Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
19-10-2010
De Abdij van Tongerlo
De Norbertijner abdij van Tongerlo werd gesticht in 1133, maar werd volledig verwoest tijdens de Franse revolutie. In 1840 werd er echter weer bier gebrouwen in de abdij totdat de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog de koperen ketels in beslag namen. In 1954 werd er met Van Milders uit Geel een licentiecontract ondertekend om opnieuw Tongerlo-abdijbier te brouwen. Van Milders ging over in Wielmans-Ceuppens, dat op zijn beurt werd overgenomen door Artois. In 1988 werd Tongerlo van de hand gedaan door Interbrew, dat koos voor Leffe. Uiteindelijk sloot de abdij in 1989 een contract met Haacht (Primus), die het bier aanvankelijk liet brouwen bij Bios uit Ertvelde. Halverwege de jaren negentig ging Haacht zelf Tongerlo-abdijbier brouwen.
De Abdij is een boeiende gemeenschap met 77 leden, van wie er 42 in de abdij, elf in Chili, vijf in Kongo en de anderen in verschillende parochies werken. De Norbertijnen vormen een open gemeenschap; ze leven van giften, van hun boekhandel, het liturgische centrum, de bakkerij en het bezinningshuis. Bovendien hebben ze een prachtige kopie van Het Laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci. Maar de belangrijkste inkomsten zijn wel de royaltys die de brouwerij Haacht betaald voor het brouwen van het abdijbier dat gretig aftrek vindt in de bijna 5000 cafés waaraan de brouwerij levert.
In Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, werden prijzen uitgedeeld voor de beste gefrituurde maaltijden. In de categorie meest creatieve gefrituurde gerecht ging gefrituurd bier met de hoofdprijs lopen. Bedenker Mark Zable vertelt:Ik was lui en dacht, waarom moet ik eten en drinken als ik alleen kan drinken? En zo werd het gefrituurde bier geboren: Kleine deegzakjes die worden opgevuld met bier en zo de frituur in kunnen.
Brouwerij De Halve Maan uit Brugge heeft een tijdje op voet van oorlog geleefd met hobbybrouwers uit Turnhout. De brouwerij Het Nest wilde hun bier op de markt gooien onder de naam Schuppe Zot Tripel, maar de makers van de Brugse Zot vonden dat geen goed idee, omdat de twee namen teveel op elkaar leken. Ze namen in Trunhout het zekere voor het onzekere en vervingen het woord zot door vraagtekens. Uiteindelijk veranderde naam van het biertje in Schuppenboer
Guinness is een van de lekkerste biertjes om uit een blik te drinken, want Guinness benadert het meest het vers getapt bier uit de biertap. Dat komt door het beroemde widget-systeem waardoor bij het opentrekken van het blikje stikstof uit een capsule vrijkomt. In gesloten toestand hoor je dat stikstofpatroon ook als een knikker in het blikje rondtollen. Daarna voltrekt zich in het glas dezelfde show als bij een getapte Guinness en zie je de mist optrekken Resultaat is een heerlijke Guinness
Mark Bolland was als stagiaire in opdracht van Heineken met een biertap in de koffer van een vrachtwagentje door Afrika getrokken om te onderzoeken of ze daar klaar waren voor tapbier. Hij adviseerde de directie om het niet te doen, want tapbier wordt daar en fiasco. Dat had ondermeer te maken met hygiëne, maar vooral met het onderlinge wantrouwen. Veel verschillende stammen vertrouwen elkaar niet en denken onmiddellijk als ze een glas bier onder hun neus krijgen:Wat hebben ze erin gedaan? Ze willen dat een flesje aan hun tafel wordt opengemaakt enuitgeschonken
Ik heb net naar de uitzending van koppen gekeken op één, de reportage over de bierfeesten in München Laat het aub duidelijk zijn; dit is dus niet mijn ding . Dit is niet wat ik bedoel met passie voor bier Dit is niet drinken, maar veel zuipen Kunnen drinken, is voor mij nog altijd weten wanneer ge moet stoppen
Sorry, maar wou me even duidelijk distantiëren van zulke bierfeesten Gelukkig zijn niet alle deelnemers zo en zeker niet alle echte bierfanaten.
Al jaren knokken de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar en het Amerikaanse Anheuser-Busch (nu onderdeel van AB Inbev) over de merknamen Bud en Budweiser. Maar her Europees hof van justitie heeft besloten dat AB Inbev de naam Budweiser niet als Europees merk mag gebruiken. In feite is nu de Europese markt opgesplitst in landen waar AB Inbev de rechten in handen heeft en landen waar Budvar over de rechten beschikt. AB Inbev stelt dat het de merknaam Budweiser in 23 van de 27 EU-lidstaten mag gebruiken. Volgens het arrest heeft Budvar echter de rechten op de merknaam in Duitsland, Oostenrijk, Italië en de Benelux. Overigens lopen er tussen de brouwers wereldwijd nog twintig rechtszaken en zestig administratieve geschillen rond de merknaam.
