POINTS VERTS.
ADEPS.
STREE-MODAVE.
Voor de eerste keer een wandeling met ADEPS. Vertrek in Stree-Modave. Het is een andere manier van wandelen en toch niet. Alleen de inschrijving is gratis en het parkoers is prima afgepijld. We vertrekken in het centrum en al na de eerste bocht komen we aan de “Ferme de la Commanderie” wandelen even d edreef in om naar de prachtige boerderij te kijken ze is gelegen in een groot domein en er staat een beeld op een sokkel in het bos beschermt als monument.
We wandelen verder en krijgen een panorama richting Tihange. Op het grondgebied van het dorp Neuville-sous-Huy dat in 1952 bij Tihange werd gevoegd, staan drie kerncentrales langs de rechteroever van de Maas. Een witte stoompluim siert de blauwe hemel. Wij wandelen verder. We komen in “Grand Bois de Barse” wandelen een heel eind door het bos om zo in “Rausa” te komen hier mooie huizen in lokale bruin-gele steen de kerk ligt op een heuvel wij wandelen erlangs en weer de mooie natuur in weilanden met bomen langs de weg, een heel eind in het bos met stevige beklimmingen en afdalingen wel mooi maar wel vermoeiend door de vele modder.
Toch wandelen we verder. We wandelen nu in “Bois de la Bannette” een stevig klim staat er op het programma maar de beloning ernaar mag e rook zijn een prachtig zicht in de vallei van de beek. Nu nog even en we zijn terug in Stree. Het is zeker meegevallen onze wandeling bij ADEPS.
Op de terugweg komen we een paar mooie kastelen tegen waar we zeker even stoppen om een foto te maken.
Chateau de Vierset.
Het Kasteel van Vierset (Frans: Château de Vierset) is een kasteel gelegen in Vierset op het grondgebied van de gemeente Modave in de provincie Luik. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in 11de eeuw door de familie van Barse, ook eigenaar van de nabijgelegen landhuis waarvan de familienaam is afgeleid. Naar aanleiding van een aantal geschillen plundert de prins-bisschop van Luik, Hendrik III van Gelre, het kasteel van de familie van Barse in 1267.
Door de dood van Wauthier de Barse in 1292, worden de heerlijkheden van Vierset en Barse overgedragen aan zijn neef, Wauthier van Beauffort en in 1450. Door de erfenissen, Vierset is tijdelijk van Barse gescheiden, en wordt Conrard de Bombaye eigenaar. De twee domeinen worden herenigd onder Gilles de Crissegnée. In 1606, opnieuw door huwelijken verviel Vierset aan de familie Billehé. Een bekende eigenaar is generaal der Infanterie Charles-Albert, groot Baljuw van de Condroz en de eigenaar van het regiment Vierset van de Waalse Garde in de dienst van Frankrijk en later Oostenrijk. Aan hem te danken we de vernieuwing van de gebouwen in 1765 en de bouw van de boerderij in 1763. In 1794 erft John Valensart, Baron Billehé, het landgoed en verkoopt het in 1818 aan Francis Joseph graaf van Mercy-Argenteau. De nieuwe heer was getrouwd met prinses Therese van Paar. Hun kleinzoon Carl Vierset verkoopt het domein aan zijn neef Lodewijk van Overschie Neerysche Baron (1829-1896), echtgenoot van de markiezin Blanche De Trazegnies. Hun kinderen verkopen Vierset in 1917 aan Lamarche. Sinds 2001 is het kasteel in handen van de familie Bruggeman.
Chateau de Bonne-Esperance. TIHANGE.
Het kasteel zoals we het vandaag zien, dateert van 1588. Het was een familie uit Piemonte die het kocht en liet verbouwen. In de loop der eeuwen ging het regelmatig in andere handen over maar het bleef steeds privébezit. De huidige eigenaars verworven het kasteel met zijn prachtig park na een verkoop ten gevolge van een niet verdeelde nalatenschap. Ze stellen drie gastenkamers ter beschikking. Af en toe vinden er ook culturele evenementen plaats.
Het kasteel is in het bezit van een fraaie collectie rieten manden. De vader van de huidige kasteelheer was namelijk een van de laatste ambachtelijke mandenmakers, een beroep dat ook zijn vader en grootvader al uitoefenden. Hij reproduceerde vooral oude modellen en restaureerde voorwerpen die hij op rommelmarkten vond.
ABDIJ PAIX DIEU. AMAY
De Abdij la Paix-Dieu ligt in een valleitje en is omgeven door bossen, velden en weides. Het is een rustige architecturale locatie in perfecte harmonie met de natuur.
De geschiedenis van de abdij vangt aan in 1244 met de komst van de abdis Aelid en de zusters van de Orde van Cîteaux. In 1797 werd ze verkocht als staatseigendom en momenteel is het vervolmakingcentrum voor beroepen in verband met cultuurerfgoed en de Toeristische Dienst Hesbaye en Meuse er gevestigd. De watermolen is nu ook gerestaureerd en zo kom stilaan alles weer in zijn oude glorie terug.
Nog de kerk moet gerestaureerd worden. Het is een prachtige plek om even te stoppen en er wat op rond te wandelen.
Voor het fotoalbum de link volgen
|