SINDS 1992 IS ER EEN JAPANSE TUIN IN HASSELT. VOORAL IN DE LENTE IS EEN BEZOEK MEER DAN AANGERADEN. TOT EIND OKTOBER KAN DE TUIN BEZOCHT WORDEN.
18 tot 26 oktober 2008 - Chrysantenfestival
Herfst op zijn best. Japanners houden van de herfst.
Het verkleuren van struiken en bomen versterkt het rustgevende karakter van hun tuinen. Ze voegen er daarom nog een spatje chrysantenbloemen aan toe. De Japanse tuin Hasselt volgt hun voorbeeld.
Een wandeling door de prachtige tuin, met de prachtige kleuren, al is het vandaag bewolkt toch is het een hele belevenis om door het park te wandelen. Een eerste serie foto's de rest volg de volgende dagen.
NAJAARSWANDELING / WSV DE LEREN TRAM EIJSDEN / EIJSDEN.NL 28/09/2008.
NAJAARSWANDELING.
WSV DE LEREN TRAM EIJSDEN.
EIJSDEN. NL.
Eijsden is gelegen aan de Maas. Een groot deel van de maasoever is ingericht als natuurgebied. Flanerend langs de natuurlijke oevers van de Maas geeft ons een intens gevoel van rust. Een oase van groen en stilte. Aan de oost- en oost-zuidrand van de gemeente (in Gronsveld, Rijckholt en Mesch) vinden we prachtige bosranden, hellingen en de voor Zuid-Limburg zo kenmerkende holle wegen. Wist u dat dwars door de velden aan de zuidkant van de gemeente vanuit België het beekje de Voer stroomt dat bij kasteel Eijsden uitmondt in de Maas.
Ursulinnen klooster
Wij wandelen door het centrum en komen aan het Ursulinnenklooster 1849-1899, een prachtig rood bakstenen gebouw gelegen in een park. Wij wandelen verder en gaan een heel eind door de velden, dat de Maas en de uitwateringen niet veraf zijn zien we aan de vele water vogels die we hier zien verschillende reigers die op de velden zitten. Wij wandelen naar Oost-Maasland, met prachtige boerderijen. Wat verder wandelen we door een prachtig natuurgebied, dan komen we aan de Jachthaven een van de drie die Eijsden rijk is, met een mooi zicht op de boten en de Maas.
Dan wandelen we het bijzonder reservaat. Direct langs de Maas ten noorden van Eijsden ligt het 61 ha grote rivieroeverreservaat Eijsder Beemden. Het bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen, een oude hoogstamboomgaard en een groot grindgat. De gehele oppervlakte wordt extensief jaarrond begraasd door een kudde Koniks en Galloways.
De Eijsder Beemden is een zeer soortenrijk natuurgebied en een uitstekend voorbeeld van een snelle natuurlijke ontwikkeling vanuit een cultuursituatie. Door de grote variatie aan bodem- en vochtomstandigheden, de invloed van de kuddes grazers en vooral ook de invloed van de Maas vinden vele planten en dieren er uitstekende leefomstandigheden.
Vijvers met vele verschillende watervogels, gewoon een overvloed van verschillende vogels, de paarden begrazen de beemden het is gewoon prachtig om gade te slaan. Wij verlaten het natuurreservaat en wandelen terug naar het centrum van Eijsden.
KASTEEL EIJSDEN
Kasteel Eijsden werd in 1636 gebouwd in opdracht van Arnold de Lamargelle, heer van Eijsden. Door aanhuwing ging het kasteel achtereenvolgens over aan de grafelijke families van Hoensbroek, De Geloes naar de familie De Liedekerke de Pailhe. De huidige kasteelheer en kasteelvrouwe zijn Marcel en Beatrice Graaf en Gravin Marcel en Beatrice de Liedekerke de Pailhe de Ribaucourt.
