” De groeve is gelegen aan de rand van het Natuurpark Hoge Venen Eifel in de vallei van de Warche. De ontginning gebeurt in harmonie met de natuur en milieubewust. Deze groeve doet mee aan het project « Life in Quarries ». Dit project promoot de methoden die de ontwikkeling van de biodiversiteit van fauna en flora in actieve ontginningsterreinen mogelijk maken. In België trekken verschillende zeldzame diersoorten voordeel van de specifieke habitats die onstaan als gevolg van de ontginningsactiviteiten. Dit geldt voor, onder andere, de oeverzwaluw, de hagedis en de vroedmeesterpad. Het is een hele ingreep op het landschap maar er gebeurt toch ook iets positief voor de natuur. Wij wandelen door de carrières en we komen aan “Au Moulin” een oude watermolen die nu camping is. Wat verder terug door het prachtige bos we volgen een heel eind de beek en moeten verschillende keren over houten brugjes wat toch mooi. Op smalle paadjes klimmen we verder, langs hoge rotsen en over houten paadjes. Een beleving van de natuur is het hier wel. Vlinders en hagedissen komen we tegen en vele mooi bloemen. We stekken de grote weg over en wandelen het “Reserve Naturelle des Haute Fagnes” in. Hier toch weer een heel ander landschap meer vlak met uitgestrekte zichten over de hoge vennen. We wandelen hier een hele tijd over plankenpaden en dan komen we terug in Xhoffraix. Hier de prachtige hagen voor de huizen” Charmilles” genoemd een bescherming tegen de hevige koude in de winter. Hier eindigt een prachtige wandeling.
22E MARCHE DES TROIS SOURCES. / LES AMIS DU HENRY FONTAINE. / GRAND – HALLET. 15/07/2018
22E MARCHE DES TROIS SOURCES.
LES AMIS DU HENRY FONTAINE.
GRAND – HALLET.
Vanaf de 9de eeuw maakte het dorp deel uit van het Graafschap Avernas. Na de opheffing ervan ging Grand-Hallet deel uitmaken van het baljuwschap Hannuit in het Hertogdom Brabant. Het dorp was deels in het bezit van het Kapittel van Sint-Lambertus te Luik en deels van de Abdij Maagdendaal van Oplinter. We vertrekken aan het kasteel/hoeve in Grand Hallet, dit kasteel bezit nogaltijd een werkende hoeve. Een indrukwekkend gebouw met zeer grote stallingen. We wandelen hier zeker nog in een landbouw gebied dat zien we op de wandeling wel veel velden en akkers en ook weilanden. Wat verder komen we opnieuw aan een prachtige kasteelhoeve ook hier nog altijd in bedrijf. Rond de hoeve weilanden en akkers en de koeien grazen voor de hoeve wat mooi toch. Weer verder komen in Petit Hallet. Ook hier velden en akkers, weilanden met nog een paar mooie holle wegen. En oude boerderijen die de tand des tijd doorstaan hebben. We wandelen door kleine wegjes en zo komen we terug in Grand Hallet. Wat is het landschap toch mooi. Vergezichten over velden en akkers en in de verte een kerktoren zo mooi. Dan komen we terug in Grand Hallet. In de dorpskom staan nog verscheidene gerestaureerde oude huizen die gebouwd werden in tufsteen die in de plaatselijke groeve gedolven werd.
“Tufsteen is een relatief zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Andere benamingen voor tufsteen zijn duifsteen en dufsteen. Gemalen tufsteen noemt men tras. Tras wordt toegevoegd aan metselspecie om te zorgen voor een vaster en waterdicht metselwerk.”
Hier is de turfsteen geelkleurig en het zijn opvallende gebouwen. Gelukkig zijn er verschillende bewaard waardoor wij deze prachtige steen ook kunnen bewonderen en zo ook de vindingrijkheid van de inwoners bewaard is gebleven en hoe de lokale steen diende als bouwmateriaal. Wat verder en wij zijn op het einde van deze toch wel prachtige wandeling.
In het gebied van de Rijn, Moezel en Eifel valt veel te ontdekken
Het gebied van de Rijn-Moezel-Eifel verleidt tot wandelen. Een netwerk van Traumpfade doorkruist de regio en nodigt u uit om het fraaie landschap met zijn prachtige natuurmonumenten en culturele bezienswaardigheden te verkennen. 26 wandelroutes voeren door dichte bossen en woeste vulkaanlandschappen, over hoogvlakten en steil hellende wijngaarden en langs middeleeuwse kastelen en burchten, met spectaculaire uitzichten over het Rijn- en Moezeldal.
