MARGRATENTOCHT.
WC ST. GERTRUDIS.
SINT GEERTRUID.
De gemeente Margraten bestaat uit de kerkdorpen Margraten, Cadier en Keer, Bemelen, Sint Geertruid, Mheer, Noorbeek, Banholt, Eckelrade en Scheulder. De huidige gemeente Margraten is in 1982 ontstaan bij de gemeentelijke herindeling van Zuid-Limburg door het samenvoegen van de gemeenten Margraten, Cadier en Keer, Noorbeek, Mheer, Bemelen en Sint Geertruid en toevoeging van de kern Scheulder van de voormalige gemeente Wijlre en het gedeelte van de kern Eckelrade, dat tot de gemeente Gronsveld behoorde naast het gedeelte van deze kern, dat tot de gemeente Sint Geertruid behoorde.
De gemeente Margraten maakt deel uit van het Nationaal Landschap Mergelland en is met haar negen kernen en drieëntwintig gehuchten één van de mooiste Zuid-Limburgse gemeenten in natuurlijk en natuurhistorisch opzicht. Zijn de kernen Cadier en Keer en Margraten, met behoud van hun cultuur/ historische eigenheid, uitgegroeid tot forensenplaatsen, de zeven overige kernen hebben hun landelijk karakter behouden.
De wandeling brengt is door het prachtige Mergelland met zijn ontelbare vakwerkhuizen. We komen zo in Mheer is ontstaan op een plateau tussen twee omvangrijke droogdaluitlopers. Aan de zuidzijde gaat het plateau via een korte, relatief steile helling over in een droogdal, waarin de watergang Horstergrub is gelegen. Aan de noordzijde is de helling van het plateau langer en minder steil. Op het grondgebied van Mheer nemen het kasteel Mheer en de parochiekerk van oudsher een dominante positie in. Het kasteel van Mheer bestond reeds in de veertiende eeuw. In 1314 werd het al vermeld als 'stenen huis'. Het muurwerk in vuursteen en gelegd in een visgraatverband doet zelfs denken aan de negende eeuw.
De adellijke familie De Loë is sinds 1668 eigenaar en bewoner van dit landgoed. De vroegere burcht is vermoedelijk als lichttoren in gebruik geweest langs de Romeinse weg. Boven de poort prijkt een grote steen met het wapen van Imstenraedt-Mheer en het jaartal 1612. In de 17e eeuw werd het kasteel verbouwd en in de 20e eeuw werd het complex uitgebreid met een vleugel en werden de topgevels voorzien van trapgevels. Ook een achthoekig traptorentje werd aangebouwd. Het beschermd dorpsgezicht telt de kern Mheer ook nog 39 rijksmonumenten en 5 panden, die zijn aangewezen tot gemeentelijk monument. Een gemeente met wat erfgoed.
Wij wandelen verder en komen zo in het Savelsbos: On-nederlands, dat is eigenlijk de beste omschrijving van dit zeer heuvelachtige gebied. De steile hellingbossen met hun rijke vegetatie en geschiedenis nemen in Nederland een aparte plek in. De Limburgse heuvels zijn ontstaan tijdens de vorming van de Ardennen. De bodem is toen met grote kracht omhoog gedrukt. Rivieren en smeltwater hebben vervolgens diepe dalen in de bodem uitgesleten. Daarna zijn ze letterlijk onder handen genomen door de mens. Het uiteindelijke resultaat is, al dan niet bewust, verbluffend mooi. Niet alleen de verscheidenheid in planten en vogels zijn bijzonder hier maar ook de verschillende dassenburchten die we kunnen zien op de wandeling, spijtig blijft het met sporen van de das en krijgen we dit bijzonder mooie dier niet te zien.
Wat verder komen we in Bergenhuizen (Limburgs: Bergenhoëze) is een hooggelegen gehucht ten noorden van het dorp Noorbeek . Het gehucht telt ongeveer dertig boerderijen en woonhuizen en ligt hoog op een plateau. Hier komen we op het fruitbedrijf Notermans, hier word al meer dan 50 jaar Hoogcruts fruit geteeld. Hier is controle en rust. We wandelen rustig door het fruitbedrijf, de perenplantage is 50 jaar oud. Wat verder komen we aan de aardbeien tunnels waar we even kunnen proeven. Zo verlaten we het fruitbedrijf.
Nu wandelen we naar Terlinden dit is een gehucht van het dorp Noorbeek. Ook hier prachtige vakwerkhuizen. Onze wandeling gaat nu verder naar Banholt en zo verder naar ons vertrekpunt. Een prachtige wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen
|