De stroopstokerij van de gebroeders Bleus in Vrolingen is de enige overgebleven stroopstokerij in de regio. Tussen 1850 en 1950 waren er in Borgloon alleen al 99 kleine familiale bedrijven. De opkomst van de grote stroopfabriek van Luik betekende een te grote concurrentie voor deze kleine bedrijfjes die het na verloop van tijd één voor één opgaven. Alleen de familie Bleus hield vol.
Door de jaren is het productieproces aangepast aan de eisen van de moderne voedingsindustrie. Het is echter een artisanale bereiding gebleven, het recept van betovergrootvader uit 1843 bleef overeind.
Peren en appelen worden op het vuur gezet en geperst waarna het sap op zeer hoge temperatuur wordt ingedikt.
De tijd voor het proces van indikken van het sap wordt erg kort gehouden, vandaar de uitzonderlijk frisse smaak van de stroop.
Er wordt niet meer op hout of kolen gestookt, maar op stookolie.
Er is een waterdrukpers uit de jaren '60. Omdat er geen machinerie beschikbaar is of was, werd er veel zelf in mekaar geknutseld met de hulp van de koperslager uit de buurt.
De juiste verhouding peren/appelen, de juiste variëteiten, daar komt het op aan. Alleen verse vruchten worden gebruikt. Er worden geen suikers, bewaarmiddelen of kleurstoffen toegevoegd. Daarna alleen nog roeren om aanbranden te vermijden, een werk van vakmanschap en geduld.
Een pot van 580 g bevat het sap van ongeveer 4,2 kg fruit. De stroop van Vrolingen is een geliefd product op de boterham of bij pannenkoeken.
Een eetlepel stroop wordt in de steek van Borgloon ook aanbevolen bij een verkoudheid. Wie de stroop proeft, is onmiddellijk onder de indruk van de fijne smaak.
|