Het kasteel is gebouwd in Maaslandse renaissancestijl, een typische bouwstijl in de streek, gelegen in de driehoek Luik-Maastricht-Aken. Kenmerk van deze bouwstijl is het gecombineerd gebruik van rode baksteen, hardsteen en mergel. Ook de hardstenen banden en kruisvensters zijn typerend voor deze bouwstijl. Het kasteel is gelegen temidden van lanen, tuinen, park en weilanden en vormt met deze een harmonieus geheel. Op het voorplein met een groot ommuurd terras, bevinden zich gazons en een barokvijver met fontein.
De opzet toont duidelijke verwantschap met tuinarchitectuur in Franse barokstijl.Het gebied ten westen en ten noord-westen van het kasteel is aangelegd in de Engelse landschapsstijl uit het begin van de 19e eeuw. Deze stijl gaat uit van het bestaande landschap. Gazons met daarin verspreid boomgroepen. Het geheel wordt omlijst door een bosrand. Door zijn veelheid aan stijlen is het park van kasteel Eijsden een van de interessantste van Limburg.
We eindigen onze wandeling in het beschermd dorpsgezicht van de kern Eijsden, met zijn gezellige terrassen en restaurants, ligt een plein met de naam Vroenhof. En met zijn monument van de dansende mensen. Een pracht van een wandeling.
MARCHE DE LA VALLEE DES OISEAUX / LA GODASSE REBECQ / REBECQ 27/09/2008.
MARCHE DE LA VALLEE DES OISEAUX
LA GODASSE REBECQ.
REBECQ.
Op de Markt met zijn fraaie 16de eeuwse gevels. Het oude Gasthuis dateert uit de 14de -17de eeuw. We wandelen door het dorp met zijn prachtige huizen.
We wandelen naar Quenast bekend door zijn kasseien, in de 16de eeuw begon men met de productie van kasseien. De Carrieres de Quenast worden nog steeds ontgonnen, wij zullen vandaag deze niet zien, maar een andere bezigheid is het brouwen van bier. Oorspronkelijk leverde de brouwerij Lefebvre bier aan de arbeiders van de steengroeven, nu worden er ook abdijbieren gebrouwen.
Wij wandelen voorbij de brouwerij en het brouwershuis, verder door de prachtige omgeving. Met verschillende prachtige boerderijen en ook een kasteel van Tubize.
Wat verder komen we langs de watermolen, spijtig dat we er geen mooie foto kunnen van maken we wandelen verder langs de prachtige boerderijen. Met grote schuren met prachtige houten geraamte. Heel bijzonder.
Nog wat door de velden en landerijen en we komen terug in Rebecq. Op de Markt staan verschillende prachtige huizen, maar het huis van de gebroeders Solvay is wel bijzonder, en beschermt als monument. Gelegen in de Rue Sauniers, de naam verwijst naar het beroep van de ouders Solvay, het waren handelaars in zout. Wij hebben genoten van deze prachtige wandeling en de omgeving.
We hebben vandaag bezoek gehad van Etienne en Rosette, een fijne dag tesamen, wat wil je meer vrienden en een stralende zonnige herfstdag. wij gaan samen even een toerke maken door Haspengouw in herfst kleuren. We hebben een bezoekje gebracht aan Groot Gelmen een van de Katarakt wandelstartplaatsen. Een bezoekje aan het Kasteel de la Motte.Met zijn prachtige park, kasteel en beelden. Wat sfeerbeelden.
Groot Gelmen heeft prachtige hoogstamboomgaarden en deze zijn nu prachtig om te zien, de helle herfstkleuren zijn bijzonder om te zien, aan de kerk staat de oude afspanning "De Zwaan" Reeds van in de 16de eeuw en dat tot 1972 werd hier op deze plaats café De Zwaan uitgebaat. Vandaag is dit pand prachtig gerestaureerd en is er opnieuw een café. Hier kunnen vermoeide toeristen hun dorst laven en hun hanger stillen, wat wij ook gedaan hebben, lekker buiten op het terras met een pannenkoek met Loonse stroop.
Langs deze weg willen we Etienne en Rosette bedanken voor de fijne dag tezamen, wij hebben er van genoten.
MARCHE DE LA VALLE DU SAMSON / LES SANGLIERS DU SAMSON / MOZET 14/09/2008.
