LANDSCHAPSWANDELING GROOTLOON.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN. GROOTLOON.
NYEL SANCTI SERVATII. Hoe misleidend kan een naam zijn? Neem nu Grootloon. Een Romaans kerkje uit de 12de eeuw, omringd door enkele oude hoeves en hun hoogstamboomgaarden. De boerdijen in dit typische Haspengouws dorpje lijken zo weggeplukt uit een fotoboek over het rijke agrarische verleden.
Je krijgt hier echt de indruk dat de tijd heeft stil gestaan. Ruim 9 eeuwen geleden riep de Duitse keizer het dorpje uit tot een soort enclave binnen het Graafschap Loon. Zodat het net als de tien andere banken van het Maastrichtse Sint-Servaaskapittel rechtstreeks onder zijn gezag viel. Vandaar ook de allereerste vermelding van het dorp, uit 1139: Grootloon heette toen gewoonNyel Sancti Servati. Pas in de 16de eeuw duikt voor het eerst de naam Groet-Loen op uitgestrekte beboste heuvel. Wij wandelen vandaag de wandeling van 12 kilometer of de gele rechthoek.
Vertrek achter het stadhuis van Borgloon, op Paspoel langs de Oude berg, voorbij de Burchtheuvel en dan steken we de Steenweg over om zo de velden, weilanden en natuurgebied van de Bollenberg te verkennen. Achter ons het centrum van Borgloon met de kerk als herkenningspunt; rechts van ons het kasteel de Hulsberg waakt over een panoramische heuveltop. Wij wandelen verder en komen zo op Bollenberg.
Wij bevinden ons nu in het natuurgebied Bollenberg en komen zo op de Romeinse Kassei, de weg die gedurende 2.000 jaar een belangrijke rol speelde in Haspengouw. Een vrijwel rechte lijn doorsnijdt het wandelgebied van oost naar west. De Romeinse Kassei maakte ooit deel uit van de verbinding tussen Tongeren, Kassel en Boulogne-sur-Mer. De keuze om de weg aan te leggen op de hoogste delen van het landschap, was slim bekeken door de Romeinen.
We hebben hier prachtige zichten op de golvende akkers van Haspengouw. Op het plateau met uitzicht op Broekom was in Romeinse tijd op de Sassenbroekberg een Romeins villacomplex. Hier hebben we een prachtig zicht dat veel verder reikt dan Haspengouw zelfs verder dan de provinciegrenzen tot ver in het Luikse.
Als we en heel eind verder langs de Romeinse Kassei wandelen zien we het kerkje van Grootloon liggen, wat een prachtig panorama. Wij draaien van de Romeinse kassei af en wandelen naar Grootloon. Een heel eind langs de hoogstamboomgaarden en de Servaeshoeve, hier wandelen we langs het kerkje en gaan terug richting Borgloon.
Vlug steken we de Steenweg over en gaan langs de ingang van kasteel de Grot Mot, nu draaien we het steegje in dat ons door de vallei van Mot brengt, een paar jaar geleden had je hier een prachtig zicht op de vallei en de omliggende boomgaarden, de eigenaar van het kasteel de Grote Mot wil geen pottenkijkers op zijn eigendom en laat de heggen hoog snoeien zodat je niks meer ziet van de prachtige vallei, van arrogantie gesprokken.
Nu zijn we terug in het centrum, nog even langs de wijngaard van de boomgaardenstichting de Padonck wijngaarden, nog even langs deGraef de vroegere stadsomwalling en dan weer naar het centrum waar onze wandeling eindigt.
Voor het fotoalbum de link volgen
|