WOENSDAGTOCHT.
WSV. NOAD.
SIMPELVELD.
De naam Simpelveld is ontstaan uit het Gallo-Romeinse Sempervivetum en betekent 'altijd groen'. Dat groene karakter is nog altijd goed bewaard. De gemeente Simpelveld ligt als het ware verscholen in het ‘Nationaal Landschap Heuvelland’, als een groene wissel tussen het Zuid-Limburgse Heuvelland en de regio Parkstad Limburg.
De gemeente Simpelveld grenst o.a. aan de Nederlandse gemeenten Gulpen-Wittem en Voerendaal en aan het Duitse district Aken. Door haar ligging is de gemeente Simpelveld een ideaal startpunt voor wandeltochten door het Zuid-Limburgse heuvelland en het Nederlands-Duitse grensgebied. In Simpelveld kunt u nog ‘natuurlijk’ stoom afblazen. We vertrekken in het vakantiepark en wandelen verder en in de verte zien we Mingelersborg - Voormalige korenmolen "Op de Vrouwenheide". We wandelen verder en komen zo in een prachtige omgeving veel groen, velden, weilanden en op de heuvelruggen bossen.
Wat is het mooi. We komen zo in Bocholtz langs Hoeve Heihof! Tegen de Duitse grens ligt het sfeervolle dorp Bocholtz met haar bijzondere dialect. De Romeinen waren ook in Bocholtz thuis, gezien de machtige Romeinse villa die in 1911 in de Vlengendalerweg is opgegraven. Bij de hoeve de zo typische waterput met een houten constructie, alleen hier in zuid Limburg kom je ze tegen en ze zijn allen beschermt als monument en worden zorgvuldig bewaard en onderhouden. Weer verder met onze wandeling. Vele oude gebouwen zijn opgetrokken in lokale steen. We verlaten het dorpje en door de velden komen we in Nijswiller, ligt vlak bij Wahlwiller. De kerk van de parochie Heilige Dionysius is samen met het kasteel en de oude boerderijen kenmerken voor dit dorp. De Kruisberg, de heuvels, de bossen, de beken en het omringende landschap omarmen Nijswiller.
We wandelen weer verder en nemen nu een heel eind de veldwegen we wandelen hier echt op de grens tussen Nederland en Duitsland. We komen een paar grensstenen tegen en dan weer verder terug naar Bocholtz. Hier weer mooie oude huizen en de kerk de pastorie gebouwd uit Bocholtzersteen stamt uit de 17 de eeuw en de parochiekerk H. Jacobus de Meerdere gebouwd in 1873. Vormen samen met enkele huizen een prachtig geheel, hier controle in “Oud Bocholtz” na de rust door het dorp en dan koen we aan de dreef van het kasteel. We verlaten even de route en gaan de dreef op. Kasteel de Bongard.
Het kasteel was zetel van de Heerlijkheid van Bocholtz en heeft zelfs een kasteelboerderij. Een onderaardse gang verbond kasteel de Bongard met in het zuidoosten van Bocholtz gelegen kasteel Overhuizen. Van 1774 tot 1794 was het de zetel van de heerlijkheid Simpelveld. Het machtige kasteel is bij de inval van de Fransen verwoest. De fraai gerestaureerde poortboog, de capella domestica (huiskapel), de grote boerderij en een kelder resteren. We kunnen even tot aan d eingang van de boerderij om even te kijken, een prachtige hoeve en het kasteel opgebouwd in speklagen. We wandelen terug de route op en nog even door de velden om zo terug in Zumpelveld, de “Poort tot het Mergelland” te komen en hier eindigt dan onze wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen
|