Werknemer of werkzoekende Er zijn in België heel wat overheidsmaatregelen die als doel hebben de tewerkstelling te bevorderen. Op deze site vindt u een overzicht van de voordelen en premies waarop u en uw huidige of toekomstige werkgever recht hebben. >Aan de slag – Overheidssteun voor banen (www.aandeslag.be/)
Maaltijdcheques zijn cheques die werknemers in België maandelijks kunnen ontvangen als extralegaal deel van hun verloning. Maaltijdcheques zijn ingevoerd in 1965 als vergoeding voor werknemers in bedrijven waar geen kantine of bedrijfsrestaurant is, of voor werknemers die de baan op moeten. Ter vervanging kunnen ze dan de cheques gebruiken om ergens anders te gaan eten. Maaltijdcheques zijn voordelig voor de werkgever en voor de werknemer omdat er geen RSZ of inkomensbelasting op betaald moet worden. Ongeveer 80% van de Belgische werkgevers geeft maaltijdcheques aan zijn personeel, ongeveer 40% van de werknemers krijgen ze, en 4% van het totale beloningspakket bestaat uit maaltijdcheques in België. Het al dan niet geven van maaltijdcheques en de hoogte van het bedrag kan onderwerp zijn van een CAO of een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers in een bepaald bedrijf of een bepaalde sector. Het maximale bedrag is 7 Euro per cheque (2009). Maaltijdcheques blijven drie maanden geldig, en mogen alleen gebruikt worden in de horeca, of voor het aankopen van voedingsmiddelen in de voedingswinkel of supermarkt. De werknemer krijgt op het einde van de maand één maaltijdcheque per gepresteerde werkdag. In België zijn er twee uitgeverijen van maaltijdcheques: Sodexo (onder de naam Maaltijdcheque of Lunch Pass) en Accor Services (onder de naam Ticket Restaurant). Tegen eind 2009 wordt er een elektronische versie van de maaltijdcheque verwacht, een betaalkaart die de papieren cheques zal vervangen.. In Brazilië, Turkije en China bestaat deze al. Bron: wikipedia.org >Maaltijdcheque (www.wikipedia.org)
Sociale Zekerheid Rijksdienst voor Sociale Zekerheid
RSZ
Sociale Zekerheid in België De sociale zekerheid die België kent is in hoofdlijn drie statuten: aan de ene kant de sociale zekerheid voor werknemers, met nog belangrijke verschillen tussen arbeiders, bedienden en ambtenaren, en aan de andere kant de sociale verzekeringen voor zelfstandigen. Huispersoneel vormt nog een aparte categorie. Daarnaast is er nog de sociale bijstand. Bron: wikipedia De sociale zekerheid vervult drie functies - Bij verlies van het arbeidsinkomen (werkloosheid, pensionering, arbeidsongeschiktheid) wordt een vervangingsinkomenbetaald; - Bij bepaalde 'sociale lasten' (bijkomende kosten), zoals het opvoeden van kinderen of ziektekosten, is er een aanvulling op het inkomen; - Wie onvrijwillig niet over een beroepsinkomen beschikt, ontvangt bijstandsuitkeringen Bron: wikipedia
Deze werknemersverzekeringen zijn gebaseerd op solidariteit tussen: - werkenden en werklozen; - jongeren en ouderen; - gezonden en zieken; - mensen met een inkomen en mensen zonder; - gezinnen zonder kinderen en gezinnen met kinderen; - werkende mensen bijdragen moeten betalen in verhouding tot hun loon enz..
