FRUITWANDELING
HOEPERTINGEN-ZEPPEREN.
Vertrek in Hoepertingen aan kasteel Mariagaarden, aan de kerk staat het infobordje, er is ook een folder met de verschillende wandelroutes op. Wij kiezen voor de fruitroute Langs het kasteel en de pastorij.
Kasteel Mariagaarden
Dan wandelen we de velden in richting Zepperen. De bloesempracht is overweldigend en het is een genot om te wandelen, peren, kersen en ook de appelbloesem is volop in bloei, het is gewoon mooi en de geur van de bloesems is gewoon een genot.
Langzaam wandelen we door de boomgaarden, nu weer een hoogstam kersenweide waar paarden in lopen dan weer een laagstam plantage met appelen en peren. We komen aan de kapel onder de kastanjeboom, hier hebben ze ook de oude waterput hersteld. Weer wat verder wandelen, een weiland met hoogstam en daar onder liggen de koeien te genieten van het groene gras.
Wat verder en Zepperen komt in zicht. De Sint-Genovevakerk een der mooiste kerken van Haspengouw en omgeving. De Sint-Genovevakerk is een duidelijke mengeling van romaanse en gotische gedeelten. De toren, gebouwd uit silex, dateert uit de 12e eeuw. Hij is romaans.
Er zijn rondboogvensters met deelzuiltjes. Maar het rondboogportaal met de tympaan en de traptoren zijn neoromaanse toevoegingen uit de periode 1860-1903. Het driebeukig schip met luchtbogen en het koor met lancetvensters uit 1430-1509 zijn een voorbeeld van Demergotiek. Het centrale glasraam in het koor verwijst naar die eucharistie. In 1922 schilderde Godfroid Bary (Brussel) het linkerglasraam (met het tafereel met Trudo en Remaclus) en het middelste glasraam, 20 jaar nadat het glasraam met Genoveva werd gemaakt voor Bardenhewer uit Brussel. In het interieur zijn nog muurschilderingen uit het einde van de 15e eeuw bewaard. Deze stellen episodes voor uit het leven van Sint-Genoveva en een voorstelling van het Laatste Oordeel. In 1960 heerste er een brand in de nieuwe sacristie en werd het orgel vernield in 1962 kwam er het huidige orgel gemaakt door E. Verschueren van Tongeren. De kerk, met het kerkhof en de toegangspoort zijn sinds 1983 beschermd. In de kerk zijn verschillende muurschilderijen.
Wij verlaten de kerk en het kerkhof en komen langs de oude villa Gillisen-Thewis we gaan verder door het dorp en keren terug richting Hoepertingen om weer verder te wandelen door het prachtige landschap, bloesem en nog eens bloesem prachtig!!!!!
Voor het fotoalbum op de fot klikken
|