Het tweede deel , Gr. Maup
Met een aan zekerheid grensende waarschijnlijkheid is dat,onze eeuwelingen in een myriade van werelden zullen leven .Men is nu ook al zover om te zoeken of interstellair reizen mogelijk zal zijn.Het zal nog enkele jaren duren , maar dan beschikt de mensheid over ruimte schepen met een nieuwe type aandrijving , die ons verder dan ooit de ruimte in kunnen sturen. Hierdoor is het mogelijk om interplanetair te reizen. Dit verklaarde Simon Worden , directeur van het Ames onderzoekscentrum van NASA afgelopen zaterdag tijdens een conferentie.
Met de technologie ,die we nu hebben is het het makkelijkst om naar een kunstmatige omgeving op een planeet te streven.
Helaas zullen wij dat leven in zulke multiversale en veelvoudig universale en dimensionale heelallen niet meer kunnen meemaken.
Frank Fenner geboren in 1914 , en sinds 1949 werkzaam als hoogleraar microbiologie aan de befaamde Australian National University. Hij werd onderscheiden met onder meer de Japanprijs (1988) , de CopleyMedal (1995) en de WHO medal. In tegenstelling tot de optimist Simon Worden van de Nasa is hij pessimistisch over de toekomst van de mens : " De homo sapiens zal binnen 100 jaar zijn uitgestorven. " Het lijkt natuurlijk onredelijk om Fenner als een zeer gerespecteerde wetenschapper het stempel "gek"op te drukken.
Maar waar blijven we nu als nog bestaande filosofen in 2015 met onze zeer doordacht en creatief denkvermogen?? ALLES UMSONST?? Als bescheiden filosoof zeg ik dan dat het goed onderbouwde meningen zijn, maar EEN WAARHEID en nooit DE WAARHEID is, want die heeft niemand in pacht. Tussen de (bepaald)en een (onbepaald) gaapt een taal kundig onoverbrugbare kloof
Maar helaas niet alleen een talige kloof maar ook een reeele empirische kloof met aan de ene kant de bloedige, wrede afschuwelijkheden en aan de andere kant de verwonderende en bewonderende
artistieke , weteschapelijke en technische creaties. Ik kan helaas hier niet verder op ingaan, om redenen,dat dit buiten de kaders van dit eeuw-feest boek liggen.
Nu moet ik oppassen niet mijn 100-jarige eeuwlingen uit het oog te verliezen. Wellicht bestaan ze niet meer ,of zijn ze allang gezellig in hun multiversale ruimteschepen en veelvoudige universale en dimensionale heelallen in en tussen werelden aan het forensen. Zij zullen misschien, wellicht , waarschijnlijk een voor ons onbegrijpelijke tijds beleving hebben. Een voor ons een onverstane taal spreken , een kennis patroon vertonen die ver buiten onze local and global world liggen.
Wij zullen het niet meer meemaken.
Maar pas op , wij kunnen dank zij o.a. de ISVW nog heerlijk filosoferen en een 100-jarig bestaan vieren. Hier met elkaar stoeien over de vele existentiele en essentiele vragen waarop nog steeds geen passende antwoorden zijn Wij betreden nu een
voor ons een wijds open maar moeilijk begaanbaar landschap met vele valkuilen en "non-specific abberations" Het zijn moeilijke
dichotomische vragen die leiden tot regresssieve circulariteiten ( met een groot kip of ei) gehalte) en voeren naar onoplosbare paradoxale dilemma's (enigmata's) Wij zitten gelust in onze taal waarin we niet verder komen dan met ons denken moeten denken over ons denken. Filosoferen leidt tot ontmaskering van allerlei onzin in het labyrint van onze taal en tot een aantal butsen en builen toen we tegen de grensen van de taal aanrende. Het gaat hier hooguit vaak over niet- iets dat evenzeer voldoet als een iets waarover niets meer te zeggen valt.
EEN HOMMAGE
Onverggetelijk hoe hij daar zat . Wij stonden in de rij . Hij ondertekende het juweeltje " Kleine geschiedenis van de filosofie door Rene Gude en Daan Roovers " Wij wachten geduldig. Iedereen kreeg een stevige hand gevolgd door een verbale persoonlijke
herinnering. Ook zo bij mij: en daarna de prachtige humor noot:" Als je dit gelezen hebt dan weet je alles." Heerlijke zelfspot met een tegendraadse ondertoon. Dat was Rene.
Onvergetelijk zijn bevlogen speeches "aus einem Guss ", het prachtige spontane, vloeiende en bewonderenswaardige ad hoc
filosoferen in een kunstzinnig, geschilderde beeldende taal bij Wim Brands TV-programma "Boeken"
Onvergetelijk bij Jacobine Geel In haar TV- Programma "Jacobine op Zondag" waarbij hij nu weer op andere facetten van zijn filosofie in het bizonder en de filosofie in het algemeen te kennen gaf.
EEN TEGENDRAADSE DENKER
Rene wist als geen ander dat er in onze ondermaanse leefwereld talloze voorvallen zijn waar geen woorden voor te vinden zijn.
Alles wat buiten het onzegbare ligt toont zich in de mislukkende pogingen om het te verwoorden. Het lijden o.a is er een van.
Maar er dan over te zwijgen was er voor Rene niet bij, Voor hem was zwijgen zilver en spreken ,( een ultieme sublimatie van zwijgen ) GOUD. De innerlijke eigenstrijdigheden zoals doodgewoon en buitengewoon hebben altijd zin. Juist in de comunicatie wordt filosoferen dan kunstschaatsen op spiegelglad ijs, met veel op je kont gaan en dan weer opstaan. Een complex leerproces , dat hij op een meesterlijke wijze beheerste. Op die unieke wijze wist hij uit het ononttkoombare AU (dal ) weer op te klimmen naar de mooie uitzichten op de bergtoppen (WOUW) van zijn leven.
Zo is voor mij RENE niet meer weg te denken uit de ISVW en hoort hij een eervolle plaats te krijgen langs het filosofenpad met een passend bij- onderschrift uit het juweeltje van de "kleine geschiedenis van Rene Gude en Daan Roovers"(blz26):
WE ZOEKEN ALTIJD NAAR VASTIGHEID IN
GRILLIGE ZAKEN,ZEKERHEID IN DE
WOORDEN EN BETROUWBAARHEID IN
ONVOORSPELBARE DADEN.
-=-=-=-=MAUP-=-=-=-=-
|