37E INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG.
CHARLYS WANDERCLUB MONTENAU.
MONTENAU.
Als je Montenau binnen rijdt kom je langs de Montenauer Schinkenräucherei, een van de bekendste uit de Ardennen. De Ardenner ham van de Montenauer Schinkenräucherei, de vrucht van een generatielange ervaring, wordt gemaakt volgens een ambachtelijke manier van pekelen en roken, die al eeuwenlang wordt toegepast. Het zorgvuldig gekozen vlees en de kruiden zorgen na het roken voor een onvergelijkbare geur en smaak, die rechtstreeks aan de natuur zelf ontleend zijn.
We bezoeken na de wandeling de hamrokerij. Eerst een wandeling in een prachtig herfstzetting. We klimmen uit het dorp langs de oude bakkerij en dan rechts af het bos in. We komen aan de chalet hotel Wolfsbusch. Wolfsbusch is het ideaal uitgangspunt voor talrijke wandelingen. Wij genieten van de herfst taferelen. De bomen kleuren prachtig en het is een genoegen om door te wandelen. Wat een prachtige zichten over het landschap. Ook hier nog veel paddenstoelen alle soorten en kleuren en grote. Toch nog wat fotos maken van deze wel bijzondere paddenstoelen.
We wandelen onder de oude spoorwegberm door van de vroegere spoorweglijn St. Vith-Waimes. In 1881 besloot de Pruisische Regering, van Aken over Monschau naar St. Vith en Prüm de zogenaamde Vennbahn aan te leggen. Rond 1887 was het 17 Km lange baanvak Waimes-St. Vith klaargekomen. Na de verwoestingen van de tweede wereldoorlog begon het spoorwegverkeer weliswaar weer maar de betekenis van weleer was verdwenen. In september 1982 reed de laatste trein op het traject van Waimes naar St. Vith.
De sporen werden ten slotte in 1987 uitgebroken en de gronden verkocht aan de gemeenten St. Vith, Amel en Waimes. Het groeiend personen- en goederenvervoer langs de weg heeft uiteindelijk geleid tot het einde van dit spoorweghoofdstuk. Vandaag zijn er nog wat sporen langs het traject. De oude spoorweg ligt ingebed in een bekoorlijke landelijke omgeving en biedt ons heerlijke panoramas van Ondenval, het Ameldal en de Wolfsbusch. Wij wandelen weer verder en komen zo in Born. Weer worden we op prachtige zichten getrakteerd. Weilanden en bosjes, wat klimmen en dan weer dat dalen, tenslotte komen we weer op de oude spoorwegberm.
We komen in het natuurreservaat Der Emmels hier kunnen we zien hoe prachtig deze omgeving eens was en hoe de natuur zich stilaan herstelt. Hier komen nog bevers voor en Schots hoogland runderen doen hier de begrazing. De oude spoorberm komt dan in Montenau uit en zo hebben een prachtige wandeling afgelegd, nog even dalen we af en komen zo terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige wandeling met veel natuur waar we met volle teugen van genoten hebben.
Wij komen al meer dan 25 jaar wandelen in Montenau en hebben nog nooit een bezoek gebracht aan de Ham rokerij. Vandaag nemen we de tijd om er eens een kijkje te gaan nemen.
De beschrijving van op hun website geeft het weer wat we te zien krijgen;
Hier in Montenau, het kleine dorpje, in het hartje van de Oost-Belgische Hoge Ardennen, ligt de bakermat van onze originele Ardense ham.
Naar aloude traditie zorgen wij met vakkennis en ambachtelijke zorgvuldigheid voor een constante hoge kwaliteit. Kwaliteit die van bij het begin onder toezicht staat: dat is het voor de hand liggende motto van gemotiveerde medewerkers, dat is de bedrijfsfilosofie. Uiterste zorgvuldigheid van bij het ontbenen van de verse hammen - net als in alle overige productiefasen trouwens.
De originele Ardense ham: ook vandaag nog, zoals reeds generaties lang, ambachtelijk en met zorg bereid. Tijd is een belangrijk ingrediënt. Het roken gebeurt volgens de overlevering : boven beukenhout en jenever-bessen. 5 maanden bereidingstijd zijn nodig om van een verse ham een originele Ardense ham uit Montenau te maken.
Door de grote ramen kun je elk onderdeel van het productie proces zien en de uitleg die erbij hoort. Het is maar klein waar je rondloop maar je heb wel een duidelijk beeld van hoe deze hammen ontstaan en hoeveel werk eraan is om deze tot een eindproduct te maken. Het fijne aan het bezoek is de ontvangst van de medewerkers, gezellige babbel, uitleg en proeven. In het winkeltje kun je de lekkere producten proeven en kopen.
Als je in Montenau komt moet je zeker de hamstokerij bezoeken. De moeite waard. Zo eindigt voor ons een prachtige dag
Voor het fotoalbum de link volgen
|