< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Waregem en deelgemeenten
Waregem en deelgemeenten
Waregem is een Stadin het zuidoosten van de ProvincieWest-Vlaanderen. De Stad telt bijna 37.000 inwoners en is daarmee de op vijf na grootste Stad van de kustprovincie. Waregem is een dynamische Gemeente in wat men 'het Texas van Vlaanderen' noemt. De Stad is vooral bekend van Waregem Koerse, het jaarlijkse evenement op de dinsdag na de laatste zondag van augustus. Tijdens Waregem Koerse worden hindernisrennen en drafrennen georganiseerd met als hoogtepunt De Grote Steeple Chase van Vlaanderen. Tot voor 1977 was Waregem enkel de huidige hoofdgemeente, de andere kernen Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve waren aparte Gemeenten. Op 1 april1977 werden bij de gemeentelijke herindeling de gemeenten gefusioneerd tot één grote gemeente Waregem. Voortaan was er slechts één burgemeester en werd een nieuw wapenschild in gebruik genomen. Op 23 juni 1999 werd in het Belgische federale parlement de wet tot toekenning van de titel van Stad aan de gemeente Waregem goedgekeurd. Door deze wet mag Waregem zich sinds 1 januari 2000 officieel Stad noemen. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Waregem (www.google.be/maps) Deelgemeenten en kernen De grootste kern in Waregem is de hoofdgemeente Waregem zelf, met meer dan 20.000 inwoners. Ten noordwesten van de stadskern liggen de deelgemeenten Beveren-Leie,Desselgem(beide ruim 5000 inwoners) en Sint-Eloois-Vijve (bijna 4000 inwoners) langs de Leie. De gemeentegrenzen worden nog gevormd door het oude kronkelende traject van de Leie, van voor die rechtgetrokken werd. De kernen van Waregem en Sint-Eloois-Vijve zijn quasi één geheel gaan vormen door de aanleg van woonwijkenen bedrijventerreinen, en ook de kernen van Desselgem en Beveren-Leie zijn naar elkaar toe gegroeid. Op het grondgebied van Waregem, langs de weg naar Deerlijk ligt een relatief groot gehucht Nieuwenhove. Nieuwenhove is nog een afzonderlijke kern, hoewel deze door lintbebouwing met het gehucht Molenhoek in Deerlijk is verbonden. Sint-Eloois-Vijve en Desselgem ontwikkelden zich beide op een plaats waar men de Leie kon oversteken. Er ontstond daarbij een typisch patroon van tweelingskernen langs de Leie: Desselgem ligt gepaard met Ooigem en Sint-Eloois-Vijve met Sint-Baafs-Vijve. De hoofdkern Waregem bestaat nog uit verschillende wijken. De wijken Gaverke en Biest vormen een afzonderlijke parochie. De parochie Heilige Familie in Gaverke werd in 1941 opgericht, de parochie Sint-Jozef in Biest in 1966. De oude parochie van het stadscentrum is genoemd naar Sint-Amandus. Alle kernen kennen een hoge graad van verstedelijking. Er is in de gemeente nog open ruimte nabij de Leievallei, in het uiterste noorden, en in het gebied rond gehucht Nieuwenhove.
Bijnaam, Scheldnaam of Spotnaam van de Waregemnaar:gèsloeties.
Wervik is een plaats en Stadin de ProvincieWest-Vlaanderen in België. De Stad telt ruim 18.000 inwoners. Wervik ligt langs de Leiedie er de grens met Frankrijk vormt. Aan de overzijde van de Leie ligt de Franse gemeente Wervicq-Sud. De St-Medarduskerk is een van de grootste van West-Vlaanderen en opgetrokken in verschillende stijlen (Romaans, maar grotendeels in Gotiek: het koor en een deel van de kruisbeuk in Scheldegotiek, de rest in Brabantse Hooggotiek). Voorts is Wervik een van de oudste Steden inBelgië, reeds bij de Romeinen al gekend als pleisterplaats. Regelmatig worden in de Wervikse ondergrond nog resten van die periode teruggevonden. Opgravingen op het Sint-Maartensplein in het centrum legden onder meer de funderingen van de oude Sint-Maartenskerk bloot die bestonden uit Romeins afvalmateriaal. Volgens sommige geschiedsschrijvers was dit vroeger een Romeinse tempel ter ere van Mars, dit is tot op heden niet bewezen, hoewel sterke vermoedens bestaan in oudheidkundige verenigingen. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Wervik (www.google.be/maps)
Deelgemeente en kernen Naast Wervik-centrum ligt in de gemeente nog de deelgemeenteGeluwe. Geluwe ligt iets ten noordoosten van Wervik zelf, net buiten het stadscentrum van de nabijgelegen Stad Menen. Op het grondgebied van Wervik zelf ligt nog het gehucht Kruiseke, een landelijk dorpje te noorden van Wervik.
-Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Wervikenaar: slapers. -Bijvoeglijk naamwoord: Werviks - Inwoner: Wervikaan (zelden Wervikenaar) Vlaamse dialecten >Werviks dialect (dialectblog vlaanderen)
Wevelgem is een plaats en Gemeentein de ProvincieWest-VlaandereninBelgië. De Gemeente telt ongeveer 31.000 inwoners. De oudste bekende vermelding dateert uit 1197. De Gemeente is vooral bekend als aankomstplaats van de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Op het grondgebied van de Gemeente Groot-Wevelgem liggen de industriezones Gullegem-Moorsele, Wevelgem-Noord als Wevelgem-Zuid. De gemeente is zowel via de weg (E17, E403enA19) als via het spoor goed bereikbaar. Wevelgem-centrum is gelegen aan de Leie, die de grens vormt met Lauwe. De brug die Wevelgem en Lauwe verbinden, werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en achteraf heropgebouwd. De Leie was vroeger zeer belangrijk. Men liet er vroeger het vlas in weken "roten" om het daarna te verwerken in de vele vlasfabrieken in Wevelgem. De Leie kreeg toen ook zijn bijnaam, namelijk The Golden River, verwijzend naar de kleur van het vlas. In de glorie van de vlasteelt immigreerden velen naar Wevelgem en bleven er dan uiteindelijk na enkele generaties wonen. Nu is de vlasteelt niet meer zo belangrijk als hij was, maar er zijn nog enkele bedrijven die vlas verwerken in Wevelgem. Naast een waterweg heeft Wevelgem ook een spoorlijn die de gemeente dwars doorsnijdt. Deze spoorlijn is de spoorweg van Kortrijk naar Poperingeen vierde in 2004 zijn 150-jarige bestaan. Wevelgem heeft nog steeds zijn eigen gerestaureerd stationsgebouw uit 1855. Ook vinden we in Wevelgem een vliegveld terug, dit is nog een overblijfsel van de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers legden dit vliegveld aan en het bestaat nu nog steeds, vooral voor privédoeleinden. Nog een overblijfsel is het Duits Militair Kerkhof, dat deels gelegen is in de buurgemeente Menen. Op deze begraafplaats liggen maar liefst 47.864 soldaten begraven die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit maakt van de begraafplaats de grootste Duitse begraafplaats in heel België. Schuin aan de overkant van dit kerkhof lag tijdens de Eerste Wereldoorlog een (misleidend) vliegveld, met houten vliegtuigen en om de vijand te misleiden; overblijfselen daarvan zijn nog een grote bunker en een kleine bunker aan de spoorweg. Wevelgem is de laatste jaren enorm verstedelijkt en is in de eerste plaats een forensenwoonzone geworden voor mensen die in Kortrijk en omstreken werken. Wevelgem kent een goeie commerciële groei en heeft dan ook een groeiende aanbieding aan industriële gronden in de diverse industriezones, namelijk Industriezone-West, Vliegveld, Gullegem-Moorsele, Noord. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Wevelgem (www.google.be/maps) - Bijvoeglijk naamwoord: Wevelgems - Inwoner: Wevelgemnaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Wevelgemnaars: Lopers
Deelgemeenten en kernen van gemeente Wevelgem Wevelgem heeft drie deelgemeenten. Naast Wevelgem-centrum zijn dit Gullegemen Moorsele. Wevelgem, Gullegem en Moorsele worden gescheiden door de A17en A19, die bijna volledig met de deelgemeentegrenzen overeenkomen. Wijken - De Kijkuithoek - De ZwaeneBloeme - De Wijnberg (in de parochie Onbevlekt Hart van Maria) - De Posthoorn (in de Sint-Theresiaparochie) - De Wezelhoek - De Kruishoek - Centrum - De Kloefhoek - De Hoge Akker - Het Mollegat - De Artoishoek - De Kozak - De Rivierwijk De gemeente Wevelgem grenst aan de volgende gemeenten en dorpen > Lauwe (stad Menen) > Menen (stad Menen) > Geluwe(stadWervik) > Dadizele (gemeente Moorslede) > Ledegem(gemeente Ledegem) > Rollegem-Kapelle (gemeente Ledegem) > Sint-Eloois-Winkel(gemeente Ledegem) > Heule(stad Kortrijk) > Bissegem(stadKortrijk) > Marke(stad Kortrijk) Bekende Wevelgemnaren > Zie lijst op www.wikipedia.org
