DE KAJAANTOCHT. / WC AVIAT / SINT TRUIDEN. 26/09/2016.
DE KAJAANTOCHT.
WC. AVIAT.
SINT TRUIDEN.
We wandelen vandaag vanuit Nieuw Sint Truiden, naar Gorsem waar we langs de SCHALIEWINNING komen een pracht van een gebouw uit 1654. Tegenover een mooie kapel. Dan een heel eind door de velden.
We wandelen verder en komen in GUVELINGEN waar we even halt houden om de H. Kruiskerk te bekijken. De Heilig-Kruiskerk was vanouds afhankelijk van de Sint-Gangulfuskerk te Sint-Truiden. In 1169 werd de Heilig-Kruisparochie voor het eerst vermeld. Het kerkje stamt uit de eerste helft van de 12e eeuw. Het betreft een eenvoudige, Romaanse kruisbasiliek. Deze kerk werd uitgevoerd in mergelsteen. Later, in de 18e eeuw, werden delen van de muren en de zuidwestgevel hersteld met baksteen, waarbij ook mergelblokken gebruikt werden. Vanaf 1951 werd hier de (fruit-)bloesem gewijd. In 2002 werd het kerkje onttrokken aan de eredienst, en staat sindsdien bekend als Guvelingenkapel. Het kerkje wordt sindsdien gebruikt als trouwlocatie en voor culturele doeleinden. Reeds in 1935 werd het kerkje geklasseerd als monument en in 1936 werd het gerestaureerd. In 1939 werd ook de omgeving van dit kerkje beschermd als landschap.
We wandelen weer verder langs "het speelhof" waar we later opnieuw langs komen maar nu wandelen we naar MELVEREN langs eht kasteel en de kerk en het Kerkhof. Hier ven binnen gaan om te kijken naar de oude ijzeren kruizen die hier veel voorkomen en het praalgraf van de adelijke familie Moffards. nu wat verder en controle.
We komen terug aan het Speelhof. Een mooi groen openbaar domein met een prachtig kasteel op wandelafstand van de Grote Markt. Het kasteeldomein werd in 1562 opgericht door de abten van SInt-Truiden als buitenverblijf of 'speelhuis'. Wandelen tussen hoogstamboomgaarden, je kennis testen over fruit, wandelen door het overstromingsgebied en kuieren door het parkbos met een slotgracht: je kan het allemaal in 't Speelhof.
In Bütgenbach werd in 1932 een dam gebouwd in de Warchevallei. Het meer van Bütgenbach groeide uit tot een stuwmeer met een oppervlakte van 120 ha en de voornaamste toeristische trekpleister van de gemeente. De gemeente wordt gerekend tot de streek Belgische Eifel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grondgebied van Bütgenbach samen met Eupen-Malmedy aan het Duitse Rijk gehecht. In de winter van 1944 was hier tijdens de Slag om de Ardennen generaal Eisenhower enkele dagen gestationeerd. In 1945 kwam Bütgenbach weer onder bestuur van België.
MEER VAN BUTGENBACH.
Het Meer van Bütgenbach is een Belgisch stuwmeer op de rivier de Warche. Het meer ligt op het grondgebied van de gemeente Bütgenbach en heeft een oppervlakte van 120 hectare (of 1,2 km²). De dam werd aangelegd van 1929 tot 1932 en heeft een hoogte van 23 m. De centrale kan jaarlijks ongeveer 2,2 miljoen kWh energie leveren en wordt uitgebaat door Electrabel. Het meer bevindt zich in de Belgische Oostkantons, op de rand van het plateau van de Hoge Venen. Het is een toeristisch trekpleister voor watersporters.
De abdij Mariënlof, ook wel abdij van Colen genoemd, is een abdij in Kerniel, Oorspronkelijk was het een kruisherenklooster, maar in de laatste twee eeuwen functioneerde het als cisterciënzerinnenklooster. Sinds 1990 mag het klooster officieel de titel van abdij dragen. De naam Mariënlof betekent Tot lof van Maria. De abdij-klooster is gelegen aan de vallei van Colen of de vallei van de Herk. Het prachtige landschap is door de tijden heen weinig veranderd en heeft zijn Haspengouwse charme bewaart. Gelegen aan de Haspengouwse Fietsroute ook wel Fruitlijn genoemd is het eeen bijzondere plek om even stil te houden en te genieten van de uitzonderlijk rust die hier heerst.Met wat geluk kun je nog één van de 3 zusters zien die hier wonen.
