MARCHE DE L'DERENE MASTOKE / LES CASTORS DES COMOGNES DE VEDRIN / NOVILLE-LES-BOIS 19/10/2008.
25E MARCHE DE LDERENE MASTOKE.
LES CASTORS DES COMOGNES DE VEDRIN.
NOVILLE-LES-BOIS.
Noville-les-Bois is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Fernelmont. Noville-les-Bois ligt in de provincie Namen.
Wij starten onze wandeling in het centrum van het dorpje, en dan wandelen we het dorpje uit. In de verte zien we het kasteel van Noville liggen. Beter gekend als het kasteel van Fernolmont. Dit prachtige kasteel is nog volledig intact met als middelpunt de donjon in natuursteen. Gelegen in een moerassige gedeelte is het gebouwd op houten palen. Nog steeds bevinden zich achter het kasteel grote vijvers, de kasteelhoeve bevind zich rechts van de ingang, in het verleden hebben we dit prachtige bouwwerk bezocht. Wij vatten onze wandeling aan en verlaten het dorpje om kennis te maken met de groene omgeving. Uitgestrekte velden met grote boerderijen. We komen langs de vroegere Siroperie en dan langs een copie van een windmolen. Hier is het aangenaam om te wandelen. Langs een prachtig veldkapel en dan de uitgestrekte velden in.
Controle pop één van de grote boerderijen, deze zijn hier wel indrukwekkend. Verder wandelen we langs de molen en dan komt het stadhuis van Noville in zicht. Een prachtig oude kasteeltje. Door het dorpje en dan komen we terug aan het kasteel van Noville.
Na de wandeling gaan we nog even terug naar het kasteel kijken. We lopen de laan met bomen af naar de ingang, spijtig dat de poort gesloten is, wij wandelen langs de muur en komen zo aan de zijkant waar we een prachtig zicht hebben op de binnenkoer en de donjon. Van hieruit hebben we een mooi zicht op de achterliggende vijvers. Aan de andere zijde ligt de kasteelhoeve die nog altijd uitgebaat wordt als landbouwbedrijf. Al bij al is het een heel fijne wandeling, wij hebben er met volle teugen van genoten.
We vertrekken in Aubin een gehucht van Neufchateau. We wandelen door een plantage met zicht op de kerk van Aubin. De neoclassicistische Sint-Laurentiuskerk in het oude gehucht Aubin die dateert van 1789-1791. Zij is de parochiekerk voor de hele deelgemeente.
Er bevindt zich een grafkapel uit 1714 van de graven de Hoen-Neufchâteau. We wandelen het dorpje binnen en worden aangetrokken door de grote kapel aan de kerk, gelukkig is er iemand binnen en kunnen we even in de kapel kijken, spijtig dat de kapel zo onderkomen is, het is wel een prachtig gebouw geweest, indrukwekkend in afmetingen, de grafkapel van de graven van Hoen-Neufchateau is een van de weinige grafkapelen van deze grote en omvang. In de koepel staat het wapenschild van de graaf van Hoen-Neufchateau. Ook het grafmonument is mooi. Wij verlaten Aubin en wandelen richting Neufchateau.
Controle in de parochiezaal met een prachtig kasteel. Da verder zien we in de verte het Fort Aubin-Neufchâteau maakt deel uit van de fortengordel rond Luik uit de jaren 1930. Na de val van het Fort Eben-Emael bood het fort van Aubin-Neufchâteau nog 11 dagen weerstand tegen de Duitsers. Na de capitulatie gebruikten de Duitsers het fort om te experimenteren met een nieuwe soort granaat. Alle metalen onderdelen zijn verkocht aan een schroothandel.
Wij wandelen verder door de prachtige omgeving, veel weilanden en stukjes bos. Door de vallei met op heuvel het prachtige kasteel. Deze dorpen hebben verschillende kastelen, we moeten zeker eens terug komen om deze allemaal eens te bezoeken en bekijken.
We wandelen terug naar Warsage, dit dorpje bezit nog verschillende prachtige boerderijen. Een wandeling die zeker de moeite waard is op nog eens te doen, tot volgende keer Marcheurs Alliance Warsage.
Stramproy een Nederlands dorpje aan de grens met België. Wij wandelen met één voet in Nederland en de andere in België, wij wandelen op de grens.
De wandeling door de prachtige omgeving, al is het wat mistig en af en toe wat lichte regen, toch is het fijn om hier te wandelen, dan weer een stukje door het bos en dan weer langs akkers met maïsvelden. We wandelen verdere en komen zo ook langs de typische boerderijen. De bloementeelt is ook hier aanwezig en het is mooi om de gekleurde velden te zien waar de laatste bloemen bloeien. Grote stukken met paarse bloemen, heel mooi. We wandelen dan weer een stukje door het bos en hier kunnen we van de verscheidenheid van de paddenstoelen genieten. Verscheidenheid in grote en vorm en kleur.
