KERSTSFEER IN SINT-TRUIDEN.
WC AVIAT SINT TRUIDEN.
SINT TRUIDEN.
St Truiden dankt zijn naam aan de Heilige Trudo, die hier een klooster wilde stichten, maar een hele gemeenschap creëerde. Het Domein Sarchinium, eigendom van de grootgrondbezitters, werd door Zoon Trudo omstreeks 650 aan de Bisschop van Metz geschonken ter oprichting van een klooster. Twee eeuwen later reeds een benedictijnenklooster en bloeide verder open tot stad. Onze wandeling brengt ons langs verschillende bijzondere monumenten uit de rijke geschiedenis van Sint Truiden.
We komen aan het Europaplein hier bevinden zich de ondergrondse resten van de Brustempoort; een bolwerk uit de 15de eeuw met kronkelende, mysterieuze gangen die leiden naar de schietkamers, bovengronds staat een kanon. We wandelen verder en komen op de wallen van de stad nu een wandel laan met oude bomen, na de controle wandelen we langs de wijken van de stad met enkele zeer mooie huizen die prachtige gevels hebben, als je de tijd neemt om even goed rond te kijken zie je de prachtige details aan de gevels. Boven sommige deuren en venster prachtige tegeltekeningen.
Wij wandelen naar de Markt. De Grote Markt met zijn 2ha de tweede grootste in Vlaanderen wordt beheerst door 3 torens: de abdijtoren en het Belfort en de toren van de Onze Lieve Vrouwekerk. Vandaag staat de Grote Markt vol met marktkrammers en een Kerstmarkt. Gezellig om op rond de kuieren, wij nemen onze tijd om de markt even te bezichtigen, de muziekkapel De Gilde speelt kerstmuziek erg mooi.
Het stadhuis verenigt drie gebouwen: een hal die van buitenaf niet zichtbaar is, een hallentoren en een stadhuis. De eerste hal dateert van 1366. Niet toevallig lag zij op de scheidingslijn tussen de twee stadsdelen. Zo genoten abt én prins-bisschop van de inkomsten. De hal zoals ze bewaard bleef in de onderbouw van het stadhuis, kreeg haar huidig uitzicht in 1755. Rondom het marktplein staan vele mooie patriciërshuizen met een kern die soms uit de 17de eeuw dateert. De meeste zijn echter verbouwd in de 18de en vooral in de 19de eeuw. Vroeger droegen veel van deze huizen een naam. Aan de westzijde van de markt draagt het huis nummer 54 een gevelsteen met daarop 'In den bonten Osch - anno 1760'. Aan dezelfde kant van de markt staat een imposant classicistisch dubbelhuis (nr. 45), 'De vier Heemskinderen' uit de 18de eeuw, met een opvallend driehoekig fronton. Een ander mooi fronton met jachtattributen en rankwerk siert het huis nummer 20, 'De gulden lelie' aan de zuidzijde van de markt.
Na een rondgang op de Grote Markt en Kerstmarkt vervolgen we onze wandelweg. We komen aan de Abdij van Trudo gesticht in 655, vernield na de inval van de Noormannen in 833. Opnieuw opgericht in de 12 de eeuw op de huidige plaats toen ontstond de grafkapel van de H Trudo. Van de huidige gebouwen is de toren van de 11ste eeuw het oudste, je kunt deze toren beklimmen en je ontdekt de het prachtige St Truiden met zijn vele kerktorens.
Een bezoek waard is zeker de Keizerzaal nu is er een kleine kerstmarkt in maar je kunt toch de prachtige muur en plafond schilderijen zien. Deze dateerd uit de 16de eeuw door een Italiaanse schilder Caldelli. In 1975 sloeg het noodlot toe en de kerk en de torenspit gingen in de vlammen op. Na een bezoekje aan de Keizerzaal wandelen we verder en komen zo in het stadspark dat in 1876 aangelegd werd op de oude stadswallen. De 4ha grote stadspark met vijvers, bruggetje, vele en zeldzamen boomsoorten en zelf een kiosk zijn de moeite om te bekijken hier komen we onze wandelvrienden Andre en Marleen tegen.
Samen wandelen we naar het Speelhof. Het speelhof was een buitenverblijf, het 'speelhuis' van de Trudoabdij. De bouw ervan werd aangevat omstreeks 1562. Het goed bleef eigendom van de abdij tot aan de Franse bezetting. Bij een openbare verkoop kwam het, samen met het begijnhof, in handen van de familie de Pitteurs. Het domein, in totaal 36 ha groot, werd in 1989 door de stad Sint-Truiden aangekocht. Vanaf de Speelhoflaan leidt een dreef van wilde kastanjebomen, beuken en eiken via een poortgebouw met duiventil naar een stemmige rechthoekige binnenplaats. Daarrond liggen een herenhuis uit de 18de eeuw, waarvan het middendeel verbouwd werd in het begin van de 19de eeuw, stallingen en een schuur uit de 18de eeuw. De laat-19de-eeuwse oranjerie die tegen de voorgevel van het herenhuis werd aangebouwd, draagt bij tot de stemmige sfeer.
