Foto
Inhoud blog
  • Dag 2 in Turijn: een koninklijk jachtslot
  • Dag 2 in Turijn: een koninklijk jachtslot
  • di, 30-09-2014: dag 1 in Turijn, wat een stad!
  • ma 29-09-2014, Milaan: museum van 'de Scala', museum Poldi Pezoli
  • zo, 28-09-2o14, dag 2, in Milaan: brocante markt, Villa Neschi, Marc Chagall
  • Milaan, 27 september 2014: een wandeling op het dak van de Dom. Done!
  • 8 september 2014: op logies bij een 'wereldberoemd' CouchSurfkoppel
  • Te voet naar zee
  • 12 0ktober 2013: laatste dag in Praag
  • vrijdag 11 okt. 2013: dag 4, Praag, de toren van Copernicus
  • 10 oktober, dag 3, Praag, nieuw en oud
  • woensdag, 9 oktober, alle onderdelen afgewerkt!
  • 8 oktober 2013, eerste avond in Praag
  • 5 augustus 2013: shit happens!
  • 29-30-31 juli 2013: het nichtje van mijn nicht
  • 28-29-30 juni: Le dormeur du Val
  • 7-9 juni 2013: Keulen, Ludwig en Richard
  • 11-14 mei: Wuppertal.
  • 11-14 mei: Wuppertal
  • dodo in Dolembreux
  • 28 maart 2013: bij onze Waalse Medeburger
  • 7 tot 10 maart 2013: Smek-en-Smak
  • woensdag 30 januari: met de voeten in het zeewater!
  • dinsdag 29 januari: ruta modernista
  • Maandag 28 januari: Art Nouveau in Reus
  • 27 januari: voetbal en Tarragona
  • 1ste dag Reus (Spanje): de 2 Joseffen
  • vrijdag 14 december: the guy with the machete
  • donderdag 14 december: zou ik 'accidenten' aantrekken?
  • woensdag 12 december: zwaar accident, another lazy day
  • dinsdag 11 december: Getty museum in LA
  • maandag 10 december: etentje bij James
  • zondag 9 december: Griet verjaart
  • zaterdag 8 december: lazy day
  • vrijdag 7 december: golfing in the mist
  • woensdag 5 december: San diego zoo
  • donderdag 6 december 2012: birdshit!!!
  • dinsdag 4 december 2012: Roy Lichtenstein in het echt!
  • maandag 3 december: Torrey Pines
  • zondag 2 december: Julian and Ramona
    Op reis in het 'echt' én door het leven

    14-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag 13 april, opnieuw naar huis
    Wat hebben we vanmorgen nog gedaan? Laat opgestaan. Badje gepakt. De fameuse sandalen die al 3 dagen mijn ogen uitsteken, gaan kopen. In het inernetcafe het laatste bericht gaan typen over de dag van gisteren. Busje op, naar de luchthaven van Budapest.
    Ik heb om 15u een zeer stipte en voorspoedige vlucht Budapest - Charleroi . Ben om 17u in Charleroi, waar iemand de vriendelijkheid heeft om me op te halen. Thuis om 19u.
    Ik moet er absoluut aan denken om aan de organisatie van Couchsurfing te laten weten dat ze afwezige gastheren/vrouwen een document laten schrijven, waarin ze verklaren dat iemand hun huis bewoont tijdens hun afwezigheid. Zeer belangrijk, op die manier kan je niet voor hebben wat ik voorhad: met kompleet ongeloof en een pak achterdocht bekeken worden, alsof je verdachte nummer 1 bent, of illegaal in het land.....
    Ik heb al bij al een fijne reis gehad en heb heel veel gezien.  Voor de liefhebbers: Budapest is een goedkope reisbestemming. Als je bedenkt dat je voor 22 euro met 2 man een maaltijd  kan hebben, drank inbegrepen. Thermale baden en massage: 23 euro. Operaticket: 4 euro.