BROEKMOLEN 1738
Dat we hier op de grens wandelen kunnen we goed zien aan de grenspalen we komen langs nr160 voorbij, tussen de grote grenspalen staan kleine om de juiste grens aan te geven. We wandelen verder en komen in het natuurgebied Kempen-Broek, het grensoverschrijdend landschap aan beide zijden van de landsgrenzen. Het vijvergebied Mariahof-De Luysen-Grootbroek is een 70 ha groot aaneengesloten natuurgebied dat rijk is aan waterwild en vele insecten. Een waar vogel paradijs. Sinds enkele jaren is via de Abeek ook de bever terug in het gebied komen wonen. Een rijk natuurgebied wat open is voor de wandelaar waar veel te zien en te beleven is. We wandelen nog een eind door het natuurgebied en komen aan de controlepost. De Broekmolen uit 1738 is een unieke plaats om even te verpozen, vooral als de molenaar zo vriendelijk is om het waterrad te laten draaien en de molenstenen aan de gang te zetten.
BROEKMOLEN
Heel mooi om te zien hoe hij de sluizen opent en het water het rad in beweging zet. Door de hoeveelheid water wat hij doorlaat bepaalt hij de snelheid van de molenstenen, hij weet de juiste hoeveel door te laten waardoor de molen op een zachte wijze loopt. Hier houden we even halt om wat te genieten van het schouwspel. We wandelen verder en komen aan een prachtige plek met een oude hoeve waar de tijd is blijven staan we zijn dan ook weer in een ander natuurgebied Areven en dan op de Stramprooierheide. Zo wandelen we door de prachtige natuur en krijgen de ene verrassing na de andere.
AREVEN
In Stramproy staan nog twee andere molens, windmolens. Beide molens zijn in restauratie, de Beltmolen De Nijverheid is een stenen molen. Wat verder staat de St Jan een Standerdmolen. Een prachtig zicht is het wel.
BELTMOLEN
ST JAN
Wij zijn hier wel in een molenrijke streek, even over de grens op Belgische grondgebied staan nog twee prachtige windmolens. De witte molen van Molenbeek/Kinrooi en de Zorgvlietmolen, wij gaan deze ook nog even bekijken.
WITTE MOLEN
ZORGVLIETMOLEN
Het is een prachtige dag met heel veel mooie dingen die we gezien hebben, dit is werkelijk een prachtige wandeldag.
Het stroopstokken was een winter bezigheid voor de fruitboeren en een manier om het overtollige fruit te verwerken en te bewaren.
Hier in Borgloon waren 3 grote stroopfabrieken, gelegen aan het station. Tot de jaren 1980 werd er stroop gestookt in één van deze fabrieken, en toen stopte het verhaal van het stroopstoken in Borgloon. Toch is de traditie van de stroop blijven leven. De karavalgroep, een wandelclub,en vele andere vereningingen dragen de naam "stroop" in hun naam. Er is zelf een politieke partij die Stroop heet.
Gelukkig is het verhaal van de Loonse stroop niet teneinde. Sinds de monumentenstrijd is het Stoomstroopfabriek weer in de kijker en er word stroop gestookt. Niet op een industriele wijze maar op een ambachtelijke wijze, dit wil niet zeggen dat de stroopstokers nog met pollepel en emmers werken, nee ook zij zijn met de tijd meegegaan, maar wat zeker is dat het product ambachtelijk is.
Alle dagen dampen de ketels weer en er hangt een zoet zeme geur rond het stoomstroopfabriek. Als je het pas opnieuw aangelegde plein op komt dan staan de grote houten kisten vol met appelen te wachten om er stroop van te maken. Het is een prachtig zicht om al dat fruit te zien, en enkele dagen later de lekkere stroop te kunnen proeven en op de boterham te smeren. Loonse Stroop een eerlijk, ambachtelijk product gemaakt met veel liefde en toewijding door de familie Bleus.
Heinerscheid is een klein dorpje met ongeveer 1000 inwoners. Het ligt in het noorden van Luxemburg op een hoog plateau. Het plaatsje is vooral bekend als vertrekpunt voor wandeling door de bosrijke omgeving.
