. Eucalyptus houdt helemaal niet van ons schommelende klimaat in de winter. Zo kan het gebeuren dat door de wisseling van kou en mildere fasen de groei stagneert, de boom verpietert en mischien, hopelijk als struik terugkomt omdat in het onderste gedeelte van de stam uitlopers ontwikkeld worden.
Eycalyptus nicholii komt gemakkelijker terug als struik dan andere soorten.
Kook de pompoenstukjes gaar. Roer door de gare pompoen de suiker, gember en citroensap. Dek het af en laat het 24 uur intrekken in de koelkast. De volgende dag het mengsel al roerend verwarmen tot alle suiker is opgelost. Nog 15 minuten doorkoken, tot het dik is. In een schone pot (of een aantal kleine potjes) overdoen, en luchtdicht afsluiten. Deze confituur is het lekkerst als je hem pas na een maand gaat gebruiken
.Eucalyptusbomen worden daar waar zij inheems zijn vaak gebruikt om moerasgebieden droog te leggen en daarmee de malariamug te bestrijden. Deze bomen hebben een uitgebreid wortelstelsel die als een soort spons veel vocht op kunnen nemen. het hout is bestand tegen aantasting door termieten. het word ook veel gebruikt als grondstof voor papier.
de naam koortsboom duidt op het vroegere geloof dat men eucalyptus koorts kon bestrijden. Tegenwoordig wordne allerlei soorten eucalyptuspreparaten vervaardigd die helpen tegen: verkoudheden, aandoeningen van de luchtwegen en bronchitis. De gedroogde bladeren worden gebruikt als eucalyptusolie.
Eucalyptuspreparaten mogen niet gebruikt worden bij zwangerschap en onstekingen in maag, darm, gal en lever.
.Eucalyptus globulus heeft twee verschillende soorten bladvormen: de jeugdbladeren zijn tegenoverstaand en eivormig, blauwgroen en wit berijpt, terwijl de daarna gevormde bladeren verspreid staan en leerachtig, lancetvormig, glanzend donkergroen en vaak sikkelvormig gebogen zijn. De bladeren bevatten olie, verteren moeilijk en bevatten looizuur, waardoor er geen onder- begroeiing mogelijk is, mits de afgevallen bladeren verwijderd worden.
De bloemen staan alleen of 3 bijeen in de bladoksels.Het zijn in het begin urnvormige, wit berijpte bloemknoppen met een deksel die uit 4 vergroeide kroonbladeren bestaat. Voor de bloei valt hij af, waarbij talrijke witte tot roodachtige meeldraden zichtbaar worden. Deze lijken op een muts.
De vruchten zijn tot 3 cm grote,houtige,veelzadige doosvruchten.
Door de snelle groei schilfert de stam gemakkelijk af, waardoor de stam grijs tot bruin gestreept lijkt.
De naam eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu (mooi) en kalyptos(muts), en dat is gerelateerd aan de bloemen die uit meeldraden en stampers bestaan en samen op een muts lijken. Globulus betekent kleine knop, wat op het kapje van de vrucht slaat.
.het geslacht Eucalyptus omvat ca 600 soorten, die in Zuidoost-Australië en Tasmanië hele bossen vormen. Verder zijn zij inheems in Nieuw-Zeeland, Oost-Indonesië, Brazilië en Zuid-Afrika. Ook in het milde klimaat van de Middellandse Zee, Zuidwest-Engeland, Ierland en West-Schotland kunnen zij tijdens de winter overleven, bij ons alleen bepaalde, aan het kille klimaat van het gebergte gewende soorten.
.Herfst is de tijd van de oprukkende verkoudheden. Verschillende eucalyptuspreparaten helpen ons, daar gemakkelijker weer vanaf te komen: snoepjes, etherische olie ,thee, siroop, zetpillen. Maar wat is eucalyptus eigenlijk voor een soort plant.
Eucalyptus globulus ofwel Tasmanische blauwe gom is een zeer snel groeiende, altijd groene loofboom met een rechte stam en meestal open, eerst kegelvormig, later afgeronde kroon. In tropische en subtropische gebieden bereikt hij een hoogte van 60 m, in Zuid-Europa hooguit 40 meter. In Nederland worden door tuincentra eucalyptusboompjes aangeboden. Als je ruimte in de tuin hebt, is een dergelijk boompje wel aardig, want door de scherpe geur van zijn bladeren houdt hij vliegen en muggen op een afstand, zegt men.
.Een klein voorgerechtje dat men kan serveren met een coulis van tomaten.