34E MARCHE DE LA VALLEE DU SAMSON
LES SANGLIERS DU SAMSON
MOZET.
Mozet een deelgemeente van Gesves in de Provincie Namen dat in de Condroz ligt. Mozet, dat middenin de velden en bossen op de zuidhelling van de prachtige Samsonvallei , is een voorbeeld van typische Condroz architectuur.
De oude dorpskern wordt gedomineerd door de klassieke Saint-Lambertkerk van blauwe hardsteen die in 1775 werd herbouwd. Het grijs van de kalksteen en het zwart van de leien overheerst in heel het dorp en verleent het een onmiskenbare charme. Het groene kleurenpalet van de omringende weiden, gewassen en bosjes, al dat groen wordt nog geaccentueerd door de eilandjes van zorgvuldig onderhouden privétuintjes.
TOUR DE ROYER
De oude dorpskern, gelegen rond de kerk op een heuveltje, is karakteristiek vanwege de straatjes met kleine kalkstenen huizen en leistenen daken. Langs de Tronquoy, een rustig riviertje dat door het dorp loopt, staan twee belangrijke hoeven met gesloten binnenplaatsen, vandaag is het Open Monumentendag in Wallonië, en deze hoeven zijn te bezichtigen, waaronder de hoeve Royer en haar toren in renaissance-Maasstijl die ooit het middelpunt van het agrarisch leven waren. Wij lopen rond in de prachtige hoeve, dan wandelen we langs de rue du Tronquoy, en komen zo op het hoogste gedeelte van het dorp het kasteel van Mozet.
KASTEEL VAN MOZET
Een prachtig vierkant gebouw in kalkblokken, gedeeltelijk daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw. Nu is het een bezoekers en vakantiecentrum. Hoewel het in de loop der tijden meerdere veranderingen onderging, heeft het kasteel zijn nobel voorkomen van voormalige 14de eeuwse heerlijkheid behouden. Alleen de noordzijde, geflankeerd door twee ronde torentjes, zijn nog oorspronkelijk, de rest dateert van rond de 18de eeuw na een grondige verbouwing. Wij bezoeken het kasteel en klimmen dan verder om beloont te worden met een prachtig panorama op de Basseille-hoeve.
HOEVE BASSEILLE
De volksmond beweert dat het in de vroege middeleeuwen een leprozenhuis was. We wandelen door de velden en komen langs een vreemde hoop stenen, de betekenis hiervan hebben we niet kunnen achterhalen. We wandelen verder door de prachtige omgeving om dan in Maizeret te komen.
HOEVE MAIZERET
Van hieruit keren we terug naar Mozet. We komen langs de kerk en benden zien we de Tour de Royer uit 1614, de schuur dateert uit 1601. Dit imposante gebouw lag aan de basis van de verblijfplaats van de Heren van Mozet.
LA CENSE DOUXFLAMME£
Wij blijven nog even naar de prachtige kalkstenen huizen kijken het is gewoon prachtig en genieten van de omgeving dan klimmen we terug naar ons vertrekpunt de oude school van Mozet eveneens een prachtig klakstenen gebouw. Zo eindigt een wandeling in één van De Mooiste Dorpen van Wallonië
MARCHE DES CASCATELLES / LES RANDONNEURS DE LA HAUTE MEUSE / HASTIERE 13/09/2008.
MARCHE DES CASCATELLES
LES RANDONNEURS DE LA HAUTE MEUSE.
HASTIERE.
Hastiere-Haut en Hastiere-par-Dela liggen aan weerzijden van de Maas. Wij vertrekken aan het oude station van Hastiere prachtig herbouwd als een ontmoetingscentrum.
Wij steken de sporen over en komen aan de Maas, we over de brug naar Hastiére-par-dela en komen aan de Romaanse abdijkerk, die door Ierse en Schotse monniken werd gebouwd in 1033-1035. Hier hebben we een prachtige zicht op de Maas.