Zwevegem is een plaats en Gemeente in de ProvincieWest-VlaandereninBelgië. De Gemeente telt ruim 24.000 inwoners. De streek van Zwevegem is al heel lang bewoond. In Otegem werden afslagen van silexstenen aangetroffen van ongeveer 8000 jaar voor onze tijdrekening. In Sint-Denijs werden dan weer sporen van bewoning gevonden van circa 3000 voor Christus. Dat de streek sindsdien bewoond bleef blijkt onder meer uit de Gallo-Romeinse en IJzertijdsite op de grens met Kooigem (Kortrijk) en uit de Romeinse en Vroeg-Middeleeuwse site aan de Blinde Kapel in Heestert. De oudste vermelding van de huidige kernen van de gemeente dateert van 988 (Moen), 998 (Otegem), 1048 (Heestert), 1063 (Zwevegem) en 1130 (Sint-Denijs). De naam Zwevegem betekent "Swibinga-heim" of "werkplaats van de lieden van Swibo", een Germaanse aanvoerder van wie we verder niets afweten. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Zwevegem (www.google.be/maps)
-Bijvoeglijk naamwoord: Zwevegems - Inwoner: Zwevegemnaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Zwevegemnaars: Draadtrekkers.
Vlaamse dialecten > Zwevegems dialect (dialectblog vlaanderen) Deelgemeenten en kernen van gemeente Zwevegem Naast Zwevegem zelf liggen in de fusiegemeente nog de landelijke deelgemeentenHeestert, Moen, Otegemen Sint-Denijs. Zwevegem zelf ligt in het noorden van de gemeente, in de stedelijk omgeving van Kortrijk. De vier andere dorpskernen liggen in het zuiden van de gemeente. Op de grens van Zwevegem en Moen, op de weg naar Avelgem, ligt het gehucht Zwevegem-Knokke. De Zwevegemse wijk Kappaert ligt ten oosten van kanaal Kortrijk-Bossuit, en heeft ook zijn eigen parochie en school.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Zwevegem - In de Gemeente staan drie beschermde molens: deStenen Molen,Mortiers Molen en deMolen ter Claere. - De Stenen Molen, werd gebouwd in 1798. Sinds 1974 is hij eigendom van de gemeente. Het was een korenmolen. - Aanvankelijk een grondzeiler werd hij later verhoogd en kreeg beneden een cirkelvormige omgang. Zijn zetelkapconstructie van 1890 is uniek. Alleen de buitenkant is gerestaureerd. Het binnenwerk is niet meer aanwezig. - Mortiers molen, een staakmolenop vier teerlingen, met een later bijgemetseld teerlinghok, werd waarschijnlijk rond 1794 gebouwd. Het was een graanmolen. Het is de allerlaatste houten molen met volledig verdekkerde wieken (verdekkerd in 1935). De molen werd maalvaardig gerestaureerd. - De molen ter Claere, een grondzeiler, is gelegen in de deelgemeente Sint-Denijsen ligt op het hoogste punt van de gemeente (76 meter). Ook deze molen is maalvaardig. Zijn naam duikt voor het eerst op in 1415. De houten molen werd volledig vernield in 1848. Rond 1854 werd op die plaats de huidige stenen molen gebouwd. - De huidige Sint-Amanduskerk dateert van september 1938 en is een ontwerp van de Nederlandse architect Alphons Boosten. Enkel de kerktoren (13de eeuw) is een overblijfsel van de oude kerk. Bron: wikipedia.org
