OFFICIELE TOCHT.
WSV. IRIS KORTESSEM.
VLIERMAALROOT.
Vandaag een korte wandeling, slecht weer regen. Wij vertrekken met de wandeling aan de kerk van Vliermaalroot. Vliermaalroot is een deelgemeente van Kortessem. Het is een typische Haspengouwse landbouwgemeenschap waar de vruchtbare weilanden, akkerlanden en boomgaarden steeds minder uitgebaat worden. Vliermaalroot is een lang gestrekte straatdorp waar steeds meer mensen komen wonen die elders werken. Het is een woondorp aan worden waardoor de landbouw achteruit gaan.
Ook spijtig dat de enkele nog bestaande vakwerkhuizen er slecht aan toe zijn ze zijn dringend aan herstel toe. De vele boerderijen hebben hun oorspronkelijke bestemming verloren en zijn nu woonhuizen geworden. Toch komen we nog langs akkers, velden en weilanden. We zien dat er van boerderijen woonhuizen gemaakt worden en de achter liggen velden worden grote tuinen en met vijvers en zo verdwijnt stilaan de landbouwactiviteit uit het dorp. .
Wij wandelen naar het kasteel Jongenbos. Op de Ferrariskaart (1771-1777) wordt aan de westelijke rand van een uitgestrekt bos, Spissen Bosch genaamd en reikend tot aan de Demer, een naamloze hoeve gesignaleerd, waarnaast 75 jaar later het kasteel zal gebouwd worden. Het kasteel Jongenbos, het koetshuis, de stelplaats, de hoeve, de ommuurde moestuin met hekwerk en de serre, het historische park met vijver, de bruggen en de toegangswegen zijn in hun geheel geklasseerd. Jongenbos is een mooi classicistisch kasteel gebouwd in 1844-1846.
Een stukje geschiedenis: Gulielmus van der Meer (1777-1846), gehuwd met Maria-Theresia van den Bosch (1779-1865) liet het kasteel bouwen in een bos dat erfgoed was van zijn vrouw. Deze baron had een honderdtal werklieden in dienst die het bos en het park onderhielden en de akkers bewerkten. Voor de bouwwerken van het kasteel en de vijvers gaf de baron toestemming om daarvoor bomen uit zijn bos te gebruiken. In het sterk gedegradeerde bos liet hij in de periode 1844-1848 massaal nieuwe aanplantingen uitvoeren.
De baron zou gedurende zijn leven ongeveer 70.000 bomen laten planten. Omwille van de jonge aanplanting kreeg het bos in de omgeving de naam van den jongen bosch. Naar aanleiding hiervan zou baron van der Meer zijn kasteel Chateau de Jongenbos genoemd hebben. Daar de baron 100 werklui in dienst had werd het bos goed onderhouden en geregeld werd een gedeelte van het bos ontgonnen. Sinds de tweede wereldoorlog werden er ongeveer 30 hectare omgevormd tot landbouwgrond. In 1995 is het bos aangekocht door de Vlaamse gemeenschap en aangewezen als bosreservaat
Het kasteel en domein is zeker een van de best bewaarde domeinen in de streek omdat alles nog één geheel vormen. In maart werden het gehele domein beschermt.
Wij verlaten Jongenbos om terug te keren naar Vliermaalroot. Wij komen nog langs een vakwerkhoeve met een bakoven, ook een heel uniek stukje bouwgeschiedenis. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt.
|