In de kerk van de gemeente, gesierd door een opvallende koepelvormige toren, is een prachtig mozaïek te zien. Op het drielandenpunt van Luxemburg, België en Duitsland is een monument voor Europa opgericht. In het naburige Fischbach staat een kasteel uit 1638, dat eind 19de eeuw is verbouwd. In dit slot verbleef groothertogin Charlotte op regelmatige basis. Het kasteel kan helaas niet worden bezocht. In dit landelijk gebied, heeft de landbouw altijd al een belangrijke rol gespeeld.
Heel wat initiatieven voor de verbetering van de inkomsten en de diversificatie van de landbouw zijn er ontstaan. Onze wandeling vertrekt aan de huisbrouwerij Cornelyshaff en Regionaal informatiecentrum en verkooppunt van de producten uit het natuurpark Our met restaurant en brouwerij, mosterd- en kaasproductie en een café-restaurant. De omgeving is gehuld in een dikke mist, we komen langs het Monument ter ere van de 6e Amerikaanse pantserdivisie.
Dan wandelen we de velden in, er staan nog mooie blauwe bloemen en zonnebloemen in het veld. We volgen de Romeinse heerbaan. En komen zo in het verdwenen dorp Buchenburg. Verder wandelen we door de velden en komen zo terug in Heinerscheid. We genieten van een bezoekje aan de brouwerij en het informatiecentrum. Een paar kilometer verder ligt Chateau DUrspelt. De geschiedenis van het kasteel gaat 300 jaar terug.
Een prachtige omgeving waar het kasteel het middelpunt is, prachtig gerestaureerde kasteel en kerk een prachtig geheel. Na het bezoek eindigt onze wandeldag in Luxemburg.
MARCHE D'AUTOMNE / LA CLEF DES CHAMPS ROSOUX / HOLLOGNE-SUR-GEER 05/10/2008.
MARCHE DAUTOMNE
LA CLEF DES CHAMPS ROSOUX.
HOLLOGNE-SUR-GEER.
Hollogne-sur-Geer ligt in het oosten van de gemeente Geer. De dorpskom ligt aan de Jeker. De oude Romeinse heerweg van Tongeren naar Bavay vormt de zuidgrens van de deelgemeente. Hollogne-sur-Geer is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met een vrij grote dorpskom. Er is vooral akkerbouw en veeteelt.
KASTEEL VAN HOLLOGNE
JEKER
Wij vertrekken in het dorpje en komen zo langs de ruïnes van het voormalige kasteel van Hollogne waarvan nog enkel een toren uit de 17de eeuw en een gebouw uit de 16de eeuw overblijft. Het kasteel zelf was in 1652 gebouwd op de fundamenten van een oude burcht. De site werd in 1976 beschermd. We wandelen een stukje langs de Jeker.
KASTEELMOLEN
De watermolen uit 1646 aan de Jeker. Deze ligt in de omgeving van het kasteel en werd gebouwd in opdracht van de toenmalige kasteelheer. De molen fungeerde tot in 1948 als korenmolen. Het rad en de moleninrichting dateerde van de 19de eeuw en werden verwijderd in 2003. Na een volledige restauratie is de molen sinds januari 2008 terug in gebruik voor de aanmaak van groene stroom. De molen werd in 1977 beschermd als monument.
KASTEEL BROUWERIJ
Eveneens op de site van het kasteel en de molen ligt een voormalige brouwerij uit 1753. Het is een prachtige omgeving. Een kruiswegkapel uit de 18de eeuw werd in 1973 met haar omgeving beschermd als landschap. In Hollogne-sur-Geer liggen nog verscheidene oude grote boerderijen zoals de Ferme Pirlot en de Ferme du Manil. Een prachtige omgeving met veel natuur en weilanden.
MARCHE DU VAL DE VERNE / MARCHEURS DU VAL VERNE DE PERUWELZ / PERUWELZ 04/10/2008.
MARCHE DU VAL DE VERNE
MARCHEURS DU VAL VERNE DE PERUWELZ.
PERUWELZ.
Peruwelz is een aangenaam stadje dat in een groene omgeving gelegen is. Het ligt op enkele kilometers van de Franse grens en vertoont dan ook reeds Franse karaktertrekken. Rondom het pittoreske marktplein van Peruwelz ligt een aantal 18de eeuwse huizen.
Wij vertrekken met de wandeling in Roe. De prachtige groene omgeving geeft ons een heerlijk gevoel dankzij de zon is alles nog mooier. We zien in de verte op de heuvel van Bon-Secours, de in 1885 tot 1930 gebouwde indrukwekkende basiliek, zij beheerst de hele omgeving. Wij wandelen verder en komen zo in het Foret de Bon Secours. Met zijn 1200ha ligt het voor het grootste gedeelte op Frans grondgebied.