Kuststeden en Gemeenten van noord naar zuid: *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Blankenberge is een plaats en Stadin de ProvincieWest-Vlaanderen in België. De gemeente telt ruim 20.000 inwoners. Blankenberge is een van de belangrijkste kustplaatsen wat het aantal toeristen en hotelreserveringen betreft. De hele zomer is het erg druk in de kustplaats. In juli en augustus worden er dagelijks tientallen zogenaamde toeristentreinen ingezet en is het ook erg druk op de reguliere Intercityverbindingen, die Blankenberge rechtstreeks met Brussel verbinden via Brugge. Samen met Oostendeis het tijdens deze periode de populairste kustbestemming. Een belangrijke toeristische attractie is de Pier met zijnTrain City, die na jaren renovatiewerken in de zomer van 2003 werd geopend. Verder zijn er 2 staketsels, waarvan een in hout en de andere in beton. Verder beschikt deze badstad over veel parken, een zwembad, een serpentariumen een Sea Life centre, waar de wereld van de zeeflora en -fauna aan het publiek voorgesteld wordt. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Blankenberge (www.google.be/maps)
Deelgemeenten Blankenberge bestaat uit twee deelgemeentes, Blankenberge zelf en Uitkerke. De bebouwing van Blankenberge-centrum beslaat echter bijna het volledige oppervlakte van de deelgemeente, en is ook één geheel gaan vormen met de dorpskern van Uitkerke
Kernen van gemeente Bredene Bredene heeft geen deelgemeenten. Het centrum van Bredene bevindt zich bijna twee kilometer van de kustlijn. Tegen de zee bevindt zich een toeristische kern, Bredene-Bad. In het zuiden van de gemeente, ingesloten tussen de spuikomvan Oostende en het kanaal Gent-Oostende ligt een derde kern Sas-Slijkens. Deze drie zijn aparte parochies, maar de bebouwing vormt bijna één doorlopende verstedelijkte kern, die bovendien aansluit met de haven en de Vuurtorenwijk in Oostende. Langs de kust loopt in het oosten van de gemeente de bebouwing van de woonwijk Vosseslagin De Haandoor op grondgebied Bredene. Tussen deze wijk en Bredene-Bad wordt de ruimte door campingsingenomen. De gemeente Bredene grenst aan volgende dorpen en gemeenten > Klemskerke(en het gehuchtVosseslag, gemeente De Haan) > Oudenburg(stad Oudenburg) > Zandvoorde(stad Oostende) > Oostende(meer bepaald deVuurtorenwijk,stad Oostende)
Vlaamse dialecten >West-Vlaamse dialecten (dialectblog vlaanderen) Deelgemeenten en kernen van gemeente De Haan De Haan bestaat uit de deelgemeentenKlemskerke, Vlissegem en Wenduine. De dorpskern van Wenduine ligt aan de kust. De oude landelijke dorpskernen van Klemskerke en Vlissegem liggen enkele kilometer landinwaarts. Het recentere centrum van de gemeente, De Haan Centrum, is geen aparte deelgemeente, maar ligt langs de kustlijn op het grondgebied van Klemskerke en Vlissegem en telt ruim 5000 inwoners. Op het grondgebied van Klemskerke ligt nog het gehucht Vosseslag, waarvan de bebouwing verder loopt tot in Bredene. In het oosten van Wenduine ligt de kleine woonkern Harendijke, dat deel uitmaakt van de bebouwing rond buurgemeente Blankenberge. De gemeente De Haan grenst aan de volgende dorpen en gemeenten >Blankenberge (stad Blankenberge) >Uitkerke (stad Blankenberge) >Nieuwmunster (gemeente Zuienkerke) >Houtave (gemeente Zuienkerke) >Stalhille(gemeente Jabbeke) >Ettelgem(stad Oudenburg) >Oudenburg(stad Oudenburg) >Bredene(gemeente Bredene)
De Panne is een badplaats en Gemeentein de ProvincieWest-Vlaanderen. De Gemeente telt ruim 10.000 inwoners. De Panne is de meest westelijke plaats van België.