Prachtige wandeling in een natuurlijk kader dat aangenaam is om te bewandelen.Theux ligt aan de Hoëgne, op een hoogte van 220 meter, in het noordwesten van het plateau van de Hoge Venen en ten zuiden van het plateau van Herve. In de kom van de vallei vindt men zeer vruchtbare alluviale gebieden. Rondom biedt het bos een uitstekend toevluchtsoord en een onmisbare bron voor allerlei soorten activiteiten. De indrukwekkende ruïnes van het kasteel van Franchimont dat in de 11de eeuw gebouwd werd op een rots die de vallei van de Hoëgne afgrendelt, en dat de residentie van de kasteelheer, de latere landvoogd van het markgraafschap was, zijn beslist een bezoekje waard. Het oorspronkelijke castrum dat nog goed zichtbaar is, was rond een rechthoekige hof gebouwd en bestond uit drie gebouwenvleugels met schietgaten (mooie zaal met gewelf aan de noordkant) en had in het oosten een massieve donjon van 11 op 13 meter die aan de basis 3 meter dik was.
Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden.De snelle groeiwijze, de grillige vormen en de kleuren van paddenstoelen werden vanuit een oud bijgeloof toegeschreven aan tovenarij. Zo waren de zwammen ook bekend als duivelskaas, heksenkring, duivelsei, satanszwam en heksenboleet. Neem je mee op paddenstolen tocht.
Wij vernamen het overlijden van onze blogmaatje en vriend Etienne van Acker. van het blogje Etienne en Rosette. Langs deze weg willen we d efamilei en vrienden steunen in deze moeilijke dagen.
De Geierlaybrug is geïnspireerd op de hangbruggen zoals die in Nepal gebouwd zijn. De brug is gebouwd door hetzelfde bedrijf dat ook de beroemde Triftbrug heeft gebouwd. De ontwikkelaars hopen dat de langste hangbrug van Duitsland net als de Triftbrug een populaire attractie gaat worden. De brug ligt op de wandelroute van de Saar-Hunsrück-Steig, die in 2009 werd verkozen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. Bij de brug komt nog een bezoekerscentrum dat tegelijk met de brug open gaat.
Het slot was van oorsprong een Keltische, Romeinse en Frankische begraafplaats gebouwd in het jaar 1158 door de ridder Engelbertus de Contrave (Gondorf) die daar tevens gewoond heeft. Het slot was van 1879 tot 1972 in gebruik bij de Vrijheren von Liebig uit Reichenberg in Sudetenland.
Het Loonse stadhuis, met ankerjaartal 1680 op de voorgevel, is één van de fraaiste burgerlijke gebouwen in Zuid-Limburg. Dit gebouw dateert in oorsprong uit de 11de eeuw. In 1680 werd het gerestaureerd in Maaslandse stijl. De kenmerken van deze stijl zijn het gebruik van baksteen, afgewisseld met natuursteen en mergelsteen. Een ander kenmerk van Maaslandse stijl is de toren, die zich steeds aan de linkerzijde van het gebouw bevindt. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was enkel een voorrecht van adel en geestelijkheid om postduiven te houden. Oorspronkelijk was het stadhuis de verblijfplaats van de eerste graven van Loon. De burcht, die gelegen was op de burchtheuvel diende als militaire verdedigingsplaats. Bij het definitief verlaten van Borgloon als woonplaats schonk de graaf het stadhuis aan de stad. Vandaar dat het stadhuis nu nog steeds grevenhuis wordt genoemd.
De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie. De stoomstroopfabriek werd opgericht in 1878. In 1988 werd de bedrijvigheid stopgezet. In 2005 kocht het stadsbestuur van Borgloon de fabriek op. In 2007 won het gebouw de eerste editie van De Monumentenstrijd op de Vlaamse tv-zender Canvas. Vandaag wordt er opnieuw op ambachtelijke wijze stroop gemaakt. Maar voor hoelang nog?
TOMMENTOCHT. / DE VRIENDENKRING KORTIJS. / GINGELOM 06/03/2016.
TOMMENTOCHT.
DE VRIENDENKRING KORTIJS
GINGELOM.
Vandaag een wandeling in Gingelom, vertrek in cultuurhuis Den Dries, tot onze verbazing is dit de voormalige kerk van Klein Vorsen. Een prachtig voorbeeld van hoe een kerkgebouw een nieuwe en nuttige bestemming krijgt. Klein-Vorsen is gelegen in Droog-Haspengouw. Het omliggende landschap wordt gekenmerkt door een glooiend reliëf en de vruchtbare gronden zijn uitermate geschikt voor akkerbouw. Centraal in het gehucht bevindt zich de Sint-Rumolduskapel. Deze voormalige kapel dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en is opgevat als een eenbeukige kerk. Het gebouw is opgetrokken in baksteen en afgewerkt met arduin. In 2005 werd de kapel omgebouwd tot een lokaal cultuurhuis.