We wandelen langs prachtige huizen aan de oever van de Maas. Spijtig dat het zo een trieste regendag is, het heeft wel iets de nevel over de hellingen. We wandelen langs de Maas en genieten van de vele prachtige zichten. We wandelen verder en komen zo aan de beboste hellingen, ook hier is het prachtig, hier komen we langs een groot gebouw met koperen reigers op het dak, een indrukwekkend geheel, spijtig dat het wat verwaarloost bij ligt.
Wij klimmen de helling op, onder ons stroomt een beek met een hels lawaai naar beneden, zo nog wat verder en we komen terug aan ons vertrekpunt. Eeen bijzonder mooie tocht ondanks de regen en het donkere weer.
De notenkraker (Nucifraga caryocatactes) behoort tot de kraaiachtigen. Deze vogel is in de Benelux een dwaalgast. De notenkraker is een vogel van het hoge noorden, hij komt voor vanaf Scandinavië via Siberië tot in Japan met name in naaldbossen. Hij komt ook voor in de Alpen. Net als de Vlaamse gaai verstopt hij zaden en noten als wintervoorraad.
Wandelen in het Land van Loon, tijdens de fruitpluk is wel bijzonder. Op zaterdag vertrekken we in het centrum van Borgloon aan het oude station. We wandelen naar een van de oudste en bekendste boerderijen van Borgloon, nu is het een woonhuis geworden, maar een halve eeuw geleden was het een van de grootste boerenerven, met veel landerijen. Tivoli een gekend plekje in de stationsbuurt.
TIVOLI
KASTEELHOEVE DE KLEE
Wij wandelen van hieruit naar Kuttekoven, met zijn prachtige grote kasteelhoeve en kasteel De Klee. Tegenover ons in de verte kunnen we het kasteel van de Hulsberg zien. We dalen af naar het centrum van het dorpje met zijn kapel. Dan vervolgen we onze weg langs het fietspad, links een prachtig zicht op de kasteelhoeve en de kerk van Kuttekoven.
KASTEEL HULSBERG
KUTTEKOVEN
Met een prachtig zicht op de vallei, we komen aan de voormalige brouwerij Pexters, nu komen we in Graeth met zijn grote boerderijen. Langs de Gasthuiskapel en zo terug naar het vertrek.
VOORMALIGE BROUWERIJ PEXTERS
GASTHUISKAPEL
Maandagwandeling
De wandeling op maandag vertrekt in het dorpje Voort. Deze wandeling is echt een wandeling die het fruit centraal zet, langs prachtige weilanden met hoogstamboomgaarden en plantages.
We komen ook langs het kasteel van de Hulsberg gelegen op een hoge heuvel met hoogstamboomgaarden aan de voeten van het kasteel. We wandelen nu naar de Romeinse Kassei, richting Voort langs het kasteel van Voort en de Tornaco kasteelhoeve.
KASTEEL VOORT
KASTEEL PARK VOORT
TSJENNEBOOM
Verder langs de Romeinse Kassei om dan aan Tjenneboom en het monument van Tjenne de Heks te komen hier wandelen we langs de laagstam plantage die nu vilhangen met prachtige gekleurde appelen, om de plantage te bevruchten zijn er andere soort appelen nodig, nu worden sierappeltjes gebruik voor de bevruchting, het zijn kleine gele en rode appels. We mooi om te zien de overvloed van kleine appels op deze bomen.
TJENNE DE HEKS
We wandelen verder en gaan het natuurreservaat Stasveld binnen. Hier is het gewoonweg prachtig met weidse zichten over het Haspengouwse landschap. De wandeling brengt ons naar Mettekoven door het dorpje met grote boerderijen, dan terug het Stasveld in. Genieten van de prachtige natuur. Door de hollewegen als een tunnel door het groen.
NATUURRESERVAAT STASVELD
METTEKOVEN
We klimmen uit het natuurreservaat en komen terug voorbij Tjenneboom en de Romeinse Kassei met een prachtig zicht op Borgloon met zijn kerktoren. Aan de achterzijde van het kasteel van de Hulsberg en de Lorettokapel. Nog even voorbij een paar prachtige hoogstamboomgaarden waar de koeien onder grazen, Haspengouw op zijn mooist. Zo eindigt een prachtige wandeling in het Land van de Graven van Loon.