Geschiedenis van gemeente De Panne De naam is afkomstig van het woord duinpan. Een pan of panne is een komvormige diepte in de duinen. In het gebied van Adinkerke was al bewoning aanwezig in de 5de eeuw v.Chr. en ook in de Romeinse en Frankische tijd woonden er mensen die aan landbouw, veeteelt en visserij deden. De naam van het dorp Adinkerke vindt men vanaf de 12de eeuw terug. De Panne ontstond echter pas rond 1782, tijdens Oostenrijks bewind. Keizer Jozef II wou de kustvisserij stimuleren, hierdoor werd door vooraanstaande burgers uit Veurne een nederzetting opgericht dat men Sint-Jozefsdorp noemde, later Kerckepanne. Het was gelegen tussen de duinenen de zee. Het kleine gehuchtje werd in 1789 een parochie van Adinkerke en werd administratief in 1799 bij de gemeente Adinkerke gevoegd. In de duinen van dit gehucht zette Leopold I, de eerste Koning der Belgen voet op Belgische bodem. Rond 1830 erfde grootgrondbezitter Pieter Bortier ongeveer 650 ha duingrond in De Panne. Hij opende er in 1831 het eerste primitieve "Pavillon des Bains", een ontmoetingsplaats voor Engelse en Veurnse beau-monde. Jaren later bouwde hij er een eigen zomervilla. Hij leverde grote inspanningen om het kleine, wat verarmde, vissersdorpje te verbeteren. De Panne had dan wel geen haven, maar had rond 1900 toch de op een na grootste visservloot van de Vlaamse Kust, na Oostende. Wegens het ontbreken van een haven moesten de boten met platte bodem, de "panneschuiten", telkens op het strand worden getrokken. In het begin van de 20ste eeuw was er een project om een haven aan te leggen, maar dit kwam er uiteindelijk niet, en de vissers verdwenen geleidelijk uit De Panne. Van een vissersdorp werd De Panne echter meer en meer een toeristische badplaats vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Hierdoor werd De Panne groter dan het oorspronkelijke Adinkerke. Op 5 februari1870 was de spoorlijn De Panne - Duinkerkein gebruik genomen. Rond die tijd kwam er in de buurt van het Pavillon des Bains een eerste kursaal, enkele paviljoenen en de eerste pensions en hotels. De elektrische tramlijn naar Oostende kwam er in 1928. De Koninklijke Baan, gestart in de tijd van Leopold II, bereikte pas in 1933 het eindpunt De Panne. Het gehucht De Panne werd op 24 juli1911 officieel van Adinkerke afgesplitst en werd een zelfstandig gemeente. Bij de gemeentelijke fusies in 1977 werden beide gemeenten weer samengevoegd. Ditmaal werd echter Adinkerke als kleinste dorp een deel van de nieuwe fusiegemeente De Panne. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente De Panne (www.google.be/maps)
Deelgemeenten en kernen, van gemeente De Panne De gemeente De Panne telt twee deelgemeentes. Aan de kustligt De Panne zelf. Drie kilometer landinwaarts ligt Adinkerke, langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. De totale oppervlakte van het grondgebied bedraagt 2 390 ha, waarvan De Panne 901 ha inneemt, en de deelgemeente Adinkerke 1 489 ha. Oorspronkelijk behoorde het toenmalige gehucht De Panne tot Adinkerke. Op 24 juli 1911 werd De Panne officieel van Adinkerke afgescheiden, waardoor er dus een nieuwe zelfstandige gemeente ontstond. Later, op 1 januari 1977, werd de landelijke moedergemeente Adinkerke gefusioneerd met De Panne. De Panne grenst aan de volgende dorpen en gemeenten > Koksijde (gemeente Koksijde, met de parochie Sint-Idesbald) > Veurne (stad Veurne) > De Moeren (stad Veurne) > De Moeren (Les Moëres, Frankrijk) > Gijvelde (Ghyvelde, Frankrijk) > Brayduinen (Bray-Dunes, Frankrijk)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente De Panne - De Panne beschikt over een groot potentieel om een jeugdig publiek aan te trekken. - Het strand. - Plopsaland De Panne. - Dezeedijk (met o.a. basketbalinfrastructuur). - Dagelijks gecoördineerde activiteiten in de zomervakantie. - Skateparkop het Koningsplein. - Mountainbikemogelijkheden in de bossen. - In deze gemeente zijn er diverse natuurreservaten zoals het natuurreservaat De Westhoek (340 ha). Verder zijn er ook nog de Houtsaegerduinen en het Kerkepannebos(86 ha), het gemeentelijk reservaat Oosthoek (61 ha), het Calmeynbos(85 ha) en de Krakeelduinen. - Tussen het Calmeynbos en de Oosthoekduinen bevindt zich ook het natuurparkcentrum De Nachtegaal met een museum. Daar kan men uitgebreide wandelingen ondernemen. - Wandelen kan ook op de 2,5 kilometer lange zeedijk. Het strand ter hoogte van De Panne heeft geen golfbrekers en is het breedste van de Belgische kust (450 m bij eb). Hierdoor is De Panne bekend als een ideale plaats voor het zeilwagenrijden, ook wel strandzeilen genoemd. - In 1898 introduceerden de gebroeders Dumont er de zeilwagen als recreatiemiddel. - Verder zijn er veel winkels in De Panne, met filialen van verschillende ketens. - Het attractieparkPlopsalandligt in de deelgemeente Adinkerke. Vanaf het station is er een aparte weg aangelegd naar het pretpark toe. De kusttram stopt ook aan het pretpark. - Op 17 juli 1831 kwam Leopold I, de eerste koning der Belgen, vanuit Calais per koets aan in de Panne. De Leopold I Esplanade herinnert aan de intrede van de vorst in het land. - De Sint-Petruskerk is een neogotische hallenkerk. Het eerste deel werd in 1860 gebouwd; de toren dateert pas uit 1934. - In 1906 werd in opdracht van het echtpaar d'Arripe-Sanchez, en samen met de paters Oblaten een kapel en klooster gebouwd. Het echtpaar liet die bouwen ter nagedachtenis van hun dochter die in 1901 op 21-jarige leeftijd was overleden. Het kerkje lag aanvankelijk in de duinen, tegenwoordig is het gebouwd verstedelijkt en ligt het kerkje tussen de appartementsgebouwen. Het kerkje kreeg in 1913 een koor. Koning Albert Iwas tijdens de Eerste Wereldoorlog een frequente bezoeker, zodat het kerkje de naam "Koninklijke Kapel" kreeg. - De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een neoromaansekerk uit 1930. Het is één van de voorlopers van de moderne Bron: wikipedia.org
Knokke-Heist is een Gemeente in West-Vlaanderen en een van de bekendste badplaatsen van België. Het is gelegen aan de grens met Nederland. De Gemeente telt ruim 33.000 inwoners. Reeds vanaf de 13e eeuw kwamen zich hier mensen vestigen. Koudekerke (later Heist) en Knokkewerden vooral bewoond door vissers. Westkapelle en Ramskapellewaren landbouwgemeenten. Zee en strand bij de gemeente: 12 km fijnkorrelige zandstranden, 5 badplaatsen. Het Zwin is een natuurreservaat van 150 ha. Het is een schorrengebieden een broedplaats voor zeldzame vogels, grotendeels beheerd door Stichting Het Zeeuwse Landschap. In Heist, tegen de havendam van Zeebrugge, ligt het natuurreservaat Baai van Heist. Knokke-Heist heeft een ruim cultureel aanbod, onder andere in het cultuurcentrum Knokke-Heist of het Casino Knokke. Tijdens de zomermaanden zijn er diverse activiteiten (Internationaal Vuurwerkfestival, Kneistival, enz... > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Knokke-Heist (www.google.be/maps) Bijnaam, spotnaam of scheldnaam Van de Knokkenaars: Duineslapers; Duinezeekers; Poldergasten; Wulloks. Van de Heistnaars: Keuns, (= konijnen); Verzeilders; Heistse zwanen.
