< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Criminaliteit
Misdaad
Fraude
Criminaliteit - Misdaad
Een misdaad in België is slechts één (weliswaar de zwaarste) van de drie categorieën van de misdrijven. Het zijn schendingen van de strafwet, strafbaar met criminele straffen: Gevangenisstrafvan meer dan 5 jaar Geldboetes van meer dan 26 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen, die momenteel 5,5 bedragen) In beginsel is het Hof van assisenmet zijn volksjury bevoegd om te oordelen over misdaden. Indien de Raadkamer of Kamer van Inbeschuldigingstelling verzachtende omstandigheden aannemen kan van de misdaad een wanbedrijf gemaakt worden. De beklaagde wordt dan gestuurd naar de correctionele rechtbank. Dit noemt men correctionaliseren. Het openbaar ministerie kan hetzelfde doen door de beklaagde rechtstreeks voor de correctionele rechtbank te dagvaarden, met mededeling van de verzachtende omstandigheden.
Teruggevonden Goederen Bent u op zoek naar gestolen goederen dan kunt een kijkje nemen op deze pagina. Misschien vind je wel iets terug dat van u was. >Teruggevonden gestolen Goederen (www.google.be)
Tot op heden zoekt een speciale politiecel vergeefs naar de gangsters die deel uitmaakten van de Bende van Nijvel. In de jaren tachtig liet de bende bij een reeks nooit geziene gewelddadige overvallen op supermarkten 28 doden achter.
In België, pleegde de bende van Nijvel tussen 1982 en 1985 een hele reeks moordende overvallen, op ondermeer warenhuizen van Colruyt en Delhaize. De laatste en meteen de bloedigste overval was die op de Delhaize van Aalst op 9 november 1985. Er vielen 8 doden en de buit was bijzonder klein. In totaal hebben 28 mensen, waaronder ook kinderen, het leven gelaten bij de bendeterreur. De personen die over inlichtingen beschikken die tot de opheldering van deze feiten kunnen leiden of die er zouden kunnen toe bijdragen worden vriendelijk doch dringend verzocht contact op te nemen met de onderzoekscel Waals-Brabant. De anonimiteit van diegenen die inlichtingen verstrekken wordt gegarandeerd, bovendien is er een geldelijke beloning voorzien. De onderzoekscel Waals-Brabant, de cel die zich met het onderzoek bezig houdt, heeft een eigen website: Bron: Belgische Federale politie (www.polfed-fedpol.be)
Ook onze regio's worden niet gespaard van woninginbraken, meermaals blijft je woning tijdelijk onbewoond achter, het is aangewezen even na te gaan wat je kan doen om de woning beter te beveiligen.
Wat u moet weten over de inbreker De meeste inbrekers zijn actief bij afwezigheid van de bewoner(s). Dit is een belangrijke vaststelling omdat dit het belang onderstreept om sluitsystemen te gebruiken die ook van buiten af bedienbaar zijn, zeker voor wat de deur betreft langs waar men gewoonlijk het gebouw verlaat. Het risico op inbraak is even hoog in de namiddag als in het tweede deel van de nacht. Vaak echter vergeet men juist tijdens de dag de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Meestal komt de inbreker langs de achterzijde van de woning. Deze manier van werken biedt hem niet alleen meer discretie, maar vaak is de beveiliging hier ook het zwakst. > Diefstal (www.elfri.be)
Politie waarschuwt: Pas op voor inbrekersbendes >Pas op voor inbrekersbendes (www.nieuwsblad.be) Wat u moet weten over de inbreker De meeste inbrekers zijn actief bij afwezigheid van de bewoner(s). Dit is een belangrijke vaststelling omdat dit het belang onderstreept om sluitsystemen te gebruiken die ook van buiten af bedienbaar zijn, zeker voor wat de deur betreft langs waar men gewoonlijk het gebouw verlaat. Het risico op inbraak is even hoog in de namiddag als in het tweede deel van de nacht. Vaak echter vergeet men juist tijdens de dag de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Meestal komt de inbreker langs de achterzijde van de woning. Deze manier van werken biedt hem niet alleen meer discretie, maar vaak is de beveiliging hier ook het zwakst.