22E MARCHE INTERN. / LES GLOBE-TROTTERS / AWIRS-FLEMALLE 31/08/2008.
22E MARCHE INTERN.
LES GLOBE-TROTTERS.
AWIRS-FLEMALLE.
Flemalle ligt wat verwijderd van de Maasvallei, waarin de industriële activiteit geconcentreerd is, en spreidt zijn landelijke karakter en zijn prestigieus architecturaal patrimonium volop tentoon. Het word niet voor niks de stad met de 8 kastelen genoemd, ook de vele oude gebouwen, zoals de vele boerderijen.
Kastelen krijgen we te zien op deze wandeling. We vertrekken in Awirs, met zijn prachtige huizen uit grijze steen uit de naburige steengroeven. We komen langs een van de oudste steengroeven, waar de natuur zich hersteld heeft en stilaan terug de overhand krijgt. We wandelen langs de steengroeve en door een prachtig bos en komen zo aan een brede laan die ons naar het Chateau dAigremont brengt.
Gebouwd tussen 1717 en 1725 naast een ruïne vesting, Kasteel Aigremont domineert de linker oever van de Maas. Dit kasteel van baksteen en Maaslandse kalksteen werd gebouwd door Mathias Clercx, kanunnik van de kathedraal Saint-Lambert. Het neemt de architectonische principes van de tijd, soberheid en de "U" vorm, voldoet aan een perfecte symmetrie. Het kasteel is een mooi voorbeeld van de kasteel architectuur uit de het begin van de 18de eeuw in deze streek. Meer dan twee eeuwen lang was het in handen van dezelfde familie. De naburige hoeve opgetrokken in kalksteen uit de streek, werd gebouwd boven op de resten van een oude vesting die verschillende keren werd verwoest en waarvan de oorsprong teruggaat tot de 10de eeuw.
We wandelen verder en kunnen zo genieten van de omgeving en het kasteel. We wandelen door de bossen en klimmen de helling van de Maas op en krijgen een mooi zicht op het Witte kasteel aan de Maas.
We wandelen verder en komen zo aan het kasteel van Chokier. Gebouwd boven op een uitstekende rots, is het bekendste kasteel van het dorp. Wat verder komen langs de oude kasteelhoeve. We wandelen verder en komt Awirs terug in zicht. Zo eindigt een prachtige wandeling.
Deze dagvlinder heeft 4 opvallende oogvlekken op de bovenkant van de vleugels, die dienen om vijanden af te schrikken. De onderzijde van de vleugels is bijna eenkleurig zwartbruin. Hij is bijna het hele jaar door te zien. Meestal zijn er 2 generaties. Hij overwintert op zolders en in kelders of holen. De eieren worden in hoopjes afgezet op de onderkant van brandnetels. De rupsen leven vaak in een gemeenschappelijk spinsel. De rups is zwart met vele kleine witte puntjes en zwarte doorns. Op het kopschild staan geen doorn, wat bij de rups van het landkaartje wel het geval is. Hij komt veel voor in tuinen, maar ook in bloemrijke graslanden en wegbermen, in parken en klaver- en luzernevelden.
Dit jaar staat de Landschapsdoedag in het teken van de samenwerking tussen landbouw en natuur.
De Binkelhoeve in Neerrepen (Tongeren) is deuitvalsbasis voor deze dag. En er valt weer heel wat beleven. Historische gidsen doen de geschiedenis van het kasteel uit de doeken of je kan mee met een landbouwer of natuurwachter die je doorheen het prachtige landschap rond het kasteel en de hoeve loodsen. Je kan op zoek gaan naar de geadopteerde Limburgse soorten: wie weet kom je onderweg wel een das, een eikelmuis of een steenuil tegen. Er is ook een wandeling die helemaal in het teken van vogels staat en een waar je meer te weten komt over autochtone planten.
