Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
18-09-2010
Fruitbieren
Fruitbieren worden gemaakt door op het einde van het brouwproces fruit toe te voegen dat vervolgens de laatste gisting meemaakt.
Fruitbieren zijn meestal op basis van lambiek of oudbruin, maar tegenwoordig bestaan er ook al fruitbieren op basis van witbier.
Meestal worden krieken gebruikt, maar de laatste jaren zijn er meer variaties gekomen zoals toevoeging van appelen, frambozen, perziken, bessen enz
Maar dat is nog niets vergeleken bij de Flavoured beers en andere exoten die momenteel komen en gaan.
Mort Subiet is een bekende echte Brusselse geuze, maar waar de naam vandaan komt staat open voor een hele resem fantasie :
-Iemand was bij het drinken van een geuze plots gestorven; niet van het bier, maar wel van het nieuws dat hij het groot lot van de loterij gewonnen had
-Een brouwer heeft er plotsklaps het leven bij ingeschoten toen hij merkte dat zn hele brouwsel mislukt was
-De Brusselse acteur Lebeau vertelde aan iedereen dat geuze een ideaal middel is om ziekten af te houden en dat trouwe drinkers zich mochten verwachten aan een mort subite zonder enige pijn of ellende
Het ware verhaal is dat een kleine Brusselse bierhandelaar, Vossen, door hard te werken en spaarzaam te leven genoeg geld bij elkaar had gespaard om zijn droom waar te maken. Hij kocht een brouwerij op om lambiek te brouwen volgens een eigen procedé. Deze lambiek en zijn geuze kenden snel een enorme bijval en vele herbergen wilden graag klant bij hem worden. Na de eerste wereldoorlog kocht Vossen de bekende instelling de Cour Royale in Brussel op. De vele stamgasten waren vooral journalisten en ambtenaren van het nabijgelegen ministerie. Zij speelden graag het teerlingspel, waarbij de verliezer een rondje moest geven. Maar omdat er nogal eens iemand het café moest verlaten voor werkzaamheden nog voor het spel was beëindigd, was er een beurtleegte in het spel een mort Wat al snel de uitroep:We zitten weer met een Mort Subite uitlokte.
In 1927 kocht de familie Vossen de pretentieuze Leopold II over en doopte de nieuwe zaak MORT SUBITE En zo werd een speelse lapnaam een heuse firmanaam.
Brouwerij Martens uit Bocholt vierde zijn 250st verjaardag met de melding dat het al 1miljard petflessen bier had geproduceerd. Vijf jaar geleden is de brouwerij begonnen met de productie van bier in milieuvriendelijke petflessen. Martens ontwikkelde een eigen technologie, waardoor er nauwelijks kwaliteitsverlies is ten opzichte van bier in glazen flessen.
De brouwerij heeft ook een nieuwe ultramoderne brouwerij gebouwd in Kaulille. Met deze nieuwe installaties streeft de brouwerij ernaar om zijn ecologische voetafdruk tot het minimum te beperken. Tegenwoordig worden 1miljoen petflessen per dag en drie 3miljoen hectoliter bier per jaar geproduceerd.
De Beierse hertog Wilhelm IV bedacht in 1516 dat bier uitsluitend met gemout graan mocht gebrouwen worden. Hij wilde de succesvolle Noord-Duitse brouwers dwarsbomen met dit Rheinheitsgebot. De Duitse markt was goed beschermd tegen buitenlandse indringers toen in 1871 het gebod voor het hele land gold. Maar de Europese Unie vond in de jaren tachtig van de vorige eeuw dat de oudste Warenwet een grote belemmering vormde voor de vrije markt dus mag het buitenlands bier sinds 1987de Duitse markt op, zolang de extra ingrediënten maar expliciet op het etiket vermeld staan.
Nadat de nomadische mens zon 12.500 jaar geleden ontdekte dat je van gerst bier kon brouwen, koos hij voor een vaste verblijfplaats. Omdat nomaden leefden van de jacht en van het verzamelen van vruchten en wortels, werd algemeen aangenomen dat ze uiteindelijk kozen voor de landbouw, omdat dat hen een betere voedselvoorziening bood Maar dat klopt dus niet helemaal, want de mens begon pas 6500 jaar later brood te bakken. Tijdens die tussenperiode van zon 6.000 jaar kon de mens al wel een soort bier maken met gerst en paddestoelen
De mens is dus omwille van het bier aan landbouw begonnen en niet voor het brood Dus bier is de basis van onze beschaving leuk hé!?
