< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Tongeren en deelgemeenten
Tongeren en deelgemeenten
Tongeren is de oudste Stad (15 v. Chr.) van België en is ontstaan uit de Romeinse vesting Atuatuca Tungrorum. De stad telt ruim 30.600 inwoners. Gelegen in zuidelijk Limburgop ongeveer 15 km ten noorden van Luik, 15 km ten westen van Maastricht en op ongeveer 20 km ten zuiden van Hasselt, tussen de Jekervallei en de vallei van de beek van Rooy - de bijrivier van de Demerin het noorden. Het centrum van de stad is gelegen op 105 m boven de zeespiegel. De zuidelijke deelgemeenten van Tongeren behoren tot droog-Haspengouw, de noordelijke gemeenten liggen in vochtig-Haspengouw. Ook de waterscheidingskam tussen Maas- en Scheldebekken loopt dwars door de Gemeente. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Tongeren (www.google.be/maps)
Markten te Tongeren Tongeren telt twee wekelijkse markten. De wekelijkse buurtmarkt gaat door op donderdag van 8u tot 13u op en rond de Grote Markt. De andere wekelijkse markt is de antiek- en brocantemarkt op zondag van 6u tot 13u. Deze markt vindt al meer dan dertig jaar plaats en is uitgegroeid tot de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Naast de twee wekelijkse markten worden ook drie jaarlijkse markten gehouden; op de vooravond van Hemelvaartsdagwordt tussen 18u en 22u een avondmarkt gehouden, elke tweede zondag van augustus wordt van 10u tot 18u een boekenmarktgehouden in het begijnhof en tijdens de septemberkermis wordt op donderdag een braderie georganiseerd.
Vlaams-Brabantse Regio's >Het Hageland (op deze site) >Pajottenland (opdeze site) Steden en Gemeenten Provincie Vlaams-Brabant *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Geschiedenis van gemeente Grimbergen Grimbergen was van oudsher het kerngebied van de Berthouts. Het Land van Grimbergen was toen een gebied dat zich uitstrekte tot deSchelde, de Rupelen de Dender. Op vraag van de Berthouts werd rond 1126de Norbertijnerabdijgesticht. Dit was deels ingegeven om hun moreel gezag ten opzichte van de Hertogen van Brabantte versterken. Hun expansiepoltiek gaf echter aanleiding tot verschillende conflicten waaronder de Grimbergse Oorlog (begonnen in 1139) en de Slag van Ransbeek (1142), waarin de Berthouts het onderspit moesten delven. De macht van de Berthouts werd uiteindelijk in 1159 door Godfried III van Brabant definitief gebroken. Grimbergen was tot in de tweede helft van de negentiende eeuw een echt landbouwdorp, maar daar kwam stilaan verandering in. Een eerste aanzet was de aanleg van de Provincieweg rond 1830tussen Vilvoorde en Aalst. Het traject liep door het abdijgoed. Er kwamen ook nieuwe bedrijven langs het kanaal Brussel-Willebroek. In 1887kwam er een stoomtramverbinding tussen Grimbergen en Brussel. In 1939werd het vliegveld aangelegd dat door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog werd uitgebreid. Bij hun vlucht in 1944 staken ze het Prinsenkasteel in brand. In de jaren 1960 evolueerde Grimbergen van een landbouwdorp naar een residentiële Gemeente. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Grimbergen (www.google.be/maps)
Deelgemeenten en kernen van Grimbergen Bij de Gemeentefusies van 1977werd Grimbergen met de verstedelijkte Gemeente Strombeek-Bever en de landelijke dorpen Beigem en Humbeek samengevoegd.
Gastronomie Grimbergen - Vlaams Brabant Grimbergen staat bekend om het gelijknamig abdijbier (Grimbergen bier) dat sinds 1958door de firma Alken-Maes wordt gebrouwen. Sinds 1997is aan de abdij een interessant abdijbiermuseum verbonden. Bron: wikipedia.org
Deelgemeenten en kernen van Meise De fusiegemeente Meise telt naast het gelijknamige dorp nog twee andere deelgemeenten met name Wolvertemen Oppem (deel van de voormalige gemeente Brussegem).
Vriendschapsband Meise heeft sinds 1980 een vriendschapsband met Waalre(Noord-Brabant). Jaarlijks bezoekt een delegatie uit Meise het carnaval te Waalre (zaterdag vóór Aswoensdag).