Een weblog, of ook wel blog, is een websitedie regelmatig - soms meerdere keren per dag - vernieuwd wordt en waarop de geboden informatie in chronologische volgorde (op datum) wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(n) aan. De auteur biedt in feite een logboekvan informatie die hij wil delen met zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het hier om tekst, het kan ook om foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast) gaan. Weblogs bieden hun lezers ook veelal de mogelijkheid om - al dan niet anoniem - reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten. Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers. >Lees verder opwww.wikipedia.org
Een blog komt van de Engelse naam "weblog", waarmee een overzicht wordt bedoeld. Het is een steeds evoluerende webpagina door u gemaakt. >Lees verder op www.seniorennet.be
In Vlaanderen en Nederland zijn de nieuwsweblogs beperkt in vergelijking met Engelstalige landen. Sommige weblogs hebben momenteel journalistieke aspiraties. Door de groei van de weblogs zijn de online nieuwssites genoodzaakt rekening te houden met de komst van deze vorm van verslaggeving.
Schuttingtaal Schuttingtaal in blogs aan banden gelegd! De eerste richtlijnen zijn voorgesteld die misplaatste commentaren moeten weren van blogs. Het initiatief gaat uit van Tim O'Reilly, uitvinder van Web 2.0, en Jimmy Wales, de bedenker van de internetencyclopedie Wikipedia. De regels moeten het concept 'beschaafdheid' in de blogsfeer introduceren. We proberen met het zespuntenplan het hoofd te bieden aan de overvloed van misplaatste commentaren op het web, zonder de vrije geest van het medium aan te vallen, leggen beide internetpioniers uit. Er is geen enkele reden waarom we gesprekken die we niet in onze huiskamer zouden dulden, online moeten goedkeuren. Punt één van het zespuntenplan zegt dat iedereen die de richtlijnen ondertekent, zichzelf verplicht onaanvaardbare reacties te verwijderen van zijn blog. Dat betekent: alles wat als kwetsend, onwaar of misplaatst wordt ervaren, of reacties die het auteurs- of privacyrecht schenden. Ook anonieme posts moeten verwijderd worden. Elk commentaar moet vergezeld zijn van een erkend e-mailadres, zelfs als de reactie onder een pseudoniem gepost werd. Punt zes moedigt bloggers aan smerige commentaren te negeren. ,,Vecht nooit met een varken,, luidt het advies. ,,Jullie worden beiden vuil, maar het varken houdt ervan., Een speciaal kenteken moet 'beschaafde blogs' die de richtlijnen erkennen, onderscheiden van andere. De voorgestelde gedragscode lokt nu al veel tegenstrijdige reacties uit onder de bloggers. Hieronder de zes richtlijnen:
1. Neem verantwoordelijkheid op voor uw eigen woorden en voor de commentaren die u op uw blog toestaat. 2. Zeg niets online dat u niet in het openbaar zou zeggen. 3. Richt u persoonlijk tot een andere blogger alvorens uw commentaar openbaar te maken. 4. Als u gelooft dat iemand oneerlijk aangevallen wordt, onderneemt u actie. 5. Sta geen anonieme commentaren toe. 6. Negeer smerige medebloggers. Bron: www.standaard.be > Weblogs (www.youtube.com)
Spam Spam wordt algemeen gedefinieerd als de verzending van ongevraagde elektronische berichten (e-mails). Meestal gaat het om massale en herhaaldelijke verzendingen door personen die de geadresseerde niet kent.
4 basisregels om zich te wapenen tegen spam 1. Laat uw e-mail adres niet overal achter Wees voorzichtig met het gebruik en de verspreiding van uw e-mail adres. Hoe minder u het doorgeeft, in het bijzonder op het Web, hoe kleiner de kans is dat u spam zult ontvangen. 2. Beantwoord enkel betrouwbare e-mails Beantwoord geen e-mails waarvan de oorsprong of de verzender u twijfelachtig lijkt. 3. Camoufleer uw adres Als u uw e-mail adres publiceert op een website, camoufleer het dan, bijvoorbeeld door de @ te vervangen door at. Uw adres naam@bedrijf.be wordt dan naam(at)bedrijf.be. 4. Bescherm uw computer Laat niet eender wat uw computer binnenkomen. Bescherm hem door filters te gebruiken, installeer een Firewall (software die het mogelijk maakt om uw computer te beschermen tegen indringers afkomstig van het Internet) , een antivirus programma en gebruik de functies van uw software voor e-mailbeheer. Vergeet niet uw software (uw gebruikerssysteem inbegrepen) regelmatig te updaten zodat hij doeltreffend blijft. >Lees meer op spamsquad.be >Spam (http://nl.wikipedia.org)
Phishing Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeurde beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren". Een gelijkaardige vorm van oplichting werd uit analogie pharming genoemd. Beide methoden worden gebruikt voor identiteitsfraude. >Lees meer op wikipedia.org
PC onderhoud Ben jij het ook beu om minutenlang te moeten wachten tot het bureaublad van Windows op je scherm verschijnt? Vooral wie veel programma's uitprobeert, zal merken dat die supersnelle pc na verloop van tijd heel wat minder kwiek reageert. Hoog tijd voor een grote schoonmaak. Deze tips werken voor computers met Windows XP, maar zijn vaak ook toepasbaar op oudere versies, of Vista.