    De behuizing is doorgaans schamel. Veel mensen spreken een mondje Engels, maar, laat ons zeggen 2 op 10 begrijpen enkel Hongaars. Hongaars is een moeilijke taal, het staat volledig op zichzelf en is met geen enkele andere europese taal te vergelijken.
    In Budapest liggen de bezienswaardigheden ver uit elkaar. Wenen is bijvoorbeeld veel overzichtelijker, alles wat mooi is, ligt binnen of op de Ring, en makkelijk te voet te doen.
    Men heeft nog heel wat restauratiewerk voor de boeg in Budapest. Men zou een opkuisploeg voor de trottoirs moeten organiseren. Iemand zou de winkeltjes moeten tonen dat er zo iets bestaat als 'een aantrekkelijke vitrine'. Kledij is er duur en volgens mijn persoonlijke smaak, behoorlijk lelijk. Je moet er hard werken voor schamel loon. Je vind redelijk wat daklozen in portieken en metrostations.
    Ik ben blij dat ik thuis ben in ons verwend Belgenland. We weten pas hoe goed we het hier hebben als je vergelijkt met 'elders'!
    Grtz
    Jelle

    14-04-2010 om 21:36 geschreven door jelle van de velde


    >> Reageer (1)
    13-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 12 april, in het Shezenyi-bad!
    Gisteren, zondag was een heel drukke dag. Daarom vandaag, maandag, even wat rustiger. Ik zal mij vandaag in de Shezenyi baden met een massage laten verwennen. En ik ga ook nog het mooiste deel van de Andrassy Ut bezoeken, het stukje van Oktogon naar het Heldenplein. Remember, 'de baden' liggen achter dat Heldenplein in het Park.
    Jammer dat de zon niet schijnt, de baden hebben namelijk naaktterassen voor mensen die graag bruin worden zonder strepen ;-). Te voet zijn de baden 40 minuten van waar ik woon. Regenfrakje aan, hoedje op, 40 heerlijke wandelminuten: eerst een winkelstraat door, maar niet de chiekste, dan rechtsaf, het prachtig stuk van de Andrassy Ut tot aan het Heldenplein.
    Wat een prachtige gebouwen! Fin de siecle.  Ik begin foto's te nemen, maar dat is een beetje hopeloos, want zo kan je wel ELK gebouw dat op deze avenue staat fotograferen. Geen wonder dat dit Unesco beschermgoed is!
    Onverwachts kom ik de Lukacs patisserie tegen op de avenue. Ik had er al foto's van gezien op het net, dus best eens met eigen ogen bekijken. Heerlijk! Charmant! Chique! Goud en zilver. Prachtige lusters, witte faux marbre zuilen en grote spiegels. Ik kies mij een gebakje uit aan de toog, bestel een Earl Grey en kan uitgebreid foto's nemen, want ik ben er helemaal alleen. Het is nochtans 'pateekes-tijd', 15 u. Maar ja, aan de prijzen dat je hier een pateeken eet, is het voor niet veel Hongaren weggelegd, denk ik zo. Naar Belgische normen is het nochtans goedkoop: 7,50 euro. Daar zou je bij Wittamer op de Zavel in Brussel niet veel voor hebben.
    Om 16u30 ben ik ontkleed en wel in het badkomplex. Waaawww. Maar eerst een massage. Ik vraag aan de kinesist/masseur, nadat hij 1 been heeft onderhanden genomen of het niet wat harder kan. Djeezes, dat had ik eigenlijk beter niet gedaan. Het andere been krijgt nog dezelfde behandeling, maar dan begint hij aan de rug.... Hij wrijft konstant tegen de pijngrens aan ... en af en toe erover.  Maar nu dat ik het zelf gevraagd heb, val ik nog liever dood, dan luid te kreunen, natuurlijk. Hij doet het wel supergoed. Hij voelt precies aan waar het zwak punt van de rug ligt: onderaan het linkerschouderblad. Blijft alles in de buurt daar rollen en kneden tot ik bijna sterretjes zie. En nu naar de sauna. Daar moet je de lucht even gewoon worden, want die is zwavelig. Het is de heetste sauna waar ik ooit in zat. Mijn knieen branden er haast af! Iedereen draagt slippers omdat de vloer gewoon te heet is om blootvoets op te lopen. De banken zijn in hout en de de installatie waaruit die superhete lucht komt is overdekt met hetzelfde hout, maar al de rest is steen, en er zijn vensters. Voor een claustrofoob als ik goed meegenomen. Je bent verondersteld van je met ijs in te wrijven, dat uit een charmante barokke schelpvormige 'fontein' komt of in het rond ijskoud bad te gaan zitten om af te koelen.