Basiliek Bon-Secours
Wij wandelen dan ook de staatsgrens over. In het zelfde bos bevind het Chateau de lHarmitage-1749-, dat in een 13ha groot park ligt. Dit kasteel dat omringd is door een woud van 720ha, is het eerste juweeltje van het Natuurpark van de Scarpe-Schelde. Anne-Emmanuel, zoon van Maarschalk de Croÿ, liet het Hermitagekasteel in de jaren 1786 1789 in zijn huidige vorm bouwen, volgens de plannen van architect Chaussard.
Het kasteel vormt met zijn bijna honderd vertrekken op vier verdiepingen een gebouw dat in alle opzichten uitzonderlijk is. Zijn afmetingen en de originaliteit van het ontwerp doen aan de Rhénau paleizen en aan de Venetiaanse villas denken. De bouwkundige kenmerken vertolken de kunstverfijning die men aan de grote Europese hoven kon vinden.
Wij wandelen verder door de prachtige omgeving als we het park verlaten staan we op Frans grondgebied. Het dorpje Condé-sur-Escaut, met zijn bijzonder moderne kerk en hier is de controlepost. Wij wandelen na de rust verder door het Franse dorpje, en komen zo op de oude spoorwegberm, hier kunnen we genieten van de mooie herfstkleuren en vruchten, ook vele paddenstoelen staan hier.
Wij naderen de Belgische grens en stekken deze over. Zo zijn we terug in Bon Secours. Verder langs prachtige wegen komen we aan in Roe. Hier is een extra controlepost met een lekkere Duvel, dit gratis biertje smaakt wel, nog een kleine inspanning en we zijn terug binnen.
Wat een prachtige wandeling. Het is nog vroeg in de namiddag en we willen wel even naar de prachtige parken gaan kijken die ze hier hebben. Langs de wandelpaden van de stad kunnen we de zes parken en tuinen ontdekken die eind 19de begin 20ste eeuw ontworpen werden.
Deze 3km-lange voettocht loopt tussen Herenhuizen, kastelen en tuinen en dankzij informatieborden worden we ingelicht over de landschapstuinen waarover de eigenaars zo trots waren. We wandelen door het park Simon de Keyser, naar de Verte-Chasse, nemen ook al een voorsmaakje van het park La Roseraie, De Najade die af en toe hun deuren voor het publiek openen. Het is gewoon prachtig om door deze parken te wandelen. Wij hebben genoten van onze wandeling en ons bezoek aan Peruwelz.
SINDS 1992 IS ER EEN JAPANSE TUIN IN HASSELT. VOORAL IN DE LENTE IS EEN BEZOEK MEER DAN AANGERADEN. TOT EIND OKTOBER KAN DE TUIN BEZOCHT WORDEN.
18 tot 26 oktober 2008 - Chrysantenfestival
Herfst op zijn best. Japanners houden van de herfst.
Het verkleuren van struiken en bomen versterkt het rustgevende karakter van hun tuinen. Ze voegen er daarom nog een spatje chrysantenbloemen aan toe. De Japanse tuin Hasselt volgt hun voorbeeld.
Een wandeling door de prachtige tuin, met de prachtige kleuren, al is het vandaag bewolkt toch is het een hele belevenis om door het park te wandelen. Een eerste serie foto's de rest volg de volgende dagen.
NAJAARSWANDELING / WSV DE LEREN TRAM EIJSDEN / EIJSDEN.NL 28/09/2008.
NAJAARSWANDELING.
WSV DE LEREN TRAM EIJSDEN.
EIJSDEN. NL.
Eijsden is gelegen aan de Maas. Een groot deel van de maasoever is ingericht als natuurgebied. Flanerend langs de natuurlijke oevers van de Maas geeft ons een intens gevoel van rust. Een oase van groen en stilte. Aan de oost- en oost-zuidrand van de gemeente (in Gronsveld, Rijckholt en Mesch) vinden we prachtige bosranden, hellingen en de voor Zuid-Limburg zo kenmerkende holle wegen. Wist u dat dwars door de velden aan de zuidkant van de gemeente vanuit België het beekje de Voer stroomt dat bij kasteel Eijsden uitmondt in de Maas.
Ursulinnen klooster
Wij wandelen door het centrum en komen aan het Ursulinnenklooster 1849-1899, een prachtig rood bakstenen gebouw gelegen in een park. Wij wandelen verder en gaan een heel eind door de velden, dat de Maas en de uitwateringen niet veraf zijn zien we aan de vele water vogels die we hier zien verschillende reigers die op de velden zitten. Wij wandelen naar Oost-Maasland, met prachtige boerderijen. Wat verder wandelen we door een prachtig natuurgebied, dan komen we aan de Jachthaven een van de drie die Eijsden rijk is, met een mooi zicht op de boten en de Maas.