Ingrediënten voor 6 personen:
- 2 kg paddenstoelen (eekhoorntjesbrood)
- 2 dikke schellen gandaham
- enkele takjes platte peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels arachide olie (= pinda-olie gewonnen uit aardnoten)
- 2 eetlepels broodkruim
- 2 eieren
- peper en zout
Bereiding:
Met een borsteltje de paddenstoelen zuiver maken. Ik ben zeker geen voorstander om paddenstoelen te spoelen. Met een rond borsteltje kan men ze zeer goed proper maken. De paddenstoelen op een grote schotel leggen, volledig goed bedekt met grof zeezout, ze zo gedurende twee uren laten rusten. Ze gaan nu hun overtollige vocht afgeven.
Het vocht weggieten en het eekhoorntjesbrood voorzichtig met keukenpapier afdeppen.
De steeltjes nu scheiden van de hoedjes.
Enkel de hoedjes in een goed ingevette pyrex - braadsschotel leggen.
De steeltjes samen met de hesp, de peterselie en de look fijn hakken.
De eieren opkloppen en dit mengen met alles wat gehakt werd.
Kruiden met peper en zout.
Dit mengsel in de hoedjes van de paddestoelen doen en bestrooien met het broodkruim.
De oven goed voorverwarmen en de schotel gedurende 45 minuten in de oven laten.
Uit voorzorg 20 minuten voor het einde een blad bakpapier of dit mag ook een blad
aluminiumpapier zijn, over de schotel gelegd. Dit om te voorkomen dat de paddestoelen
. Als je een kind ziet lijden, zoek dan in je hart de plaats waar je zelf kind gebleven bent. Ga daar staan, op de kwetsbare plaats van het kind. Voel zijn eenzaamheid en affectieve kwetsbaarheid, zijn zoeken naar vader en moeder.
hey bloggertjes allemaal nu de verkiezingen voorbij zijn is het afwachten welke regering we nu gaan hebben. ik heb zelf moeten gaan zitten op het verkiezingsbureau, maar heb me daar wel gejeund en we zaten met een toffe bende en hebben veel brieven gestempeld en geteld, was toch eens leuk om te doen. veel groetjes van hyacinttje.
.Aubergines zijn lekker en licht verteerbaar. Te gebruiken in heel wat gerechten met een zachte smaak. Gebakken, gegrild of gestoofd.... allemaal even lekker! Zelfs in de oven of een verse spaggethi is dit een lekkernij!
. Afhankelijk van de soort en ondersoort is het belangrijk en goed te weten deze te verzorgen. De meeste aubergines worden net zoals tomaten gediefd, wat het verwijderen van de okselscheuren betekend. Doe je dit niet, dan kunnen de vruchten kleiner zijn en zal de plant toch wel breed gaan uitgroeien. Dit is het geheel naar eigen keuze, en dient dus niet noodzakelijk toegepast te worden. Aubergines met zijscheuten zullen daarom niet minder gaan groeien. Dit geeft enkel invloed op het formaat van de vruchten.
.Net zoals bij tomaten en andere vorstgevoelige groentes dient men te wachten tot de Ijsheiligen van half mei voorbij zijn om te kunnen planten. In een serre kan dit vanaf eind april, waar de plant het best zal groeien, daar warmte een belangrijke rol speelt in de verdere aubergineteelt. Ook het telen van aubergines in pot wordt meer en meer toegepast, waardoor het ook voor mensen met beperkte teeltmogelijkheden, mogelijk wordt om groentes te gaan telen op hun balkon of terras.
.De opkweek van een aubergine of eierplant moet vooral ietwat warmer verlopen dan bijvoorbeeld de tomaat. Zo'n 22 C° is ideaal waarbij de plant optimaal zal groeien.
.Als zaaiperiode wordt begin maart het meest aangeraden. Dit om een te vroege teelt en zwakke planten te vermijden.... wachten is dus de boodschap. Zaaien isn iet moeilijk en makkelijk toe te passen! Neem bij voorkeur een lichte zaai- en stekgrond die reeds goed op voorhand op kamertemperatuur is gebracht. Vervolgens kan je de zaden gaan 'zaaien' door ze net zo diep te gaan planten als de zaden groot zijn. Dit is zowat de gouden regel wanneer het op zaaien aankomt, want te diep zaaien kan immers voor problemen zorgen. Hou rekening met een kiemperiode van 1 tot 2 weken.
.De aubergine of ook wel eierplant genaamd kent ook andere benamingen;
- Eggplant of brinjal - het Catalaanse Albergina
Catalonië is een belangrijke schakel in de teelt van de tomaat en aubergine geweest, en nog steeds.... want net zoals de tomaat 'Tomaquet de Penjar' die eveneens dezelfde oorsprong kent zijn er nog veel andere groentes.
.Aubergines zijn oorspronkelijk Arabisch en danken hun talrijke benamingen zoals eggplant, albergina, melanzana of melongena aan de internationale teelten. Van Engeland tot Amerika, en van België tot Azië, overal ter wereld komt wel een aubergine voor. Tevens komt deze vruchtgroente meer en meer in de moestuin, waar deze plant zeker een plaats ver-dient.