Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    07-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannalas


     

    Mannalas

    Ingrediënten

    (voor 8 mannalas)

    - 250 gr meel

    - 40 gr suiker

    - 70 gr boter

    - 12 g verse gist

    - 1 ei

    - 100 gr melk

    - 2 gr fijn zout

    - 1 cc vanille

    - Chocoladedruppels

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom het meel, de suiker en het zout. Maak er een kuil in.

    - Los de gist op in de lauwe melk.

    - Breng het ei en de vanille in het midden van de kuil. Meng met een weinig meel.

    - Giet de melk in de kuil en meng met het meel om een bol te vormen.

    - Meng de boter eronder.

    - Kneed tot u een mooie gladde bol bekomt.

    - Laat 1 u rusten onder doek en plastic folie.

    - Verdeel de bol in stukken van ca 60 gr.

    - Rol elk stuk tot een bol en vorm er dan een worst van.

    - Vorm het hoofd en maak dan met een schaar 3 insnijdingen: één voor elke arm, één voor de twee benen.

    - Duw de chocoladedruppels erop voor de ogen en de mond.

    - Laat onder doek en plastic folie 20 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 180°C.

    - Bak ze af in ca 15 minuten.



    Na het bakken zijn ze wel een beetje misvormd en sommige hebben bizarre hoofden…maar dat belet niet om ze met veel smaak op te eten!





    07-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Marokaanse broodjes met semoule

     Kleine Marokaanse broodjes met semoule

    Ingrediënten

    - 300 gr bloem

    - 200 gr semoule

    - 10 gr verse gist

    - 1 cc zout

    - 1 cc suiker

    - 250 gr water

    Werkwijze

    - Meng 100 ml lauw water met de gist en de suiker.

    - Laat 15 minuten rusten.

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Laat 30 minuten rusten onder doek en plastic folie.

    - Verdeel het deeg in 4 bollen. Plat ze af.

    - Maak insnijdingen in het deeg.

    - Laat rijzen tot dubbele volume.

    - Verwarm de oven voor op 210°C.

    - Afbakken in ca 20 minuten.

    - Laat afkoelen op een rooster.





    05-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladebroodjes

    Chodoladebroodjes

    3 uur + gans de nacht + 4 uur 45’

    Lang werk maar volgens Caroline, die het recept van Christophe Felder volgt, de beste chocoladebroodjes die er bestaan!

    Voor 6 chocoladebroodjes

    Ingrediënten

    - 60 gr poedersuiker

    - 1 cc zout

    - 10 gr droge gist

    - 250 gr bloem

    - 125 gr boter

    - Staafjes chocolade

    - 1 eigeel

    Werkwijze

    - Los de suiker en het zout op in 5 cl water.

    - Los de gist op in 7 cl lauw water.

    - Strooi het meel in een grote kom en meng het zout-suikermengsel eronder.

    - Daarna de gist.

    - Kneed minstens 5 minuten. Voeg er geen bloem bij.

    - Laat het deeg onder doek en plastic folie 1u30 rijzen op een warme tochtvrije plaats.

    - Breek met uw vuist het deeg, dek af met een vershoudfolie, plaats het in de koelkast gedurende minstens 1u.

    - Breek opnieuw het deeg, laat het vervolgens een ganse nacht in de koelkast rusten.

    - Breek de volgende dag het deeg, maak een bol en maak het plat .

    - Teken en een driehoek op en maak een kruis .

    - Plaats de boter (kneedbaar, maar koud en niet te zacht).

    - Plooi de vier boorden terug. Leg het deeg in de lengte richting en plooi het in drie.

    - Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

    - Herhaal dit drie maal.

    - Leg het deeg in de lengterichting, snijd het vervolgens in de lengterichting.

    - Snij elke driehoek in drie gelijke delen.

    - Plaats de chocoladestaafjes op het deeg, plooi het deeg zo dat u kleine broodjes krijgt.

    - Plaats de broodjes op siliconevel of bakpapier.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 2u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 200°C.

    - Insmeren met het eigeel opgeklopt in 1cc water.