Het Traumpfad Wolfsdelle (Wolvenlaagte) langs de Rijn is degene die we vandaag bewandelen wij zijn benieuwd wat er ons te wachten staat. Dit Traumpfad heeft de vorm van een rondgang. De route gaat van start bij het oude raadhuis van Rhens en leidt door de wildpoort in de middeleeuwse stadsmuur via een opgaand pad naar de hoogvlakte van de Rijn. Het loont de moeite om hier een korte omweg te maken naar de Koningstroon, een monument van basalt waar de middeleeuwse koningen eertijds hun eed van trouw zwoeren. Vanaf de Marksburcht kunt u genieten van een prachtig panorama op de Rijn. Het uitzicht strekt zich tot het fort Ehrenbreitstein. Het zal u grote moeite kosten om u van dit panorama los te rukken en uw weg te vervolgen. Via een kronkelend veldpad met nauwe bochten vervolgt de weg zich opwaarts naar de uitkijkpost ‘Lützelforst’. Voorbij het joodse kerkhof is het ontspannen lopen. Via een open landschap met boomgaarden komt u aan bij het kapelletje van St. Antonius. Van hieruit klimt de weg door een gemengd bos langs de Rijn omhoog naar een volgende heuvel. Van daaruit voert een kronkelend pad naar beneden in het Obere Mühlental. Na een korte, steile klim bereikt u de Rheinhöhe Kriesenkopf. Deze inspanning wordt beloond met een spectaculair uitzicht op het laaggebergte Hunsrück en middelgebergte Taunus. De route vervolgt zich door het bos omlaag naar een holle weg, die de ‘Wolvenlaagte’ wordt genoemd. Deze wordt omringd door knoestige oude bomen. Vervolgens daalt u af naar het Mühlental. De Nikolauskapel aan de rand van het pad herbergt herinneringen aan een oud vissersdorp. Via een smal pad langs de beek Mühlenbach voert de route terug naar het beginpunt. Een prachtige dagtrip voor iedereen die van een wandelvakantie aan de Rijn wil genieten.
Hoogtepunten van de Wolfsdelle
Prachtige uitzichten op het werelderfgoed Boven Midden-Rijndal
Idyllisch vakwerkdorp Rhens met de historische Koningstroon
Weidevelden van het Oberes Mühlbachtal
Rheinhöhe Kriesenkopf
Panorama op de Rijn, de Marksburcht.
Stad Rhens.
Een stadje met prachtige vakwerkhuizen en een nog deel van de stadsmuren. Gezellig pleintje aan het stadshuis met een mooie fontein. een mooie Rijnallee waar je kunt op wandelen en verschillende torens van de stadsomwalling. Aan de andere zijde van de Rijn kastelen. We wandelen even rond in de stad om daarna iets te gaan eten. Een prachtige dag in Rhens.
We vertrekken met onze wandeling in het centrum van Malmedy. De naam "Malmedy" is vermoedelijk van Gallo-Romeinse oorsprong. De vroegste vermelding van het klooster Malmedy stamt uit 670: de monasterio Malmundario. Latere vormen zijn Malmedie (1287), Malmundier (1288), Malmonder (1367), Melmender (1388) en Malmeder (1451), en sindsdien werd de plaats in het lokale dialect Malmder genoemd, wat ten slotte Måmdey werd.[1] De autoriteiten gebruikten Malmedy, zoals in Stavelot-Malmedy. Onder invloed van Duits nationalisme werd de plaats na de Pruisische annexatie in 1815 hernoemd in Malmünd (ook wel Malmünde), waarop men in het Franse taalgebied reageerde door voortaan Malmédy te schrijven; beide accenten zijn uniek voor beide talen en legden daarom een duidelijke aanspraak op de identiteit van de plaats, hoewel het strikt genomen geen historische namen waren. Na de Belgische annexatie in 1919 werd de naam weer Malmedy -zonder accent- en verdwenen geleidelijk de andere spellingen. We komen langs een vakwerkhuis dat vroeger diende om huiden te looien en we gaan nu verder en komen aan een kapel ze is open en we gaan even binnen kijken. Weer gaan we verder met onze wandeling en nu begint de klim langs prachtige huizen en dan zijn we achter de Kathedraal, de voormalige benedictijnenabdij (gesticht ca. 650, opgeheven in 1797) en de abdijkerk (1775-1784), die in 1920 zetel van de bisschop van Eupen-Malmedy werd. Na opheffing van het bisdom in 1925 bleef de kathedrale titel behouden. De kathedraal bewaart de relieken van de Heilige Quirinus. Weer verder komen we aan de Calvarieberg met prachtige beelden van elke statie het is wel klimmen naar de top maar het is er wel mooi. Dan een heel eind door het bos altijd klimmen met prachtige vergezichten. Dan dalen we terug af naar het stadje en steken de rivier over. Op de oude brug over de Warche staat een versteende Heilige Nepomucenus. We vervolgen onze weg en komen langs het oudste huis van Malmedy. Dan wandelen we de Ravel op; De “groene weg van het voormalige bisdom” nodigt uit om de dal van de Warche te ontdekken, prachtige zichten krijgen we. Een heel eind volgen we de ravel en dan klimmen we weer een stukje het bos in. Zo komen we aan het monument van Apollinaire een Waalse schrijver die hier in 1899 in de streek verbleef. Dan weer een eind door het bos met plots een mooie kasteeltje in het dal en wij weer verder en benden in het dal ligt Malmedy. Wat verder komen we terug in Malmedy en we dalen af. We komen terug aan de brug over de Warche en wat later zijn we terug op ons vertrek. Een mooie en aangename wandeling in Malmedy.