Jupiler Tauro is een super zware pils van 8,3% alc.vol. De consumenten wilden volgens AB InBev duidelijk een krachtig, blond bier met karakter. Zulk een bier hadden ze nog niet in hun gamma En AB Inbev wilde wel concurreren met Duvel
De Tauro is robuuster dan de gewone Jupiler en heeft een duidelijk hoppig karakter. Maar het is en blijft een pils, want is van lage gisting.
Duvel daarentegen is van hoge gisting en wordt gebrouwen volgens een heel complex brouwproces. Dat is dus totaal iets anders.
In Engeland noemen ze zulke zware pilsbieren superstrong lagers
Het Belgische bier Satan werd in twee supermarkten in Mount Pleasant, South Carolina, uit de rekken gehaald, omdat sommige klanten er aanstoot aan namen. Leden van een kerkgemeenschap in Houston demonstreerden zelfs om te eisen dat het bier gewoonweg verboden zou worden; anders zou hun kerk de winkels boycotten.
Volgens de Amerikaanse distributeur van Satan schuilt er in het zuiden van Amerika achter iedere boom wel een christelijke fundamentalist.
Er kwam een verbod op Satan bier in Florida, toen de autoriteiten vaststelden dat uitgerekend dit bier aan een minderjarige was verkocht.
Bij de brouwerij De Block in Peizegem maken ze zich niet al te veel zorgen; ze zijn trouwens niet de enigen die Duivels bier brouwen: denk bijvoorbeeld maar aan Duvel en Lucifer of het Franse Biere du Demon.
Pas in de loop van de negentiende eeuw konden brouwers gebruikmaken van mechanische koeltechnieken en konden er bieren van lage gisting gebrouwen worden. Er is een veel lagere temperatuur nodig bij lage gisting: nl. 5 tot 10°C.
Tijdens dit proces, dat twee weken duurt, zakt de gist naar de bodem van de ketel...vandaar de benaming bier van lage- of ondergisting.
Alle pilseners zijn in de regel van lage gisting.
Hoge gisting
Bij een temperatuur van 15 à 20°C duurt het vergistingsproces ongeveer een week. Aan de bovenkant van de ketel drijft de gist op het brouwsel. Daarom spreken we van hoge- of bovengisting.
Het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, speciale giststammen en de hoge temperatuur geven het bieren van hoge gisting een geheel eigen smaak en aroma. Bieren van hoge gisting zijn allemaal geschikt voor nagisting op de fles en worden speciaalbieren genoemd.
Op het einde van de negentiende eeuw waren alle bieren van hoge gisting(op enkele uitzonderingen na)
De brouwerij Duvel Moortgat heeft het pleit gewonnen van de multinational Heineken. De Antwerpse Brouwerij De Konick komt in handen van Duvel.
Moortgat verwerft niet alleen het bekende bolleke, maar ook Afspanning De Hand (waar ons bolleke gebrouwen wordt) en een hele resem van horecapanden.
We zijn er gerust in dat de kwaliteit van onze De Koninck behouden zal blijven Dat heeft Moortgat al bewezen bij de overnames van Liefmans en Chouffe.
Hiermee blijft een traditioneel Belgisch streekbier niet alleen in Antwerpen, maar ook in Belgische handen en zo hoort het ook
Lang leve De Duvelse Koninck Moortgat Lang leve Antwerpen
Er bestaan heel wat verhalen rond dit mysterieuze biertje...