    Ik heb nog nooit zo veel 'bloemen' op mijn benen gehad, van het contrast warm-koud ( die bloemen blijven op mijn dijen staan tot 21u30, ik zweer het).
    Ok, en dan nu in het buitenzwembad en in de jacuzzi avant la lettre. Zaaaalig, Het water is warm, maar geen 40 graden zoals ik eerst schreef. Heerlijk, zo een barok zwembad, en mooi. Als je wil zou je je handdoek 'in bewaring' kunnen geven aan de beelden rond het zwembad: naakte meisjes en jongens spelend met dolfijnen. Ik speel even met deze gedachte, maar laat dat dan varen, niemand doet het.
    Nu naar de binnenbaden, bassins van 10 op 5 met dorische zuilen in bruin graniet. Hier hangt iedereen wel zijn handdoek over de granieten amforen rond het bassin: geestig zicht. 
    Je hebt er geen idee van hoe ik hiervan geniet. Water, schoonheid en historiek, mijn perfecte kombinatie.
    Rond de zevenen ben ik daar buiten. Nu nog te voet naar Arpad. Onderweg passeer ik voor de vijfde keer de sandalen die al gans de tijd mijn ogen uit steken. Must have! Zal die morgen kopen. Altijd plezant als je thuis iets kunt aandoen 'van elders'.
    Ik was eigenlijk van gedacht van met Arpad in Dio iets te gaan eten: Dio is een design restuarant op Sas Utca. Arpad vind dat we daar te veel gaan betalen voor wat het is. Hij kent ondertussen mijn voorliefde voor veeeel groenten en meent dat we beter te voet naar het Radkoszi Grillhaz gaan. Daar neem je buffetgewijs wat je wil, je kan ook kiezen uit kant en klaar bereid vlees of zelf je stuk nemen uit 'vlees in olie', dat de grillmesster dan voor je bakt. Het regent pijpestelen als we buitenkomen. Arpad heeft een paraplu en biedt me galant zijn arm, samen onder de paraplu....
    Ik loop eigenlijk liever niet onder die paraplu, maar bon, ik wil niet onbeleefd zijn...
    We eten van dat buffet, drinken elk een pint en een glas wijn en een glas water en betalen 6000 florint, dat is ongeveer 21 euro, VOOR 2  PERSONEN!!!! toch niet te geloven.
    Budapest is echt goedkoop.
    Thuis nog een slibovitsch-achtige digestief, een glas wijn en dan naar bed.
    dada
    Jelle

    13-04-2010 om 21:05 geschreven door jelle van de velde


    >> Reageer (0)
    12-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 11 april, 12 uur in de weer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb mijn tweede nacht in het Hostel heel goed geslapen. De "roofgebeurtenis" is ondertussen godzijdank verwaterd tot een lacherige anecdote. Ik besluit daarom deze nacht en ook de volgende (laatste nacht) opnieuw bij Arpad in te trekken. Kan ik ook anders? Hij gaat vandaag met mij overal rondrijden: "zet kruisjes op de map van de dingen die je nog wil zien, Danielle, ik breng je er dan naar toe". Dat moet je mij maar 1 keer zeggen! 
    Om 10u is hij er, bekijkt de map, voor de meest logische weg en up we go!