De pc in stand-by zetten Ben jij iemand die vijf keer per dag zijn pc aan- en uitzet, dan moet je overwegen om de stand-bystand te gebruiken. De slaapstand zet een pc in een 'slaapmodus': de monitor en de harde schijf worden tijdelijk uitgeschakeld, en in sommige gevallen worden ook de ventilatoren stilgelegd. In slaapstand verbruikt een pc nauwelijks stroom. Het grote voordeel is: met één druk op de aan/uitknop schiet je pc weer wakker en kun je onmiddellijk weer aan de slag. Je pc zet je als volgt in stand-by: klik op de Startknop, kies voor Uitschakelen en vervolgens voor Stand-by. Het scherm dooft uit en alleen het statuslampje verraadt dat de pc nog niet helemaal uitgezet is.
Grafische trucjes uitschakelen Windows mag dan erg mooi zijn, maar al die visuele pracht vergt de nodige power van je pc. Zeker als je een wat minder snelle pc hebt, is het aangewezen om de toeters en bellen van Windows te beperken. Klik daarvoor rechts op het pictogram Deze Computer en vraag de Eigenschappen op. Je moet op het tabblad Geavanceerd de knop Instellingen onder de hoofding Prestaties indrukken. Je kunt nu bij Visuele Effecten aangeven hoe Windows XP eruit moet zien. Door Beste Prestaties aan te duiden, ga je voor 'snelheid'. Klik op Toepassen om te bevestigen. Wat een transformatie, nietwaar? Maar alles gaat nu ook een pak sneller.
Pictogrammen op het bureaublad beperken Vergeet zeker ook niet om het bureaublad op te ruimen. Veel mensen hebben de gewoonte om hier tientallen snelkoppelingen en zelfs grote bestanden op te slaan. Handig, dat wel, maar het leidt ertoe dat Windows soms flink trager draait. Wis dus onnodige pictogrammen op het bureaublad. Windows XP heeft een ingebouwde opruimfunctie voor het bureaublad. Klik rechts op het Bureaublad en vraag de Eigenschappen op. Onder het tabblad Bureaublad klik je onderaan op de knop Bureaublad aanpassen. Kies nu voor de knop Bureaublad nu opruimen en doorloop de wizard.
Defragmenteer de harde schijf Het defragmenteren van de harde schijf is een tijdrovend, maar noodzakelijk werkje. Defragmenteren is het aaneensluitend maken van bij elkaar horende bestanden die anders over de harde schijf verspreid zouden blijven. Vooral wie geregeld programma's installeert en de-installeert of bestanden verplaatst, zal merken dat de harde schijf er alleen maar trager op wordt. Een fragmentatiegraad van minder dan tien procent valt aan te raden. Je kunt dat onder Windows als volgt controleren: Klik Rechts op Deze Computer en kies voor Beheren. Er verschijnt een nieuw venster, waar je in de boomstructuur links klikt op Schijfdefragmentatie. Via de knop Analyseren kom je te weten hoe het gesteld is met je harde schijf (of schijven) en kun je eventueel de defragmentatieprocedure opstarten. Schijfopruiming Wie dacht alle overbodige bitjes te hebben opgeruimd, heeft buiten de ingebouwde tool Schijfopruiming gerekend. Die vind je bij Alle programma's, Bureauaccessoires, Systeemwerkset. Zodra je de tool opstart, gaat die aan het rekenen: waar kan schijfruimte bespaard worden, en hoeveel ruimte dan precies? Even later krijg je het resultaat in een handig overzicht gepresenteerd. Het blijkt vooral om allerlei tijdelijke bestanden te gaan van het systeem of van je browser, om de prullenbak, enzovoort. In principe kun je hier veilig alle items aanvinken, behalve dan de laatste (Oude bestanden comprimeren): dat is een nogal drastische ingreep, die je wellicht beter onbenut kunt laten. Je krijgt meteen ook te zien