PAASWANDELING
BERG & BOSWANDELAARS VOEREN.
S GRAVENVOEREN.
Voor Limburg is de voerstreek letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje. Letterlijk omdat de Voerstreek niet eens aan Limburg vast hangt, en figuurlijk omdat de Voerenaar zes eeuwen lang Brabander was, daarna Luikenaar werd en plots, in 1963 tot Limburger werd omgedoopt.
DE VOER
MARIAKAPEL
HERBERG "DE SWAEN"
De Voerstreek heeft zijn naam te danken aan het riviertje de Voer. De ongerepte natuur is de belangrijkste troef van deze streek een landschappelijk zeer aantrekkelijk gebied. Het grootste Voerdorp is s-Gravenvoeren dat door de Voer doorsneden wordt. Hier vertrekt onze wandeling door deze prachtige streek. Op het driehoekig pleintje van de Kinkenberg staat een Onze Lieve Vrouwekapel uit 1715 vlak daarachter de herberg De Swaen uit 1742. We wandelen langs de Swaen en een prachtig vakwerkhuis.
HOEVE SNAUWENBERG
KASTEEL MHEER
We wandelen naar de grens. De wandeling voert door de Nederlands-Belgische grensstreek, nu eens door Zuid-Limburg en dan weer door het Land van Herve. De route kronkelt langs de vele grenspalen in de Voerstreek. Dit is ook het gebied van de taalgrens en de daarmee verbonden taalstrijd. Het is prachtige omgeving waar, in de beekdalen van Voer, Veurs en Noorbeek, bossen, boomgaarden en weilanden elkaar afwissen. In het glooiende landschap komen we langs kastelen, vakwerkhuizen, kapellen en veldkruisen, die zo kenmerkend zijn voor de streek. We wandelen over de Snauwenberg, langs grenspaal 24, en de Snauwenberg hoeve. Links van ons zien we het kasteel van Mheer.
KASTEEL MHEER
Het kasteel van Mheer bestond reeds in de veertiende eeuw. In 1314 werd het al vermeld als 'stenen huis'. Het muurwerk in vuursteen en gelegd in een visgraatverband doet zelfs denken aan de negende eeuw. De adellijke familie De Loë is sinds 1668 eigenaar en bewoner van dit landgoed. De vroegere burcht is vermoedelijk als lichttoren in gebruik geweest langs de Romeinse weg. Boven de poort prijkt een grote steen met het wapen van Imstenraedt-Mheer en het jaartal 1612. In de 17e eeuw werd het kasteel verbouwd en in de 20e eeuw werd het complex uitgebreid met een vleugel en werden de topgevels voorzien van trapgevels. Ook een achthoekig traptorentje werd aangebouwd. Dit prachtige monument kan bewonderd worden je kunt zelf tot op de binnenkoer voor mooie fotos.
We wandelen verder en genieten van de prachtige vakwerkhuizen die zorgvuldig gerestaureerd zijn. Nu steken we grens terug over om naar het natuurreservaat Altenbroek te wandelen, we worden getrakteerd op een fikse sneeuwbui en al vlug wandelen we in een winterlandschap.
KASTEEL ALTENBROEK
Langs het kasteel Altenbroek prachtig in dit sneeuwlandschap, Altembrouck heeft zich ontwikkelt tot een culinaire broedplaats, van waaruit in 1988 de beroemde Japanse Wagyu runderen in Europa werden geïntroduceerd. Wij wandelen verder door het prachtige landschap en komen terug in s Gravenvoeren door het centrum. Langs de watermolen.
Welke prachtig onderhouden is en een juweeltje van industrieel erfgoed, langs de kerk en nog even klimmen en we zijn terug op ons vertrekpunt. Een pracht van een wandeling in dit uitzonderlijk stukje Limburg.
Naar het fotoalbum.
|