    - Afbakken in ca 15 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    03-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Amuses Guelles

    AMUSES GUELLES

    -         1. Croissants met gruyère kaas

    -         2. Palmboompjes met ham  

    -         3. Worstjes in bladerdeeg

    1. Croissants met gruyère kaas

     

    Ingrediënten

    -         1 vel bladerdeeg       -  Gruyère

    Werkwijze

    -         Snij het vel in driehoekjes.

    -         Plaats een weinig gruyère op elk driehoekje.

    -         Vorm een croissant.

    -         Afbakken op 175°C.


    2 Palmboompjes met ham


    Ingrediënten

    -         1 vel bladerdeeg

    -         3 sneden ham           

    Werkwijze

    -         Leg de ham op het vel bladerdeg en rol langs de beide kanten op.

    -         Leg deeg 30 min. in bakpapier in koelkast. Snij in schijven.

    -         Plaats op een bakplaat en bak ze af op 200°C.


    3. Worstjes in bladerdeeg


    Ingrediënten

    -         1 vel bladerdeeg

    -         Coctailworstjes

     

    Werkwijze

    Snij het vel in banden, iets smaller als het worstje, en rol het worstje erin.

    Afbakken.



    01-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    30-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweeds roggebrood

    ZWEEDS ROGGEBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 2 broden van 500 g

    • Een klontje boter
    • 25 g verse gist
    • 1 ½ el + 2 tls bruine suiker
    • 1 el lauwwarm water
    • 5 ½ dl melk
    • 500 g roggemeel
    • 500 g volkorenmeel
    • 2 tls zout

    Werkwijze

    • Bestrijk 2 langwerpige bakvormen met boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls bruine suiker dooreen.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles goed dooreen tot er een glad papje ontstaat.
    • Zet het mengsel ca 20 minuten weg tot het heel schuimig wordt.
    • Giet de melk in een pan en breng deze nét tegen het kookpunt.
    • Laat de melk tot lauwwarm afkoelen.
    • Deponeer het roggemeel, volkorenmeel en zout in een grote kom.
    • Voeg er de resterende suiker bij en meng alles goed dooreen.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de melk.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht.

    27

    • Ga door met mengen totdat u een samenhangende bal bekomt die in de kom ligt.
    • Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 10 minuten flink door tot het soepel en glad is.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie in ca 1 u 30 op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot dubbele volume.
    • Kneed het opnieuw 4 minuten door.
    • Verdeel de deegmassa in twee gelijke porties en breng elke portie in het gewenste model.
    • Leg het deeg in de bakvormen en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 45 minuten rijzen tot het deeg de rand van de bakvorm bereikt.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
    • Plaats de broden in de oven en verlaag na 15 minuten de oven tot 220°C.
    • Laat ze nog ca 30 minuten verder bakken tot ze diep-goudbruin en gaar zijn.
    • Laat de broden op een rooster uitdampen en afkoelen.



    30-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    28-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoet brood

    ZOET BROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 2 broden van 500 g

    • 120 g + een klontje suiker
    • 15 g verse gist
    • 120 g + 1 tl suiker
    • 1 el lauwwarm water
    • Ruim 2 ½ dl melk
    • 750 g tarwebloem
    • 2 tls zout
    • 2 losgeklopte eieren
    • Voor een glanzende korst: 1 ei losgeklopt met 1 el melk

    Werkwijze

    • Laat het klontje boter zacht worden en beboter er 2 langwerpige bakvormen mee.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork de tl suiker door.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water bij en meng alles dooreen tot een glad papje.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats gedurende ca 15 minuten tot het gistmengsel heel schuimig is geworden.
    • Giet de melk in een pannetje en breng het op een niet té fel vuur tot nét tegen het kookpunt aan. Voeg er de boter bij en haal, zodra de boter weggesmolten is, het pannetje van het vuur en laat de vloeistof tot lauwwarm afkoelen.
    • Zeef de bloem, de resterende suiker en het zout in een grote kom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en het mengsel van melk en boter.
    • Laat vervolgens de eieren in het kuiltje glijden.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan alle droge ingrediënten dooreen tot u een samenhangend deeg bekomt dat als een bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 10 minuten door tot het deeg glad en soepel is.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie ca 1u 30 rijzen tot dubbele volume.
    • Het deeg opnieuw 4 minuten doorkneden.
    • Verdeel de deegmassa in twee gelijke porties en breng elke portie in de gewenste vorm.

