HELSHOVENTOCHT.
W.C. STROOPLEKKERS BORGLOON.
HOEPERTINGEN.
Helshoven, een dozijn huizen rond een indrukwekkende geklasseerde kapel, Helshoven bij de voormalige gemeente Hoepertingen, nu deel uitmakend van de fusie Borgloon. Hier gaat onze wandeling heen vandaag.
In Hoepertingen tegenover de 18de eeuwse Sint-Vedastuskerk, ligt het kasteel Mariagaarden(1617) eigenlijk een waterkasteel dat classicistisch verbouwd werd tot bezinningshuis.
KASTEEL MARIAGAARDEN
PAANHUIS
Van de vroegere welstand getuigen vandaag nog steeds het Paanhuis, een 17de eeuwse brouwerij. We wandelen door de velden en langs de laagstamplantage en komen zo in Helshoven. De Kapel van Helshoven is een eeuwenoud gebedsoord in Helshoven, een gehucht van de Borgloonse deelgemeente Hoepertingen, in België. De kapel ligt aan de heerweg die Keulen, via Tongeren, met Bavay verbond. Oorspronkelijk stond hier een in 1254 opgericht oratorium of bidkapel, gebouwd door de Johannieters, die later ridders van de Maltezer Orde werden genoemd. De Johannieters bezaten een gasthuis tegenover de kapel ter verzorging van de voorbijtrekkende pelgrims. Toen ze in de 14e eeuw in geldnood geraakten, verkochten hun bezittingen te Helshoven aan Gozewijn, een commandeur van de Duitse Orde. Rond 1574 werd de kapel tijdens de Tachtigjarige Oorlog door brand verwoest. Edmond, grootcommandeur van Alden Biesen, bouwde de kapel rond 1661 weer op. Zijn wapenschild is nog steeds aanwezig boven de ingang van de kapel.
HELSHOVEN
KAPEL VAN HELSHOVEN
In april 1674 werd, om in het onderhoud van het gebouw te voorzien, toelating aan Gerardus van Deventer uit Terheijden gegeven, tot dan toe kluizenaar in Lantremange, om naast de kapel een kluis te bouwen. Er verbleven in totaal 14 mannen. Ze onderhielden de kapel gedurende 234 jaar, verzorgden zieken en gaven onderwijs. De laatste overleed in 1908 (Andreas Gielen). Broeder Andreas verbleef er gedurende 56 jaar. De kluis geraakte in verval en werd afgebroken in 1925. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, koningin van de Blije Vrede. Haar beeld werd tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II aan België in 1985 te Ieper gewijd. In de kapel staat een preekstoel in zuiver gotische stijl uit 1550 en een biechtstoel uit 1570.
ROMEINSE HEERBAAN
DE GALG
KASTEEL RIJKEL
We wandelen langs Romeinse kassei en langs de Galg de plaats waar de veroordeelde opgehangen werden. We wandelen verder en zien in de verte het kasteel van Rijkel. Wij wandelen verder door de velden en komen uiteindelijk in Rijkel. In Rijkel werd al in 720 kerk geschiedenis geschreven, kort daarop werelds gevolg door de heren van het Graafschap Rijkel, die er een kasteel bouwden. Het 16de eeuwse Kasteel van Rijkel in Maaslandse renaissance en Brabantse gotiek, gerestaureerd in de 17de en 18de eeuw en in 1939. Na de adel die er woonden kwam het kasteel in handen van de provincie die het geheel een tijdje gebruikt heeft als Provinciale Dienst voor Kunstpatrimonium en gewestelijk VVV kantoor.
Nu heeft de provincie dit prachtig stukje erfgoed aan privé personen verkocht welke het waardevolle goed aan verwoesten zijn. De prachtige oude vloeren zijn uitgebroken. Zo gaat onze provincie om met ons waardevolle erfgoed. Na Rijkel wandelen we terug Hoepertingen in het veld is een valkenier met zijn roofvogel aan het oefenen, prachtige vogel. Zo komen we terug aan het vertrek, een prachtige wandeling in Haspengouw.
Voor het fotoalbum de link volgen
|