hoeveel schijfruimte je selecties je zullen opbrengen. Met de OK-knop gaat de tool dan definitief aan de slag. Software verwijderen De kans is groot dat er nog behoorlijk wat software op je schijf huist die daar eigenlijk niet langer thuishoort. Dat heb je echter snel uitgevist. Ga naar de Start-knop en open achtereenvolgens Configuratiescherm en Software. Even later krijg je een scherm met links een aantal knoppen te zien. Druk op de bovenste knop (Programma's wijzigen of verwijderen). Er verschijnt een lijst met een overzicht van de geïnstalleerde software. Rechtsboven kun je die volgens verschillende criteria sorteren: standaard gebeurt dat volgens Naam, maar de drie andere criteria (Grootte, gebruik, laatst gebruikt) lijken ons zinvoller. Zelden gebruikte (en schijfgulzige) programma's geven zich dan meteen bloot. Je hoeft die dan maar te selecteren en op Verwijderen te drukken. Je zult natuurlijk wel zelf moeten bepalen welke software je niet langer nodig acht.
Taken beheren Windows mag dan steeds robuuster worden, het kan nog gebeuren dat een toepassing plots lijkt te 'bevriezen'. In de meeste gevallen volstaat het dan om alleen dat programma af te sluiten. Vooraleer je zoiets forceert, kun je echter beter een paar minuutjes wachten: wie weet heb je tal van andere applicaties geopend, waardoor alles wat trager loopt. Blijkt de toepassing inderdaad stevig diepgevroren, dan is het tijd om de toetscombinatie Ctrl+Alt+Delete te hulp te roepen. Daarmee schud je namelijk het ingebouwde Taakbeheer van Windows wakker. Open het tabblad Toepassingen, en check de status van het vastgelopen programma. Wellicht zie je daar staan Reageert Niet. Hoe dan ook, selecteer hier die toepassing en druk op de knop Taak Beëindigen. Lukt het hiermee niet, open dan weer het Taakbeheer en ga naar het tabblad Processen. Spoor het bevroren exe-bestand op en druk op Proces beëindigen. Let wel, in dit geval krijg je niet meer de kans om een bestand dat die toepassing geopend had, eerst nog op te slaan. Lukt het nog steeds niet, dan zit er weinig anders op dan je pc te herstarten, door tweemaal na elkaar op Ctrl-Alt-Delete te drukken. In het allerergste geval zet je de pc botweg af, door een aantal seconden de startknop ingedrukt te houden.
HOAX - Nepmeldingen - Grap virussenmeldingen Onware meldingen van diverse aard. Dit soort e-mails vallen onder de categorie "hoax" of "nepvirus" meldingen. Er worden geregeld nepvirusmeldingen rond gestuurd, wellicht is de verontruste internetgebruiker zelf beetgenomen en stuurt hij in paniek de nepwaarschuwing van een vermeende kwalijke zogezegd niet uit te roeien virus verder door naar zijn vrienden en kennissen.
Uitleg van het begrip hoax, ofwel een "grap-email". Wat is een hoax - nepwaarschuwing? Een nepwaarschuwing, in het Engels hoax genoemd, is een e-mailbericht dat zich tracht te verspreiden als een kettingbrief. Dit betekent dat in de boodschap de lezer wordt aangespoord om zoveel mogelijk mensen te informeren. De boodschap van een hoax-bericht kan divers zijn. Er zijn hoax-berichten bekend die zich doen voorkomen als een donor e-mail alsook berichten die waarschuwen voor een bepaald bestand op uw computer wat een virusbestand zou zijn. In alle gevallen is de boodschap onjuist en kan de verwarring en ook schade enorm zijn. Zo roep bijvoorbeeld het bericht jdbmgr.exe op tot het verwijderen van een Windows bestand. Een bestand dat zeker nodig is voor het gebruik van bepaalde onderdelen van Windows.