    We beginnen aan het stadspark, dat is achter het Heldenplein, en dat is het plein waar de Andrassy Ut (=De Budapestse 'Avenue Louise') eindigt. Het stadspark, de zoo en het pretpark zijn overblijfselen van de 1000-jaar Hongarije feesten in 1907. Het park is in Engelse landschapstijl, zoals in 1907 in de mode, nogal 'wild' dus, zeer tot mijn goesting!
    De wereldberoemde Szechenyi baden zijn er gevestigd. Een ovaal complex rond buitenbaden (3). De achterzijde gebouwen zijn beige en barok en mooi gerestaureerd. De voorzijde gebouwen zijn in Habsburgs 'Sissigeel', zoals Schőnbrun in Wenen. Ik zal me er morgen laten masseren en ik zal er ook baden. De buitentemperatuur speelt geen rol. Het water is 40 graden warm. Hier wordt trouwens heel het jaar door gebaad, zelfs in de winter. Men is open van 6u 's morgens tot 8u 's avonds. Als je in een thermale stad bent zoals Budapest, moet je er van profiteren, denk ik zo, Trouwens een massage kost maar12 euro voor 20 minuten, dus voor het geld moet je het niet laten ;-)))
    Wat staat er nog in dat park? Een zeer eigenaardig kasteel. Het bevat replika's van beroemde gebouwen uit omringende steden in het Hongaarse rijk. Daarom een alegaartje van gotiek, barok, romaans, zelfs Palazo-Italiaans. En het vloekt niet, in tegendeel. Volksverheffende kunst in het kader van die milleniumfeesten van 1907. En omwille van zijn populariteit goed onderhouden tot op deze dag.
    Nu naar de dierentuin uit hetzelfde jaar in hetzelfde park. Mooie Art Nouveu ingang met stenen olifanten. Maar daar gaan we niet binnen, anders krijgen we ons programma niet af. Waarheen nu? Ik weet dat er zich hier ergens een paardemolen bevindt van alweer het jaar 1907. En daar wil ik op. Gans mijn jeugd heb ik paardemolens met koetsen en paarden gemeden als de pest, wegens 'onozel'. Maar hier wil ik op! Ik zeg aan Arpad, dat ik iets moet goedmaken uit mijn jeugd. Doe maar Danielle, ik zal je uitgebreid fotograferen. En dan zoals tegen de kleine kinderen: "kies maar uit" ;-)  (er zijn witte en zwarte glitterpaarden, witte koetsen met schattige putti's en bazuinende engels, donkerblauwe gondels...). For the record: de paardenmolen is overdekt wegens te kostbaar, en je draait rondjes begeleid met het authentiek orgel.
    Even nog de schaatspiste van vroeger (1907) bekijken: men is die aan het afbreken. Geen schaatsen meer, het water is er uit. Het is een surrealistisch zicht: metershoge metalen spinnekoppen op hun kop met duizend poten, waarmee het water vroeger ijsgekoeld werd. Zeer komiek.
    En nu de auto in: voorbij het Blindeninstituut -Art Nouveau met Moorse inslag, niet mijn tand. Voorbij het ambassade kwartier, prachtige gebouwen! Uitstappen aan het Geologisch Museum, fantastisch gebouw van Lechner, de Hongaarse Gaudi. Nu naar het Museum voor Toegepaste kunst, ook al van Lechner, en van binnen van absolute schoonheid. In de musea voor toegepaste kunst loopt nooit veel volk. Bestekken, vazen, glazen, horloges, tapijten, meubels bekijken interesseert de modale toerist niet zo, maar mij juist wel. Een Tiffany vaas of glas, ik kan er mijn ogen niet af houden....Wij drinken trouwens een verrukelijke capuccino in de 'suikertaarten' hal van het museum, komt goed van pas, ik zie haast sterretjes van honger en dorst.
