ZOMERWANDELING.
WSV. GRIJZEGRUBBEN.
NUTH.
De grootste kern van de gemeente vormt Nuth. In deze kern, gelegen in een vallei van de Geleenbeek, is ook het gemeentehuis gevestigd. Het is de meest bedrijvige kern door de aanwezigheid van o.a. het bedrijventerrein De Horsel. Hier vertrekt vandaag onze wandeling. Opmerkelijke historische bouwwerken in en rond de kern Nuth zijn kasteel Reijmersbeek, huize de Dael, dat vroeger de benaming Oelsbroeck kende, het landhuis Nierhoven uit 1679 en de gerestaureerde en in gebruik zijnde windmolen langs de Valkenburgerweg. Bijzonder is ook de buurtschap Terstraeten die aangewezen is als beschermd dorpsgezicht.
Het eerste monument dat we tegen komen is het kasteel Reijmersbeek stamt uit de zestiende eeuw, maar het huidige uiterlijk is grotendeels uit de achttiende eeuw. Rond Kasteel Reijmersbeek bevindt zich de hoeve Reijmersbeek. De hoeve Reijmersbeek is deel van een agrarisch bedrijf. De Hoeve is in 1705 gebouwd en is doorgetrokken omdat dit eerst de achterkant was van het kasteel en dit nu de voorkant is. De hoeve bestaat uit het poortgebouw en twee delen die de U-vorm van de hoeve vormen.
We wandelen verder en komen zo aan de grote vijver Mulderplas. We wandelen verder en komen zo in de Geleenbeekdal, waar het mooi wandelen is. zo komen we Thull-Schinnen. Hier komen we aan de Alfa Bierbrouwerij Joseph Meens stichtte in 1870 in buurtschap Thull vlakbij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij werd gecombineerd met een boerderij. Het brouwen van bier en het verkopen van bostel leverde samen met het boeren een beter inkomen. Hoewel het oprichtingsjaar doet vermoeden dat er van het begin af aan 'Beiersch' bier werd gebrouwen, maakte men eerst enkele hooggegiste soorten en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op Beiersch (ondergistend) bier. Tot 1960 werd Alfa bier enkel in de omgeving gedronken. Daarna groeide de welvaart en was Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar. De vierde generatie Meens geeft nu leiding aan het inmiddels grotendeels gemoderniseerde bedrijf dat het ambachtelijk brouwen niet uit het oog is verloren. Er komen steeds meer seizoenbieren op de fust. Op internationaal gebied is Alfa ook bezig. In 1993 startte de export naar Duitsland, Amerika en Engeland, later ook naar Griekenland en Italië. We wandelen verder en wat verder komen we aan Muldermolen.
De Muldermolen in Schinnen is voor veel inwoners van Schinnen bekend. Jarenlang kon je hier van alles voor in en om de tuin kopen. Van draad tot konijnenvoer. Het pand staat precies tegenover de oude slikvijver van de Staatsmijn Emma, die enkele jaren geleden is omgetoverd van een slikvijver met gevaar voor eigen leven tot een prachtig recreatiegebied. In dit gebied was een oude molen gelegen en enkele boerderijen. Gedurende enkele jaren werd in dit gebied mijn slik en mijnsteen geloosd afkomstig van de voormalige Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Nadat de mijnen waren gesloten was het terrein in handen gekomen van DSM en ontstond er een natuurgebied met zeldzame plantengroei. In de jaren '90 is het gebied overgegaan van DSM naar de gemeente Schinnen en is het gebied deel uit gaan maken van Landschapspark 'De Graven'.
Dit heeft er onder meer toe geleid dat het hele gebied opnieuw werd ingericht met wandelpaden, het terugbrengen van de in het gebied stromende Geleenbeek in haar natuurlijke loop (gedurende de periode dat in het gebied mijn slik werd gestort, is de Geleenbeek gekanaliseerd en om het gebied heen geleid) en het aanleggen van een grote visvijver in het voormalige slik. We wandelen nog wat verder door de prachtige omgeving, nog wat verder komen we terug in het Nuth. Hier eindig onze wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen:
|