MOOI, MOOIER
.DIEST.
VOS SCHAFFEN.
DIEST.
Diest ligt op de grens van de Kempen en het Hageland aan de Demer. De oude stad heeft prachtige gebouwen en het ommeland heeft prachtige natuur en wat Kempische bossen. De wandeling brengt ons langs een paar van deze prachtige gebouwen.
Het eerste wat we tegenkomen is het Het Hoekhuis De Roskam uit den16de eeuw deels uit vakwerk. Op de Grote Markt staan een hele reeks 17de en 18de eeuwse gevels mùet mooie namen als De Gulden Boom De Korenbloem, De Lelie en De Keyzer. De wandeling brengt ons langs een paar verdwenen brouwerijen, de Cerckel is de eerste waar we aankomen. 100 jaar geleden telde Diest 43 brouwerijen.
Met de sluitingen van de brouwerijen Cerkel, Duysters en Ooms in de jaren 70 was het doek definitief gevallen over het roemrijk bierverleden van Diest. Er resten nu nog alleen leegstaande en wegkwijnende brouwerijgebouwen. De aloude bierglorie van Diest was stervende. Gelukkig, in 1995 brengt Marc Beirens weer leven in de brouwerij Duysters. In het naburige Zichem was hij zaakvoerder van een groot dranken verdeelcentrum gespecialiseerd in abdij- en trappistenbieren.
Naast deze functie wou hij ook creatief met bier bezig zijn. Een deel van brouwerij Duysters werd opgeknapt en ingericht als gelagzaal met huisbrouwerij. Met een diploma van biochemie op zak en de aankoop van een tweedehands installatie van een Parijse thuisbrouwerij was alles voorhanden om weer Diesters bier te maken. Het hele proces van brouwen tot bottelen en etiketteren gebeurt ter plaatse. De naam van het bier Loterbol verwijst naar een historisch Diesters spotfiguurtje. In de Sint Sulpiticuskerk in Diest versieren deze figuurtjes uit hout gesneden het koorgestoelte. Loterbol betekent een keiknappe gast (=bol) die de kunst bezit om leute (=lote) te maken.
Door het bier te drinken ben je goed op weg een echte loterbol te worden. De loterbol bruin is een volmondig zwaar (8 % vol. alc.) en donker bier. Het eerste mondgevoel is zoetig maar de afdronk is uitgesproken bitter van gebrande mout. Geluk hebben we vandaag de brouwer is daar en nodigt ons uit voor een bezoek. Na ons bezoek komen we terug in het centrum en wandelen l angs de voormalige brouwerijen De Drie Kronen en De Palmboom we verlaten het centrum en gaan langs de vestingen, het Leopoldfort. Deze werden tussen 1837 en 1844 gebouwd.
De indrukwekkende citadel is nu de kazerne van het eerste bataljon parachutisten er zijn nog meer resten van de vestingen. Nu komen we in het begijnhof van Diest is een historische stadswijk in het noordoosten van de oude binnenstad van Diest waar vroeger de begijnen woonden. Dit begijnhof rekent men tot het stadstype, hetgeen betekent dat de huizen langsheen straten staan (zoals in een `ministad') en niet rondom een groot centraal plein.
Com in mynen hof, myn suster bruyt staat te lezen op de barokke toegangspoort van het begijnhof. De poort staat er sinds 1671. Het begijnhof is veel ouder werd gesticht in 1253door Arnold IV. Toen de poort gebouwd werd woonden er 400 begijntjes de laatste twee verlieten het begijnhof in 1928. We verlaten het begijnhof en komen De Warande thans een park.
Hier stond de burcht van de Heren van Diest. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige wandeling met veel prachtige bebouwen, een stukje geschiedenis, wat natuur en de Demer en wat lekker Bier. Dit is een wandeling die lang bijblijft.
Voor het fotoalbum op de link klikken
|