LANDSCHAPSWANDELING GROOTLOON.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
GROOTLOON BORGLOON.
Via heuvels en boomgaarden
Strijd. Zo zou je deze landschapswandeling kort samen kunnen vatten. Het harde labeur waarmee de bewoners van de vierkantshoeves hun akkers bewerkten en hun boomgaarden verzorgden. De oorlogen die de Graven van Loon voerden van uit de historische stad Borgloon. De Romeinse troepen die het gebied doorkruisten. De ongelijke strijd tussen de omgeving en de krachten van de natuur. Het resulteerde in een golvend landschap met beboste heuveltoppen, akkers en uitgestrekte hoogstamboomgaarden.
Vertrek van de wandeling aan het stadhuis van Borgloon. Wij dalen af naar de steenweg en steken deze over en zo komen we in het bijzonder mooie landschap van Haspengouw. We wandelen door de beemden en klimmen dan naar Bolderberg door de ruilverkaveling is dit nu een natuurreservaat geworden, vroeger werd er op de Bolderberg de jaarlijkse Grote Prijs motorcross gehouden. Nu is het een rustige gebied waar het heerlijk wandelen is en je kun genieten van de prachtige vergezichten.
Wij komen zo aan de Romeinse Heerbaan. Van hieruit zien we het kerkje van Grootloon mooi liggen. Deze volgen we een heel eind en draaien dan het dorpje Grootloon in. De oorspronkelijke benaming van het dorp was Niel-St.-Servaas (Nyel Sancti Servatii). Het is niet bekend wanneer de naam Groot-Loon gebruikelijk werd; de oudste vermelding is Groet-loen (1365). Gelegen op de grens van Droog-Haspengouw, op de rand van het plateau van Borgloon. Het hoogste punt (110m) ligt aan de steenweg Borgloon-Tongeren, ten noorden van de dorpskern. Golvend landschap.
Het traditionele landschap bleef hier vrij goed bewaard, met nog relatief veel weilanden, bewaarde boomgaarden op de hellingen, en holle wegen. De kerk staat op een hoge rug, en domineert het dorp. Nog steeds is het grootste gedeelte van de bevolking in de landbouw werkzaam, met nadruk op de fruitteelt. Het gebrek aan plaatselijke tewerkstelling had een sterke emigratie tot gevolg, zodat het dorp nu minder inwoners telt dan in 1806. Qua oppervalkte is het de kleinste gemeente van België. Het dorp, gedomineerd door een paar grote gesloten hoeven. De Grootloonstraat vormt de kern van het dorp. Hier bevindt zich de kerk.
Tegenover de kerk de Servaeshoeve: Gesloten hoeve. Reeds op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) afgebeeld als een gesloten hoeve. In XVIII bezit van de familie Tercafs en vervolgens door overerving van de familie Claes. Bij een erfdeling in 1785 wordt een paanhuis (brouwerij) met ketel, kuipen en al het brouwgetuig vermeld. Later komt de hoeve, steeds door overerving, in het bezit van de families Jamart en Coenen. De hoeve werd voorzien van water via de St.-Servaesbron, aan de overzijde van de straat. In het rechter gedeelte een voormalige siroopstokerij onder gestapelde, open dakschilden; op het erf de bijhorende fruitpers en koperen ketel; buiten bedrijf sinds W.O.II. Vele van de boerderijen hadden een fruitverwerkende bijactiviteit. Maar door de opkomst van de grote stroopfabrieken verdween deze activiteit op de boerderijen. In Borgloon en omgeving waren ook verschillende boerderijen die bier brouwden maar ook dit is allemaal verdwenen.
Wij wandelen door het dorp en draaien dan het natuurreservaat van Natuurpunt binnen. Hier in de vallei worden de hoogstamboomgaarden in ere hersteld en zijn er honderden nieuwe hoogstambomen aangeplant . Wij wandelen weer verder en steken treug de steenweg over om dan naar het centrum van Borgloon te wandelen, een stevige klim brengt ons naar het centrum op het Speelhof met de kerk en de kanunnikenhuizen.
Langs de winkelstraat gaan we naar de Markt met het Grevenhuis en Perron. We zijn nu terug bij de startplaats van onze wandeling Op de Klappoel, het pleintje naast het stadhuis dat vroeger dienst deed als was- en bleekplaats, werd het reliëf hersteld en in de natuurlijke helling werden treden uitgewerkt zodat er een theatervormige ruimte is ontstaan.
Een perfecte locatie voor het organiseren van allerhande activiteiten, een ontmoetingsplaats voor de inwoners en een rustplaats voor de bezoekers aan de stad. Het regionaal Landschap heeft op een 10 tal plaatsen in Haspengouw Greenspots ingericht met verschillende wandelingen. Zeker de moeite om er eens een paar te doen.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN: GREENSPOTS.
Meer en meer mensen trekken er tijdens het weekend op uit voor een stevige wandeling. Daarom legt het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren sinds enkele jaren GREENSPOTS aan. Dat zijn eersteklas wandelingen in het groen waar je op een heel eigentijdse manier kan wandelen zonder de natuur te verstoren. Daarvoor zijn de wandelgebieden voorzien van allerlei constructies zoals knuppelpaden, draaipoortjes en vlechtwerkafsluitingen. Je vindt gemakkelijk je weg dankzij een overzichtsbord aan de startplaats, een duidelijke bewegwijzering en een aantrekkelijke folder. Je hebt steeds de keuze uit wandelingen van verschillende lengten.
Om de kwaliteit van deze wandelgebieden te verzekeren worden "greenspotters" ingeschakeld. Dit zijn actieve vrijwilligers die maandelijks de wandelpaden controleren op gebreken. Zij rapporteren aan ons en wij sturen er het onderhoudsteam op af. Tot op heden werden 10 wandelgebieden van de nodige infrastructuren voorzien: Mettekoven, Nieuwenhoven, Rullingen, Vrijhern, Zammelen, Heks, Alden Biesen, Munsterbos, Grootloon en Schulensbroek.
Voor het fotoalbum de link volgen
|