MARCHE DE LENTITE.
LES MARCHEURS DE LOURTHE.
COMBLAIN-AU-PONT.
Dit kleine stadje is ruim bedeeld met huizen in streeksteen. Het kleine marktpleintje, mooi ingericht, is het vertrekpunt van vele wandelingen door de bossen en dorpen. En zijn naam en faam dankt Comblain au Pont aan zijn grotten.
De gemeente ligt aan de samenvloeiing van de Ourthe en de Amblève. Je kunt prachtig panorama van de omliggende rotsen bekijken. Het uitzicht strekt zich vooral naar het Oosten uit en toont ons voornamelijk, rondom Comblain, kalksteenrotsen uit het Carboon tijdperk en de Ourthe die aan haar voeten stroomt. Aan de oever van de Ourthe, stroomafwaarts, aan de linkerkant, steken de rotsen van de "Vignoble" (geklasseerd) boven de rivier uit. De wand die ze vormen telt talrijke uithoeken die sporen van vroegere kalkafzettingen bevatten.
Dit bevestigt dat het hier om oude grotwanden gaat, die door de erosie van de rivier aan het dag licht werden gebracht. Verderop, aan de andere oever, verheffen zich de beroemde "Tartines" van Comblain-au-Pont (geklasseerd). Deze verticale kalkrotsen waren beter bestand tegen de erosie die de tussenliggende lagen deed afslijten. Boven op de heuvel ligt de Sint-Maarten toren.
De Sint-Martinustoren had oorspronkelijk de hoedanigheid van een grote schuilplaats waarvan de ruime omwalling de top van een verdedigingsheuvel bezette voor een gemakkelijke verdediging. De restanten van het bouwwerk zijn nog steeds zichtbaar, er is geen vermelding van een vroeger tijdperk dan de 16e eeuw.
Wij wandelen het dorpje uit met prachtige zichten op de omliggende rotsen en dan klimmen we het dorpje uit. We komen aan Thier Pirard 120m en zo komen we boven op het plateau te wandelen. bossen en weilanden en prachtige zichten over het landschap, in de weilanden lopen koeien en paarden. De huizen in breuksteen zijn wel prachtig in het landschap ze vullen de omgeving prachtig aan. We komen in Lawé met zijn steengroeve, we wandelen verder en komen zo in Comblain-La-Tour met het kasteeltje van de Poolse gemeenschap. Hier is ook controle. We wandelen weer een eind langs de spoorweg met mooie oude huizen en dan weer een stuk langs de rivier, het is wel mooi om te wandelen en het is genieten van al het fijns wat we gezien hebben op onze weg door dit prachtige landschap. Een prachtige en aangename wandeling.
KASTEEL VAN HAMAL RUTTEN.
Op de terug weg stoppen we even in Hamal bij Rutten. Hier kunnen we uitzonderlijk het park van het kasteel bezoeken, het is Dag van het Park. Het Kasteel van Hamal is het domein van de heer van Hamal, vandaag de dag een gehucht van Rutten, maar in vroegere tijden een aparte heerlijkheid. Bekend is ook de Donjon van Rutten.
Het gaat hier om een torenburcht die rond 1400 werd opgericht op juridische en prestigieuze redenen, en deel uitmaakt van het kasteel van Hamal.
De andere delen van het kasteel zijn rond deze Donjon gebouwd. 'Het kasteel dateert van de XIIde eeuw en is verschillende malen verwoest geweest door de Luikenaren. De kasteelheren waren opvolgend Hamal, Alsteren, Ghoor la Marck, Gavre, van der Heyden a Blisia, de Haixhe, de Goér de Herve, de Senzeille, en uiteindelijk de huidige bezitter de Hemicourt de Grunne.' De zware toren is romaans.
Hij dateert uit de 12e eeuw en is opgetrokken in silex. De zuidertorens met de bijzondere daken werden in 1770 gebouwd. Wij worden met een gids door het prachtige park geleid. Langs de oranjerie de oude bomen het prieeltje met beeld van de godin van de jacht en met prachtige zichten op het kasteel en de vijvers. Gewoon prachtig om te bezoeken.
Voor het fotoalbum de link volgen
|