Sociale bijstand Naast de sociale zekerheid zijn er de stelsels die niet tot de eigenlijke sociale zekerheid behoren, maar deel uitmaken van de sociale bijstand (of maatschappelijke dienstverlening). Het gaat om een uitbreiding van de sociale bescherming voor personen die niet in de zeven takken van hierboven terechtkunnen. De sociale bijstand beoogt het garanderen van een minimuminkomen. Deze bijstand wordt gefinancierd met de belastinggelden. Aan elke toekenning van een minimumloon gaat een onderzoek van de bestaansmiddelen vooraf. De sociale bijstand geeft aanleiding tot deze sociale uitkeringen: leefloon (vroeger het "bestaansminimum" genoemd); - inkomensgarantie voor ouderen; - gewaarborgde gezinsbijslag; - uitkering aan gehandicapte personen. Bron: wikipedia Dienst voor de Overzeese Sociale Zekerheid (DOSZ) De Dienst voor de Overzeese Sociale Zekerheid of kortweg DOSZ is een Belgische, federale openbare instelling van sociale zekerheid. De DOSZ biedt aan al wie werkt buiten de Europese Economische Ruimte en buiten Zwitserland bescherming inzake: - ziekte-invaliditeit-zwangerschap - geneeskundige verzorging - arbeidsongevallen - ongevallen in het privéleven Bron: wikipedia > Dienst voor overzeese sociale zekerheid (www.dosz.be) (wikipedia.org)
Belgische pensioenen bij laagste van Europa De Belgische pensioenen zijn laag. Voor de meeste gepensioneerden valt het wettelijk pensioen lager uit dan ze dachten. Eén op de vijf 65-plussers leeft zelfs onder de armoedegrens.
Gemiddelde maandelijkse pensioenuitkeringen in België Begin 2013 kreeg een gepensioneerde van de privé sector (werknemers en zelfstandigen) gemiddeld 1025 euro per maand. Een werknemer 1040, een zelfstandige 992. Een man 1154, een vrouw 907, een weduwe 936. Een Vlaamse gepensioneerde 1107, een Waalse 1073, een Brusselse 1053. Een gepensioneerde van de overheid mocht zich verheugen op gemiddeld 2.119 euro. > Lees meer op (http://deredactie.be) > Belgische pensioenatlas (https://www.sfpd.fgov.be/) België heeft zwakste pensioen Europese Gemeenschap > Pensioen in de EU (nieuwsblad.be) Pensioenlijn Pensioenlijn informatie voor alle pensioenstelsels gratis telefoonnummer 1765
Pensioen in Nederland > Pensioen in Nederland (seniorennet.nl/Nederlanden) Pensioenen in Europa Welke 5 Europese landen betalen de hoogste pensioenen? > 5: IJsland De IJslanders krijgen een pensioen dat overeenstemt met 96,5% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 35.645 euro. IJslanders gaan op hun 67ste met pensioen en trekken een volledig pensioen na 40 dienstjaren. 8% van het bbp van het eiland is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. > 4: Luxemburg De Luxemburgers krijgen een pensioen dat overeenstemt met 98,1% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 39.224 euro. Luxemburgers gaan op hun 65ste met pensioen, al zijn er uitzonderingen op 60 en 57 jaar. 7,2% van het bbp van het Groothertogdom is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. > 3: Denemarken De Denen krijgen een pensioen dat overeenstemt met 98,7% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 39.868 euro. Denen gaan op hun 65ste met pensioen (67 vanaf 2027) en hebben recht op een volledig pensioen na 40 dienstjaren. 5,4% van het bbp van Denemarken is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. > 2: Nederland Onze Noorderburen krijgen een pensioen dat overeenstemt met 105,5% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 35.645 euro. Nederlanders kunnen op hun 65ste met pensioen (binnenkort 66) en hebben recht op een volledig pensioen na 40 dienstjaren. 5,4% van het bbp van Nederland is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. > 1: Griekenland De Grieken krijgen een pensioen dat overeenstemt met 110,4% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 20.685 euro. Grieken kunnen op hun 65ste met pensioen of na 37,5 dienstjaren. 11,5 % van het bbp van Griekenland gaat naar pensioenverplichtingen. Het systeem dreigt te worden onderuitgehaald door de benarde financiële situatie van de Grieken. Bron:express.be
'Behalve hun lichaam dat hen soms parten speelt, beschouwen de meeste senioren zich nog jong. Dat gevoel, die gewaarwording is voor hen een belangrijke motivatie. Uiteraard moeten zij zich houden aan talrijke regeltjes, maar deze laten hen dan weer toe een evenwicht te vinden tussen de voor- en de nadelen: testen om vroegtijdig bepaalde ziekten op te sporen, geneesmiddelen, onderzoeken, opvolging van ziekten en symptomen, voeding, lichamelijke en geheugenoefeningen.'