    • Leg het deeg in de bakvormen en laat het onder doek en plastic folie ca 45 minuten rijzen tot het deeg de bovenrand van de vormen bereikt.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
    • Bestrijk de broden met een mengsel van ei en melk
    • Plaats de broden in de oven en verlaag na 15 minuten de oventemperatuur tot 220°C.
    • Bak de broden in ca 30 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat de broden op een rooster afkoelen.



    28-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkorenbrood

    VOLKORENBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 4 broden van 500 g

    - Een klontje boter - 30 g verse gist

    - 2 tls bruine suiker - 9 ½ dl + 1 el lauwwarm water

    - 1500 g volkorenmeel - Ruim 1 el zeezout of krap 1 el tafelzout

    - 2 els honing - 1 el plantaardige olie

    Werkwijze

    • Maak de boter zacht en vet er 4 langwerpige bakvormen mee in.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork de bruine suiker dooreen.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles goed dooreen tot een gladde pasta is verkregen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het 20 minuten staan tot u een schuimig gistmengsel bekomt.
    • Stort het meel en het zout in een grote kom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, de honing, het resterende water en de olie.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan alle ingrediënten dooreen en ga door tot een samenhanggend geheel ontstaat, dat als een bal in de kom ligt.
    • Leg de deegmassa op een met bloem bestoven bakplaat en kneed het deeg gedurende 10 minuten flink door tot het deeg soepel en glad aanvoelt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 1 u 30 op een warme, tochtvrije plaats in volume verdubbelen.
    • Kneed het 10 minuten flink door.
    • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
    • Opbollen en in de bakvormen leggen.
    • Afdekken met doek en plastic folie en in ca 45 minuten laten rijzen tot de bovenkant van de vormen.
    • Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.
    • Zet de bakvormen in de oven en verlaag deze na 15 minuten tot 220°C.
    • Laat de broden nog ca 30 minuten bakken tot ze diep-goudbruin zijn en gaar. Ze moeten hol klinken als u er onderaan op tikt.
    • Laat ze afkoelen op een rooster.



    26-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnenbruin

    ROZIJNENBRUIN

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 2 broden van 500 g

    • 180 g + 1 klontje boter
    • 25 g verse gist
    • 180 g + 2 tls bruine suiker
    • 1 el lauwwarm water
    • 5 dl melk
    • 1 dl donkerbruine siroop
    • 360 g vlezige rozijnen, gedurende 20 minuten in kokend heet water geweekt en vervolgens goed uitgelekt.
    • 500 g tarwemeel
    • 500 g roggemeel
    • 3 tls zout

    Werkwijze

    • Bestrijk de binnenzijde van 2 langwerpige bakvormen met het klontje boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls bruine suiker dooreen.
    • Voeg het water erbij en roer alles tot een glad papje.
    • Zet het kommetje op een warme tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in ca 20 minuten schuimig worden.

    • Roer intussen in een steelpan de melk en siroop tot een egaal mengsel dooreen.
    • Breng het mengsel op een niet te fel vuur tot nét tegen het kookpunt aan.
    • Laat de resterende boter in het hete mengsel wegsmelten en los er de overgebleven suiker in op.
    • Haal de pan van het vuur en laat de zoete vloeistof tot lauwwarm afkoelen.
    • Leg de rozijnen in een grote, warme mengkom en voeg het tarwemeel, het roggemeel en het zout toe en schep alles goed dooreen.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de zoete melk.
    • Meng met een spatel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht. Ga door tot al het meel is opgenomen en het deeg als een samenhangende bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het soepel en glad aanvoelt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie in ca 2 u op een warme, tochtvrije plaats in volume verdubbelen.
    • Kneed het gedurende 4 minuten flink door.
    • Verdeel het deeg in twee gelijke delen, breng elk deel in het juiste model en leg het deeg in de bakvormen.
    • Dek de vormen af met doek en plastic folie en laat ze op een warme plaats ca 30-45 minuten rijzen tot ze de bovenkant van uw vormen bereiken.
    • Warm de oven het laatste kwartier voor op 240°C.
    • Zet de bakvormen in de oven en verlaag deze na 15 minuten tot 220°C.
    • Bak de broden daarna in ca 30 minuten diep goudbruin en gaar. Ze klinken hol als u er onderaan op klopt.
    • Laat de broden afkoelen op een rooster.