Als je van bier houdt of eens anders wil genieten van bier als je eens wil eten op basis van bier en/of genieten van een heerlijke maaltijd met bier in plaats van wijn je kent het niet en wil je wilt eens proberen en je bent toevallig (of doelbewust) in Oostende MOET je zeker eens gaan eten bij De Bistronoom wij zijn er onlangs geweest en hebben enorm genoten van een overheerlijke maaltijd met bijpassende biertjes we werden verwend door de chef en voortreffelijk bediend door de sommelier Een echte aanrader
Mort Subiet is een bekende echte Brusselse geuze, maar waar de naam vandaan komt staat open voor een hele resem fantasie :
-Iemand was bij het drinken van een geuze plots gestorven; niet van het bier, maar wel van het nieuws dat hij het groot lot van de loterij gewonnen had
-Een brouwer heeft er plotsklaps het leven bij ingeschoten toen hij merkte dat zn hele brouwsel mislukt was
-De Brusselse acteur Lebeau vertelde aan iedereen dat geuze een ideaal middel is om ziekten af te houden en dat trouwe drinkers zich mochten verwachten aan een mort subite zonder enige pijn of ellende
Het ware verhaal is dat een kleine Brusselse bierhandelaar, Vossen, door hard te werken en spaarzaam te leven genoeg geld bij elkaar had gespaard om zijn droom waar te maken. Hij kocht een brouwerij op om lambiek te brouwen volgens een eigen procedé. Deze lambiek en zijn geuze kenden snel een enorme bijval en vele herbergen wilden graag klant bij hem worden. Na de eerste wereldoorlog kocht Vossen de bekende instelling de Cour Royale in Brussel op. De vele stamgasten waren vooral journalisten en ambtenaren van het nabijgelegen ministerie. Zij speelden graag het teerlingspel, waarbij de verliezer een rondje moest geven. Maar omdat er nogal eens iemand het café moest verlaten voor werkzaamheden nog voor het spel was beëindigd, was er een beurtleegte in het spel een mort Wat al snel de uitroep:We zitten weer met een Mort Subite uitlokte.
In 1927 kocht de familie Vossen de pretentieuze Leopold II over en doopte de nieuwe zaak MORT SUBITE En zo werd een speelse lapnaam een heuse firmanaam.
Brouwerij Martens uit Bocholt vierde zijn 250st verjaardag met de melding dat het al 1miljard petflessen bier had geproduceerd. Vijf jaar geleden is de brouwerij begonnen met de productie van bier in milieuvriendelijke petflessen. Martens ontwikkelde een eigen technologie, waardoor er nauwelijks kwaliteitsverlies is ten opzichte van bier in glazen flessen.
De brouwerij heeft ook een nieuwe ultramoderne brouwerij gebouwd in Kaulille. Met deze nieuwe installaties streeft de brouwerij ernaar om zijn ecologische voetafdruk tot het minimum te beperken. Tegenwoordig worden 1miljoen petflessen per dag en drie 3miljoen hectoliter bier per jaar geproduceerd.
De Beierse hertog Wilhelm IV bedacht in 1516 dat bier uitsluitend met gemout graan mocht gebrouwen worden. Hij wilde de succesvolle Noord-Duitse brouwers dwarsbomen met dit Rheinheitsgebot. De Duitse markt was goed beschermd tegen buitenlandse indringers toen in 1871 het gebod voor het hele land gold. Maar de Europese Unie vond in de jaren tachtig van de vorige eeuw dat de oudste Warenwet een grote belemmering vormde voor de vrije markt dus mag het buitenlands bier sinds 1987de Duitse markt op, zolang de extra ingrediënten maar expliciet op het etiket vermeld staan.
Nadat de nomadische mens zon 12.500 jaar geleden ontdekte dat je van gerst bier kon brouwen, koos hij voor een vaste verblijfplaats. Omdat nomaden leefden van de jacht en van het verzamelen van vruchten en wortels, werd algemeen aangenomen dat ze uiteindelijk kozen voor de landbouw, omdat dat hen een betere voedselvoorziening bood Maar dat klopt dus niet helemaal, want de mens begon pas 6500 jaar later brood te bakken. Tijdens die tussenperiode van zon 6.000 jaar kon de mens al wel een soort bier maken met gerst en paddestoelen
De mens is dus omwille van het bier aan landbouw begonnen en niet voor het brood Dus bier is de basis van onze beschaving leuk hé!?
Jupiler Tauro is een super zware pils van 8,3% alc.vol. De consumenten wilden volgens AB InBev duidelijk een krachtig, blond bier met karakter. Zulk een bier hadden ze nog niet in hun gamma En AB Inbev wilde wel concurreren met Duvel
De Tauro is robuuster dan de gewone Jupiler en heeft een duidelijk hoppig karakter. Maar het is en blijft een pils, want is van lage gisting.
Duvel daarentegen is van hoge gisting en wordt gebrouwen volgens een heel complex brouwproces. Dat is dus totaal iets anders.