Bezienswaardigheden van gemeente Meise - Rond het kasteel van Bouchout, een voormalige burcht van het huis Arenberg, bevindt zich deNationale plantentuin van België De Nationale Plantentuin van België, in de BelgischegemeenteMeise, is een van de grootste plantentuinen in de wereld. De tuin heeft twee onderzoeksafdelingen, het herbarium(ongeveer 3.000.000 specimens), een bibliotheek en uitgebreide levende verzamelingen.De levende planten, 18.000 soorten, zijn ondergebracht in een kassencomplex met 13 publieke broeikassen, verschillende deeltuinen en diverse collecties coniferen, heesters en bomen. Er is een afdeling geneeskrachtige planten. De kassen tonen onder meer: - Het tropisch regenwoud, de plantengroei in de moessonbossen en de savannes, de kokospalmmet vruchten, de bananenplant, de papaja, de guaveboom en de tjampedak (Artocarpus integer). Het domein, 92 hectaren groot, bevat de landerijen van het kasteel van Meise en het kasteel van Bouchout, een vroegere burcht van het huis Arenberg. De Wollemiaden De Wollemia nobilis of Wollemiaden, die enkel bekend was uit fossielen die 90 miljoen jaar oud was, werd in 1994 ontdekt in Australië. Wetenschappers werden er geblinddoekt naar toe gebracht om de plaats geheim te houden. De tuin bezit er een exemplaar van. Toerisme, evenementen, cultuur en natuur gemeente Meise Imde - Boskapel:Processieter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Behoudenis der Kranken: eerste zondag van juli. Meise - Wekelijkse markt: zaterdagmorgen - Volleybaltornooi VC Knødde Meise: 1 mei - Beiaardfeesten: laatste zondag van mei - Jââz in Mââz: vrijdag vóór de Beiaardfeesten - Beiaardconcerten: elke zondagmiddag van juni en augustus te 11.15 uur. - Het eerste weekend van augustus: vrijdag: Honolulu Bar, zaterdag: Hawaifuif. - Het volksfestival Krotrock Sint-Brixius-Rode - Lindefeesten: laatste weekeinde van augustus Westrode - Gurdilo beachvolley: laatste zaterdag van juli Wolvertem - Avondmarkt: voorlaatste vrijdag van juni - Gemeentelijke Jaarmarkt: derde zaterdag van juni
Vilvoorde is een plaats en stadin de ProvincieVlaams-Brabant direct ten noorden Brussel. De stad telt ruim 43.600 inwoners. ilvoorde dat gelegen is aan de Zenne en het Zeekanaal Brussel-Schelde was traditioneel een industriestad en droeg de overeenkomstige reputatie, zoals bezongen door Kris De Bruyne in zijn liedje Vilvoorde-City. De oude vervuilende industrieën zijn ondertussen echter grotendeels verdwenen, een laatste opdoffer kwam er in 1997met de sluiting van de Renaultfabriek. Met de komst van de VTM in 1989 kreeg Vilvoorde een nieuwe impuls. Verschillende mediabedrijven volgden in het kielzog, (o.a. de regionale TV omroep Ring-tv). Vilvoorde in België vooral bekend voor zijn bijna 2km lange viaduct van Vilvoorde op de R0ringweg rond Brussel dat op een hoogte van zowat 30 meter het Zeekanaal Brussel-Schelde en de oude Renaultfabriek overspant, en van Living Tomorrow hetzogenaamde huis van de toekomst. Ondanks zijn beperkte grootte kent Vilvoorde toch verschillende wijken die elk een specifiek karakter hebben. Behalve de "Far-West" zijn er nog "Het Kassei", de "Faubourg" en "Het Voor". Deze laatste wijk, ook wel ""Beauval" genoemd is een buitenbeentje omdat ze uitsluitend residentieel is, helemaal op Brusselgericht, en ook erg verfranst is. Vilvoorde is verbroederd met volgende zustersteden in het buitenland: Maubeuge (F), Middelburg(NL), Ennepetal (D), Penarroya(E) en Komatsuin Japan. Deelgemeente Peutie is vooral bekend omwille van zijn grote kazerne. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Vilvoorde (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van Vilvoordenaars:Pjeierefrettersen daar zijn ze trots op. De 'Pjeierefretters' zijn hun naam ook vandaag nog altijd meer dan waard: paardenbiefstuk staat er op de menukaart van zowat elk restaurant.
Deelgemeente en kernen van Vilvoorde > Peutie Kernen > Houtem, > Koningslo Wijken van Vilvoorde Ondanks zijn beperkte grootte kent Vilvoorde toch verschillende wijken die elk een specifiek karakter hebben. Behalve de "Far-West" zijn er nog "Het Kassei", de "Faubourg" en "Het Voor". Deze laatste wijk, ook wel ""Beauval" genoemd is een buitenbeentje omdat ze uitsluitend residentieel is, helemaal op Brussel gericht, en ook erg verfranst is.
Het Hageland is een regio inVlaanderen, genoemd naar de vele hagenen houtkanten die traditioneel voorkomen in het landschap. Ruwweg wordt het Hageland gevormd door de vierhoek Aarschot, Diest, Landen en Bierbeek. De regio is erg heuvelachtig. Al deze heuvelruggen zijn getuigenheuvels. Typische producten van de streek zijn het witbier van Hoegaarden en de suikerklontjes van Tienen. In het Hageland wordt ook wijnverbouwd: de Hagelander. Diest, Aarschot, Tienen, Halenen Zoutleeuw zijn historische stadjes. Enkele bezienswaardigheden zijn de abdij van Averbode, debasiliek van Scherpenheuvel en het kasteel van Horst. Nieuwe toeristische initiatieven zijn het Suikermuseum in Tienen, en Hoegaardenheeft zijn mooie Toontuinen. In de boeken van Ernest Claes vind je typische verhalen over het leven in het Hageland van het begin van de 20eeeuw. Onder het Franse bewind werd een klein deel van het Hageland afgescheurd van de Provincie Brabant en bij Limburg gevoegd. Dit deel vormt de huidige stad Halen. Hageland wordt in het oosten begrensd door de loop van de Gete. >Lees meer op www.wikipedia.org
Steden en Gemeenten van Hageland *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Bezienswaardigheden Diest, Aarschot,Halen enZoutleeuw zijn historische stadjes. Enkele bezienswaardigheden zijn de abdij van Averbode, de basiliek van Scherpenheuvelen het kasteelvan Horst. In de boeken van Ernest Claes vind je typische verhalen over het leven in het Hageland van het begin van de 20eeeuw. De regio is erg heuvelachtig. Al deze heuvelruggen zijn getuigenheuvels. In tegenstelling tot het Haspengouwse land, is de Hagelandse bodem tamelijk onvruchtbaar. In het Hageland wordt een witte wijn verbouwd: de Hagelander. Bron: Wikipedia
Aarschot is eenVlaamseStad in de ProvincieVlaams-Brabant. De stad telt nagenoeg 30.000 inwoners. Aarschot ligt langs de rivier de Demer. Haar patroonheilige is Sint-Rochus. De naam Aarschot zou komen van Arendschot. Het verhaal gaat datAurelianus een arend neerschoot, en op de plek waar die vogel neergekomen is, zou Aarschot, of Arendschot, gesticht zijn. De plaats waar de bek van de vogel neergekomen zou zijn heet nu Bekaf. Aarschot is vooral bekend voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk in bruine ijzerzandsteen, gebouwd in Demergotiek-stijl, typisch voor de streek. Ook het prachtig gerestaureerde Begijnhof, en de - al jarenlang op restauratie wachtende - Molens op de Demer zijn de moeite waard. Andere bezienswaardigheden zijn de Aurelianustorenen het kasteel van Schoonhoven. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Aarschot (www.google.be)
Diest is een plaats en Stadin de ProvincieVlaams-Brabant in België. De Stad telt ruim 23.000 inwoners. Diest was een graafschap van het Karolingische rijk. De Stad dankte haar opkomst aan haar gunstige ligging: Diest lag langs de handelswegBrugge-Keulen en aan de rivier de Demer. In 1229kreeg Diest Stadsrechtenvan Hendrik I, hertog van Brabant. In de 14e en 15e eeuw leefden de inwoners in grote welstand door een drukbezochte landbouwmarkt, graan- en veemarkten, maar vooral door de lakennijverheid en -handel. Het Diestse lakenwas op bijna alle grote West-Europese markten te koop. In 1499 kwam Diest door ruil in het bezit van Engelbrecht IIvan Nassau, graaf van Nassau. Een van zijn opvolgers, René van Châlon, voerde ook de titel Prins van Oranje. Zo bleef Diest eigendom van het huis Oranje-Nassau tot 1795, toen de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht. De oudste zoon van Willem van Oranje, Filips-Willem, ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Door haar ligging bij de Demer, op de grens van het Brabanten het prinsbisdom Luik en de connecties met Oranje-Nassau werd de Stad vaak belegerd, geplunderd en verwoest. Tussen 1701 en 1705 kreeg ze te maken met Franse, Hollandse en Spaanse bezetting. Onder de Oostenrijkers (1713-1790) herstelde de stad zich. Er werd weer volop handel gedreven en bier gebrouwen. Ook hier waren de Oostenrijkers niet populair en zag men de Fransen in 1792 als bevrijders. Zij gingen nog veel verder dan de Oostenrijkers met de repressie van het katholicisme, het invoeren van de conscriptieen het afschaffen van het Ancien Régime. Als gevolg hiervan brak de Boerenkrijguit in 1798. Het boerenleger bezette vier dagen de Stad die de Fransen omsingeld hielden. Het grootste deel van het boerenleger kon via een noodbrug over de Demer ontsnappen en het onverdedigde Stadje werd nog maar eens, ditmaal door de Sansculotten, geplunderd. Tussen 1815 en 1830 volgde de Hollandse periode. Tussen1837 en 1853 werd Diest voorzien van nieuwe wallen en versterkingen, gericht tegen een mogelijke Hollandse inval. Deze fortificaties waren al verouderd bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Pas in 1929 kreeg de Stad zeggingsschap over de vroegere fortificaties. TijdensWOII werd een groot deel van het nog resterende gedeelte afgebroken. BeideWereldoorlogen veroorzaakten geen verdere grote schade. Diest maakt samen met Breda(Nl), Dillenburg(D) en Orange(F) deel uit van de Unie van de Oranjesteden. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Diest (www.google.be/maps)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Diest - De Sint-Sulpitiuskerk - De Onze-Lieve-Vrouwekerk - Het begijnhof - De Fortificaties van Diestuit de 19e eeuw, waaronder de citadel, het Leopoldfort en de Schaffense poort. - De Warande, nu een wandelpark, waar de in 1512 afgebroken burcht van de baanderherenvan Diest stond. - Het Hof van Nassau, 16e-eeuwse residentie van de Prinsen van Oranje, gebouwd door Hendrik III van Nassau-Breda. Het Hof ligt vlak bij de Warande, die de prinsen als dierentuin hadden ingericht. - De Lindenmolen, op de stadswallen. - Het gebouw van het zwembad van Diest is het oude paviljoen van chocoladefabrikant Jacques van Expo 58. Provinciaal Recreatiedomein De Halve Maan, met het grootste openluchtzwembad van de Benelux. - Het stedelijk museum, op de grote markt in de kelders van het stadhuis. - Cultureel Centrum 'Den Amer'. - Toeristisch infokantoor in de Koning Albertstraat, gevestigd in een gerestaureerd klooster. Van hieruit vertrekken verschillende wandeltochten doorheen de prachtige, middeleeuwse binnenstad. - Vlakbij de stadskern ligt het natuurgebied Webbekoms Broek, dat vrij toegankelijk is. - De dagmarkt in Diest gaat door op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat op woensdag van 08.00u tot 12.00u. Evenementen - Elke eerste zondag van de maand is er boekenbeurs op het begijnhof. - Op Hemelvaartsdag gaat er op het Begijnhof een antiek- en curiosamarkt door. - Op 1 november jaarmarkt en Allerheiligenbegankenis. - Op 11 november opendeurdag van het Fort Leopold.
