Ik wil meedoen met het 'licht-uit-initiatief'om een statement te doen naar iedereen die in onze maatschappij enige invloed heeft op ethische economie, bescherming van moeder aarde, respect voor alle mensen en de natuur, betere verdeling van goederen, afbouw van de wegwerpcultuur, de maatschappelijke overwaardering en verheerlijking van steeds meer winst maken en geldgewin, ten koste van levenskwaliteit....vandaar hier mijn steun aan de oproep:
Op 1 februari doen we ALLE LICHTEN UIT van 19u55 tot 20.00u
ACTIE tegen de klimaatsverandering: Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van burgers ooit tegen de klimaatsverandering.
L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep tot alle burgers over de hele wereld: Gun de planeet 5 minuten rust!
Iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van 19u55 tot 20.00u. Het gaat er niet om enkel 5 minuten energie te besparen, maar wel om de aandacht van de burgers, de media en ook de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen! Gedurende 5 minuutjes zal de planeet kunnen uitrusten: dat duurt echt niet lang en het kost je niets. Bovendien zal het de politici en kandidaten voor de parlementaire verkiezingen van juni 2007 duidelijk maken dat de klimaatverandering een onderwerp uitmaakt dat weegt in het politieke debat.
En waarom op 1 februari 2007? Omdat die dag in Parijs het nieuwe rapport van de klimatologische experten van de Verenigde Naties uitkomt. En dat gebeurt bij onze buren! Wij kunnen dus onmogelijk deze kans laten voorbijgaan. We moeten de schijnwerpers richten op de superdringende aard van de klimatologische toestand van onze wereld. Als we allen deelnemen zal deze actie echt een mediatieke én politieke invloed hebben, en dit enkele maanden vóór de verkiezingen.
Laat dit bericht zoveel mogelijk circuleren, stuur het zoveel mogelijk door, ook naar lokale politici. Vermeld het in Newsletters, op je Internetsite of blog: spread the news around! Onze planeet verdient het!
Hé, daar ben je weer even, kleine tsjirp, met je grijze jasje, het fiere hoofdje en oranje bolle borstje vooruit gestoken. Onder en op, in en aan, naast en tegen de bessenstruik pik je naar kleine insecten, die ik nauwelijks zie. Je huppelt en trippelt van hut naar her en blijft onrustig doordoen ook als ik het glas van de keukendeur nader. Zo properkens mooi ben je. Alle veertjes net gestreken, zo glad matblinkend. Met je scherp bekje, gestroomlijnd kopje en buikje helemaal perfect geproportioneerd. Licht onbevreesd, ijverig bezig, hup en hup en links en rechts... plots een klein wit strontje en dan ben je weer weg.
Mijn vader was een bijzonder man. Vanavond was hij manifest in mijn herinnering aanwezig. Toen ik werd gevraagd wie ik in mijn leven erg bewonderde, dacht ik aan hem. Tegelijk vroeg ik me af: "Waarom?" Mijn vader was merkwaardig aimabel. Hij was zachtmoedig charmant en bezat een ontwapenende glimlach. Hij hield van het leven en nog meer van lectuur en boeken. Hij hoopte op zijn kinderen en genoot ervan zijn passies aan ons door te geven. Poëzie, schilderen, lezen, rustig beschouwen en nadenken, voeling hebben met kunst en bewondering voor de plaatselijke en kleine geschiedenis... Hij wou het ons allemaal bijbrengen en meegeven. Maar vooral hij kon ongelooflijk meeslepend vertellen. Als hij 's avonds laat thuis kwam - slechts af en toe met een beetje geluk zagen we hem nog net voor wij naar bed moesten - dan keken we het eten uit zijn mond en werden we gebiologeerd door zijn lippen, waarlangs het 'verhaal' van zijn werkdag als een geschenk geboren werd. Van een simpele alledaagse dag maakte hij een spannende gebeurtenis. Elk detail kreeg geur en kleur, elke belevenis een persoonlijke betekenis. Hij schilderde met zijn woorden in een tempo en op een wijze zoals ik nooit iemand heb weten vertellen. Hoe zou het nu met hem zijn in de hemel? Zou hij voorlezen aan de engeltjes en hen vertellen over zijn kinderen toen ze nog klein waren en in pyjama smeekten om het gedicht van boerke Naas? Ik zou nog eens met hem willen praten.
