26E MARCHE DE LA CHOUFFE.
FORTS MARCHEURS EMBOURG.
EMBOURG-CHAUDFONTAINE.
Tot aan de grote crisissen van de jaren 1970 en 1980, was steenkool een natuurlijke rijkdom die nauw verbonden was met Luik en zijn regio. Tot aan de grote crisissen van de jaren 1970 en 1980, was steenkool een natuurlijke rijkdom die nauw verbonden was met Luik en zijn regio.
Pays des Terrils werkt aan de verandering van het imago van deze industriële regio en wil bijdragen tot een beter begrip van verleden en van de natuurlijke rijkdom van deze mijnstreek. Op enkele mijnberg , zijn er een paar van borden met verklaringen van de biologische kenmerken en geschiedenis. Onder de 12 mijnbergen in het Luikse bekken, ontdekken op « Pays des Thermes & Coteaux » : De terril van Basse-Ransy in Chaudfontaine. Ook in Embourg zijn er nog getuigen van de mijnindustrie. Op onze wandeling komen we ze wel tegen.
We wandelen nu een heel eind langs de Ourthe. Het is een prachtig zicht op de rivier met zijn oevers vol met bossen en de vele mooie plekjes langs de rivier. Niet alleen vinden wij het een fijne plek maar ook de dieren en we komen geregeld tekenen van de bevers tegen. De aan geknaagde bomen zijn er een bewijs van, nog nooit hebben we dit zo dicht bij kunnen bekijken en wat een tanden moeten deze beesten wel hebben om deze bomen door te knagen en de sporen van hun tanden zijn heel duidelijk te zien, hopelijk zien we ooit eens een bever op één van onze wandelingen. We wandelen een heel eind langs de rivier en dan klimmen we de oever op éérst langs een boerderij uit 1773 en dan maar klimmen. Tot we aan het Chateau de Colonster komen. Het park van kasteel Colonster dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het is een prachtig park met brede grasvelden en statige lanen die uitnodigen voor een aangename wandeling. Bijzonder is de verscheidenheid aan vegetatie, esdoorns, lindebomen, beuken en prachtige oude eiken. Het park ligt aan de voeten van het oude Colonster kasteel. Vroeger was dit kasteel een eigendom van de prinsbisschoppen van Luik.
Van op een rotsachtig voorgebergte kijkt het kasteel uit over de Ourthe-vallei, genesteld in een beschermd gebied van meer dan 50 hectare. Het kasteel van Colonster ligt op het domein Sart-Tilman en dateert gedeeltelijk uit de 14e eeuw. Het is gerestaureerd in 1740 en in 1966. Het is eigendom van het domein Sart-Tilman van de Luikse Universiteit. Het bestaat uit een hoofdgebouw omringd met twee ronde torens. Het gebouw is voornamelijk van natuursteen gebouwd. Wij wandelen door het prachtige park en hebben een mooi zicht op het kasteel. Wat verder wandelen we door de prachtige natuur en komen zo op de rust post, weer klimmen we vanop de rust en komen zo aan het station van Tillf. Wat verder komen we aan het Parc du Domaine Brunsode.
Het publieke park ligt rondom het kasteel van Brunsode (kasteel van Tilff) uit de 17e eeuw en is een opmerkzame plaats met zijn vijver en waterpartijen. Het geheel van de bijgebouwen van het kasteel van Tilff staat op de monumentenlijst sinds 1972 en is in Luikse Renaissance stijl gebouwd in 16e eeuw. De stallen (ruïnes)worden verbouwd. De huidige activiteiten zijn: In de oude hoeve: Jeugdherberg In de oude schuur : Bijenmuseum In de stallen: gedeeltelijk ruïnes In de oranjerie: gemeentelokalen.
We wandelen nog even door het dorp en dan wandelen we weer een stuk langs de rivier en we dan klimmen we weer op naar ons volgende kasteel. Het kasteel van Sainval ligt stroomafwaarts langs de Ourthe, in Tilff. Het dateert uit de 18e eeuw. Het is een originele bouw, voorzien van twee polygonale vleugels. Het hoofdgebouw is in neoklassieke stijl. Het geheel is gebouwd in baksteen en natuursteen. In de 19e eeuw is het herbouwd. Nog een eindje langs de Ourthe en hier ook weer de sporen van de bevers. Nog even en dan komen we terug op ons vertrek. een pracht van een wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen
|