De Binkelhoeve is een kasteelhoeve uit 1756 vind je aan de rand van het Haspengouws dorpje Neerrepen bij Tongeren. De Landschapsdoedag van het Reginaal Landschap Haspengouw en Voeren is een jaarlijk terug komend evenement waar de natuur het hoofdthema is. het is gezellig rondlopen langs de verschillende standjes en je steek er ook nog wat vanop.
Dit jaar is het wel in een bijzonder mooie omgeving de Binkelhoeve en het kasteel van Neerrepen. Gelegen in een prachtige park met grote vijvers, wat bosjes en veel landbouw.
LANDSCHAPSWANDELING VRIJHERN / NATUUR ROND DE KLUIS / VRIJHERN 23/09/2008
LANDSCHAPSWANDELING VRIJHERN.
NATUUR ROND DE KLUIS. Gele route.
VRIJHERN.
In de omgeving van Vrijhern ontspringen talrijke bronnen. Kleine beekjes vormen er samen het begin van de Demer. Dit is Vochtig Haspengouw ten voeten uit! In deze grond hebben mensen doorheen de eeuwen gezwoegd en geploeterd.
Dat heeft zijn sporen nagelaten. Een uiterst gevarieerd landschap van bronbossen, weilanden en akkers kreeg zijn huidige vorm. De landschapswandeling vertrekt aan de Kluis van Vrijhern, een prachtige lemen woning die je helemaal terugbrengt tot in de 17de eeuw. Wat je vooral moet doen tijdens deze wandeling is genieten van het prachtige landschap met vergezichten om u tegen te zeggen. Kluis van Vrijhern In de 17de eeuw vestigde zich in deze omgeving de eerste kluizenaar. Wat later werd gestart met de bouw van de Kluis.
De Kluis van Vrijhern bestaat uit een woonhuis en stallingen allen opgetrokken in leem en vakwerk. Het woonhuis was vroeger het kloostergedeelte en schooltje. Vakwerk is een houten gebinte opgevuld met vlechtwerk, waarop leem en stro werden uitgesmeerd. Het enige bakstenen gebouw is de Lorettokapel. De kluizenaars leidden hier een hard en zeer sober bestaan. Buiten het gebed stonden zij in voor onderwijs en verzorgden ze de zieken tijdens de epidemieën. De kluizenaars bewoonden de Kluis tot in 1904.
We wandelen door het domein met oude bomen en veel natuur, door de kleine voetpaden komen aan de Paulushoeve, als je hier ooit komt wandelen moet je zeker eens door het raam kijken, een kamer is volledig ingericht zoals het vroeger was. We wandelen verder en komen in het Natuurgebied Steenbroek, is een vochtig natuurgebied waar talrijke bronnen ontspringen.
Het is vroeger gebruikt om steenafval in te storten maar nu is het in ere hersteld. Op de hellingen werd een Fuctuarium of museumboomgaard aangelegd met meer dan 50 soorten appel-, peren- en pruimensoorten. Het zijn typische fruitrassen uit de streek die zeker niet verloren mogen gaan. Aan de voet van de hellingen werden een poel gegraven voor de kikkers, salamanders en padden uit de buurt. We wandelen door het natuurgebied en komen in Sint-Huibrechts-Hern een gemeente met vele grote boerderijen.
We wandelen het dorp uit en gaan naar Hardelingen, in de Middeleeuwen stond hier een herenhoeve. In de 19de eeuw werd er een kasteel gebouwd, neoclassicistisch geïnspireerd. Het park rond het kasteel werd door de voormalige kasteelheren gebruikt als jachtterrein. Gelukkig, want anders was dit stukje mooie natuur zo goed als zeker omgezet naar landbouwgrond. Om de houtreserve aan te dikken, werden destijds bomen bij geplant. Zo werd het dak van de O.L.Vrouwebasiliek in Tongeren na een brand in 1677 hersteld met hout uit dit bos.