Landen is een Gemeente en Stadin de ProvincieVlaams-Brabant. Landen behoort tot Haspengouw:en word ook wel tot het Hageland geciteerd wellicht omdat het een Vlaams-Brabantse Stad is. De Stad telt ongeveer 16.000 inwoners. De huidige Stad Landen kwam tot stand op 1 januari 1977 ingevolge een fusie van 14 dorpen die op hun beurt, voordien reeds, samengevoegd waren: Attenhoven(deelgemeenten Attenhoven en Neerlanden), Landen (deelgemeenten Landen en Rumsdorp), Neerwinden(deelgemeenten Eliksem, Ezemaal, Laar, Neerwinden,Overwinden, Wange) en Walshoutem (deelgemeenten Waasmont, Walsbets, Walshoutem en Wezeren) Landen ligt op de spoorlijn van Brussel naarLuik (aan het gedeelte tussen Tienen en Ansdat geopend werd in 1838) en aan het begin van de spoorlijn Landen-Hasselt-Genk (geopend in 1839). Andere spoorverbindingen vanuit Landen naar Statteen Tamineswerden rond ca. 1960 afgeschaft en vervangen door busdiensten. Voor het wegverkeer is Landen te bereiken via de afrit nr. 28 (Walshoutem) van de A3-E40 autosnelweg.
Naast deze zustersteden worden er ook vriendschapsbanden met steden in diverse landen onderhouden. Een officieel vriendschapspact werd metTainan(Taiwan) enStellenbosch (Zuid-Afrika) afgesloten. Tenslotte is er sinds 1989 het adoptiedorpCristian (Roemenië) en wordt er informatie verspreid over, en decoördinatie verzekerd van, de hulpacties die het stadsbestuur op het getouw zet of waaraan de stad anticipeert.
Evenementen te Leuven - Er worden verschillende jaarlijkse evenementen georganiseerd in Leuven, waaronder: - Afrika Filmfestival (jaarlijks, april-mei) - Leuvens Wereldfeest (jaarlijks, eind mei of begin juni) - Beleuvenissen: Muziekfestival op elke vrijdag van de maand juli. - Marktrock:Een van de grootste stedelijke muziekfestivals van Europa met verschillende optredens van nationale en internationale artiesten op 2 pleinen in het centrum van de stad: de Oude Markt en het Ladeuzeplein. - Hapje-Tapje: eet- en drinkfestival in het centrum van Leuven (Grote Markt, Oude Markt, Muntstraat, 'sMeiersstraat, Hogeschoolplein, Naamsestraat, ...) (jaarlijks, begin augustus) - GP Jef Scherens: Een jaarlijksewielerwedstrijddie begin september wordt gereden. - Internationaal Kortfilmfestival Leuven (begin december, jaarlijks) - Leuven in Scène (Leuven in Scène 2003, Leuven in Scène 2006) - Paasfeesten Leuven: folklorefestival met internationale groepen, tijdens het Paasweekend. - Music For Life van Studio Brussel op het Martelarenplein Bron: wikipedia.org
Vlag en Wapenspreuk De Leuvense vlag bestaat uit drie horizontale banden: rood, wit en rood. Volgens de legende zou dit verwijzen naar de slag tegen de Vikingenin 891. Arnulf van Karinthië bracht de Vikingen toen een verpletterende nederlaag toe. Tijdens de veldslag zou er zoveel bloed gevloeid hebben dat de twee oevers van de Dijle rood kleurden (de twee rode banden), waartussen de Dijle stroomde (de witte band). In werkelijkheid draagt de Leuvense vlag eigenlijk de kleuren van Neder-Lotharingen en is heraldisch wellicht niet ouder dan de 13e eeuw.
Tags:Vlaams-Brabant, Hageland, Leuven
Scherpenheuvel-Zichem en deelgemeenten
Scherpenheuvel-Zichem en deelgemeenten
Scherpenheuvel-Zichem is een Stad in de ProvincieVlaams-Brabant. De Stad telt ruim 22.000 inwoners. De Stad wordt doorsneden door de rivier deDemer. Scherpenheuvel is met de O.-L.-Vrouwebasiliek het drukst bezochte bedevaartsoord inBelgië. Zichem is het meest bekend als de geboorteplaats van Ernest Claes. Het dorp komt ook veelvuldig in zijn boeken voor. Averbodeheeft zijn Norbertijnenabdij Tussen Zichem en Dieststond op een heuveltop een eik, in de vorm van een kruis, met een Mariabeeldje. Volgens de legende vond een herder het beeldje op een dag op de grond. Toen hij het mee naar huis wou nemen, kon hij op mysterieuze wijze niet meer bewegen. Een schapenboer vond de herder en toen hij het beeld weer op zijn plaats zette, kon de knecht opnieuw vrij bewegen. Rond het midden van de zestiende eeuw gingen de Vlamingen regelmatig op bedevaart naar de heuvel waar het beeldje staat. In 1602 richtte men een klein kapelletje op. Het aantal bedevaarders bleef toenemen. Veel mensen zochten bescherming tegen de pest. In 1607 gaven Albrecht en Isabellaopdracht om te beginnen met de bouw van een kerk. Het duurde 20 jaar voor ze af was. >Lees meer op www.wikipedia.org >Geschiedenis van Zichem >Kaart van stad Scherpenheuvel-Zichem (www.google.be)
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de inwoner van Scherpenheuvel:Kaarskatten, Kladder. Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Zichemnaar: Bezembinders, Heren (de heren van Zichem).
