TUINEN VAN ANNEVOIE. ANNEVOIE
Aan de linkeroever van de Maas, halverwege tussen Namen en Dinant, bevinden zich de prachtige tuinen van Annevoie. Deze tuinen zijn beschermd erfgoed en bieden al meer dan 250 jaar dezelfde schitterende aanblik.
INGANG KASTEEL
KASTEEL VAN ANNEVOIE
Vroeger waren ze enkel bedoeld voor het plezier van de eigenaars, de familie de Montpellier. De huidige tuinen van Annevoie werden tussen 1758 en 1776 ontworpen en aangelegd door Charles-Alexis de Montpellier. Oorspronkelijk waren deze tuinen volledig in Franse stijl aangelegd, maar later werden hier Engelse en Italiaanse stijlelementen aan toegevoegd. Een dergelijke fusie van stijlen ging men later de Europese stijl noemen. Sinds de aanleg bleven de tuinen onafgebroken in handen van de familie de Montpellier. Nicolas, de zoon van Charles-Alexis, voegde nog wat kleine veranderingen aan het ontwerp van zijn vader toe. Ook latere erfgenamen deden dit sporadisch, zonder van het oorspronkelijke ontwerp af te wijken.
De laatste jaren werd heel wat geld en energie gestoken in de restauratie van de tuinen. De Tuinen van Annevoie staan bekend als echte watertuinen, want ze herbergen meer dan twintig waterbekkens en vijvers met watervallen, waterloopjes en fonteinen, die voor de watertoevoer zorgen. Zo doorkuist een netwerk van ondergrondse en bovengrondse kanaaltjes deze tuinen. Het water is afkomstig van vier bronnen en een riviertje, de Rouillon, die de tuinen doorkruist. Het geheel werkt volgens de bekende natuurwet van de communicerende vaten. Er komen dus geen pompen aan te pas. Daartoe liet Charles-Alexis de Montpellier een hoofdreservoir, een kanaal van 400m lang, aanleggen op het hoogst gelegen deel van de tuinen en liet daar ook een bron bouwen.
GRAND CANAL
BUFFET D'EAU
De tuinen worden omgeven door landelijke weiden en bossen en het kasteeltje van de familie. Via de paden kan je kuieren door de tuinen en de waterversieringen en beeldhouwwerken bewonderen die de vijvertjes en watervalletjes opsmukken. We wandelen langs het aangegeven parkoer waarbij alle bijzondere plaatsen aangedaan worden. Vanuit het onthaal volgen we de wandelweg door dit prachtige park. We komen langs Le Grand Eventail ook de Manchet van Neptunus genoemd wegens de in de 18de eeuw ongebruikelijke waaiervorm. Dan komen we aan de Le Grand Cracheur een waterstraal van meer dan 7 meter hoog die wordt gevoed door het Grand Kanaal. Verder komen we aan La Cascade francaise dit is het oudste gedeelte van de tuin.
LE GRAND EVENTAIL
Dan verder naar de La Cascade anglaise deze perfecte imitatie van de natuur werd een tijdje later aangelegd door de nakomelingen van de familie. Le Buffet deau is uniek in België misschien wel in Europa. Dit Waterbuffet is een van de weinige die sinds de bouw ervan in 1760 in perfecte staat van werking is gebleven zonder dat er ook maar één machine aan te pas gekomen. Het reservoir ervan, het Grand Canal, voedt de kleine waterval in het midden bovenaan, waarover de zeegoden Neptunus en Amfititie hangen.
We wandelen verder door de Grote Laan met prachtige zichten op het kasteel. De omgeving van het kasteel wordt gedomiineerd door lange, majestueuze en kaasrechte perspectieven. Het behoorde aanvankelijk toe aan de familie de Halloy en kwam in 1696 in het bezit van Jean de Montpellier. Zie hoe het kasteel de lichte kromming van de vallei van de Rouillon volgt.
We komen aan de achterkant van de kerk waar de Grafkelder van Charles Montpellier en zijn nageslacht. Dan komen we aan Le Rocher de Neptune een schitterend voorbeeld van een valse grot die de Italiaanse, Franse en Engelse tuinen van de 17de en de 18de eeuw opsmukte. Zo komen we aan het Grand Canal de reservoir voor de waterpartijen. Ze leveren de nodige druk voor de werking van de fonteinen.
Zo komen we aan de grote vijver. In de Tuinen van Annevoie zoekt het water al 250 jaar lang ongedwongen zijn weg, zonder machines en uitsluitend dankzij de natuurlijke niveauverschillen. De tuinen worden namelijk doorweven met een net van bovengrondse en ondergrondse kanalen. Met name dankzij het grote reservoir van het 400 meter lange Grand Canal loopt het water van de hellingen langs het kasteel. Dat wordt geregeld door een eenvoudig principe: dat van de communicerende vaten.
Een paar uren genieten van het park en de tuinen, het dorpje en de streek. Het is zeker een aanrader om eens een bezoekje te brengen.
MOLEN VAN ANNEVOIE
Voor de fotoalbum op de foto klikken
|