36E MARCHE INT. DU PLATEAU.
LES PIQUANTS HERVE.
HERVE.
Het Land van Herve strekt zich uit over een plateau met 6 gemeenten : Aubel, Herve, Olne, Plombières, Thimister-Clermont en Welkenraedt. Het zijn vooral de landschappen die we toch wel uitzonderlijk mogen noemen. Het Land van Herve is immers befaamd voor zijn wallenlandschappen. Weiden en aanplantingen met fruitbomen, afgezet met hagen, vormen het aantrekkelijke decor van een frisgroene streek met zachte heuvels en valleien. Tal van paadjes die in de tijd van toen de boerderijen met elkaar verbonden, vormen nu een verstild paradijs voor wandelaars.
In de vertrekhal worden we onthaalt op de alom bekende geur van de Herve kaas, een van de vele streekproducten. En daarmee zijn we aanbeland bij het hoofdstuk streekproducten. In het Land van Herve mag men uitpakken met drie lijsttrekkers. De alom gekende Herve is de enige Belgische kaas met een beschermde herkomstbenaming (AOP). Het is een zachte kaas met gewassen korst en met een zeer specifieke geur. Hij wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde koemelk, volgens een oud procédé.
Soms wordt hij gegeten met stroop en dat brengt ons meteen bij het tweede uithangbord van de streek: appel- en perenstroop. Deze stroop wordt al sinds de 17e eeuw gemaakt door de boeren in het Land van Herve. Ze gebruikten daarvoor hun eigen boomgaarden. Bedoeling was om het hele jaar fruit te kunnen eten. Aan deze ambachtelijk bereide stroop wordt geen zoetstof toegevoegd, omdat het fruit al voldoende suikers bevat. De stroop kan probleemloos tien jaar bewaard worden en wordt gebruikt bij verschillende culinaire toepassingen. Hekkensluiter van de kopgroep is de cider, wat niet zo onlogisch is in het licht van de fruitbomenteelt. In het Land van Herve zijn er enkele producenten die nog steeds een ambachtelijke stroop maken zoals in vroegere tijden. De Stroopfabriek Charlier volgt de traditie van stroop die gemaakt werd op de boerderijen. Bij Charlier wordt de stroop nog gekookt op een houtvuur en met kolen. Dat gebeurt enkel tijdens het seizoen, namelijk van eind september tot begin november. Bezoekers zijn welkom om een opmerkelijke stroop te leren kennen.
Wij vertrekken voor onze wandeling door het Land van Herve in Herve zelf met zijn prachtige huizen die nog altijd de rijkdom van weleer uitstralen. Wij wandelen verder door de straten en genieten van de prachtige oude huizen en komen zo aan La Fontaine du Bougnoux. Wat verder wandelen we onder het viaduct en wandelen naar Bruyeres. Ook hier weer prachtige oude gebouwen in baksteen met hardsteen omlijstingen. Zo komen we aan Chateau De Biomonteen prachtig kasteel uit 1872. Nu keren we terug naar Herve en komen aan de "Six Batches" is de Waalse benaming voor deze zes stenen bakken. Een van de talrijke legendes die naar deze plek verwijzen, verhaalt dat tijdens een steenkoolcrisis, pastoor Lys de werkloze mijnwerkers de rots naar Battice liet doorboren. Daarbij stuitten ze op drinkwaterbronnen.
Deze bron werd in zes kleinere bronnen verdeeld : "Lu batch à djvas" diende als drinkplaats voor paarden "Lu batch à pourcès" werden de varkens gewassen nadat de varkensharen werden afgebrand "Lu grand batch" werd gebruikt door de wasvrouwen "Lu p'tit batch" door de bereiders van fijne vleeswaren die hierin de ingewanden reinigden "Lu reû batch" was voorbehouden voor huishoudelijke taken "Lu batch Lecomte" dankt zijn naam aan een hele oude familie uit Herve die enkel van dit naar verluidt beste water dronk. Een andere legende verhaalt dat tijdens de kerstnacht wijn in plaats van water uit de "Lu batch Lecomte" opborrelde en dat tot twee maal toe stoutmoedige inwoners van Herve zich hiervan wilden vergewissen, maar dat dit hen het leven kostte. Wee die de juistheid van dit verhaal durfde nagaan!
Zo wandelen we verder en klimmen naar het centrum toe en komen zo terug aan ons vertrek. Een fijne en aangename wandeling waar we toch weer enkele mooie gebouwen gezien hebben, de legende van de 6 wasbakken en ook nog wat geleerd over de streekproducten.
Voor het fotoalbum de link volgen
|