In Engeland noemen ze zulke zware pilsbieren superstrong lagers
Het Belgische bier Satan werd in twee supermarkten in Mount Pleasant, South Carolina, uit de rekken gehaald, omdat sommige klanten er aanstoot aan namen. Leden van een kerkgemeenschap in Houston demonstreerden zelfs om te eisen dat het bier gewoonweg verboden zou worden; anders zou hun kerk de winkels boycotten.
Volgens de Amerikaanse distributeur van Satan schuilt er in het zuiden van Amerika achter iedere boom wel een christelijke fundamentalist.
Er kwam een verbod op Satan bier in Florida, toen de autoriteiten vaststelden dat uitgerekend dit bier aan een minderjarige was verkocht.
Bij de brouwerij De Block in Peizegem maken ze zich niet al te veel zorgen; ze zijn trouwens niet de enigen die Duivels bier brouwen: denk bijvoorbeeld maar aan Duvel en Lucifer of het Franse Biere du Demon.
Pas in de loop van de negentiende eeuw konden brouwers gebruikmaken van mechanische koeltechnieken en konden er bieren van lage gisting gebrouwen worden. Er is een veel lagere temperatuur nodig bij lage gisting: nl. 5 tot 10°C.
Tijdens dit proces, dat twee weken duurt, zakt de gist naar de bodem van de ketel...vandaar de benaming bier van lage- of ondergisting.
Alle pilseners zijn in de regel van lage gisting.
Hoge gisting
Bij een temperatuur van 15 à 20°C duurt het vergistingsproces ongeveer een week. Aan de bovenkant van de ketel drijft de gist op het brouwsel. Daarom spreken we van hoge- of bovengisting.
Het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, speciale giststammen en de hoge temperatuur geven het bieren van hoge gisting een geheel eigen smaak en aroma. Bieren van hoge gisting zijn allemaal geschikt voor nagisting op de fles en worden speciaalbieren genoemd.
Op het einde van de negentiende eeuw waren alle bieren van hoge gisting(op enkele uitzonderingen na)
De brouwerij Duvel Moortgat heeft het pleit gewonnen van de multinational Heineken. De Antwerpse Brouwerij De Konick komt in handen van Duvel.
Moortgat verwerft niet alleen het bekende bolleke, maar ook Afspanning De Hand (waar ons bolleke gebrouwen wordt) en een hele resem van horecapanden.
We zijn er gerust in dat de kwaliteit van onze De Koninck behouden zal blijven Dat heeft Moortgat al bewezen bij de overnames van Liefmans en Chouffe.
Hiermee blijft een traditioneel Belgisch streekbier niet alleen in Antwerpen, maar ook in Belgische handen en zo hoort het ook
Lang leve De Duvelse Koninck Moortgat Lang leve Antwerpen
Er bestaan heel wat verhalen rond dit mysterieuze biertje...
Zo wordt onder andere beweerd dat de naam terug gaat naar de tijd van de Spaanse overheersing in Brabant. De Spaanse soldaten droegen een dubbele veldfles, waarvan de ene kant gevuld was met wijn en de andere helft met water. Ze dronken dus half en half zij noemden het el ambiguo. Hun tegenstrevers, de Geuzen, trokken hun neus op voor dit druivennat en vulden hun veldflessen met een stevig bier. Maar door de warmte begon dit bier te hergisten. Deze natuurlijke hergisting op de fles is nu net een voorname factor voor geuze
Daartegenover staat dat pas in 1830 de geuzelambiek in de handel kwam. De naam lambiek zou afgeleid zijn van het Franse alambic wat distilleerkolf betekent
Er is nog een derde verhaal. Elk dorp had vroeger twee politieke clans, de blauwe en de gele. Een liberale brouwer was op het gedacht gekomen om lambiek op flessen te trekken. Zijn katholieke tegenstrevers probeerden hem belachelijk te maken en noemde het geuze-lambiek
Mogelijk is ook dat de naam kon wijzen op de verraderlijkheid van het bier. Verrast door dit smakelijk bier, zouden de dronken Fransen tijdens de revolutiejaren en de Belgische bezetting uitgeroepen hebben:Quelle gueuse!
Het is soms heerlijk om te fantaseren over de afkomst van een naam neem nu de naam van de welgekende geuze Mort Subite, maar daarover later zeker meer
Guiness Draught (4,2%) is het wereldberoemde Iers zwart bier van de St. James Gate Brewery in Dublin. De brouwerij werd in 1759 gesticht door Arthur Guiness. Oorspronkelijk werd er een porter gebrouwen, later een stout-porter, de huidige stout.
Volgens de traditie moet een glas Guiness zo getapt worden dat er een klavertje of een harp (de symbolen van Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. De harp komt terug in het logo, maar daarvoor moest Guiness goede afspraken maken met de Ierse regering, omdat het nationale wapen (de harp) niet verward mocht worden met de bierharp; Daarom is de Guiness-harp gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen.