NIEUWJAARSTOCHT.
DE SCHOVERIK.
DIEPENBEEK.
De Demer verdeelt Diepenbeek en vormt een scheidingslijn tussen de heidevlakte en het hoger gelegen gedeelte: hier is de bodem meestal zand-, leemachtig; kleiachtig op sommige hoogten. De oppervlakte is over het algemeen nogal heuvelachtig en sommige hoogten kunnen tot 60 m stijgen, dit wisselend landschap vormt een ideale plek om te wandelen.
Vandaag wandelen we vanuit Lutselus en zullen een paar mooie plekjes aandoen. Diepenbeek heeft een groot aantal natuurreservaten waar de wandelaars zich kunnen ontspannen en genieten van al het moois dat deze laten zien, vooral de vele vijvers met watervogels zijn vandaag te zien. We komen zo in de Dorpsbemden-Pomperik is een natuurgebied van 60 ha, gelegen in de valleien van de Demer en Kaatsbeek. Het gebied, dat op de overgang van de Kempen en Haspengouw ligt, kent een afwisselende bodemgesteldheid met zand, leem, en natte klei. De laatste werd aangevoerd door de overstromingen. Kenmerkend zijn de blauwgraslanden, die gedijen op voedselarme bodems met wisselende waterstand. Dit gebied bevat één der belangrijkste blauwgraslandcomplexen van Vlaanderen.
Wat verder komen we aan de Dauteweyers is een natuurgebied. Het 11 ha omvattende gebied bestaat uit een reeks vijvers, waaromheen zich verlandingszones bevinden. De vijvers zijn ontstaan door winning van ijzererts, welke plaatsvond in de 19e eeuw en in 1873 tot een einde kwam. Om de vijvers zijn elzenbroekbossen en vochtige weilanden te vinden. In het gebied komt de boomkikker voor. Op de vijvers zitten verschillende soorten eenden en ganzen. We wandelen verder door de prachtige natuur en komen op de rust post in Rooierheide aan. Het gebied was eeuwenlang een heidegebied ten noorden van Diepenbeek en de Demer, zoals het ook nog is weergegeven op de Ferrariskaart uit de jaren 1770. De Atlas der Buurtwegen uit het midden van de 19de eeuw duidt de gehuchtjes Miserik en Ginderover aan.
In 1912 werd in Rooierheide het klooster van Royerheide gebouwd, wat een aanzet gaf tot de ontwikkeling van het gehucht. In 1933 werd hier de Heilig Hartkerk van de passionisten opgetrokken. In de jaren 30 werd het gebied doorsneden door het Albertkanaal. Het klooster is er niet meer maar in de gebouwen is nu een rusthuis. Na de rust weer verder om weer een eind door het natuurreservaat te wandelen met zijn vijvers. Ook komen we enkele vakwerkhuizen tegen welke in Diepenbeek nog veel voorkomen. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt waar we deze mooie wandeling afsluiten.
Voor het fotoalbum de link volgen
|