JUBILEUMTOCHT
WSV. DE GEMZEN.
MAASTRICHT.
We vertrekken met de wandeling vanaf Wijk 13 dit is vooraan in Maastricht richting Kanne. We wandelen van hieruit richting Belgische grens, het is ongelooflijk hoeveel natuur hier nog is het stuk tussen Maastricht stad en Kanne.
Op de hoogste punten van de wandeling hebben we een prachtig zicht op Maastricht, maar wij blijven wandelen in de prachtige groene natuur. Door de weilanden, langs de akkers met graan en de bosjes. Gewoon prachtig. We komen door het Milleniumbos en dan verder naar Neercanne. Hier wandelen we verder en gaan de holleweg binnen die naar het kasteel van Neercanne leidt.
Château Neercanne ook wel Agimont of kasteel Neercanne genoemd ligt even ten zuiden van Maastricht aan de Cannerweg, net buiten het op Belgisch grondgebied gelegen dorp Kanne. Neercanne is een terrassenkasteel en als zodanig het enige van Nederland. Het gebouwencomplex staat op een hoog, tegen de berghelling gebouwd terras. Het kasteel is gebouwd op de oorspronkelijke locatie van Romeinse verdedigingswerken waarvan de grotten nog steeds bestaan en in gebruik zijn als wijnkelder .
Het huidige gebouw wordt voor het eerst gemeld in 1353. In 1465 werd het kasteel door de Luikenaren vernield, maar al snel begon men met de wederopbouw. De bijgebouwen met de markante hoektoren in het zuiden stammen uit 1611 en zijn gebouwd in de stijl van de Maaslandse renaissance. Het relatief eenvoudige hoofdgebouw werd in 1698 gebouwd door Daniel Wolf Baron von Dopff, toentertijd militair gouverneur van de stad Maastricht. Alle gebouwen, inclusief de wellicht nog tot een voorganger van het huidige kasteel behorende terrassenmuur, zijn grotendeels uit mergelsteen opgetrokken. Hier draai de wandeling naar Kanne, we steken de grens van België over en staan in Kanne.
We komen aan de de barokke Heilig-Grafkapel, die volledig uit mergel of kalksteen opgetrokken is. De kapel werd door Herman Jekermans, een timmermanszoon en bezoeker van het heilige land in 1647 gebouwd als kleine kopie van de H. Grafkerk te Jeruzalem om zijn belofte bij behouden terugkeer na te komen. Vooral de gevel van de kapel is sterk geornamenteerd met onder meer Toscaanse pilasters en beeldhouwwerk. De kapel werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In Kanne zijn er ook mergelgroeves te bezichtigen. Deze groeves werden tot begin 20e eeuw gebruikt voor de winning van mergelblokken, waaruit veel plaatselijke huizen en monumentale gebouwen zoals kerken in de wijde omstreken zijn opgetrokken.
Later werden champignons gekweekt in de gangen die door de stabiele temperatuur daar geschikt voor zijn. Momenteel worden deze mergelgrotten gebruikt voor toerisme, en door plaatselijke boeren als koeienstal en voor opslag. We wandelen verder en komen in het natuurgebied van St Pietersberg met zijn mergelgrotten en zijn kalkrijke ondergrond waardoor we hier wel wat speciale planten tegenkomen. Een bijzonder mooie omgeving om te wandelen en te verkennen.
Tegenover St Pietersberg het kasteel van Neercanne, van hier uit een prachtig zicht op het kasteel, wat verder de Apostelhoeve, hier worden druiven geteeld en lekkere wijn gemaakt.
Wij blijven wandelen op St Pietersberg en dalen af naar Maastricht. Wij zijn nu bijna terug aan de wijk 13 waar we vertrokken zijn hier staat ook de bron van de Sint Servaas de beschermheilige van Maastricht. Het is een prachtig plekje, de ingang is opgetrokken met stenen van een kasteel, heel mooi.
Zo zijn we aan het einde van onze wandeling gekomen, gewoon een prachtige wandeling
Voor het fotoalbum op de kleine foto klikken
|