27E INT. PFINGSTWANDERTAGE 2012.
WANDERFRENN 85. BEAUFORT. LUX
PINKSTERWANDEL 4DAAGSE.
DAG2.
Wandeling Beaufort Over het Müllerthal trail, wandelt door Felsen en schluchten van het Klein Zwitserland in Luxembourg. Zo word de wandeling op de folder aangeprezen. En dit is zeker niet overdreven.
Het dorp ligt in het deel van Luxemburg dat bekend staat als Klein Zwitserland, nabij het Mullerthal. Toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten. Aan de rand van Beaufort ligt een 700 jaar oude kasteelruïne van Burg Beaufort. De vroegere Romeinse legerplaats Aleburg ligt nabij Beaufort. Wij wandelen het stadje uit en worden naar het Mullerthal Trail geleid. De Mullerthal Trail leidt over een lengte van 110 km door alle landschappelijke bijzonderheden van de regio Müllerthal- Luxemburgs klein Zwitserland. Paden gaan door bossen en weiden om steeds weer langs indrukwekkende kloven en bizarre rotsen te komen. Wij volgen maar een klein gedeelte van het Trail, maar het is wel een prachtig stuk. We vangen al vlug glimp op van het kasteel maar daar blijft het voorlopig mee, wij wandelen door het dal met prachtige natuur.
Veel afwisseling met wat bos en akkers maar telkens weer mooi, op de open plekken hebben we geluk hier komen vele citroenvlinders voor en ze blijven zelfs even zitten zo dat ik wat mooie fotos kan nemen.
We wandelen nu in SAUERUECHT Het bosgebied Saueruecht heeft veel prachtige uitzichtpunten om het dal van de Sauer te bewonderen Dan wandelen we in HAUPESCHBACH UND HALERBACH dal De dalen van Halerbach (Haler beek) en Haupeschbach (Haupesch beek) bieden een romantisch beeld: We wandelen over kleine bruggen, weelderige mosbegroeiing en reusachtige rotsblokken komen we tegen.
Het is één en al pracht om hier door te wandelen en we genieten dan ook van al het moois wat de natuur ons hier aanbiedt. Op het einde van het dal komt het KASTEEL BEAUFORT in zicht. De aan het kasteel grenzende burchtruïne biedt een prachtig aanblik en is een geliefd doel voor een bezichtiging. In het kasteel van Beaufort wordt de bekende Cassero (aalbeslikeur) handmatig vervaardigd. We wandelen nu voorbij het kasteel en kunnen zo heel goed de ruïne zien.
Wij klimmen nu uit het dal en komen zo terug in het dorpje. Een fijne wandeling is het wel geworden en we kijken er naar uit om maandag de tweede wandeling in Beaufort te doen.
Bezoek aan Echternach.
De oudste stad van Luxemburg, opgericht door de Ierse monnik Willibrord gaat terug naar het jaar 698 na christus. 5500 inwoners leven de dag van vandaag in de kloosterstad. Gelegen op 160 meter boven de zeespiegel in een bocht van de Sûre, aan de ingang van het Luxemburgse Klein Zwitserland,
Mullerthal alsook het Duits-Luxemburgse natuurpark. 2000 jaar geschiedenis hebben vele getuigen achter gelaten: Het Romeinse paleis met pars urbana, de St. Pieter- en Paul kerk met elementen van Merovinger, romaanse en gotische stijl; de Romaanse basiliek met crypte en graf van Willibrord. Op de markt het kruis der gerechtigheid en het stadhuis in gotische stijl. Resten van de stadsmuur met 7 torens, barok benedictijnen klooster en Rococo paviljoen in het stadspark. De oude stenen en indrukwekkende gebouwen zijn niet de enige attracties van het kleine stadje. Mooi gelegen in een bevoorrecht natuurlijk kader is Echternach sinds lang het centrum van een schilderachtige omgeving waarvan de uitgestrekte wouden, de heldere beekjes, de vreemd gevormde rotsen en de diepe ravijnen haar terecht de bijnaam Luxemburgs Klein-Zwitserland en een keurplaats in het Duits-Luxemburgse natuurpark opgeleverd hebben. Wij bezoeken het stadje en zeker het voormalige klooster is indrukwekkend.
De abdijkerk bezoeken we en ook de crypte. We lopen rond de gebouwen en nemen een kijkje in de KLOOSTERTUIN MET ORANGERIE Vanaf het middelste gedeelte van de prelatenvleugel lopen we in de richting van de rond bouw. We gaan door een ronde boog met een smeedijzeren hek en zien de parken van de tuin. De beelden tegen de façade stellen de vier jaargetijden voor. De beeldhouwwerken werden waarschijnlijk gemaakt door de Würzburger beeldhouwer Ferdinand Tietz. De weg gaat terug naar de prelatentuin en van daaruit naar de met kastanjebomen beplante oosttuin in. We gaan rechts, onder de gebouwen van de school, de weg in die naar het stadspark gaat. In het voormalige lusthof van de abdij, aan de oever van de Sûre, ligt het vijfhoekige Rococo paviljoen. Het paviljoen is gebouwd omstreeks 1761 in rococostijl door architect Paul Mungenast. Via de monumentale buitentrap komen we in de grote zaal, waar audiovisuele uitleg wordt gegeven over de architectuur in Luxemburg en de invloed die de abdij van Echternach hierop heeft gehad.
Een prachtig aangelegd park voor het paviljoen is het beste te zien vanop de trappen van het paviljoen. We wandelen een eindje langs de Sûre tot aan de brug en deze steken we over we komen terug aan de stadsmuur. De vroegste overblijfselen van de verdedigingsmuur dateren uit de 10e eeuw. In de 13e eeuw had de muur een lengte van 2000 meter, 20 schaalvormige torens en 4 stadspoorten. Het grootste deel van de verdedigingsmuur werd pas in de 19e eeuw verwoest. De nog overgebleven torens werden in 1813 bij een openbare verkoop verkocht en tot woningen omgebouwd. Voorbij de hoektoren lopen we langs de 12 15 meter brede stadsgracht, waar plaatselijk sinds 1998 weer water door loopt. Gaandeweg komen we nog langs 5 torens, waarvan vooral die in de Hoovelecker Buurgmauer, de laatste jaren voor toeristische doeleinden gerestaureerd zijn. zo komen we terug aan de plaats waar onze auto staat. Zo rijden we terug naar Irrel. Een mooie, warme dag is het geworden, wij kijken al uit naar morgen voor de wandeling aan de Moezel in Oberdonven.
Voor het fotoalbum "Beaufort" op de link klikken:
Voor het fotoalbum "Echternach" op de link klikken:
|