Zustersteden van Tienen De stad Tienen verzusterde met de volgende gemeenten: Lunéville(Frankrijk) in 1960) Soest(Duitsland) in 1971) Valkenswaard(Nederland) in 1973) Hergiswil(Zwitserland) in 1975) Bielsko-Biała(Polen) in 1987)(De stedelijke vzw Comité Bielsko Tienen organiseert activiteiten in samenwerking met de gemeente Bielsko-Biała.) Hoei(België) in 1993)
Tienen onderhoudt ook vriendschappelijke banden met: Benesov(Tsjechië) sinds 1995) Admont(Oostenrijk) sinds 1981)
Landschappen >De drie tumuli >Bietenroute >Hagelandse rolskiroute >Suikerroute >Rozendaal vallei >Viander Evenementen te Tienen - Het Dertienmaal: Bedevaart tussen Hakendover en Grimde (nacht van 16 op 17 januari) - Karnavalkermis (van het weekend voor tot het weekend na Aswoensdag) - Karnavalstoet: door het centrum van Tienen (zaterdag voor Aswoensdag) - Palmprocessie Sint-Germanus kerk (Palmzondag) - Paardenprocessie te Hakendover (Paasmaandag) - Erfgoeddag(in de loop van de maand april) - Hagelanddag: toeristische activiteiten in de 20 gemeenten van het Hageland (1e zondag van juni) - Tienen kermis (van het voorlaatste weekend tot het laatste weekend van juni, inclusief de daaropvolgende maandag) - Beiaardconcerten: op de Witlockxbeiaard van de Sint-Germanuskerkop de Veemarkt(iedere woensdagavond in juli en augustus) - 11 juli-viering: Tienen viert mee met de Vlaamse gemeenschap (ieder jaar rond 11 juli) - Suikerrock(laatste weekend van juli) - Folklorestoet (1e zondag van september) - Open Monumentendag(2e zondag van september) - Internationale postzegelbeurs (najaar) - Internationale muntenbeurs - Numismatica(najaar) Bron: wikipedia.org
Het Pajottenland is een landelijke, rustige, licht heuvelachtige streek in Vlaams-Brabant, (Vlaanderen), ten zuid-westen van Brussel; daarom wordt ze ook "het Toscane van het Noorden" genoemd. Ze is begrensd door de gemeenten Dilbeeken Affligemen door de steden Halle, Edingen, en Ninove. De streek biedt erg gevarieerde en uitgebreide mogelijkheden voor daguitstappen, zowel wegens de mooie natuur als wegens de talrijke bezienswaardigheden. De voornaamste daarvan zijn het Kasteel van Gaasbeek, het park van Groenenberg (tegenover het domein van Gaasbeek), de grootste rozenverzameling van Europa in het domein Coloma te Sint-Pieters-Leeuw, een prachtig retabel in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, en sedert 2004 een "Bruegelmuseum" in Sint-Anna-Pede (Dilbeek) met 12 grote, kleurvaste en weerbestendige reproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, die in zijn Brusselse periode vooral in de Pedevallei inspiratie vond. In 3 uur maakt men een virtuele reis langs musea over geheel Europa. Het Pajottenland was één van de kernen van de anti-cocordatairen beter gekend als Stevenisten. De naam "Pajottenland" werd bekend door een boek van F.J. De Gronckel uit 1852 en later door een boek van Johan Verminnen. In het Pajottenland wordt nog lambiekgebrouwen en de afgeleide bierengeuzeen de fruitbieren zoals kriekenlambiek, frambozenlambiek.
Bezienswaardigheden De streek biedt erg gevarieerde en uitgebreide mogelijkheden voor daguitstappen, zowel wegens de mooie natuur als wegens de talrijke bezienswaardigheden. De voornaamste daarvan zijn het Kasteel van Gaasbeek (gemeente Lennik), het park van Groenenberg (tegenover het domein van Gaasbeek), de grootste rozenverzameling van Europa in het domein Coloma te Sint-Pieters-Leeuw, een prachtig retabel in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, en sedert 2004 een "Bruegelmuseum" in Sint-Anna-Pede (Dilbeek) met 12 grote, kleurvaste en weerbestendige reproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, die in zijn Brusselse periode vooral in de Pedevallei inspiratie vond. In 3 uur maakt men een virtuele reis langs musea over geheel Europa. In het Pajottenland wordt nog lambiek, de daarvan afgeleide geuzeen fruitbieren zoals kriekenlambiek en frambozenlambiek geproduceerd. >Lees meer op www.wikipedia.org
Steden en Gemeenten Pajottenland *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Asse is een BelgischeGemeente, gelegen in Vlaams-Brabant, met ruim 32.000 inwoners. Naast Asse zelf bevat de Gemeente de plaatsen Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem, Zellik. De Gemeente is een regionaal diensten- en handelscentrum voor Midden-West-Brabant.
