KLOMPENTOCHT.
DE ROMMELAAR.
HOESELT.
In Hoeselt, een krans van schilderachtige dorpjes, heerst een ongekende rust in een ongerepte natuur. We ontdekken de meest idyllische plekjes langsheen de fantastische fauna en flora van bos, grasland, akkers en holle wegen. We vertrekken en komen langs grote hoeven de bekende Haspengouwse Vierkants hoeven.
Dan een heel eind door de velden en weilanden en plantage. De peren zijnj bijna goed om te plukken nog even en het plukseizoen begint. Nu wandelen we Hardelingenbos binnen met een zeer bijzondere plek in het bos, een begraafplaats voor dieren vele kruisjes staan er om de huisdieren te herinneren. Toch bijzonder deze plek. Hardelingen. Enorm divers en zeer waardevol natuurgebied, grotendeels in privé-handen maar goed ontsloten door veldwegen, holle wegen, voetpaden. Beuken- en eikenbossen wisselen af met hooilanden, moerassige delen, poelen en kasteelparken. Rijke fauna en flora!
Wat verder komen we aan Kasteel Hardelingen.
In 1215 schonk proost Adolphus van het Kapittel van Tongeren het domein van Hardelingen aan het Kapittel in allodiaal bezit. Van ouds werd de voogdij over Hardelingen uitgeoefend door de heren van Werm. Hardelingen maakte in de 14de eeuw het voorwerp uit van een verbitterde strijd tussen het Kapittel van Tongeren en haar toenmalige voogd, Louis de Marteal, tevens heer van Werm. Was hij er niet in geslaagd om als enig machthebber over Hardelingen te manifesteren, dan lukte dit wel bij zijn zoon Henri. In 1396 nam hij Hardelingen, met al de hoeves, landerijen, bossen en met de justitie in erfpacht. In 1798 werd Hardelingen door de revolutionairen verkocht en kwam zo als zwart goed in handen van de familie de Schaetzen van Tongeren. Het huidig kasteel van Hardelingen is nog een restant van de oude domeinhoeve, die in de 19de eeuw fors werd verbouwd, en is gelegen in een ruim Engels park.
Weer een eindje verder en we komen aan het Kasteel van Schalkhoven.
Het oorspronkelijk waterkasteel werd in 1588 gebouwd door Rijkaard van Elderen. Rond 1770 werd het verbouwd en ingericht in classisistische stijl. De grote achterliggende kasteelhoeve, in Maaslandse renaissance, is deels uit de 16de eeuw, maar werd in de 18de eeuw sterk verbouwd. Het kasteel was achtereenvolgens eigendom van de families Vanelderen, Vaes, van Eijll, de Heusch, Barthels, du Vivier en de Borman.
Dan wandelen we weer een heel eind door de velden en weilanden en zo komen we terug aan ons vertrek.
Voor het fotoalbum de link volgen
|