nog hier en toch al avond roept dit lichaam slechts herinnering op zonder voelen of horen, komt zuchtend de slaap zacht vragend zich melden in regelmatige teugen hier bij mij golft ze rustig tegen de aankomende nacht en zou het kunnen op het deinen van de ademzee dat hoop ontkiemt op ooit nog eens met twee
Je kijkt me vragend aan. Vanachter nieuw glas herken ik je niet. Zoveel later, een beetje bitter, minder vrolijk dan ooit, ben je. Heb ik met je te doen? Niet echt en toch schrijf ik je. Omdat ik wil praten. Waarom mis ik je glimlach? Wat is er met de hoop, de kracht van wie alles moedig ziet gebeuren? De vitaliteit die het leven aankan, verschuilt zich onvindbaar, ver. Nu zie ik de vraag die nooit een antwoord vroeg. Ik heb heimwee naar jou, naar mij toen!
Floreanne
"Tussen de doden en de levenden is geen vergeven maar ook geen niet-vergeven mogelijk... De dood maakt alle begrijpen onmogelijk."
Daar was hij, in de wachtkamer, naast zijn jonge moeder met dubbele hoofddoek. Hij had een leuke snoet, keek met zijn modieus brilletje ongeïnteresseerd, niet echt in mijn richting en hing op een typische kleutermanier over de rand van het groen en wit gestreepte, ongemakkelijke zeteltje. Zijn mama had gitzwarte ogen die gezond en fier naar mij keken. Zij hield zijn kleine zusje stevig tegen zich aan. "Kom jij met mij spelletjes doen vandaag?" probeerde ik hem uit. Nu richtte hij zich met een voorzichtige glimlach naar boven: "Neen!" Ik had zijn rechterhand al in mijn linker en gaf de mama een uitgebreide goede namiddag en welkomsthand. Het handje ontspande eerst en klemde nadien terug vaster. Met de gebruikelijke routinezinnetjes gaf ik uitleg over het verloop van de namiddag en dat hij om vier uur gehaald mocht worden. Mama ging en wij, Moham en ik, stapten naar boven. Zonder verder tegensputteren maakte hij, zijn benen hoog tillend, probleemloos al die grote trappen. Plots stopte hij. Daar viel zijn oog op een bundeltje rode takken, dat wat slordig als versiering tegen de muur opgehangen was. "Wat is dat?" vroeg hij heel serieus. "Het zijn takken van een boom, die hier gehangen zijn omdat ze zo mooi rood zijn", deed ik mijn best om de goed bedoelde versierwoede van ons feestcomité betekenis te geven. In zijn gebroken Nederlands maakte hij me duidelijk dat op zijn nieuwe school..." Zo ook iets was,... zo van kunst... gemaakt...?" "Oh, hebben jullie op school kunstwerken gemaakt en opgehangen?" "Neen, neen, niet jullie, neen, niet gemaakt, ... KUNST!" ... Ik vond hem grappig, onverstaanbaar maar geweldig!
Hoe blij mag ik zijn als ik je stem zal horen hoe opgeladen als ik je terug zie Je weet toch dagen worden weken maanden rap een jaar tijd loopt over de seizoenen de zomer hebben we gehad een herfst en nu de winter Zal ik nog iets van je horen voor het weer zomer is hoe vreemd zullen wij voor elkaar dan zijn?
Ik sta al twee dagen op met een onhoorbare hoest en een weggedeemsterde stem. Niet goed voor een zangeres! Waarschijnlijk heb ik me verkouden zijnd vrijdag wat erg geforceerd op Bach en zijn Matheus passion. Ik heb te gespannen gezongen en niet op mijn stem en ademhaling gelet. Dan zing ik te veel met mijn hoofd in aparte noten en kleine middenrif afstanden! Gisterennamiddag heb ik dan aan de koffietafel met mijn familieleden emotioneel gepraat in een holle ruimte met veel aanwezigen en .... voilà stem weg en verpitst. Vandaag ga ik dus zwijgen in alle talen. Gelukkig dat er geschreven letters bestaan. Heeft er nog iemand goede tips ?
Misschien heb ik al gezegd dat je ogen zo vrolijk oplichten heb ik plots gewezen naar het kuiltje in je wang was het aan jou dat ik een grapje vertelde en las je het bericht op de mail toonde ik je mijn pijn toen ik viel en hebben we samen gelachen voelde je ook dat ik je nodig had en kriebelde de trui die ik breide heb je gezien dat ik ontzettend van je hou misschien?