Geschiedenis van gemeente Asse Asse (oude spelling "Assche") werd waarschijnlijk al bewoond door de Nerviërs. Vanaf het midden van de eerste eeuw verbond een Romeinse heirbaan Asse met de Nervische hoofdstad Bavay, Bagacum Nerviorum. Te Asse zou zich een Romeins legerkamp hebben bevonden. Er zijn alleszins talrijke archeologische vondsten gedaan, die er op wijzen dat Asse een belangrijk Romeins diverticulum was. Tijdens het Karolingische Tijdperk behoorde Asse tot de Brabantgouw. In de tijd van de Noormannen (ca.900) zou er zich een belangrijke burcht hebben bevonden (zie Vita Berlendis). Vanaf 1085/1086 maakt Asse deel uit van het landgraafschapBrabant onder de graven van Leuven, voorvaderen van de hertogen van Brabant. In de bestuurlijke geografie van het hertogdom Brabant ressorteerde Asse onder het kwartier Brussel. De hertog van Brabant was in wezen ook heer van Asse. Hij had evenwel te Asse een plaatselijk vazal, heer tot Asse genoemd, die als onderdeel van zijn leenmanschap hereditair standaarddrager van de hertog van Brabant was. Gelegen op het kruispunt van handelswegen en als belangrijk militair-strategisch knooppunt werd Asse doorheen de geschiedenis meermaals door invallende legers bezet en ook herhaaldelijk gebrandschat. Als voortzetting van zijn belangrijke schepenbank uit het Ancien Regime werd Asse bij de oprichting van het Dijle-departement door de Fransen hoofdplaats van het kanton en zetel van een Vredegerecht gemaakt. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Asse (www.google.be/maps)
Halle is een plaats en Stad in de ProvincieVlaams-Brabant. De stad telt ongeveer 39.000 inwoners. De stad grenst aan het Pajottenland. Halle is de meest zuidelijk gelegen stad van het Nederlandse taalgebied, op de taalgrens tussen de Germaanse en de Romaanse talen, dichtbij het Brusselseen grenzend aan het Waalse Gewest. Geografisch ligt Halle op het grensgebied tussen de Vlaamse Laagvlakte (met dikke leemlaag) en het Brabantse Massief(dunne leemlaag, heuvelachtig). Halle is een regionaal diensten- en verzorgingscentrum: handel, verschillende onderwijsinstellingen, algemeen ziekenhuis, openbare diensten (61% van de actieve bevolking is werkzaam in de dienstensector). Halle is ook een drukbezochte Mariabedevaartplaats: de Mariadevotie is in de huidige vorm minstens zeven eeuwen oud. In Halle wordt elk jaar gedurende 3 dagen in het midden van de vastencarnaval gevierd. Dit is een kleurrijke bedoening waarbij elke groep zijn eigen praalwagen, kostuum en dans ontwerpt. Het Halse carnaval wordt sinds 1905 georganiseerd en is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grotere carnavals in België. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Halle (www.google.be/maps)
Bezienswaardigheden van stad Halle Gebouwen - De gotische Sint-Martinusbasiliek is tussen 1341 en 1467 gebouwd in Brabantse hooggotiek. Ze bevat verscheidene kunstschatten, o.a. een miraculeus Mariabeeld (een Zwarte Madonnauit ca. 1250), een koperen, gotische doopvont (1446, een topwerk uit Doornik van Guillaume Le Fèvre), een albasten Martinusaltaar (1533, werk van Jean Mone, "keizerlijk meester-kunstenaar", een geschenk van Keizer Karel V). In de crypte bevinden zich o.a. een reliekschrijn geschonken door koning Lodewijk XI van Frankrijken een monstransgeschonken door koning Hendrik VIIIvan Engeland. - Renaissance-stadhuis uit 1616. - Voormalig Jezuïetencollege (nu Servaisacademie voor muziek, woord en dans) uit 1650. Bron wikipedia.org
Evenementen van de stad Halle -In Halle wordt elk jaar, gedurende 3 dagen in het midden van de vasten, carnaval gevierd. Het is een kleurrijke bedoening waarbij elke groep zijn eigen praalwagen, kostuum en dans ontwerpt. Het Halse carnaval (Officiële site van Carnaval Halle) wordt sinds 1905 met kortere en langere onderbrekingen georganiseerd en is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grotere carnavals inBelgië. - Op Pinksterzondaggaat de eeuwenoude jaarlijkse Maria-Processie uit door de stad. De laatste jaren is het een tweejaarlijks evenement geworden, waarin zowat 700 figuranten deelnemen. Bron wikipedia.org
Sint-Pieters-Leeuw is een plaats en Gemeentein het Pajottenland, ProvincieVlaams-Brabant in België. De Gemeente telt ruim 34.000 inwoners. Sinds de karolingische tijd lag Sint-Pieters -Leeuw in de gouw Brabant. Het hoorde later, tot het einde van de 18e eeuw bij het kwartier Brussel van het hertogdom Brabant. Kerkelijk ressorteerde het tot het midden van de 16e eeuw onder het bisdom Kamerijk. Vanaf de 12e eeuw was het ingedeeld bij de dekenijHalle, van de aartsdekenij Brabant. In de Franse tijd lag het dorp in het Dijledepartement, in 1815 in de provincie Zuid-Brabant, in 1831 in de provincie Brabant en sinds 1995 in de provincie Vlaams-Brabant. Sint-Pieters-Leeuw is officieel eentalig Nederlands. Bijzonder sfeervolle dorpskern rond de gotische Sint-Pieterskerk met massieve toren. Waterkasteel Coloma met apart staande donjon, koetshuis-cafetaria en openbaar wandelpark. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Sint-Pieters-Leeuw (www.google.be/maps) - Bijvoeglijk naamwoord Sint-Pieters-Leeuws: Leeuws - Inwoner Sint-Pieters-Leeuw: Leeuwenaar
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Leeuwenaar:Kersenboeren.