We worden gemiddeld steeds ouder. In het jaar 1900 werd de mens slechts 45 jaar oud. In het jaar 2000 was dit 78 jaar. In 2060 zal de gemiddelde levensverwachting op 85 jaar liggen. Maar wat bepaalt de uiteindelijke leeftijd? Vaak wordt gedacht dat we ouder worden door gezond te leven. En dit klopt grotendeels ook. Maar de levenslimiet ligt al eeuwenlang rond de 85 jaar. Dit houdt in dat de meeste mensen niet ouder worden dan 85, ondanks dat ze in goede gezondheid leven. In de toekomst moet het mogelijk zijn om de levenslimiet te beïnvloeden. > Lees meer op (https://mens-en-gezondheid.infonu.nl)
Dit project kwam tot stand met steun van de Vlaamse Gemeenschap.
Welkom bij De Zilveren Sleutel! De Zilveren Sleutel ijvert voor langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. Via onderstaande link vind je concrete tips om je woning comfortabeler en veiliger te maken en informatie over woningaanpassing, woonvormen, premies, leningen en dienstverlening.
Test je woning De test met 12 vragen geeft een eerste indruk over hoe veilig en comfortabel je woning is. Bij elke vraag kan je een sleutel winnen. Aan het einde van de test kan je lezen wat het aantal sleutels over je woning vertelt. Succes! (klik onderaan in de geopende site op Test je woning) >Welkom bij De Zilveren Sleutel!(www.dezilverensleutel.be)
Er is een gewoonte om als mensen x-aantal jaren gehuwd zijn te spreken van bijvoorbeeld een tinnen huwelijk of een zilveren huwelijk. Er zijn er enkele regionale verschillen en verschillen tussen Nederlanden België. Bij sommige jaren zijn er meerdere benamingen. Niet alle bronnen zijn eenduidig. - Katoenen huwelijk (1 jaar) -Houten huwelijk (5 jaar) -Tinnen huwelijk (10 jaar) - Kristallen huwelijk (15jaar) - Porseleinen huwelijk (20 jaar) - Zilveren huwelijk (25 jaar) -Parel of parelmoer huwelijk (30 jaar) -Koraal, Robijn of Mousseline huwelijk (35 jaar) -Robijn of Smaragd huwelijk (40 jaar) -Saffieren, Verguldzilver of Vermeille huwelijk (45 jaar) -Gouden huwelijk (50 jaar) -Smaragd of Witgouden, Orchidee of Camelia huwelijk (55 jaar) -Diamanten huwelijk (60 jaar) -Briljant of Palissander huwelijk (65 jaar) -Platina of Briljanten huwelijk (70 jaar) -Albast of Rhodium huwelijk (75 jaar) -Eiken huwelijk (80 jaar) Bron: wikipedia.org >Zie de volledige lijst van huwelijksverjaardagen België en Nederland >Welk geschenk bij een huwelijksverjaardag (www.google.be)
Wat is het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een deurwaarder! Zeg nooit deurwaarder tegen een gerechtsdeurwaarder. Een deurwaarder of deurwachter is een door de rechtbank contractueel aangenomen bediende die bij de aanvang van elke terechtzitting luidop de rol afleest zodat de partijen weten welke zaak wordt opgeroepen. De deurwaarder is tijdens de terechtzittingen de contactpersoon tussen het publiek enerzijds en de rechtbank anderzijds. De deurwaarder doet teken aan het publiek wanneer het de zaal dient te verlaten, dient recht te staan of maant het publiek aan tot stilte. Bij de deurwaarder kan men tijdens een terechtzitting kleine inlichtingen vragen van organisatorische aard. Partijen die zonder advocaat verschijnen melden zich best vooraf aan bij de deurwaarder. Zo kan de deurwaarder de rechtbank informeren of de partijen op het Justitiepaleis aanwezig zijn waardoor pijnlijke misverstanden kunnen vermeden worden.