Deelgemeenten en kernen en van gemeente Koksijde De gemeente Koksijde bestaat uit de deelgemeenten Koksijde, Oostduinkerke en Wulpen. De oude kern van Koksijde bevindt zich op een tweetal kilometer van de kustlijn. Aan de kust is echter een nieuwere toeristische kern Koksijde-bad ontstaan. Meer naar het westen ligt in deze deelgemeente aan de kust ook Sint-Idesbald. Ook Oostduinkerke heeft een kern op ruim een kilometer van de kust, met Oostduinkerke-bad tegen de kustlijn. Op ruim 4 kilometer in het binnenland ligt nog het landelijke polderdorpje Wulpen.
Koksijde grenst aan de volgende dorpen en gemeenten >Nieuwpoort (stad Nieuwpoort) >Ramskapelle (stad Nieuwpoort) >Booitshoeke(stad Veurne) >Veurne (stad Veurne) >Adinkerke(gemeente De Panne) >De Panne (gemeente De Panne)
Middelkerke grenst aan vollegende gemeenten De gemeente Middelkerke strekt zich na de fusies uit tot bijna 10 kilometer landinwaarts en grenst zo aan een groot aantal deelgemeenten: > Oostende(met name het dorpRaversijde) > Stene-Dorp (stad Oostende) > Snaaskerke(stad Gistel) > Zevekote(stad Gistel) > Zande(gemeente Koekelare) > Leke(stad Diksmuide) > Keiem(stad Diksmuide) > Stuivekenskerke(stad Diksmuide) > Pervijze(stad Diksmuide) > Ramskapelle(stad Nieuwpoort) > Sint-Joris (stad Nieuwpoort) Partnersteden van gemeente Middelkerke > Épernay,Frankrijk, sinds 1967 > Ettlingen, Duitsland, sinds 1971 > Rauschenberg, Duitsland, sinds 1972 > Sohren, Duitsland, sinds 1969. > Büchenbeuren, Duitsland, sinds 1967 > Clevedon, Engeland, sinds 1991 > Vresse-sur-Semois, België, sinds 1992. Er zijn elk jaar Bosklassen en Zeeklassen tussen de scholen van beide gemeenten.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Middelkerke Het gemeentelijk casino Het huidig casinois gelegen op de zeedijk van Middelkerke rechtover het Epernayplein. Het werd gebouwd in 1954 in een Normandische stijl. Naast de speelzaal bezit het gebouw ook de zogenaamde Baccarazaal waar elk jaar tal van optredens plaatsvinden.
Nieuwpoort is een badplaats enStad aan de Belgischekust. De plaats bestaat eigenlijk uit twee delen, te weten Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. De stad telt bijna 11.000 inwoners. Hier mondt o.m. de IJzervia de Ganzepoot (zie Bezienswaardigheden) uit in de Noordzee. De kuststreek onderging in de loop der eeuwen de invloed van de drie Duinkerkse transgressies die het landschap drastisch veranderden. Isera Portus, de eerste naam voor Nieuwpoort dook in 1150in geschriften op. Later sprak men van Neo Portus en Novum Oppidum. Novus Portus (Nieuwpoort) is de benaming die het ten slotte haalt. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Nieuwpoort (www.google.be/maps)
Kanaal Kanaal Nieuwpoort -Duinkerkeis een kanaaldat een verbinding vormt tussen de Belgische kuststad Nieuwpoort en de Franse havenstad Duinkerke. Heksenstad De befaamde Heksenstoet die destijds duizenden toeschouwers lokte, gaat al een tijdje niet meer uit, maar Nieuwpoort blijft de heksenstad bij uitstek. Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Nieuwpoortenaars:Schrobben ( = vissoort)
Deelgemeenten en kernen van stad Nieuwpoort De oude stadskern bevindt zich op een grote drie kilometer van de kustlijn. Aan de kust is echter een tweede nieuwe toeristische kern ontstaan. Bebouwing langs de vissershaven en de Albert I Laan verbindt deze delen. Naast Nieuwpoort zelf behoren tot de gemeente nog twee kleine dorpen in de Polders, namelijkSint-Joris enRamskapelle.