Hoe herken je een hoax? De meeste hoax-berichten zijn eenvoudig te herkennen. Ze roepen op om het bericht door te sturen naar alle contactpersonen. Indien een oproep met een dergelijke strekking aanwezig is moet u waakzaam zijn. Controleer vervolgens op deze website of het bericht bij ons bekend is. Indien dit het geval is weet u dat het bericht niet juist is en dat u het kunt verwijderen.
Police-on-line Police-on-line is een online meldpunt waar jij als internetgebruiker misdrijven op of via het internet kan melden. Je hoeft je niet te bekommeren over Wie is er nu juist bevoegd?. Police-on-line zorgt ervoor dat jouw melding door de bevoegde dienst wordt onderzocht. - Kwam je terecht op een verwarrende site met misleidende informatie? - Ontving je via e-mail ongewenste reclame of frauduleus voorstel? - Zag je kinderporno op een site? > Politie online (www.belgium.be/nl/online_dienst/app_police_on_web)
Computer en internetnieuws >Clixkx Magazine (clickx.be) PC Bonus - Goedkope PC In samenwerking met acht privépartners heeft het kabinet van de bevoegde minister zeventien computerpakketten samengesteld die de kopers recht geven op een belastingvermindering. De prijzen variëren, na belastingaftrek, van 349 euro voor een kleine bureaucomputer tot 499 euro voor een laptop. >Goedkope pc moet Belg op web helpen (www.nieuwsblad.be)
De Belgen maken steeds meer gebruik van het internet om hun banktransacties af te handelen. Internetbankieren is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een klant zijn bankzaken met een bank via het internetkan regelen. Vrijwel alle grote banken in Nederland en België bieden hun klanten een vorm van Internetbankieren aan. Voordeel voor de bank is onder andere de afname van het aantal afschriften dat moet worden verstuurd. Voordeel voor de klant is de mogelijkheid om 24 uur per dag de bankzaken te regelen of te bekijken. Ook bij veel spaarrekeningen en spaardeposito's kan inzien van het saldo, storten en opnemen via internet. Als dit de enige mogelijkheid is wordt vaak een extra hoge rente geboden. Verder kunnen effectenvia een internetrekening worden aangehouden, gekocht en verkocht, waarbij lagere kosten in rekening worden gebracht. Bron:Wikipedia.org
Beveiliging De toegang tot de eigen bankzaken via het internet verschilt per bank. Bij een spaarrekening waarbij geld alleen kan worden overgeboekt naar een eigen tegenrekening hoeft de beveiliging minder te zijn. Bron: > http://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_bankieren
Wat kan je zelf doen om Internetbankieren veiliger te maken? Wat kun je zelf doen om een zo groot mogelijke veiligheid te waarborgen?
Beveiliging van de bank De bank zorgt ervoor dat de verbinding veilig is. Die veilige verbinding herken je aan de ‘https’aan het begin van de url. De informatie die je als cliënt overmaakt aan de bank is gecodeerd via verschillende technieken en filters. Als je een tijdje niets doet op de website, wordt de verbinding verbroken. Voordat je uw bankrekening online kunt raadplegen of financiële transacties kunt doen, moet je telkens een code invoeren. Als je drie foutieve codes na elkaar opgeeft, wordt je bankrekening geblokkeerd.
Zelf beveiligen Zelf kun je een firewall installeren. Een firewall beschermt je computer tegen indringers van buitenaf. Zo verklein je de kans dat hackers toegang weten te krijgen tot je financiële gegevens. Installeer een degelijk antivirusprogramma en antispyware. Een antivirusprogramma spoort schadelijke sofware op die schade kan aanrichten in je computer. Spyware is de naam voor software die informatie vergaart over computergebruikers.
Internetfraude is oplichting via het internet, waarbij gegevens en goederen van nietsvermoedende gebruikers afhandig gemaakt worden. Typerend hierbij is dat in een beperkte tijd en met weinig financiële middelen een groot aantal slachtoffers kan gemaakt worden. Hoewel internet een relatief nieuw fenomeen is, zijn de trucs internetvarianten van al oudere oplichtingstrucs, waarbij uiteraard de anonimiteit en verbeterde communicatiemogelijkheden van het internet de fraudeur in de kaart spelen. Het kan gaan om valse advertenties voor producten die nooit geleverd, maar wel betaald worden. Ook zijn er fraudegevallen bekend met internetbankieren. In artikelen over phishing en pharming wordt uitgelegd hoe fraudeurs te werk gaan bij het oplichten en misleiden. Computerbeveiliging is een belangrijk aandachtspunt om internetfraude zo veel mogelijk te voorkomen. >Lees meer op wikipedia.org
Televerkopers De FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument raden aan om steeds voorzichtig te zijn wanneer u opgebeld wordt met aanbiedingen van een korting voor online shoppen, voordelige reizen, online producten… vooral als u gebeld wordt door deze bedrijven. Lijst van televerkopers en incassobureaus waarover FOD Economie meldingen ontving: > Lijst van televerkopers (https://economie.fgov.be)
Bent u het slachtoffer van misleiding, bedrog, fraude, oplichting? Of werden uw rechten als consument of onderneming niet gerespecteerd?