Successierechten - Wat zijn successierechten? - Wat is successie? - Wat is successieplanning? - Wie moet ze betalen? - Is het mogelijk het bedrag van successierechten te verlagen? - Wat moet je doen bij een erfenis/nalatenschap? - Kan je de successierechten optimaliseren voordat je sterft, zodat je dierbaren minder moeten betalen? - Vragen waarop dit uitgebreide en duidelijke dossier een antwoord geeft! >Wat zijn successierechten (www.seniorennet.be) >Successierechten in België (wikipedia.org)
- Structuurplanning Vlaanderen - Bestemmingen en voorschriften - Vergunningen - Handhaving - Info professionelen - Nieuws in de kijker >Ruimtelijke ordening Vlaanderen (www.ruimtelijkeordening.be) Meldingsplicht Voor een aantal werken wordt de stedenbouwkundige vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. Het gaat bijvoorbeeld over: - Het openbreken van een gevel voor het plaatsen van een grote raampartij. - Interne verbouwingswerken die gepaard gaan met stabiliteitswerken. - Oprichting van bijgebouwen, aangebouwd aan een woning, met een maximale oppervlakte van 40m2 per perceel - Zorgwonen >Lees meer (www.ruimtelijkeordening.be)
Tags:Huishuur, Huurwet, Huren, Verhuren, Studentenhuisvesting, Kot
Energieleverancier kiezen
Energievreters in je woning
Spaarlampen - Led verlichting
Energieleverancier kiezen
Betaal je de elektriciteit of gasrekening niet teveel? Vergelijk eens wat je betaald met andere leveranciers op de energiemarkt! De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteit en Gasmarkt) controleert en reguleert de vrije energiemarkt en informeert de consument hierover op een voor hem begrijpelijke manier, zodat hij in volle vertrouwen kan oordelen en zijn energieleverancier kan kiezen. Sinds 1 juli 2003 is de elektriciteit en gasmarkt in het VlaamseGewest volledig vrijgemaakt. Vanaf nu speelt de vrije markt, met alle voordelen die ze voor u in petto heeft. Informatie over deze voordelen en andere aspecten van de vrijmaking van de elektriciteit en gasmarkt werden in deze website gegroepeerd per doelgroep. >Lees verder op www.vreg.be Hier kan je alle informatie vinden aangaande het vrijmaken van de energiemarkt inBelgië Via deze site, voor 100% onafhankelijk van de energieleveranciers, laten we U toe om op een gemakkelijke en kosteloze wijze maximaal te profiteren van de vrije concurrentie. >Lees verder op www.mijnenergie.be Energieleverancier kiezen en vergelijken Elektriciteit en Gas >Energieleverancier kiezen Elektriciteit en Gas (www.mijnenergie.be) > Energie leveranciers vergelijken in België (www.google.be) >Vergelijk de dienstverlening van de energieleveranciers (www.vreg.be)
Sociaal tarief voor u energie? >Sociaal tarief energie (http://economie.fgov.be/) >Economie (http://economie.fgov.be) De CREG Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas. De CREG is de federale regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt in België. Naast haar adviserende taak ten overstaan van de overheid, is de CREG onder meer ook belast met het toezicht op de transparantie en de mededinging op de elektriciteits- en aardgasmarkt, met erover te waken dat de markttoestand het algemeen belang beoogt en in het algemene energiebeleid past en met het behartigen van de essentiële consumentenbelangen. >Creg (www.creg.be) Veranderen van energieleverancier Veranderen van Energieleverancier is eenvoudig, veelal ook voordeliger. >Veranderden van energieleverancier (www.vreg.be)
De inspanning waard! Nagaan of je energievreters in huis hebt, of misschien in huis zal halen met je volgende aankoop? De kost en CO2-uitstoot op langere termijn van door jou geselecteerde apparaten nagaan? Terugverdientijden berekenen? Dat alles kan je nu met deze praktische rekenmodule. Gewoon doen ! Want het maken van de juiste keuze is goed voor zowel je budget als ons klimaat ! De website is heel eenvoudig te gebruiken, je klikt bovenaan de site op bevoorbeeld Mijn verbruik en aan de hand van 10 vragen krijg je een inschatting van je energie verbruik met betrekking op de co2 uitstoot van de woning en je mobiliteit in vergelijking met het gemiddelde. Klik op de woning en daarna op bevoorbeeld woonkamer, slaapkamer , badkamer enz , daarna klik je op verlichting, een toestel enz of klik gewoon bovenaan op Huidige of nieuwe apparaten Je kan vergelijkingen maken van het toestelmodel en type tussen verschillende merken, met het oog op zuinig energieverbruik. >Energievreters (www.energievreters.be) > Energiesparen (www.energiesparen.be) >Energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van woongebouwen (energiesparen.be) >Infrax netbedrijf: Aardgas, elektriciteit, kabeltelevisie en riolering (www.infrax.be) >Ode Vlaanderen: Organisatie voor duurzame energie (www.ode.be)