    24-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    22-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roggebrood

    ROGGEBROOD

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 6 broden van ca 350 g

    • 30 g verse gist
    • 2 tls suiker
    • 9 ½ dl + 4 els lauwwarm water
    • 1 kg roggemeel
    • 500 g tarwemeel
    • 1 ½ el zout
    • 1 el bruine suiker
    • 1 ½ el plantaardige olie
    • 1 el boter
    • Voor een glanzende korst: 1 ei, losgeklopt met 1 el water

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
    • Voeg er 4 els lauwwarm water bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats. Na 15-20 minuten is het gistmengsel heel schuimig geworden.
    • Stort het roggemeel, tarwemeel en het zout in een grote kom.
    • Schep de bruine suiker door het meel.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel en de olie.
    • Meng met een houten lepel alle ingrediënten goed dooreen en voeg er zoveel van het resterende water bij tot u een mooi soepel deeg bekomt.
    • Blijf kneden tot al het meel door het vocht is opgenomen en het deeg als een bal in de kom ligt.
    • Kneed het deeg 10 minuten door op een met bloem bestoven werkplaats tot het glad en soepel aanvoelt.
    • Opbollen en onder doek en plastic folie in ca een uur of twee in omvang laten verdubbelen.
    • Maak de boter zacht en vet er de bakplaten mee in.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het opnieuw 10 minuten lang door.
    • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties.
    • Draai elke portie tot een bal en leg ze op de bakplaten.

    • Afdekken met doek en plastic folie en op een warme, tochtvrije plaats in ca 40 minuten laten rijzen tot dubbele volume.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 190°C.
    • Schuif de broden in de oven en haal ze na 20 minuten even uit de oven en bestrijk ze met behulp van een kwastje met een mengsel van eiwit en water.
    • Zet de broden terug in de oven en bestrijk ze na 20 minuten opnieuw.
    • Na nogmaals 20-25 minuten zijn de broden diep-goudbruin en gaar.
    • Laat de broden op een rooster afkoelen.



    22-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïsbrood

    MAISBROOD

    Ongeveer 1 u

    Ingrediënten

    - een klontje boter (10 g) - 160 g maïsmeel (bij voorkeur geel)

    - 120 g tarwebloem - 4 tls bakpoeder

    - 2 tls zout - 60 g plantevet

    - 2 ½ dl melk - 1 ei

    Werkwijze

    - Verwarm de oven voor op 220°C.

    - Maak de boter zacht en bestrijk er een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm mee.

    - Zeef het maïsmeel, de tarwebloem, het bakpoeder en het zout in een mengkom.

    - Snijd het plantevet kruimelig fijn in de droge ingrediënten. Schud de inhoud van de kom af en toe om en wrijf té grote stukjes vet met de vingers fijn.

    - Klop het ei en de melk dooreen.

    - Giet dit mengsel in de grote kom en meng alles met behulp van een houten lepel dooreen tot een samenhangend geheel is ontstaan.

    - Laat het mengsel in de bakvorm glijden en zet het geheel in de oven.

    - Na ca 30 minuten is het brood goudbruin en gaar. Ter controle steekt u er een breinaald in. Ze moet er schoon uitkomen.

    - Haal de bakvorm uit de oven en snijd het maïsbrood in vierkantjes van 5 x 5 cm.

    - Direct opdienen.



    20-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!