Kasterlee is centraal gelegen in de driehoek der Kempen, tussenGeel, Turnhouten Herentals. De gemeente is gemakkelijk per auto te bereiken via de E34, afrit Turnhout-Kasterlee en via de E313 afrit Herentals-West. De spoorwegverbinding loopt langs Tielen via de lijn Turnhout-Herentals; verbetering werd bekomen vanaf mei 98 naar Brussel met rechtstreekse verbindingen. Vanaf midden 2007 zou er ook een rechtstreekse verbinding komen met Antwerpen. Dit wordt mogelijk gemaakt door in de halte Tielen een ontdubbeling te doen van spoorlijn 29. De lijnbustrafiek loopt vlot tot in Kasterlee-centrum. > Lees meer op www.wikipedia.org > Website Kasterlee (www.kasterlee.be) > Kasterlee mooiste dorp (www.youtube.com)
De gemeente heeft een landelijk karakter en telt meer dan 7500 inwoners. Sint-Amands maakt deel uit van de regio Klein-Brabant. Sint-Amands werd voor het eerst in de historische documenten vermeld in het jaar 822. Van die tijd zijn er echter geen monumenten overgebleven. Wel is er de Sint-Amanduskerk die uit de 17e eeuw stamt. Ook interessant zijn enkele oude (17e-18e eeuw) huizen, omwille van hun interessante gevels. Ze zijn te vinden in de Kerkstraat. > Lees meer op www.wikipedia.org > Website Sint-Amands (www.sint-amands.be) > Mooiste dorp Sint-Amands (www.youtube.com)
Provincie Limburg
Gors-Opleeuw
Al in de middeleeuwen werden Gorsleeuw en Opleeuw als twee zelfstandige Loonse heerlijkheden onderscheiden. Gorsleeuw was het bezit van verschillende adellijke families. Hoewel het een Loons bezit was, volgde de rechtspraak toch de Luikse wetgeving. Aanvankelijk was de Loonse heerlijkheid Opleeuw eveneens bezit van het plaatselijke riddergeslacht, maar later werd het aan Herman van Mettecoven toegewezen. Opleeuw volgde de Loonse rechtspraak. De parochiekerk en het kasteel vormen de historische dorpskom. Gors-Opleeuw is een deelgemeente vanBorgloon Borgloon (Limburgs Loeën, Frans: Looz) is een staden gemeente in deVlaamseprovincieLimburg en van het arrondissement Tongeren in België. De huidige stad is in 1976 ontstaan door fusie van 12 oude gemeenten, en telt ruim 10.000 inwoners. > Lees meer op www.wikipedia.org > Website Borgloon en deelgemeente Gors-Opleeuw > YouTube video Mooiste dorp Gors-Opleeuw
Kanne Werd het mooiste dorp van Vlaanderen in 2007
Kanne is een plaats in het zuidoosten van Belgisch-Limburg. Het is een deelgemeente van Riemst en ligt pal aan de Belgisch-Nederlandse grens, onder de rook van Maastricht. Kanne ligt aan de Jeker en wordt in tweeën gespleten door het Albertkanaal. Het dorp ten het noordoosten van het kanaal heet Neerkanne, ten zuidwesten heet Opkanne. Kanne ligt in het dal tussen de Sint Pietersberg en de Muizenberg. Kanne telt 1156 inwoners (2005). Een belangrijk deel van de inwoners is van de Nederlandse nationaliteit. Deels zijn dit mensen die fiscaal voordeel zoeken, of eenvoudigweg gecharmeerd zijn van het aantrekkelijk gelegen dorp, en deels studenten, die het kamertekort en de hogere huurprijzen in Maastricht ontwijken. > Lees meer op www.wikipedia.org > Website van Riemst/Kanne (www.riemst.be) > Mooiste dorp Kanne (www.youtube.com)
Oud-Rekem Werd het mooiste dorp van Vlaanderen in 2008
Rekem was de naam van een stadje zowel als van het graafschap waarin het lag en werd ook wel Reckheim genoemd. Het graafschap besloeg een klein gebied aan de linkeroever van deMaas, ongeveer 10 km ten noorden vanMaastricht en bestond behalve uit het stadje nog uit de dorpen Boorsem, Kotem, Uikhoven en Wezet en enkele gehuchten. De inwoners van Rekem waren voornamelijk boeren. De ligging, zo dicht bij de grote stadMaastricht zal in vredestijd zeker gunstig voor de afzet geweest zijn, maar in oorlogstijd had de bevolking veel te lijden van brandschatting en plundering. Rekem heeft nog steeds een stads aanzien. > Lees meer op www.wikipedia.org > Website Rekem (www.rekem.be) > Mooiste dorp Oud-Rekem (www.youtube.com)
Lissewege is een dorpje in de Belgischeprovincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Brugge. Het dorp telt (2007) 2453 inwoners, de volledige deelgemeente (waar de woonkernen Zeebrugge en Zwankendamme ook toe behoren) telt er 7063. Door Lissewege loopt het Boudewijnkanaal. Deze plek werd waarschijnlijk voor het eerst tijdens de 10e eeuw bewoond toen grote kudden schapen werden gefokt op het schorrengebied. Lissewege was een tussenstation voor bedevaarders uit het noorden, op weg naar Sint Jakob van Compostella. Ze konden overnachten en een maaltijd gebruiken in het Sint-Jakobshuis dat nog altijd bestaat. In het gemeentewapen van Lissewege komen drie Sint-Jakobsschelpen voor die de weg aangeven doorheen het lis. Lissewege is per trein bereikbaarvia de lijn Brugge-Zeebrugge. > Lees meer op www.wikipedia.org > Website Lissewege > YouTube: Lissewege mooiste dorp
- Het is belangrijker om geïntreseerd te zijn dan om intressant te doen.
- Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en een wereld gaat voor je open.
- Als je een pad zonder indernissen vindt leidt het waarschijnlijk nergens naartoe.
- Liefde is wat je bent, je hoeft er dus nooit naar op zoek.
- Kiezen vanuit het hart geeft energie.
- Je bent maar één keer slachtoffer, daarna ben je vrijwilliger.
- Bekijk oude zaken altijd door een nieuwe bril.
- Voor dat je iets kunt veranderen zal je het eerst moeten erkennen.
- Elk voordeel dat je loslaat maakt je leven gelukkiger.
- Eenzaamheid is een herinnering hebben en er met niemand over kunnen praten.
- Alles wat je behoefte verhoogt, vermindert je geluk.
- Hoe minder je wilt, hoe gelukkiger je bent.
- Om waarheid te vinden moet je jezelf aanvaarden, een krachtiger instrument bestaat er niet.
- Er zijn veel dingen die we zouden weggooien als we niet bang waren dat anderen ze zouden zien.
- Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij aan anderen van slechtheid te verdenken.
- Als je - je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je - je in slecht gezelschap.
- Je kunt alleen vreugde beleven door trouw te blijven aan de waarheid in je eigen hart.
- Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is.
- Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg.
- Neem eens afstand, 't geeft meer zicht !
