42E MARCHE DE LA GILEPPE.
LES GOE-LANDS.
GOE.
Goé, gelegen aan de voet van de dam van de Gileppe en de poort tot Hertogenwald, is een van de oudste en meest pittoreske dorpjes in de regio die de authenticiteit ervan heeft behouden. Goé ontwikkelde zich dankzij de houtindustrie vanwege de nabijheid van de bossen. Het “Hertogenwald”. De 'Saint-Lambert kerk met zijn gedraaide toren en zeer mooie stenen huizen van het land zijn bijzonder mooi.
Echt te ontdekken: De kerk van Saint-Lambert gotische stijl met zijn spiraalvormige kerktoren waarvan het interieur bevat meubilair van de 16e eeuw - Het kasteel waar Leopold I bleef - De huizen in witte steen en kiezel paden uit de Vesder zo geeft dit mooie gebied zijn schoonheid prijs aan de wandelaars die vandaag hier komen wandelen. We wandelen de Vesder over en gaan zo het dorp uit. Langs het kasteeltje en dan langs de kerk met zijn gedraaide toren. Daarom is Goé ook lid van de vereniging “Clochers Tors d’Europe”.
We verlaten het dorp en klimmen zo richting bos, even achterom kijken is de moeite beneden de kerk met enkele oude huizen, heel duidelijk de gedraaide toren, tegenover hoog op de beboste heuvel ligt het oude stadje Limbourg, de kerk troont hoog boven de bomen uit en de daken van het kasteel zien we ook. We wandelen verder nu worden we getrakteerd op prachtige zichten op het sterk golvend landschap wat prachtig. Nu een heel eind door het bos en dan komen we aan de Barrage de la Gileppe.
De Gileppestuwdam:
De toevoer van water wordt verzekerd door de in de Hoge Venen ontspringende Gileppe. De oorspronkelijke muur was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa. Het complex werd op 28 juli 1878 door koning Leopold II officieel geopend. De wateropnamecapaciteit van het stuwmeer bedroeg toen 13 miljoen m³, met een oppervlakte van 86 ha. Het oorspronkelijk doel van de stuwdam was het voorzien in bruikbaar water voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers. In de periode 1968-1971 werd de dam met meer dan 10 m verhoogd. Sindsdien bedraagt de capaciteit van het meer 26,5 miljoen m³ bij een oppervlakte van 130 ha.
Samen met de Vesderstuwdam te Eupen voorziet het meer heden ten dage in drinkwater. Een hydro-elektische centrale werd geïnstalleerd die de energie gebruikt van het waterverval van 42,9 meter en het debiet van gemiddeld 76.300 m³/dag. Twee turbines drijven elk een alternator aan. De centrale levert een jaarlijkse productie van elektriciteit van 3.300.000 kWh. Het belangrijkste kenmerk van de dam is een 13,5 meter hoge en 300 ton zware leeuw uit zandsteen. De leeuw staat bovenop de dammuur en werd zo neergezet zodat hij trots uitkijkt in de richting van de slechts 5 kilometer verwijderde grens met het toenmalige Pruisen.
Bijzonder is dat we in de panoramatoren kunnen gaan, naar boven met de lift. De glazen lift suist tot 77 meter hoogte waar men vanaf het glazen platform een adembenemend mooi panorama ontdekt. De geschiedenis van de Gileppe wordt verteld aan de hand van duidelijke platen en grafieken. Wie de stuwdam bezoekt, kan over de beboste heuvels en de venenhorizon heen tot het uiterste van het Land van Luik kijken. Bij de Gileppe heeft de natuur haar mooiste gewaad. We nemen de tijd om even naar boven te gaan en de tentoonstelling te bekijken en het prachtige omgeving te overzien, gewoon prachtig hoever je hier kunt zien, zeker de moeite om de toren te bezoeken.
We wandelen toch maar verder langs het meer voorbij de leeuw en dan weer het bos in gewoon prachtig om te wandelen en te genieten van de omgeving. Zo komen we terug in Goé. Langs mooie huizen zo komen we terug aan ons vertrek. Wat een pracht van een wandeling hebben we hier gedaan. En zeker niet te vergeten ons bezoek aan de toren aan de afdamming.
Voor het fotoalbum de link volgen
|