MARCHE DES COMPAGNONS DE SAINT-HUBERT.
LES COMPAGNONS DE SAINT- HUBERT.
AUBEL.
Het overgrote deel van de bevolking van Aubel is tegenwoordig Franstalig, maar dat was vroeger anders. Voor de Franse tijd hoorde Aubel namelijk bij het graafschap Dalhem en dus onrechtstreeks bij het hertogdom Limburg; de bevolking sprak een Limburgs dialect. Vooral de markt van Aubel was in deze Limburgse tijd zeer bekend. Van heinde en verre kwamen de boeren naar Aubel om hun producten te verkopen. Zelfs vanuit de omgeving Sittard bezochten de boeren de markt van Aubel. Bij de eerste talentelling in 1846, zestien jaar na het ontstaan van België, sprak 57% van de bevolking Nederlands en 43% Frans. De gemeente kwam bij de vastlegging van de taalgrens in 1962 in het Franse taalgebied terecht. Enkele oudere inwoners van Aubel spreken nog steeds het oorspronkelijke dialect.
Aubel is een klein dorpje in het hart van het land van Herve. De naam klinkt als muziek in de oren en staat niet alleen voor gastronomie, regionale producten, de abdij van de cisterciënzers Val Dieu en het Amerikaans kerkhof, maar ook voor verrassende wandelpaden langs de oude spoorweg 38. De in 1870 gebouwde verbinding doorkruist het volledige plateau. Lijn 38 strekt zich over 40 km uit van Plombières naar Chênée. Ooit werd ze gebouwd als gemakkelijkere toegangsweg naar de steengroeven, landbouwbedrijven en industrieën. In 1986 werd echter het goederenverkeer stilgelegd en de verbinding afgebouwd. Sindsdien hebben wandelaars, fietsers en ruiters zich lijn 38toegeëigend. Weg van alle verkeerslawaai is hier een prachtige wandelweg ontstaan, die dwars door de mooie natuur van het land van Aubel loopt.
Van op de oude spoorweg hebben we prachtige zichten op het land van Herve. In de dalen vinden we nog prachtige vakwerkhoeves die liefdevol onderhouden worden en daardoor word een stukje erfgoed bewaard. We wandelen door het prachtige landschap met zijn typische hagen rond de weilanden, uniek is het wel als je dit van op een heuvel kunt bekijken, de puzzel van weilanden omzoomt door hagen, gewoon prachtig. Wij wandelen terug naar Aubel. Aubel is bekend om zijn streekproducten: kaas, stroop, cider en bier. Vooral de kaas uit Aubel, de Aubeloise, is erg bekend onder de liefhebbers. Het is een kaas die scherp en pittig van smaak is en ook zo ruikt. De kaas is beschermd als Hervekaas (uit het Land van Herve) d.m.v. de kwalificatie: appellation d'origine protegé (dit betekent: beschermde oorsprongsbenaming).
JEFKE
Niet te vergeten zijn de stroop uit Aubel. Stropen van Siroperie Meurens en Nyssen beide stroopfabrieken komen we op de wandeling tegen, Nyssen is een artisanale stokerij en Meurens is een industriële stokerij.
Nog even voorbij de plek waar het station stond en dan naar het centrum van Aubel hier staan nog vele authentieke panden. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt. Een pracht van een wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen
|