- De mens word vaak wat hij denkt.
- Werk en vreugde komt vanzelf.
- Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties.
- Een correct antwoord geven is als een kus van genegendheid.
- Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent.
- Smart voelt zich best in gezelschap van smart.
- rijkdom is als zeewater: hoe meer men ervan drinkt, hoe dorstiger men wordt.
- Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
- Vrouwen worden nooit ontwapend door complimentjes, mannen altijd.
- Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf gaat denken.
- Onze twijfels zijn veraders.
- Het lot schud de kaarten, en wij spelen.
- Probeer het leven te zien met een glimlach.
- Niets ter wereld is sterker dan zachtheid.
- Gelukkig zijn twee vrienden die genoeg van elkaar weten om samen te zwijgen.
- Laat de teleurstellingen van vandaag nooit dromen van morgen overschaduwen.
- Als je het geluk gevonden hebt kan het zich moeilijk verstoppen, het keert steeds weer.
- Het komt er niet op aan wat we zijn, maar hoe we zijn.
- Gelukkig is een mens die op eenzame wegen van het leven iemand naast zich weet staan.
- Er schuilt dikwijls meer geluk in kleine genoegens dan in grote gebeurtenissen.
- Droom je leven niet... Maar beleef je dromen.
- Indien u 'smorgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 'savonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.
- Het leven zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste wordt geboren en langzaam achttien zou worden.
- Ach waren alle mensen wijs en daarbij wel, dan was d'aard een paradijs. Nu is het vaak een hel.
- Aan je vrienden hoef je geen uitleg te geven, ze begrijpen je wel. Aan je vijanden hoef je ook geen uiteg te geven, zij willen je niet begrijpen.
- Als je niet weet waar de klepel hangt moet je de klok niet luiden.
- Aan hardlopers heb je niets, je moet op tijd vertrekken.
- Het is beter dat iemand zegt "Je bent een deugniet", dan dat men zegt "je deugt niet"
- Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket.
- Men maakt regels voor een ander, en uitzonderingen voor zichzelf.
- We realiseren pas goed hoe ons geheugen is, als we iets proberen te vergeten.
- Wie anderen niet kan vergeven, maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet.
- Als je zonder spanningen samen kunt zwijgen is ware vriendschap geboren.
- Als iemand hulp komt zoeken, toon je dan een echte vriend.
- Vergeten is zo belangrijk als onthouden.
- Tuur slechts zelden naar de top van je levensberg maar geniet bij elke stap van het uitzicht.
- Wees niet wat je niet bent.
- Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
- Als je minder van iemand verwacht, kan die meer van zichzelf geven.
- Je kunt beter drinken van een kleine bron met zacht water, dan van de zoute zee.
- Een rechtvaardige balans hangt af van de weger.
- Er zijn twee soorten vrienden, de eersten kan men kopen, de anderen zijn onbetaalbaar.
- Gezondheid is wat men verliest tewijl men er op drinkt.
- Optimisten zijn jong want ze geloven in de toekomst. Pesimisten zijn oud want vroeger was alles beter.
- Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
- Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
- Mischien ben je in de wereld maar een pion maar voor sommigen ben je de wereld.
- Spendeer geen tijd aan mensen die nooit tijd hebben voor jou.
- Huil niet omdat iets eindigt, maar wees blij omdat het je gelukkig maakte.
- Er zullen steeds mensen zijn die je bekritiseren maar heb vertrouwen in zij die het goed met je menen.
- Sommige lieden zou je tweemaal willen begraven om zeker te zijn ...
- Wanneer je de draad kwijt zijt is er maar een oplossing, de knoop doorhakken.
- Als een persoon een leugen verteld, zijn er talloze anderen die haar als waarheid doorvertellen.
- Als men bedenkt dat ook de mindere dingen bij het leven behoren, dan is het grootste leed geleden.
- Zelf handelen en niet ondergaan, dat is de kern van alles dat aangenaam is.
- Vertrouwen is niet iets dat je hebt en vervolgens ga je zitten wachten. Wanner je vertrouwen hebt, kan je in beweging.
- Als je niet helemaal tot het einde wil gaan, waarom ga je dan eigenlijk.
- Iedereen handeld naar zijn vermogen en daarop moeten we elkaar beoordelen.
- Liefde mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften.
- Wist je dat iemand die de indruk geeft van mentaal sterk te zijn, eigenlijk kwetsbaar is…
- Wist je dat diegenen die hun tijd doorbrengen met anderen te beschermen, zij zijn die het meest nood hebben aan beschermd te worden…
- Wist je dat de 3 zaken die het moeilijkst te zeggen zijn zijn… “Ik hou van je” “Sorry” “Help me”
- Wist je dat wanneer je iemand helpt, die zelfde hulp je ooit teruggeboden wordt?
- Wist je dat het veel gemakkelijker is om zaken te schrijven dan te zeggen? Nochtans hebben gesproken woorden veel meer waarde.
- Wist je dat wanneer je iets eerlijk vraagt, je wensen vervuld zullen worden? Je kan doen alsof je dromen waar worden zoals de liefde vinden, rijk worden en gezond zijn. Wanneer je ze vraagt en er werkelijk in gelooft, zal je verbaasd zijn wat je allemaal aankan.
- Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand denken intelligenter te zijn.
- Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dan je meent waard te zijn.
- Wacht niet tot iedereen vriendelijk voor je is om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand jaloers op je zijn.
- Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, wan altijd maak je ergens een grote of kleine blunder.
- Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek op je hebben.
- Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je bekommernis geven.
"Veel mensen zijn eenzaam. Daar is niets op tegen, het mag. Maar kom je ze tegen, zeg dan op zijn minst even : Dag" Toon Hermans