Zo wordt onder andere beweerd dat de naam terug gaat naar de tijd van de Spaanse overheersing in Brabant. De Spaanse soldaten droegen een dubbele veldfles, waarvan de ene kant gevuld was met wijn en de andere helft met water. Ze dronken dus half en half zij noemden het el ambiguo. Hun tegenstrevers, de Geuzen, trokken hun neus op voor dit druivennat en vulden hun veldflessen met een stevig bier. Maar door de warmte begon dit bier te hergisten. Deze natuurlijke hergisting op de fles is nu net een voorname factor voor geuze
Daartegenover staat dat pas in 1830 de geuzelambiek in de handel kwam. De naam lambiek zou afgeleid zijn van het Franse alambic wat distilleerkolf betekent
Er is nog een derde verhaal. Elk dorp had vroeger twee politieke clans, de blauwe en de gele. Een liberale brouwer was op het gedacht gekomen om lambiek op flessen te trekken. Zijn katholieke tegenstrevers probeerden hem belachelijk te maken en noemde het geuze-lambiek
Mogelijk is ook dat de naam kon wijzen op de verraderlijkheid van het bier. Verrast door dit smakelijk bier, zouden de dronken Fransen tijdens de revolutiejaren en de Belgische bezetting uitgeroepen hebben:Quelle gueuse!
Het is soms heerlijk om te fantaseren over de afkomst van een naam neem nu de naam van de welgekende geuze Mort Subite, maar daarover later zeker meer
Guiness Draught (4,2%) is het wereldberoemde Iers zwart bier van de St. James Gate Brewery in Dublin. De brouwerij werd in 1759 gesticht door Arthur Guiness. Oorspronkelijk werd er een porter gebrouwen, later een stout-porter, de huidige stout.
Volgens de traditie moet een glas Guiness zo getapt worden dat er een klavertje of een harp (de symbolen van Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. De harp komt terug in het logo, maar daarvoor moest Guiness goede afspraken maken met de Ierse regering, omdat het nationale wapen (de harp) niet verward mocht worden met de bierharp; Daarom is de Guiness-harp gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen.
Uit een enquête van Grimbergen blijkt dat 81% van de Vlamingen en 63% van de Walen bier een kwalitatief goed alternatief vinden voor wijn bij verfijnde gerechten.
Zeven op de tien Belgen vindt dat er een speciaal bierglas zou moeten ontworpen worden om bier te drinken bij een heerlijke maaltijd.
Ongeveer 46% van de Belgen drinkt thuis al eens een abdij- of speciaalbier bij het eten; terwijl zelfs bijna 56% bij de Vlamingen en 79% van de Walen bier gebruikt als ingrediënt bij het koken.
Voor 63% van de Belgische consumenten is abdij- en speciaal bier het gezelschapsbier bij uitstek.
De brouwerij BrewDog uit Schotland pakt uit met een wel erg akelige stunt. Ze verkopen hun bier The End of History genaamd - in flesjes gehuld in opgezette beetjes, zoals hermelijnen, hazen en eekhoorns. De diertjes zijn wel niet speciaal voor de productie gedood, maar op een natuurlijke wijze gestorven voor ze als omhulsel voor de flesjes dienst deden. Om het plaatje helemaal vreemd te maken, worden de dode diertjes nog getooid in een kilt of met een hoed
Of het allemaal echt is of om een stunt gaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar dierenrechtenorganisaties spreken toch al hun afkeer uit?
Wie het verschil wil proeven tussen joenk, kriekenlambiek en oude lambiek moet naar het Pajottenland en de Zennestreek nabij Brussel gaan.
De echte lambiekbrouwerijen zijn onder andere Boon, Cantillon, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Lindemans, Mort Subite en Timmermans.
Lambiek bestaat uit water, tarwe, gerst en overjarige hop. Het vormt de basis voor de productie van geuze, kriek, framboise en faro. Bij het brouwen van lambiek doen de vrije micro-organismen in de lucht het grote werk. Omdat alle natuurlijke suikers tijdens het gisten worden omgezet, mag lambiek zelfs door diabetici gedronken worden. Deze manier van brouwen bestaat al 5000 jaar, maar wordt nog alleen in dit deel van Belgisch Brabant toegepast.
Lambiek was in de middeleeuwen de meest gedronken drank
Leffe stamt uit de dertiende eeuw, maar werd pas in 1952 door brouwer Albert Lootvoet gelanceerd. Hij overtuigde de norbertijnenabt van Leffe (bij Dinant) om met het oude recept een speciaal abdijbier te ontwikkelen. Dat werd een bruin bier van hoge gisting en 6,5% alc.vol.
Later kwam er een blonde tripel bij, gebrouwen bij Du Bocq, en een Vieille Cuvée (die spijtig genoeg niet meer gebrouwen wordt).