Kieskeurig voor en door consumenten Productvergelijk, prijsvergelijk, winkelvergelijk, reviews en betrouwbare informatie over kopen op het internet in België. Tegenwoordig is het voor veel potentiële kopers geen sinecure meer om het kaf van het koren te scheiden en uit het enorme aanbod aan producten een goede keuze te maken. Doordat het koopproces bovendien snel moet gaan en het leven duur geworden is, ontaardt winkelen zo voor veel consumenten in een stresserende bedoening. Op de site krijgen bezoekers de kans om producten, prijzen en winkels te vergelijken en de beste prijs-kwaliteitverhouding op te sporen Bron: >Kieskeurig (www.kieskeurig.be) Kopen op internet in Europa Het Europees Centrum voor de Consument biedt gratis juridisch advies en begeleiding bij jouw grensoverschrijdende aankopen in Europa. >Europees Centrum voor de Consument (www.eccbelgie.be)
De wereld Indien men de wereld vergelijkt met een dorp van 100 inwoners, rekening houdende met alle bestaande volkeren, dan zou dit dorp bestaan uit: - 57 Aziaten - 21 Europeanen - 14 Amerikanen - 8 Afrikanen - 52 vrouwen - 48 mannen - 70 niet blanken - 30 blanken - 70 niet christenen - 30 christenen - 89 hetero's - 11 homo's - 6 personen zouden 59 % van de totale wereldrijkdom bezitten - 6 personen zouden de VS nationaliteit hebben - 80 zouden dakloos zijn - 70 zouden analfabeet zijn - 50 zouden afhankelijk zijn van iemand anders - 1 zou een PC hebben - 1 zou een diploma hebben
- Wanneer men de wereld op deze manier bekijkt word het duidelijk dat begrip, aanvaarding en studies noodzakelijk zijn. - Indien je deze morgen bent wakker geworden en je bent niet ziek, dan ben je gelukkiger dan 1 miljoen mensen die de komende dagen zullen sterven. - Indien je nooit oorlog, eenzaamheid, honger of het lijden van gewonden hebt meegemaakt, dan ben je gelukkiger dan 500 miljoen mensen in de wereld. > Wereldbevolking Foundation (wikipedia.org)
De wereldbevolking overschreet de 8 miljard mensen
Poverello Iedereen kan een Poverello heel dichtbij vinden, misschien al in het eigen gezin; mensen die niet bemind worden vindt men overal. Iedereen, zelfs degene die er slecht aan toe is, kan de anderen helpen; men ziet dikwijls dat degenen die niets heeft, nog met anderen deelt. > Website Poverello (www.poverello.be)
Voedselbanken
De dag van vandaag, in ons land, bestaan er nog duizenden mannen, vrouwen en kinderen, van alle slag en uit alle kringen, die met het onaannemelijke geconfronteerd worden: de honger. Uit menselijke fierheid wordt deze armoede dikwijls verborgen gehouden door hen die er moeten in leven. En nochtans, honger is er overal nadrukkelijk aanwezig en treft families met zo goed als onbestaande financiële middelen, alleenstaande moeders, bejaarden, daklozen. Allemaal mensen waar men dagelijks mee omgaat, die niet ondervoed schijnen, maar die het zeker zijn, en waarvan de gezondheid – juist door het feit van een onzekere, onvoldoende en onevenwichtige voeding – in hoge mate bedreigd is. > Voedselbanken (www.ook-ik.be) > Overzicht Belgische federatie van voedselbanken (www.foodbanks.be)
Amnesty International Amnesty International is één van de vele mensenrechtenbewegingen. Zij beroept zich vooral op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Op 10 december 1948 werd die door de Verenigde Naties aangenomen. Sindsdien hebben bijna alle landen zich achter deze Universele Verklaring geschaard. Amnesty International vindt alle rechten van de mens even belangrijk. Niet alleen politieke en burgerlijke rechten zoals het recht te zeggen en te denken wat men wil, het recht verenigingen op te richten en te vergaderen, het recht een eigen godsdienst te kiezen, enz. Maar ook sociale en economische rechten zoals het recht op onderwijs, gezondheidszorg, eten en onderdak. > Amnesty international Vlaanderen (www.aivl.be)