...... Heb je ooit beseft hoe dierbaar het licht is
hoe je het mist als het er niet is ......
Mijn moeder ziet bijna even goed in het pikkedonker als in het licht. Ze heeft met ouder worden voor 95% het licht in haar ogen moeten afgeven en het is onomkeerbaar. Ik vind ze heel heel erg moedig. Ze kan niets meer van wat ze vroeger kon en heeft vooral moeite met 'zich vervelen'. Toch geeft ze niet op en heeft opnieuw op de tast leren eten, koken, enz... Haar krachtig 'strijden' zonder op te geven doet inderdaad beseffen wat het betekent om te zien! Dat is een geschenk waar we niet bij stil staan als het vanzelfsprekend is. Toen ik dit gedichtje las heeft het me dan ook sterk aangesproken.
Wat rilt plots mijn huid als gietend water bij het zien van veren rood van waar die schokken onverklaarbaar angstig als ik proef wat woede doet als ik begrijp dat je zwijgt voor altijd daar lees ik zinnen woordeloos leeg daar hoor ik snikken achter inhoudloos gelach de schuld van dwazen zing maar verder dwaas vogeltje dwaze vogel!
Vandaag was het Nadja, van Breton die me van de straat gehouden heeft. Ik ben er een beetje verdwaasd van. Die schrijver, de paus van het surrealisme, maakt zijn lezer een beetje geschift. Hij is zo bezig met vrije associaties, ongebreidelde passie, het los laten van elke realiteitszin dat je zelf samen met de figuren in het boek aan een soort rand van de normale geest terecht komt. Je krijgt een surrealistische mood in je voorste hersenkronkels. Ik heb er me in opdracht doorgewroet, de vragen van de meester beantwoord en mijn deeltaak is klaar. Nu ga ik iets lichter doen.... TV kijken?
De zon bloosde toen je aanbelde je sprankelende lach versierde de dag nooit zat je zo ontspannen in mijn tuin die vernieuwende dag is lang geleden tijd laat zich niet keren en heimwee smeult bij herinnering aan toen toen op een warme dag de zon bloosde
Vandaag de aanknop niet te vinden ontmoet ik uren van afbraak vermolmd hout zonder herstel In gedachten spoken brieven herinneringen een opruimdag waar oude foto's blijven kwellen In een poging tot poetsen leg ik weg om te vergeten dagen data verjaardagen tijd voorbij voor altijd
Vandaag heb ik Enil nog eens gezien. Ze wordt groot dat kind. Ze leest en schrijft nu al zelf haar nieuwjaarsbrief en wil mooi gevonden worden. Een meisje! Het nieuwe jaar is helemaal gestart. De lekkere paté's, gebak en wijn hebben hun weg gevonden en ik voel me meer dan ...'voldragen' zei Pieterjan. Mijn jongste broer leeft op een goede wei. Mijn schoonzus maakt zich zorgen om de verbouwingen die moeten komen. We werken allemaal te hard. De stress op het werk en in het leven is bij iedereen te groot. Oude familieverhaaltjes kwamen weer uit de kast. Sommigen hebben al gekleurde herinneringsaanpassingen ondergaan. Het was goed ze even naast elkaar te leggen, geheugenmisvormingen te toetsen aan de realiteit en terug waarheidsgetrouwer te maken. Ook al waren de gefantaseerde gedeelten grappiger. We konden weer lachen en hebben spelletjes gespeeld die niets kosten en toch jong en oud heerlijk amuseerden. Ken je het nog? 'Vingerhoedje verstop' en 'stomme ambacht'... onsterfelijke evergreens op familiefeestjes! Het was een leuke start voor 2007.
Mijn warme bakker was in vorm. Bij het terug naar huis fietsen greep me bijna een te wilde auto op het kruispunt. De broodjes ham en kaas met het heerlijke kopje koffie waren a point. De zondagskrant met Sadam aan de strop was wrang. Spijtig, er stond dit keer geen sudoku in. Met Tatanka heb ik me een kriek gelachen. Seffens ga ik me met de laatste verhalen van Kafka in de zetel vleien en mijn opdracht voor de literatuurles afwerken. Dat werk moet vandaag af zijn. Verder is het ijzig stil in huis en straat. Vanavond houd ik mijn moeder gezelschap. Na wat voorlezen of samen televisie kijken-luisteren gaan we dan hopelijk rustig de nacht in. Ik heb bijna alle gevoelens al gehad vandaag en het is nog maar elf uur.