SINT GERLACHUSWANDELING.
WC GERLACHUS.
BANHOLT. NL.
Het dorp is gesitueerd op het Plateau van Margraten. Banholt is een klein dorp in de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten, in het zuiden van de provincie Limburg. Eertijds behoorde het tot de gemeente Mheer, die tot 1981 heeft bestaan. In de periode 1981-2010 maakte het dorp deel uit van de gemeente Margraten.
Bij Banholt hoort ook de buurtschap Terhorst. Wij wandelen vandaag in een prachtige streek met bijzondere bouwstijlen, vooral de vakwerkhuizen komen hier veel voor. Soms zie je een detail en wil je weten waarom of wat het is en waarom het gebruikt werd. Zo komen we vandaag op de wandeling een Makelaar tegen.
Dat dit zo hete wist ik ook niet even opgezocht op internet en dan kom je er meer over te weten. Je heb zelf twee soorten makelaars.
De Hangstijl en de Gevelmakelaar even wat uitleg:
De hangstijl of makelaar is de verticale balk die de verbinding vormt tussen de horizontale hanebalk of trekplaten, en de samenkomst van de spantbenen in de nok. Wanneer er bij een schilddak de hoekkeperspanten eveneens in de makelaar eindigen, spreken we van een koningsstijl. De functie van de hangstijl is de beide spantbenen met elkaar te verbinden te. Gevelmakelaar - Een gevelmakelaar is de bekroning van een geveltop. De makelaar vormt de verbinding van de windveren en dient tevens ter verfraaiing van de gevel. Behalve een versiering is de makelaar in het volksgeloof ook een magisch ornament. Een topmakelaar in de vorm van een Donderbezem zou blikseminslagen voorkomen.
We wandelen nu naar Terhorst en dan weer verder naar Terlinden. Hier ook weer prachtige vakwerkhuizen. We wandelen door de straten van Terlinden en genieten van de prachtige gebouwen. We zien ook hier weer dat de rijkere klasse huizen in baksteen hadden terwijl de arme in lemen huizen woonden. De grote stenen boerderijen zijn indrukwekkend, vele worden nog steeds als landbouwbedrijf in gebruik andere zijn B&B geworden. Soms is het fijn dat je goed rondkijkt en detail ziet die een stukje geschiedenis vertellen over het gebouw en over de gebruiken in de streek. Zo zien we een prachtig houten duiventil. Bijzonder mooi en zo hebben we er nog niet veel van gezien. Nu wandelen we de velden en langs de weilanden.
Het is prachtig om te zien hoe de natuur veranderd en de seizoenen elkaar opvolgen met hun typische vruchten en planten, de paddenstoelen komen nu aan de beurt. Ook de prachtige vergezichten over het golvend landschap kunnen ons bekoren. We wandelen door een Holleweg en komen zo in Beutenaken. Hier wandelen we door de natuur, langs groepen bomen, velden en weilanden wat is de natuur hier toch mooi. We komen in het Karsveld met een prachtige vakwerkhoeve. Dan weer verder door velden langs de vele veldkruizen die hier overal staan. We komen zo terug in Terhorst in het centrum met vakwerkhuizen. Ook de dorpspomp staat er nog. Nu gekoesterd als een aandenken aan vroegere tijden maar eens een van de belangrijkste plekken van het dorp.
Nog even door de velden en de kerk van Banholt komt in zicht. Nog even door het dorp met grote hoeven en vakwerk en dan komen we terug aan ons vertrekpunt. Een mooie en aangename wandeling in Banholt.
Voor het fotoalbum de link volgen
|