Donorinfo is een onafhankelijke stichting van openbaar nut die accurate en objectieve informatie biedt aan iedereen die een hulpverlenende organisatie op welke manier ook wenst te ondersteunenwww.donorinfo.be Je wenst geld te geven, kies de hulporganisatie die bij jou verwachting past. > Raadpleeg de lijst van organisaties (www.donorinfo.be)
Elke 5 seconden sterft een kind van de honger! Elke dag sterven 17.000 kinderen van de honger Ook al wordt er mondiaal voldoende voedsel geproduceerd om iedereen te kunnen voeden, volgens het FAO lijden meer dan 852 miljoen mensen aan chronische ondervoeding. De honger eist ieder jaar 10 miljoen mensenlevens, meer dan tuberculose, malaria en aids samen.
Vredeseilanden Vredeseilanden zorgen ervoor dat boerenfamilies in het zuiden een goed inkomen hebben. Daar werken de partnerorganisaties van Vredeseilanden aan. >Vredeseilanden (vredeseilanden.be)
Omvang van Europa Qua oppervlakte is Europa het op één na kleinste continent van de wereld. In totaal bestrijkt het een gebied van 10.400.000 km². Het is slechts een fractie groter dan het continent Australië. Horizontaal zijn de uitersten IJslanden Nova Zembla, verticaal zijn dat Frans Jozefland en Kreta, of eigenlijk het nog iets zuidelijker gelegen Gavdos. Feitelijk bestaat het werelddeel uit twee grote schiereilanden: Scandinavië en Europa (heel soms aangeduid als het "Europese Schiereiland") en het Russische deel dat op het continent zelf ligt. Het schiereiland Europa is iets groter dan het Arabisch schiereiland en vertakt op zijn beurt weer in kleinere schiereilanden zoals het Iberische(Spanje en Portugal), het Apennijnse(de 'laars' van Italië), de Balkan(Griekenland) en Jutland(Denemarken).
De groten Oorlog De Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) wordt zo genoemd omdat het als de eerste oorloggezien werd waar landen uit "de hele wereld" actief of passief bij betrokken waren. Hoewel later de veel grotere Tweede Wereldoorlog uitbrak wordt de Eerste Wereldoorlog nog steeds ook wel de Grote Oorlog genoemd, al werd de naam Eerste Wereldoorlog al in 1920door luitenant-kolonelRepington gebruikt in zijn boek The First World War 1914-18; hij voorzag al dat de Eerste Wereldoorlog een tweede uit zou lokken. De naam "eerste wereldoorlog" is aanvechtbaar, omdat de Zevenjarige oorlog in de 18e eeuw reeds in zowel Europa, Amerika als Aziëwerd uitgevochten. > Lees verder op www.wikipedia.org
De Eerste Wereldoorlog was een militair conflict op wereldschaal, dat van1914 tot 1918 met name in Europa plaatsvond. Meer dan negen miljoen militairen en burgers vonden de dood. Het conflict had een grote impact op de geschiedenis van de twintigste eeuw. De Geallieerden, geleid door Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en, vanaf 1917, de Verenigde Staten versloegen de Centrale mogendheid, geleid door Oostenrijk-Hongarije, Duitsland en het Ottomaanse Rijk. Italië voegde zich in 1915 bij de Geallieerden. > Lees meer op www.milpedia.org De Eerste Wereldoorlog staat in het geheugen vanVlaanderen gegrift als een periode van armoede, noodhulp, militaire optochten, vreemde uniformen en trotse gezichten met lange snorren.
Herdenking Eerste Wereldoorlog 1914-18 Tweede Wereldoorlog 1940-45 ∇
Tags:Oorlog, Eerste-Wereldoorlog, Wapenstilstand
Herdenking meer dan 100 jaar na 'De Groote Oorlog'
In Vlaamse Velden
Herdenking meer dan 100 jaar na 'De Groote Oorlog'
Klik op bovenstaande tekst om te vergroten.