    Ik ben vergeten zeggen dat we ook het kerkhof bezocht hebben. Super! Te lang om te beschrijven, beter bekijken op de fotoblog, maar het ziet er absoluut niet uit zoals kerkhoven van bij ons. Eerder zoals de kerkhoven in amerikaanse film over 'dure mensen'. Heel wijds, versneden door straten en mausoleums op de kruispunten. Zeer groen. Je moet trouwens goede papieren hebben om hier te liggen: beroemd of rijk of een voorouder hebben die er ligt.....
    En nu gaan eten. Arpad trakteert. Daarvoor gaan we per auto naar het heuvelachtig 2e district van de stad, rozenheuvel geheten. Duidelijk een residentieel stukje stad. Het is een gewoon restaurant bovenop de heuvel, in de bossen. We nemen schnitzel met een serieuze portie sla. Heerlijk, en zonder een greintje vet! Het is al na de vieren, nu rap naar huis, want om 6 uur gaan we naar de opera en we moeten ons daarvoor uiteraard omkleden.
    Het is een wonder hoe zo een smaakvol geklede mens als Arpad, kan wonen in zo een onsmaakvol appartement. Hij draagt een kostuum met ondervest. Zal ik een das dragen, Danielle? Yes please.
    Er is veel volk in de opera, maar precies niet te veel Hongaren. Achter een 1u30 houden we het voor bekeken, het eerste bedrijf kijken we uit. Waarom niet langer? De stemmen stijgen te weinig boven het orkest uit, de man die de oudste rol speelt (baron Ochs) is spijtig genoeg precies de jongste van de hoop, de hoofdvertolkster heeft een stem waar we niet van houden...Wat zijn we in Belgie toch verwend, denk ik zo,
    We gaan een taartje eten boven de boekhandel Alexandra op de Andrassy Ut en je gaat het niet geloven, maar het plafond van dat cafe is al zo mooi beschilderd als de opera waar we net vandaan komen.
    Nu per auto langs 'modern' Budapest: het Nieuw Nationaal Theater en de nieuwe Concerthal. Die nieuwe concerthal is overdag een rechthoekig saai gebouw, maar 's avonds en de hele nacht wordt het afwisselend Led-verlicht is wel 7 verschillende kleuren. Je staat er naar te kijken als een kind naar vuurwerk, benieuwd naar de volgende kleur. Het Nationaal theater is van de hand van een vrouwelijke architekte, het heeft veel kritiek gekregen, maar ik vind het prachtig!
    Nu nog de auto in voor een bezoek aan Budapest by night. De heuvels op, maar niet dezelfde van van middag. Het zijn die van district 11, boven het Gellert hotel. Aan het vrijheidsbeeld. Wie hier al postkaarten van zag en weet dat het mooi is, valt algelijk met zijn mond open, de werkelijkheid overtreft alles.
    Waaaaaaaawwww x3
    Een sprookje!!!!
    Ik herken alles wat ik vandaag en de vorige dagen zag. Lichtjes, lichtjes, lichtjes. De 7 bruggen over de Donau, schitterend verlicht. 
    Ik bedank Arpad uitgebreid  en benadruk dat ik zo een dag zoals vandaag nooit op eigen kracht zou kunnen doen. Arpad heeft zeker 40 km met mij rond gereden, gids gespeeld, fotograaf gespeeld, galante cavalier gespeeld...Hij heeft zitten zingen in de auto, meezingen met de liedje op zijn cd's. Hij heeft een nogal dramatische muzieksmaak. Frans, Grieks, Engels, hij zingt het allemaal mee en niet lelijk ook nog. Heeft 3 jaar op Cyprus gewoond, vandaar die kennis van het Grieks. Hij verstaat al mijn Duits volledig, kan zelfs antwoorden als het moet, spreekt goed engels, kent genoeg frans om galant te zijn en een mondvol Italiaans kan er ook nog af. Vreemde man, beetje gespannen, alsof hij ergens een geheim meedraagt. Niet nodig, beste man, voor dat geheim van jou draaien ze in Belgie hun hand niet meer om....
    slukes en tot morgen
    Jelle

    12-04-2010 om 00:00 geschreven door jelle van de velde


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 07/10-13/10 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!