HERFSTWANDELTOCHT
WANDELVRIENDEN RANSDAAL.
RANSDAAL. NL
In en rond Ransdaal komen we huizen en boerderijen tegen die gebouwd zijn met een lokale steen. Kunradersteen is een geelgrijze afzettingssteen die gevonden word bij Kunrade, in de heuvels van Zuid-Limburg. Het gesteente lijkt qua uiterlijk veel op mergel maar heeft een hardere structuur dan mergel en kan niet doorgezaagd worden. De Kunradersteen bestaat uit ontelbare skeletten van kleine planten en dieren die plankton vormden. Het gesteende wordt bijna uitsluitend gebruikt voor de restauratie van oude bouwwerken die hier oorspronkelijk uit zijn opgetrokken, waaronder naast vele boerderijen ook onder andere kastelen en kerkgebouwen.In 1932 werd de kerk gebouwd, welke opgebouwd is uit Kunradersteen.
H. THERESIA KERK.
Deze kerk is gewijd aan de H Theresia, de stijl is neo-gotiek, de toren is erg on-Limburgs, met zadeldak. In Ransdaal bevinden zich een aantal originele boerenhoeven opgetrokken uit Kunradersteen tezamen met vakwerk. We wandelen door Ransdaal en ook door een aantal gehuchten, het eerste is Winthagen.
En het volgende is Colmont waar prachtige boerderijen staan. De jaartallen laten zien dat de boerderijen bijna 300 jaar oud zijn. Boven op de sluitsteen van een van de hoeven staat zelfs 1727.We wandelen verder en komen in de volgende gemeente Ubachsberg ligt op een heuvel ten zuiden van de plaats Voerendaal, hier beweert men dat dit het hoogste kerkdorp van Nederland is, maar dit beweert men ook in Vijlen.
We blijven genieten van de prachtige gebouwen in Kunradersteen. De opbouw van de dorpen is een beetje anders dan bij ons. Wij hebben ook de gemeenten met de fusiedorpen, de gehuchten maar in Nederland kent men ook nog de buurtschappen. Een buurtschap is een woonplaats die niet officieel is aangeschreven als woonplaats. Net als gehuchten worden buurtschappen meestal op landskaarten aangegeven en worden ook aangegeven met naamplaten aan de ingang van de buurtschap.
In tegenstelling van gehuchten die ook postcodes hebben en opgenomen zijn in de officiele staatkundige annalen zijn buurtschappen niet opgenomen. Vaak is dat omdat straatnamen en nummers hiervoor omschrijvend genoeg zouden zijn. Buurtschappen zijn vaak in de volksmond ontstaan, als benaming voor de locatie van verzameling van huizen, boerderijen of molens.
Veel van de buurtschappen zijn ontstaan in gebieden waar men vrij is zich te vestigen. Zo komen we toch nog veel te weten van deze prachtige streek.
|