Nu komen we met onze wandeling op het Begijnhof Het Sint-Agnesbegijnhof werd in 1258 gesticht op grond, geschonken door Willen van Rijkel, abt van de benedictijnenabdij. Het geheel was omringd door een bakstenen muur waarvan nog een gedeelte te zien is achter de huizen die het plein langs de noordwestzijde afsluiten. Binnen de muren stroomt de Cicindriabeek. Aan de Schurhovensteenweg bevond zich de enige, thans verdwenen toegangspoort. In 1798 werd het begijnhof door de Fransen onteigend en verkocht. Het gebouw dat bekend staat als 'torenhuis' was allicht de woning van de grootmeesteres van het begijnhof. De muurankers en een wapenschild dat in de gevel is ingemetseld, vermelden het jaartal '1619'. Centraal op het plein staat de begijnhofkerk, toegewijd aan de H. Agnes. In 1934 verkocht de laatste particuliere eigenaar, de familie de Pitteurs, de kerk aan de v.z.w. Vrienden van het Begijnhof. Met de bouw van de kerk werd begonnen in 1258. Omstreeks 1300 werd het koor afgesloten. Het bakstenen middengedeelte, het begijnenkoor, is een verbouwing uit het begin van de 16de eeuw. De kerk vertoont zowel laat-Romaanse als vroeggotische kenmerken. Het interieur is overkluisd door een houten tongewelf uit het begin van de 16de eeuw, dat beschilderd is met leliemotieven en wapenschilden. In de vloer liggen talrijke grafstenen. Van het 17de-eeuwse barokke meubilair resten nog de preekstoel, het hoogaltaar, de orgeltribune met Ancion-orgel en enkele zijaltaren. De wanden en pijlers werden beschilderd met 38 muurschilderingen die tot stand kwamen tussen ca. 1300 en het begin van de 17de eeuw. Deze schilderingen, die bij een herinrichting van de kerk achter een kalklaag verdwenen waren, werden toevallig herontdekt in 1860. Het zijn hoofdzakelijk scènes uit het leven van Maria of vrouwelijke heiligen als Agatha, Gertrudis, Genoveva, Lucia, Cecilia .. Ze werden aangebracht op een droge bepleistering. Twee voorstellingen zijn in olieverf : die van de H. Ursula en de H. Odilia. De andere zijn uitgevoerd in temperatechniek waarbij lijm, ei of gom als bindmiddel voor de kleurpigmenten werden gebruikt. Door hun monumentale uitvoering vormen deze muurschilderingen één van de indrukwekkendste ensembles in het land. Normaal kan de kerk bezocht worden en de muurschilderingen bewonderd worden maar vandaag is er een concert.
STADSPOORTEN VAN ST TRUIDEN
Aan de noordwestzijde van het plein, vlak naast de kerk, ligt de toegang tot de Festraetsstudio waarin het levenswerk van Kamiel Festraets te bewonderen valt. Kamiel Festraets (1904) was een echte Truienaar. In 1935 kreeg hij voor zijn eerste astronomi¬sche salonklok een ere-diploma en een gouden medaille. In 1937 herstelde Festraets het belfortuurwerk van het stadhuis en voorzag het van een elektrisch opwindsysteem met kettingen, destijds een heel nieuwe methode. Van 1937 tot 1942 werkte Festraets in de begijnhofkerk onafgebroken aan de kern van het astronomisch uurwerk. In dat zelfde jaar startte hij met het schip. Acht jaar later realiseerde hij de slinger van Foucault en de omwenteling van de aarde rond de zon. In 1968 werden zijn vier creaties overgebracht naar de nieuwe studio en op amper 2 maanden tijd gemonteerd.
In 1973 tekende Festraets het contract met de stad Sint-Truiden voor de overname van de studio. Pas in 1990 werd de stad eigenaar en kocht het geboortehuisje van Kamiel Festraets, naast de studio. Festraets overleed in 1974. We nemen er ook een kijkje in, het begijnhofcomité heeft hier vandaag en kerstmarkt in. Het uurwerk en het schip kunnen we goed zien. We verlaten het begijnhof en komen zo terug aan ons vertrekpunt. St Truiden zeker een bezoekje waard. Een prachtige wandeling door onze wandelvrienden van AVIAT
Voor het fotoalbum de link volgen
|