43E MARCHE INTERNATIONALE.
MALMEDY MARCHE.
MALMEDY.
Aan de samenvloeiing van de Warche en de Warchenne ligt de stad Malmedy, rustig in een uitzonderlijke groene vallei, door verschillende dorpen omringd en overgeheld. Toeristisch maar ook cultureel is Malmedy zeer aantrekkelijk. De belangrijkste charme van de gemeente is zijn natuurlijke groene en beboste omgeving. Het zijn de schilderachtige landschappen die ons even buiten de paden overvallen. Een uitzonderlijke fauna en flora begeesteren de wandelaars.
We vertrekken met de wandeling in de straat naar de “Tannerie” genaamd, het is de straat waar het vakwerkhuis staat die eigenlijk een schuur was waar huiden gedroogd werden, je kan het zien aan de vele venster die hier in staan. Het is een prachtig vakwerk gebouw. Verder met de wandeling. Langs een paar mooie oude huizen en dan de natuur in een eindje langs een riviertje en dan klimmen. Een heel eind door de prachtige natuur weilanden en langs bosjes en het is er prachtig.
Langs de weg van Malmedy naar Robertville hebben we deze drie dorpen waar de woningen verspreid liggen op de heuvels en de bergkammen; ze hebben een prachtig panorama van de heuvels naar de vallei en van de vallei naar de heuvels. Men kan er Baugnez, Géromont en de weg naar Xhoffraix, Longfaye en Stavelot en soms nog verder waarnemen. De arkozensteen wordt ontgonnen in een steengroeve op de hoogte van Boussire. Vele gevels oude en meer recente bewijzen de intense activiteit van deze exploitatie. We komen zo aan de kapel de Chôdes.
De kleine kapel, zichtbaar langs alle zijden van de weg dateerde van 1816 maar werd vernieuwd in 1932. Ze is opgedragen aan de heilige Quirinus. Een beetje verder tegenover de school is een oude boerderij uit de 18 de eeuw. We zijn nu in Gdoumont. Van hieruit wandelen we de uitgestrekte bossen in wat een prachtige zichten over dit fantastische stukje landschap. Hier zijn we werkelijk in een stukje ongerepte Ardennen met diepe dalen en veel bos. We wandelen op de hoogte en langs ons het diepe dal. Gewoon buiten gewoon. We zijn nog altijd in Gdoumont met zijn prachtige huizen in lokale steen die hier zo verzorg bijstaan ze zijn gewoon prachtig met de zon op de grijze muren. We komen aan een grote boerderij met woonhuis en stallingen en geheel ommuurd, mooi om te zien.
Nu wandelen we verder na een korte stop op de controlepost en we zijn nu in Chodes. Hier weer prachtige vergezichten en de weilanden zie vers gemaaid zijn en waar het hooi al geperst is in grote rollen, wat een verschil met enkele 10 tal jaren geleden dan lagen de weilanden vol met kleine bussels. Ook hier heeft de moderne landbouw intrede gedaan. Wat verder langs een kleine kapel en het uitkijkkiosk over Malmedy. Nu dalen we af naar Malmedy. We komen aan “De kruisweg” Hij werd in 1728 opgericht door de kapucijn Albert van Dinant op de heuvel van Livremont. De veertiende statie stelt een kapel voor die in al haar luister wordt gesteld op Goede Vrijdag om 15uur. Een lager gelegen uitzichtpunt laat U toe Malmedy van bovenaf te bewonderen.
Nu staan we terug in Malmedy. Langs “De kapucijnerkerk” Zij werd voltooid in 1626 en gewijd in 1631. De preekstoel en de twee biechtstoelen dateren van het einde van de XVIIe eeuw ; de maagd met het kind daarentegen is een beeldhouwwerk van Jean Delcour. Wij gaan even binnen kijken. Weer een eindje verder zo komen we terug aan ons vertrek. Wat een prachtige wandeling hebben we vandaag kunnen doen bedankt wandelvrienden van Malmedy. We hebben nog even de tijd en gaan even de stad in en gaan even “De kathedraal” bezoeken. Deze werd vanaf 1775 gebouwd als abdijkerk en opgedragen aan Petrus Paulus en Quirinus op 05/09/1784. In 1819 werd het een parochiekerk .Tijdens de korte periode van het bestuur van Baltia en het bisdom Eupen-Malmedy, tussen 1920 en 1925, werd ze verheven tot kathedraal.
Het hoofdaltaar is van marmer en dateert van 1877. Het marmeren altaar van de Heilige Maagd is van 1773.De preekstoel , evenals de vier biechtstoelen, dateren van 1770. In de kathedraal bevindt zich het reliekschrijn van Sint Quirinus. Tevens op te merken zijn de glasramen die vervangen werden ten gevolge van de bombardementen in december 1944. De beiaard dateert van1786 en bestaat uit 35 klokken die gegoten werden door Martin Legros uit Malmedy. Nog even langs de een paar mooie gebouwen en dan verlaten we Malmedy.
Voor het fotoalbum de link volgen
|