Canadees Luitenant-colonelJohn McCrae Schreef op 8 December 1915 het volgende: “In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen Tussen de kruisen, rij aan rij die onze plek aangeven; en in de lucht vliegen leeuweriken, nog steeds dapper zingend zelden gehoord te midden van het kanongebulder aan de grond. Wij zijn de doden. Enkele dagen geleden leefden wij nog, voelden de dauw, zagen de zon ondergaan, beminden en werden bemind en nu liggen we in Vlaanderens velden. Neem ons gevecht met de vijand weer op: Tot u gooien wij, met falende hand die toorts; aan u om haar hoog te houden. Als gij breekt met ons die sterven zullen zij niet slapen, ook al bloeien de klaprozen in Vlaanderens velden”
Het herdenkingsproject van Defensie Op initiatief van toenmalig Minister van Landsverdediging Pieter De Crem hebben de verschillende instellingen onder zijn verantwoordelijkheid, samen met Defensie en de Historische Pool Defensie, n.a.v. 100 jaar Eerste Wereldoorlog de handen in elkaar geslagen voor een militair gerelateerd herdenkingsprogramma met nationale uitstraling. Het programma is complementair aan het federale programma waarvan het de doelstellingen onderschrijft: de collectieve herinnering, het gezamenlijk streven naar een vreedzame toekomst, de solidariteit en het partnerschap. > Lees meer op (www.be14-18.be/nl/defensie)
De Tweede Wereldoorlog, begon in 1939 en breidde zich ook uit tot België op 10 mei1940. Reeds tijdens de eerste uren werd de Belgische luchtmacht op de grond vernietigd na massale bombardementen. Met de tandem vliegtuig-tank trokken de Duitsers door de Belgische en Franse Ardennen. Daardoor werden vliegtuigen massaal ingezet op een klein deel van het front. Het als onneembaar geachte fort van Eben-Emael bij Luikviel al na één dag in Duitse handen. De bruggen bij Vroenhovenen Veldwezelt over het Albertkanaal vielen intact in Duitse handen. De Maaswerd overschreden te Dinant, Monthermé en Sedan. De Franse stellingen werden opgerold en weldra stormden de Duitse tanks in de richting van Abbeville. >Lees verder (www.wikipedia.org)
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar loodrecht boven wordt het epicentrum genoemd. Een lijn van gelijke bevingintensiteit rond een epicentrum heet eenisoseist. Seismologie is de wetenschap van aardbevingen. De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het MiddellandseZeegebied, in de Himalaya en Indonesië. Ook midden in oceanen komen bevingen voor. Aardbevingen die ontstaan onder de zeespiegel worden, minder correct, ook wel zeebevingen genoemd; een vloedgolf of tsunami kan dan het gevolg zijn. Zware aardbevingen veroorzaken vaak veel slachtoffers en grote schade. Bij een tsunami kunnen de ermee gepaard gaande vloedgolven veel slachtoffers eisen. > Lees verder op www.wikipedia.org, ook aardbevingen uit het verleden > Aardbevingen in Europa en de Wereld (www.seniorennet.be) >Afbeeldingen van aardbevingen (www.google.com) >Video's Aardbevingen (www.youtube.com)
Bliksem
Bliksem is een elektrische ontlading in deatmosfeer. Het is het hoofdverschijnsel van onweeren het heeftdonderals bijverschijnsel. Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland vijf mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Vroeger lag dit aantal nog veel hoger: er werden honderd jaar geleden gemiddeld zo'n 20 mensen per jaar dodelijk getroffen in Nederland. De temperatuur in een bliksem ontlading loopt op tot ongeveer 30.000 graden Celsius, de gemiddelde stroomsterkte is zo'n 60 kA en de spanning loopt in de miljoenen volts. Een bliksemschicht is gemiddeld 5 tot 6,5 kilometer lang en 2,5 cm in doorsnede, maar reikt soms over afstanden van meer dan 100 kilometer. Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. > Lees verder op www.wikipedia.org > Hoe werkt bliksem (www.nemokennislink.nl) >Afbeeldingen van een blikseminslag (www.google.be) >Video's Blikseminslag in België (www.youtube.com) > Gebruik geen MP3-speler of GSM bij onweer - gezondheid.be