STROOP, KOKEN, GERECHTEN.
De Loonse stroop is op zijn eigen al een lekkernij. Vakmanschap is meesterschap dat geld zeker voor de Loonse stroop. De lekkere Loonse stroop is zeker meer dan alleen maar toespijs op de boterham. Gebruik als extra op pannenkoeken wel gekend nu in Vlaanderen, na ons grandioos Pannenkoekenfeest na de overwinning van de Monumentenstrijd. Maar Loonse stroop is nog veel meer. Koken met Loonse stroop. Was ook al in het verleden al een alledaagse zaak, Konijn met Loonse stroop, Boerenworst met Loonse stroop waren maar enkele recepten met Stroop. Vanaf 02 oktober word er een nieuw kookboek voorgesteld aan het grote publiek. Niet zo maar een kookboek, recepten en het verhaal van stroopstoken.
Even de auteur van het boek aan het woord: Dirk Onclin
Sinds februari ben ik bezig om een kookboek te maken met gerechten waar de Loonse stroop op een smakelijke manier in verwerkt is. Mensen zijn steeds meer op een creatieve manier bezig met het maken van eten. Daar waar men vroeger eigenlijk al tevreden was met simpele boerenkost, wil men er tegenwoordig wat meer tijd en energie insteken. De Loonse stroop is een heel dankbaar product om te gebruiken in de keuken, het geeft immers een meerwaarde aan vele gerechten. Daarom ben ik ook aan de slag gegaan om verschillende recepten te creëren. Dit vergt natuurlijk heel wat inspiratie en liefde voor het koken, na een tijdje proberen en proeven had ik zo een 15 tal gerechten klaar. Dit is natuurlijk niet genoeg om een heel boek mee te vullen en omdat het toch een beetje snel moest gaan, want er was nu eenmaal veel vraag naar, ben ik gaan aankloppen bij verschillende Limburgse toprestaurants. Ieder van hen was enorm enthousiast om aan dit project mee te werken. Ik had hun de vraag gesteld om elk een voorgerecht, een hoofdschotel en een nagerecht te creëren met de Loonse stroop als overheerlijk ingrediënt. Maar om een boek te maken moet je natuurlijk ook een uitgever hebben. Zo ben ik in contact gekomen bij Ivan Seymus van de uitgeverij BMP, hij heeft me op een correcte en vriendelijke manier geholpen bij het samenstellen van mijn boek. Van elk gerecht moest een foto worden gemaakt, maar om zelf 15 gerechten op 1 dag klaar te maken en te laten fotograferen is praktisch gezien bijna onhaalbaar. Daarom ben ik naar de Hotelschool van Hasselt gestapt met de vraag of zij mij hierbij konden helpen. Ik wist wat ik kon verwachten omdat ik er oud leerling van ben en mijn vermoeden werd al snel realiteit. Een zeer professioneel en vriendelijk ontvangst door mevrouw de directeur Boyen, al snel waren de juiste afspraken gemaakt. Een paar weken later werden, verdeeld over 2 dagen, werden mijn recepten opnieuw gecreëerd door de leerlingen en leraars van het 6de en het 7de jaar gastronomie. Ook in aanwezigheid van verschillende chefs die ook hier hun recepten volledig hebben kunnen uitwerken.
Vele vroegen ons bij de monumentenstrijd of er ook een receptenboek bestond over stroop. Wel dankzij de inzet van Dirk hebben we vandaag een prachtig boek dat ons heerlijke recepten bied met stroop.
Het boek zal vanaf eind september in de winkel liggen aan de mooie prijs van 19,50euro, maar kan ook besteld worden via onclin.dirk@skynet.be
|