amper de 11de maand, en het eindejaarsconcert is al volop zijn violen aan het stemmen, alhoewel de klimmende kerstmannen nog even uitrusten. staat de wereld niet een beetje, of veel, op zijn kop ?
ons belgiekske functioneert perfect zonder regering, er word vergaderd om te beslissen dat er niets beslist zal worden; iedere dag weer, met die enorme bundels papieren stappen ze uit de auto, onze excelenties, vriendelijk wuivend of ze druk bezig zijn het warm water uit te vinden;mijn hart staat stil bij het idee dat al die prachtige (?) uiteenzettingen op de natte grond terecht zouden komen... mon Dieu NON,.. zelfs het peluche konijn is welkom.. enfin ze doen maar.
wat mij bezig houd zijn de nieuwe kook pausen, die zijn de bovenhand aan het krijgen, in alles en overal zijn ze vertegenwoordigd. de programma s op ons kijkkastje : je wandelt van de ene keuken in de andere, lady chef, master chef, beste chef, kinderchef,bij jef, komen eten, mijn restaurant, koken met... sos..., en dan 24/24 de zender waar je het kan leren ja .....
op de boekenbeurs waan je je op het voedingssalon, alle groten der keuken zitten daar werkelijk te signeren, onze literatuur schrijvers zitten ernaast, werkloos hun potlood te sluipen, dankbaar dat hun gezwoeg van jaren is kunnen verschijnen door de enorme receptjes verkoop van deze BVs.
onze woordenschat is ook veranderd, in je eigen keuken spreek je de kok van dienst aan met " chef", je zegt dan "oui chef", en als je ervan langs krijgt " merci chef" en gooit alles in de vuilbak. de amuses, de cuisson, et si et la ....
potten en pannen moeten gesigneerd zijn, borden zijn maxi, diep, bol, halve kommen, krom, geschikt voor alles wat erop of niet op ligt, drie erwten, een primeur worteltje, half kwartel ei, klavertje vier en het vlees zoek je zelf maar.. en dan de parel op de kroon.. de streep met de verfborstel.. en dat schuim...
en we "slikken" alles letterlijk en figuurlijk wat de orakels verkondigen.
dit alles schrijf ik natuurlijk met een knipoog, ... alhoewel sommige dingen toch....
gabrielle
|