De bossen zijn niet toegankelijk maar van op het wandelpad kunnen we genieten van het mooie zicht op enkele monumentale eiken en beuken. Nu duiken we de Holle weg in, holle wegen zijn typisch voor deze streek. Ze zijn op natuurlijke wijze ontstaan door het schurende werk van naar beneden stromend smelt- en regenwater. Aanvankelijk waren het smalle wegeltjes in het hellingsbos waar bij regenweer het water als kleine riviertjes naar benden stroomt.Hierbij worden stenen en takken weggespoeld en soms halve struiken meegevoerd. Zo word het wegeltje steeds dieper uitgesneden en ontstaan stilaan een echte holle weg.
Van bij het begin van onze jaartelling moeten die geultjes als voetpaden voor de toen schaarse bevolking hebben gediend. Later deden ze dienst als pad voor karren en wagens. Via de holle weg komen we terug aan het domein van de Kluis van Vrijhern. Een prachtige wandeling in een uitzonderlijk mooie omgeving. Zeker een bezoekje waard.
Een weekend met vrienden, wat kun je meer verlangen, samen met Etienne en Rosette naar de polderdorpjes Doel en Lillo. Het polderdorpje Doel ligt op de linkeroever van de Schelde en wordt omsingeld door de kerncentrale van Doel en het nieuwe Deurganckdok dat in 2005 in gebruik genomen werd.
DE SCHELDEMOLEN DOEL
In 2007 beslist de Vlaamse regering over de bouw van het Saeftinghedok dat de doodsteek zou betekenen voor Doel. Het is troosteloos te zien hoeveel woningen leeg staan en al gedeeltelijk ontmanteld, mooie huizen. Toch is er nog veel volk hier in doel. De overzetboot brengt personen naar Lillo. Het is hier prachtig om over de Schelde te kunnen kijken, met de boten die voorbij komen. We klimmen de dijk op en komen zo aan de oever van de Schelde. De Scheldemolen, één van de oudste stenen molens van Vlaanderen, opgericht tussen 1629 en 1656. Oorspronkelijk een korenwindmolen. Sinds 1927 in onbruik en in 1946 beschermd als monument. Na restauratie in 1958, wordt hij nu gebruikt als restaurant. Aangekocht door de gemeente Beveren in 1978.
DOEL EN VEERBOOT
Dit is een mooi plaatje de oude windreus met daarachter de gigantische koeltorens van de kerncentrale. We gaan met de veerboot naar Lillo. Door zijn unieke ligging aan de Schelde en zijn uitzonderlijk decor, blijft Lillo-Fort aantrekkelijk voor duizenden toeristen. Het miniatuurdorpje heeft dan ook heel wat te bieden. Oorspronkelijk was Lillo een fort, aangelegd in de 16de eeuw ter verdediging van Antwerpen. Later groeide het uit als een deel van een polderdorp, dat enkele decennia geleden moest wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.
LILLO
Lillo straalt nog altijd het nostalgische dorpsleven van decennia geleden uit. Dit dorpje in pocketformaat blikt in elk geval terug op een turbulent, militair verleden. Wie er de geschiedenis op naleest, weet dat in de 16de eeuw begonnen werd met de bouw van Lillo. Prins Willem Van Oranje geeft in 1578 de opdracht om twee forten te bouwen ten noorden van Antwerpen ter verdediging van de stad. De forten Lillo en Liefkenshoek worden een feit. In 1830 werd bij de onafhankelijkheidsstrijd van België 25 km² poldergebied door de 'Hollanders' onder water gezet.
ETIENNE IN ACTIE EN CHRISTIANE EN ROSETTE OOK
Lillo behoorde pas sedert 1839 tot ons land. Het duurde nog tot 1845 voor het water uit de polder verdween en de gronden opnieuw konden worden gebruikt. Ook de moderne geschiedenis laat Lillo niet ongedeerd. In het begin van de 20ste eeuw telde de rechteroever nog negen zelfstandige poldergemeenten: Berendrecht, Ekeren, Hoevenen, Lillo, Oorderen, Oosterweel, Stabroek, Wilmarsdonk, Zandvliet. Als gevolg van de havenuitbreiding en de komst van nieuwe industriële bedrijven verdwenen de meeste polderdorpen. Andere polderdorpen werden later door Antwerpen geannexeerd.