Loonvoet verkocht zijn brouwerijtje aan Brasserie de Mont Saint-Guibert, die dan later werd overgenomen door Artois, dat op zijn beurt opging in Interbrew, het huidige AB Inbev (kunt ge nog volgen?)
Op verzoek van de Fransen kwam Artois met een speciale blonde Leffe van 6,5% alc.vol.. Dit bier maakte snel furore, want het was mooi van kleur, lekker en toch doordrinkbaar. Zelfs trappisten- en abdijbieren gingen blonder kleuren
De schilder Adriaan Brouwer werd in 1605 in Oudenaarde geboren. Hij gebruikte in zijn schilderijen graag de vijf zintuigen: smaak, gehoor, zicht, reuk en gevoel. Op jonge leeftijd trok hij naar de schilderschool van Frans Hals in Haarlem. Hij kende een bewogen leven waarin zijn vrije zeden, zijn avontuurlijk karakter, zijn belangstelling voor de zelfkant van het leven en bier centraal stonden. Dat is dan ook de reden waarom hij amper 33 is geworden
De jaarlijkse bierfeesten in Oudenaarde (laatste weekend van juni) zijn naar hem genoemd. Er is een Adriaan Brouwer-fietsroute en op de markt staat café Adriaan Brouwer er is zelfs een bier naar hem genoemd.
Oudenaarde telde vroeger zeventien brouwerijen die allemaal Oudbruin brouwden. Alleen de brouwerijen Roman en Cnudde bestaan nog
Het meest speciale bier ooit op aarde gebrouwen is Spacebier, gemaakt van 100% gerst die buiten de aarde werd gecultiveerd in het Russische laboratorium van het Internationale Ruimte Station (ISS). Het biertje was het resultaat van een vijf maanden durend buitenaards experiment en een samenwerking tussen de Russian Academy of Science, de Oklayama University in Japan en Sapporo Breweries. De Japanse Sapporo Brouwerij verkocht het bier niet commercieel, maar dertig gelukkige loterijwinnaars mochten de Space Barley (5,5%) proeven
Op de grens met België en Nederland, bevindt zich de Abdij De Achelse Kluis. Het klooster, een parel in het Kempische landschap, ligt in een prachtige omgeving. Zoals het trappisten betaamt, leven de paters niet alleen om te bidden, maar ook om te werken. In 1686 werd het klooster gesticht en in 1846 overgenomen door de Trappisten monniken van de abdij van Westmalle, die al voor hun goede bier bekend stonden. Er is van alles te doen in dit godsdienstig centrum er is een voedingswinkel, er is een galerie, er wordt trappist gebrouwen en er is een gastenverblijf. De brouwerij zelf is niet te bezoeken, maar de biertjes zijn wel te proeven op het terras van de abdij
Spanje is WK voetbal kampioen geworden, maar zullen de spelers ook nu gedeeltelijk uitbetaald worden in bier?...
De spelers die in de zomer van 2008 met Spanje Europees kampioen werden, mochten elk 500.000 euro op hun bankrekening bijschrijven. Maar dat was niet alles. De Spaanse brouwer Cruzcampo beloofde elke speler zijn gewicht in bier uit te betalen
Pepe Reina profiteerde het meest van de gulle schenking. De doelman van Liverpool was met 95,6 kg de zwaarste speler in de Spaanse kern. Cruzcampo deelde in totaal 1742 liter bier uit aan de 23-koppige selectie. Dat zijn ongeveer 226 flesjes per speler
Toen de Rode Duivels even later zich tegen Spanje moesten kwalificeren voor het WK in 2010, was er van het vele bier spijtig genoeg niets meer van te merken
Geloof het of niet, maar de brouwerij wordt geleid door zijne Königlichen Hoheit Prinz Luitpold von Bayern, een nazaat van het huis Wittelsbach dat al in 1516 brouwrechten kreeg van hertog Wilhelm IV. De Wittelsbachers hadden zon 200 jaar het monopolie op witbier en werden er steenrijk van. Weizenbier (circa 5%) is meestal van hoge gisting met nagisting op fles. Daar gaan de Duitsers heel zorgvuldig mee om. Ze houden eerst het speciale glas scheef en schenken het witbier rustig in, maar laten een slokje in de fles achter. Dan schudden ze voorzichtig het bezinksel (hefe) over de schuimkraag. Pas dan genieten ze ten volle van dit koninklijk witbier.