Zaterdag 01 januari 2022.
WANDELING TONGERLO.
Wandelknooppunten wandeling Tongerlo. De volgende knooppunten.
1-342-380-341-2-382-3-4-7-8-9-10-183-14-12-13-19-131-130-16-20-21-6-5-343-1 de afstand 12km en vertrek aan de de hoofdingang van de Abdij van Tongerlo.
Na ge lezen te hebben over het Land van de Merode moeten w etoch eens daar gaan wandelen. We kregen van een wandelvriend de boven knooppunten. We gaan wandelen in Tongerlo vertrek aan de Abdij van Tongerlo.
Westerlo en Tongerlo vormen samen één gemeente en verwennen ons met prachtig natuurgebied van de Beeltjes en Krawekken. We kunnen er rustig wandelen en genieten van de prachtige natuur. Maar ook de vele prachtige kastelen, gebouwen. We vertekken met de wandeling aan de Abdij, we bezoeken eerst de abdij via de prachtige toegangspoort. Komen zo op het grote binnenkoer. Omgeven door prachtige gebouwen. Heel bijzonder. We zetten onze wandeling verder door de machtige lanen ronddom de Abdij. We gaan verder en gaan door het natuurgebied gewoon geweldig om te wandelen en hoe rustgevend, bijzonder vandaag is dat op 1 januari we onze eerste vlinders zien, het is ook bijzonder zacht weer. We gaan verder en komen langs het Kasteel de Merode. Het kasteel is nog steeds bewoont door de prinsen van Merode. Het kasteel zoals we het nu zien is van na de grote restauratie in de 19de eeuw. Maar bevat nog vele oudere gebouwen zoals de donjon.chet grote domein is nog altijd prive maar 1 keer per jaar kun je het bezoeken. We wandelen verder en komen langs een bijzonder monument. Het Trammeke, beschermt monument het is een mobiele dam die met een ingenieus spoorsysteem toeliet om via kanalen de omliggende akkers onder water te zetten enwerd gebruikt om de kasteelvijvers met spoelwater te reinigen. We wandelen ook door het natuurgebied van de Kwarekken, een drassig natuurgebied de naam is afgeleid van “krek”n” het sluit aan bij de vallei van de Grote Gete, we wandelen een heel eind langs de Grote Gete en aan de deandere zijde staan struiken met daar tussen waterplassen. Het vorm samen met de Beeltjens een natuurgebied van meer dan honderd hectaren. We wandelen nu Westerlo binnen langs het marktplein. Een beetje verder komen we langs het gemeentehuis. Het kasteel gebouwd tussen 1909-1911 en is een mooi voorbeeld van de Branbantse neo-gotiek. Het behoorde toe een de de gravin Jeanne de Merode.
Na haar dood 1944 werd et een tijdje gebruikt als rustoord voor priesters, sinds 1972 doet het deinst als gemeentehuis. De naam Merode duikt in de geschiedenisboeken van Westelo al op het eind 15de eeuw. Toen kwam Westerlo zelfs in handen van de addelijke familie via huwelijk. Tot aan de Franse Revolutie bleef dat zo. Toen werd Westerlo uitgeleend aan het hertogdom Brabant.Voor het gemeentehuis prijkt een schitterende fontein met drie badende vrouwen een kunstwerk van Rik Poot. Nog eeneindje door de straten en zo komt de abdij terug in zicht.
De Norbertijnerabdij heeft een lange geschiedenis die begon rond 1130. Zo bezit dan ook een rijkdom aan gebouwen. Na de gebruikelijke machtovernamens kon de orde zich in1838 opnieuw verenigen en nam ze in 1840 terug haar intrede in de abdij. Het is een indrukwekkend geheel en alhoewel je de prive vertrekken niet kun bezoeken is er en mogelijkheid om de kerk en de tiendeschuur te bezoeken waar je de geschiedenis van de Norbertijner kunt zein. Er is ook een museum het Da Vinci museum maar dit is nu gesloten voor restauratie.
Een aanrader is deze wandeling wel als je de tijd neemt om alles wat nader te bezien en zeker de abdij. Een top wandeling van een 12 kilometer. Zelfs nu na zoveel regen d elaatse tijd is de wandeling goed bewandelbaar zonder al te veel modder.
|