MARCHE INTERNATIONAL.
MARCHEURS DE LA BASSE-MEUSE VISE.
VISE.
Vise, aan de Maas de laatste van een lange rij Waalse plaatsen aan de Maas. Nog even en de Maas steekt de Nederlandse grens over. Vise een gezellig stadje met een druk handelscentrum. Hier en daar blijft de middeleeuwse sfeer van de Maasstadjes bewaard. Maar eens uit het centrum krijgen we een voorsmaakje van wat het Land van Herve te bieden heeft. Prachtig wandelen is het hier.
Dat er weinig historische gebouwen bewaard gebleven zijn komt door Duitse legers tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben ze de stad volledig platgebrand, maar de inwoners van Vise bleven niet met de pakken zitten en dadelijk na de oorlog begonnen ze met de heropbouw. Langs de Maas staan prachtige huizen, even buiten Vise staat een prachtig gerestaureerd kasteel. Prachtig!
We wandelen verder en komen in Lixhe, hier bevinden zich nog grenspalen uit de Oosterijkse periode. Aan het oorlogsmonument vinden we er twee. Lixhe is ook gekend voor zijn cementfabriek.
We wandelen verder en komen langs de bunkers van de Luikse Fortengordel. We komen in Lanaye. Het belangrijke natuurreservaat van de Montagne Saint Pierre heeft hier een museum. Museum van Sint-Pietersberg. Hier word het verhaal verteld met de vondsten uit de prehistorie, naar het verhaal van de mergelgrotten en het winnen van mergelblokken voor de bouw van huizen en boerderijen, niet te vergeten de vele belangrijke gebouwen in de streek met mergelsteen gebouwd.
Een andere deel van het museum verteld ons van de waardevolle natuur die hier voorkomt. Na het bezoek wandelen we naar de Sint Pietersberg. De Sint-Pietersberg is het plateau gelegen tussen de lage valleien van Jeker en Maas. De kalkachtige ondergrond van deze streek werd gevormd tijdens de Krijtperiode, meer dan 65 miljoen jaar geleden, in een zeemilieu waarin dieren goed gedijden, zoals blijkt uit de ontdekking van talrijke fossielen waaronder de befaamde mosasaurus. In de loop der eeuwen ontstond in deze streek geleidelijk aan een typische plantengroei, de kalkgraslanden, vooral door het gebruik van de hellingen als weilanden voor schapen en geiten.
Omdat hier gemiddeld weinig neerslag valt, de zon meer schijnt, de hellingen goed beschut liggen en de kalkbodem sterk doordringbaar is, komen er op de Sint-Pietersberg veel zeldzame dier- en plantensoorten voor. Het gaat om soorten met vaak een zuiderse oorsprong, zoals de muurhagedis, bepaalde orchideeën en talrijke insecten. Om deze unieke biotoop van de kalkgraslanden te behouden moet er regelmatig opschietend struikgewas en bos gekapt worden. Eenmaal ontbost, onderhouden de sterke mergellandschapen deze graslanden. Door eeuwenlange mergelontginning is er in dit gebied een indrukwekkend ondergronds gangenstelsel ontstaan dat thans een van de belangrijkste overwinteringcentra is geworden voor duizenden vleermuizen uit heel West-Europa. Over het hele gebied liggen ook tientallen open mergel-, krijt en silexgroeves verspreid. Van zodra de ontginning in een groeve stopt, neemt de natuur op spectaculaire wijze weer de bovenhand. Wij wandelen verder en komen terug in Vise.
Het is een prachtige wandeling geworden, waar we nog iets van geleerd hebben. Altijd fijn als je iets extra kunt toevoegen aan de wandeling, alleen spijtig dat zo weinig wandelaars de moeite deden om het museum te bezoeken, de controlepost was bij het museum.
Voor het fotoalbum op de foto hieronder klikken
|