Spaarlampen
Zijn spaarlampen duur? - Spaarlampen zijn duurder in aankoop maar verbruiken minder energie en gaan langer mee dan gloeilampen. Ze zijn dus zeker niet duur! - Spaarlampen ongezellig, lelijk, groot? Spaarlampen bestaan tegenwoordig in alle maten, kleuren en lichttemperaturen. > Spaarlampen – Energie sparen (wikipedia.org) Led verlichting Wat is led verlichting? >Led verlichting (wikipedia.org)
Hernieuwbare duurzame energie Duurzame energie is energie waarover de mensheid in de praktijk voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Een vorm van duurzame energie is bijvoorbeeld zonne-energie, een bron die nog miljarden jaren beschikbaar zal zijn. >Lees meer op wikipedia.org > Duurzame energie (www.youtube.com)
Zonnepanelen Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse 'Photo-Voltaic') is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Ook de zonnecollector wordt soms tot de zonnepanelen gerekend, maar deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen. Zonnepanelen worden ook toegepast voor energieopwekking in de ruimtevaart. > Lees meer op wikipedia.org
Fluvius Bewaker van het maatschappelijk belang van de energievoorziening. Altijd in uw buurt. > Wat doet Fluvius? (https://www.google.be) Elia Elia is de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, maar speelt ook een sleutelrol op Europees niveau. Elia is de beheerder van het hoogspanningsnet van 30 000 tot 380 000 Volt. Dit net strekt zich uit over in totaal meer dan 8 000 km lijnen en ondergrondse kabels verspreid over heel België. > Elia beheerder van het Belgische transmissienet (www.elia.be) Vreg Vlaamse regulator van de elektriciteit en gasmarkt. > Vreg uw gids op de energiemarkt (www.vreg.be)
De CREG Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas. > Creg (www.creg.be)
30% van de Vlamingen zou last hebben van lawaai, waarvan ongeveer 10% ernstig, en u ? Geluidshinder is een subjectieve ervaring van mensen waarbij ze geluidof lawaaihinderlijk vinden. Geluid is een belangrijk element in deleefomgevingvan mensen. Het heeft een signaalfunctie en is vaak sfeerbepalend. Het kan echter ook zo hard zijn, dat het hinderlijk wordt. Bron: Wikipedia
Burenlawaai Geluiden van huishoudelijke apparaten, radio, t.v. en sanitaire installaties kunnen ook in de buurwoningen doordringen. Irritant worden deze geluiden als bij het gebruik geen enkele rekening wordt gehouden met het leefpatroon van de buren. Met goed overleg kunnen vaak afspraken worden gemaakt, waardoor een hoop ellende kan worden voorkomen. Ga na van welke buurgeluiden u precies last hebt: van praten, lachen, radio, t.v., lopen, slaande deuren, huishoudelijke of hobby-apparatuur? Probeer eerst met uw buren te bespreken wat ze hieraan kunnen of willen doen. > Burenlawaai wat mag en niet mag (www.google.be)
Decibel Lawaai wordt weergeven in de logaritmische eenheid decibel (dB). Tien decibel meer betekenen een vertienvoudiging van de klankenergie, drie decibel een verdubbeling. Wordt bij de herrie tevens de extra belasting van bepaalde klank-frequenties voor het oor in acht genomen, dan wordt het geluidsniveau in dB(A) gemeten. >Decibelschaal (https://nl.wikipedia.org)
