LENTETOCHT.
DE LOONSE TSJAFFELEERS.
HOEPERTINGEN.
Hoepertingen bezit een aantal prachtige monumenten, tegenover de Sint Vedastuskerk het kasteel van Hoepertingen.
Het kasteel is sinds 1929 in eigendom van de Annunciaten van Heverlee, die er van 1930 tot 1986 een school in hadden. Het kasteel heeft veel van zijn oorspronkelijkheid verloren. volgens een ets van Remacle Leloup van 1744 werd het waterkasteel met voorburcht omstreeks 1620 door Jean Willem van Scharenberg herbouwd. Resten van deze bouwfase in Maaslandse renaissance zijn zichtbaar in de twee trapgevels van de hoofdvleugel, de noordelijke hoektoren. Het poordgebouw van omstreeks 1700, met wapenschilden van diverse eigenaars gaf toegang tot de omgrachte voorburcht. De dienstgebouwen van de voorburcht werdeb gesloopt allen de ronde toren bleef behouden. Rond het kasteel is nog een deel van de gracht bewaard. Het kasteelpark bezit nog een paar oude bomen waaronder een van grootste tulpenboom van Limburg. Vandaag zijn er nog een 4 zusters die leven op het kasteel en de rest van de gebouwen doet dienst als verblijfscentrum en worden cursussen gegeven.
Tegenover het kasteel de kerk. De 11de-12de eeuwse romaanse westertoren is gemaakt uit silex. Hij heeft waarschijnlijk dienst gedaan voor drie kerken, de eerste kerk was een zaalkerk, de tweede, die dateert uit de 17de eeuw, is alleen het huidige koor overgebleven. De derde kerk is de huidige driebeukige basilica met zadeldak die in 1788 verbreed werd. De kosten voor de uitbreiding werd betaald door de abdij van Herkenrode, het wapenschild van Augustine de Hamme abdis van Herkenrode bevind zich boven de zuidelijke ingang. De abdij van Herkenrode heeft ook de uit 1790 gebouwde pastorie gebouwd. Het kasteel en ingangspoort is sinds 1963 beschermt en de pastorie sinds 1981 beschermt. Hoepertingen heeft nog een paar andere belangrijke monumenten zoals het Paanhuis het was een banbrouwerij van de 17de eeuwse heerlijkheid. Het huis heeft sinds de 17de eeuw verschillende functies. Banbrouwerij, plaatselijke gerechtshof, gevangenis en lokaal van de schuttersgilde van Sint-Sebastiaan gesticht in 1571.
Verschillende grote en oude haspengouwse boerderijen. De dAwanswinning uit 1799, Bartholeynshoeve van 1700 en de 18de eeuwse Bilterhoeve het tweede paanhuis van de heerlijkheid en buitenherberg. Een bijzonderheid is de Sint-Jobskapel uit 1113. De wapenschilden van de adellijke familie bevinden zich nog altijd in de kapel. We wandelen een eind langs de oude fruitlijn door de velden en langs de akkers. Het is een mooie wandeling met veel afwisseling. Een wandeling met veel mooie gebouwen van historische waarde.
Voor het fotoalbum de link volgen
|