Dan wandelen we het bijzonder reservaat. Direct langs de Maas ten noorden van Eijsden ligt het 61 ha grote rivieroeverreservaat Eijsder Beemden. Het bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen, een oude hoogstamboomgaard en een groot grindgat. De gehele oppervlakte wordt extensief jaarrond begraasd door een kudde Koniks en Galloways.
De Eijsder Beemden is een zeer soortenrijk natuurgebied en een uitstekend voorbeeld van een snelle natuurlijke ontwikkeling vanuit een cultuursituatie. Door de grote variatie aan bodem- en vochtomstandigheden, de invloed van de kuddes grazers en vooral ook de invloed van de Maas vinden vele planten en dieren er uitstekende leefomstandigheden.
Vijvers met vele verschillende watervogels, gewoon een overvloed van verschillende vogels, de paarden begrazen de beemden het is gewoon prachtig om gade te slaan. Wij verlaten het natuurreservaat en wandelen terug naar het centrum van Eijsden.
KASTEEL EIJSDEN
Kasteel Eijsden werd in 1636 gebouwd in opdracht van Arnold de Lamargelle, heer van Eijsden. Door aanhuwing ging het kasteel achtereenvolgens over aan de grafelijke families van Hoensbroek, De Geloes naar de familie De Liedekerke de Pailhe. De huidige kasteelheer en kasteelvrouwe zijn Marcel en Beatrice Graaf en Gravin Marcel en Beatrice de Liedekerke de Pailhe de Ribaucourt.
Het kasteel is gebouwd in Maaslandse renaissancestijl, een typische bouwstijl in de streek, gelegen in de driehoek Luik-Maastricht-Aken. Kenmerk van deze bouwstijl is het gecombineerd gebruik van rode baksteen, hardsteen en mergel. Ook de hardstenen banden en kruisvensters zijn typerend voor deze bouwstijl. Het kasteel is gelegen temidden van lanen, tuinen, park en weilanden en vormt met deze een harmonieus geheel. Op het voorplein met een groot ommuurd terras, bevinden zich gazons en een barokvijver met fontein.
De opzet toont duidelijke verwantschap met tuinarchitectuur in Franse barokstijl.Het gebied ten westen en ten noord-westen van het kasteel is aangelegd in de Engelse landschapsstijl uit het begin van de 19e eeuw. Deze stijl gaat uit van het bestaande landschap. Gazons met daarin verspreid boomgroepen. Het geheel wordt omlijst door een bosrand. Door zijn veelheid aan stijlen is het park van kasteel Eijsden een van de interessantste van Limburg.
We eindigen onze wandeling in het beschermd dorpsgezicht van de kern Eijsden, met zijn gezellige terrassen en restaurants, ligt een plein met de naam Vroenhof. En met zijn monument van de dansende mensen. Een pracht van een wandeling.
MARCHE DE LA VALLEE DES OISEAUX / LA GODASSE REBECQ / REBECQ 27/09/2008.
MARCHE DE LA VALLEE DES OISEAUX
LA GODASSE REBECQ.
REBECQ.
Op de Markt met zijn fraaie 16de eeuwse gevels. Het oude Gasthuis dateert uit de 14de -17de eeuw. We wandelen door het dorp met zijn prachtige huizen.
We wandelen naar Quenast bekend door zijn kasseien, in de 16de eeuw begon men met de productie van kasseien. De Carrieres de Quenast worden nog steeds ontgonnen, wij zullen vandaag deze niet zien, maar een andere bezigheid is het brouwen van bier. Oorspronkelijk leverde de brouwerij Lefebvre bier aan de arbeiders van de steengroeven, nu worden er ook abdijbieren gebrouwen.
Wij wandelen voorbij de brouwerij en het brouwershuis, verder door de prachtige omgeving. Met verschillende prachtige boerderijen en ook een kasteel van Tubize.
Wat verder komen we langs de watermolen, spijtig dat we er geen mooie foto kunnen van maken we wandelen verder langs de prachtige boerderijen. Met grote schuren met prachtige houten geraamte. Heel bijzonder.
Nog wat door de velden en landerijen en we komen terug in Rebecq. Op de Markt staan verschillende prachtige huizen, maar het huis van de gebroeders Solvay is wel bijzonder, en beschermt als monument. Gelegen in de Rue Sauniers, de naam verwijst naar het beroep van de ouders Solvay, het waren handelaars in zout. Wij hebben genoten van deze prachtige wandeling en de omgeving.