POLDERMUSEUM LILLO
Van het voormalige Lillo bleef na de grote havenuitbreiding van de jaren zestig alleen nog het gehucht Lillo-Fort over. Er is toch nog wat bewaard gebleven wat de moeite is om te bezoeken. Het Poldermuseum is uniek en onafhankelijk. Gehuisvest in een voormalige beschuitenbakkerij huisvest dit museum het verdwenen verleden van de polder. Duizenden voorwerpen zijn getuige van het harde polderleven, maar ook van de sociale samenhang en vriendschap van de verschillende verdwenen dorpsgemeenschappen. Wij bezoeken dit unieke museum met duizenden voorwerpen.
We wandelen ook een eindje door de straten en langs de grachten en komen langs het Kruidmagazijn. Een terrasje op het havenplein sluit onze fijne dag af. Terug met de laatste veerboot naar Doel.
FORT
Een pracht van een namiddag in deze twee polderdorpjes, waar wij hier in Limburg wel eens over horen in het nieuws, maar het zelf eens komen bekijken is wel een hele belevenis, Doel treft ons diep het mooie dorpje dat stilaan verdwijnt, de huizen en de mensen een heel stukje dorpsverhaal en leven dat verdwijnt.
Het kasteel van Rullingen ligt in het hart van Haspengouw, in het Land van Loon, omringd door bronsgroen eikenhout. Kortom Haspengouw op zijn best. Het prachtige landschap, waarin de weiden en velden langzaam op en neer glooien, straalt rust uit. Alles spreekt van vruchtbaarheid en onbekommerd leven. In deze schitterende omgeving ligt het domein van Rullingen. Aan de horizon tekenen zich de kerktorens van enkele ingedommelde dorpjes af. Het charmante stadje Borgloon ligt slechts een middeleeuwse boogscheut ver.
Voor 1920
In de Middeleeuwen, tijdens de heerschappij van de Graven van Loon en het Prinsbisdom Luik, stond er op deze plaats een "mottoor" of torenburcht. De gewelfde kelders en de onderbouw van het huidige kasteel zouden nog resteren uit die tijd. In de versterkte toren bevond zich een waterput die toeliet lange belegeringen te doorstaan. Deze bron voorziet ook nu nog het kasteel van eigen water. In 1640 werd het huidige kasteel gebouwd in Maaslandse Renaissancestijl. Barokinvloeden vindt men nog terug in de frontons boven de datumsteen, de ingangsdeuren en de vensters. De brug uit smeedwerk, de lantaarnpaaltjes en de zwanen op het water van de slotgracht zijn van latere datum. Een ander opmerkelijk detail is de zonnewijzer. Na een brand in 1920 werd het kasteel tussen 1921 en 1935 gerestaureerd door architect P. Langerock uit Leuven, die al naam gemaakt had door verschillende andere geslaagde kasteelrenovaties. De bij het kasteel horende Haspengouwse hoeve werd onder andere door zijn toedoen vervangen door een Franse geometrische tuin.
Het domein kende al verschillende eigenaars. Van de families Hulsburg en de Voordt ging het in de 18 e eeuw over naar Baron de Zeegraede en zijn afstammelingen. In 1910 werd het kasteel en zijn omgeving eigendom van de familie Pangaert d'Opdorp. Op dit ogenblik maakt het domein deel uit van het historische erfgoed van de Provincie Limburg. De Provincie Limburg heeft op de terreinen rond het kasteel een arboretum en een fructuarium aangelegd. Naast een wetenschappelijk interessante verzameling houtgewassen vinden we er 142 verschillende hoogstamfruitvariëteiten. In mei 2005 werd een nieuwe wijngaard aangelegd van 1,3 hectare bestaande uit 6000 wijnranken (5km). Vijf variëteiten werden aangeplant waaronder: 2000 Pinot blanc, 3000 Tokay Pinot gris, 200 Kerner, 200 Riesling, 600 Pinot noir. Tevens verblijven er twee Friese merries in de weide achter het kasteel. Het domein beslaat door deze uitbreiding ongeveer 16 hectare.