Hoe luid is welk lawaai? - Bij 0 decibel klankniveau dB(A) ligt de hoordrempel van de normaal horende mens. - 0 tot 20 dB(A) is nauwelijks te horen. Het ruisen van het bos of fluisteren liggen in dit bereik. - 20 tot 40 dB(A) is al goed te horen (het tikken van de wekker, computer-ventilatoren, achtergrondgeluiden in het huis). Sommige mensen worden hierdoor al gestoord in hun slaap. - 40 tot 60 dB(A) is het volume van een normaal gesprek of een zachte radio. Hierdoor kan de concentratie worden verstoord. - 60 tot 80 dB(A) bereikt een luid gesprek, een schrijfmachine of een langsrijdende auto. Rond 80 dB(A) ongeveer liggen grasmaaiers. Lawaai van dit volume kan al lange-termijn-schade aan de gezondheid toebrengen. - Wetenschappelijke studies hebben aangetoond, dat bij verkeerslawaai, dat binnenshuis een geluidsniveau van 65 dB bereikt, het risico voor hart en vaat-storingen 20 procent hoger ligt dan bij 50 tot 55 decibel. - 80 tot 100 dB(A) bereiken passerende vrachtwagens, motorzagen of slijpmachines. Hier dreigt bij aandurend lawaai al gehoorschade. > Bij 110 dB(A) is de pijngrens bereikt. Cirkelzagen en drilboren liggen in dit bereik, maar ook het lawaai in discotheken of de muziek uit de walkman. - Meer dan 120 dB(A) bereiken startende straaljagers, explosies en menig rockconcert. Bron: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie >Geluidshinder in Vlaanderen (https://omgeving.vlaanderen.be/geluidshinder) >Uitvoering Europese richtlijn omgevingslawaai (www.lne.be/europese-richtlijn-omgevingslawaai) >Oor Horen (bericht op dit blog) >Lawaai en oorbeschadiging (gezondheid.be) Waar kan ik terecht met mijn milieuklacht (geluidsoverlast)? Voor meldingen van milieuhinder kan U best contact opnemen met uw gemeente. De meeste gemeenten beschikken intussen over een centraal meldpunt voor milieuklachten (zie hiervoor de webstek van de gemeente). In de meeste gemeenten nemen de milieudienst (binnen de kantooruren) en de lokale politie (buiten de kantooruren) deze taak op zich. In vele gemeenten is hiervoor één telefoonnummer ingesteld, waarmee U binnen de kantooruren terechtkomt bij de milieudienst, buiten de kantooruren bij de politie. Niet altijd is de gemeente bevoegd of in staat om het door u gemelde probleem op te lossen. In voorkomend geval zal zij u wel kunnen doorverwijzen naar de juiste instantie. Lees meer op www.lne.be Technische informatie geluidsarme woning >Wat aan de woning doen tegen geluidsoverlast (www.bouwinfo.be) >Akoestiek tegen geluid en trillingen (wikipedia.org) >Akoestische isolatie (www.google.be)
Verkeerswet op wegcode overtreding Deze verkeerswet zegt duidelijk wat het je zal kosten als je tegen de regels zondigt.Hoe meer gevaar een verkeersovertreding oplevert, hoe zwaarder ze moet worden bestraft. Dat is 100% logisch. . De wet deelt de verkeersovertredingen in volgens het gevaar dat ze opleveren, en voorziet voor elke overtreding een gepaste straf. Hoe gevaarlijker de overtreding, hoe groter de straf. Dat is niet alleen logischer, maar ook eerlijker. Het is bovendien noodzakelijk om ongevallen te vermijden en het verkeer veiliger te maken voor iedereen. De verkeerswet bepaalt vier graden van overtredingen, volgens het gevaar dat ze opleveren. Per graad gelden specifieke straffen. Hoe gevaarlijker de overtreding, hoe zwaarder de straf.
Bereken jou snelheidsboete - Ook te snel gereden en de flits uit het kastje waargenomen? - Benieuwd wat het je gaat kosten? - Of wil je weten wat het je zou kunnen kosten als het jou overkomt? > Bereken je (eventuele) snelheidsboete (www.boetecalculator.be)
Flitscamera's - Flitspalen We kennen ze ondertussen goed die zogenaamde nestkastjes langs onze Vlaamse wegen. Wellicht hebben deze flitscamera's of flitspalen er toe geleid dat ook jij diep in de geldbeugel hebt moeten tasten om een flinke boete te betalen. Momenteel krijg je geen marge meer, dus bij een maximum toegelaten snelheid van b.v. 50 km per uur houd je zich best aan deze snelheid om een boete te vermijden. Naar verluid zouden onderstaande flitspalen het “goed doen” dus kijk extra naar je kilometerwijzer als je daar passeert, die nestkastjes blijken daar zeer gevoelig te zijn !
Verkeersongeval Wat na een verkeersongeval? Een verkeersongeval wordt plots werkelijkheid. In een fractie van een seconde verandert je leven en dat van de mensen om wie je geeft. Je leven wordt overhoopgehaald. Hevige emoties overmannen je. We willen je in de moeilijke momenten ondersteunen met informatie rond het verkeersongeval en de gevolgen daarvan. >Wat na een verkeersongeval? (www.vlaanderen.be)