Kasteel Roberti. Een 18e eeuws bouwwerk. Hier woonde H.J. Roberti, de eerste lokale belastingontvanger na de onafhankelijkheid van België. Dit prachtige gebouw wit geschilderd ligt in een park. We vertrekken met onze wandeling aan het plein. Op de Groenplaats staan nog een paar mooie oude boerderijen werkelijk de moeite om even te bekijken. We wandelen verder. De velden in we passeren de Snyerskapel. Verder met onze wandeling we wandelen nu de Romeinse weg op. Langs deze weg komen we de eerste tom- tumulus tegen. De Avernassetombe of de Tom van Montenaken of Tumulus de Cortis is een Gallo-Romeinse tumulus (tomme of grafheuvel) ten zuiden van Montenaken, in de Belgisch-Limburgse gemeente Gingelom. De tumulus maakt deel uit van een groep van 6 tomben binnen een straal van 1,5 kilometer rond Montenaken en dateert uit de tweede eeuw na Christus. De grafheuvel is gelegen op het Tommeveld. De Avernassetombe heeft een doorsnede van 23 meter en een hoogte van 7,8 meter. In 1979 werd de Avernassetombe beschermd als monument. We wandelen verder en komen in Kortijs.
We komen aan De Snyershoeve is een vierkantshoeve ontstaan in 1635, maar met een huidige kern uit de 2e helft van de 18e eeuw, doch verbouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. De prachtige toegangspoort straalt nog altijd de grootsheid van de oude hoeve uit. Wat verder is de controle en rustpost. Dan weer verder dan komen we aan De Drie Tommen. dateren uit de tweede helft van de tweede eeuw na Christus. Ze zijn gelegen aan de Drie Tombenstraat. In 1862 werden de tommes opgegraven door Henri Schuermans en August Kempeneers. In de noordelijke heuvel lag op de plaats van de brandstapel, hier vonden ze crematieresten. In de middelste heuvel vonden ze een grafkelder met niet minder dan 42 voorwerpen, waaronder een paarsgekleurd glazen flesje in de vorm van een druiventros. De zuidelijke heuvel was leeg. Het is een indrukwekkend zicht de 3 tommen zo voor je in het landschap.
We wandelen verder en komen aan De Twee Tommen. In 1863 werden de twee grafheuvels onderzocht door Henri Schuermans, waarbij bleek dat men hem reeds voor was geweest. In de Twee Tommen zijn er geen vondsten aangetroffen. In 1979 werden de Twee Tommen beschermd als monument. In 2014 werden ze na een opknapbeurt van 3 jaar opnieuw heropend. De twee grafheuvels maken deel uit van een groep van 6 tommen binnen een straal van 1,5 kilometer rond Montenaken en dateren uit de tweede helft van de tweede eeuw na Christus.
Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft er een Verborgen Moois wandeling rond deze tommen. We wandelen nu verder langs een prachtige hoeve uit 1873. Dan komen we terug aan ons vertrek en we nemen de tijd om samen met wandelvrienden herinneringen op te halen. Zo eindigt een mooie wandeling.
DOMEIN BOKRIJK TOCHT. /W.S.V. DE RAKKERS. / HASSELT. 05/03/2016.
DOMEIN BOKRIJK TOCHT. 13KM.
DE RAKKERS.
HASSELT.
Als wandelaar haal je je hart op in het 550 hectare grote park van Bokrijk. In het vijvergebied ‘De Wijers en het Arboretum. Je bewondert er tal van boomsoorten, unieke planten en een uitgebreide hulst- en bamboecollectie. De wandeling loopt langs broekbossen en graslandjes, over knuppelpaden en vlonders, langs poelen en rietkragen, over overwegend aardewegen en -paden.
Een afwisselende wandeling waar het op sommige stukken best drassig kan zijn. De wandeling is een mozaïek van park, graslanden, bossen en plassen. We komen langs de mooiste en stilste plekjes in de omgeving. We wandelen veel door de bossen en dan aan de rand van het openluchtmuseum. Hoewel het Openluchtmuseum anno 2016 een luttele 58 lentes telt, reikt de geschiedenis van Bokrijk een stukje verder in de tijd. In 1252 werd er voor het eerst melding gemaakt van ‘Buscurake’. Het zou echter tot 1938 duren eer de Provincie Limburg eigenaar werd van de site en tot 1953 vooraleer de plannen om een Openluchtmuseum te bouwen officieel werden.
In het Openluchtmuseum Bokrijk krijgen bezoekers een verrassende kijk op het dagelijks leven in Vlaanderen vanaf de 16de eeuw. De rijke verzameling omvat historische gebouwen en voorwerpen, levend erfgoed en een oneindig aantal rituelen, technieken, praktijken en verhalen. Wij kunnen enkele van de prachtige huizen zien als wij aan de rand wandelen.
Dan komen we langs de plantentuin waar de narcissen al bloeien een prachtige zicht weer wat verder langs een paar mooie vakwerkhuizen, dan weer verder door het domein wat is het mooi om hier te wandelen. Dan langs het kasteel van Bokrijk. Dan verlaten we het domein.
We wandelen nu door de bossen naar de controlepost, we komen nog enkele wandelvrienden tegen daar worden de nodige ervaringen uitgewisseld en de vriendschappen weer aangehaald. Verder met de wandeling tot we terug aan ons vertrek komen waar we een mooie wandeling afsluiten.