Partnersteden Nieuwpoort(Nederland) Rodgau(Duitsland), sinds 1975 Nieuwpoort grenst aan volgende gemeenten Nieuwpoort zelf ligt aan de kust geklemd tussen de gemeenten Koksijdeen Middelkerke (meer bepaald hun respectievelijke kernen Oostduinkerke en Lombardsijde). Door de grote uitgestrektheid van vooral Ramskapelle in het binnenland grenst de hele gemeente Nieuwpoort aan een groot aantal dorpen: >Lombardsijde(gemeente Middelkerke) >Westende(gemeente Middelkerke) >Slijpe (gemeente Middelkerke) >Mannekensvere (gemeente Middelkerke) >Schore(gemeente Middelkerke) >Pervijze (stad Diksmuide) >Veurne(stad Veurne) >Booitshoeke(stad Veurne) >Wulpen(gemeente Koksijde) >Oostduinkerke(gemeente Koksijde)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur van stad Nieuwpoort - Het stadhuis werd wederopgebouwd in 1922 in Vlaamse renaissancestijl, nadat het vorige, bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd verwoest. Boven de ingang staat het wapenschild geflankeerd door een boer en een visser en de oude benaming van de stad Novus Portus. In het gebouw vindt men een rijke verzameling kunstwerken. - De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd eveneens in de jaren 20 heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, volgens plannen van de oorspronkelijkegotische kerk, met uitzondering van de toren. De bijna losstaande toren werd pas in 1952 gebouwd. - Vismijn: je kan er wekelijks, tussen 15 juni en 15 september, deelnemen aan een geleide wandeling die om 9u30 vertrekt aan de Dienst voor Toerisme - Stadshalle met belfort: het 35m hoge belfort (op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO) is opgevat als gedeeltelijke uitbouw van de voorgevel. Het torent uit boven de rechthoekige hal van 14e-eeuwse oorsprong die behoort tot de grensoverschrijdende baksteengotiek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de toren gedynamiteerd en de halle, samen met de hele stad, bijna volledig verwoest. In 1921-1923 zijn het belfort en de halle naar historisch model gereconstrueerd. De bekroning is nu uitgewerkt waardoor het belfort meer aanleunt bij de streekeigen kerktorens. De halle heeft hetzelfde uitzicht als de eerste die vermoedelijk in 1280 werd gebouwd in laatgotische stijl. - Koning Albert I-monument: dit monument opgetrokken in baksteen houdt de herinnering aan alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog levend. In het centrum staat een ruiterstandbeeld van de koning. - Ganzepoot: het sluizencomplex dat voor de afwatering van de polders zorgt en voor de instandhouding van het waterpeil voor de scheepvaart - Het vredegerecht is gevestigd in het ou - He stadhuis. Het gebouw werd in 1924 gerestaureerd volgens het renaissance-uitzicht van het begin van de 16de eeuw. - De reus Jan Turpin. Hij is 11,4m hoog, weegt 700 kg. en wordt door 24 personen gedragen. Hij is de grootste gedragen reus van Europa. - De "White Residence", vroeger gekend als "Le Grand Hôtel", is een groot art decogebouw op de zeedijkvan Nieuwpoort-Bad. Het dateert uit 1924. - Villa Crombez is een groots hoekhuis op de zeedijk. Het gebouw werd opgetrokken in 1923. Sinds 1949 stond het bekend als vakantiehuis "Kindervreugde", sinds de 21ste eeuw draagt het de naam "De Barkentijn". > Nieuwpoort Toerisme (www.nieuwpoort.be) > Nieuwpoort-bad (www.nieuwpoort-bad.be) > Vierdaagse van de IJzer (www.vierdaagse.be) >De Kustatlas online (www.kustatlas.be) > Westhoek Streekproducten, evenementen, toerisme (www.westhoek.be) >Toerisme en evenementen op het water (www.euroreizen.be/trips/kust) > Openbare bibliotheek Nieuwpoort (http://nieuwpoort.bibliotheek.be) > Cultuur Cultuurweb/Nieuwpoort (www.nieuwpoort.be) >Natuurreservaat IJzermonding te Nieuwpoort (www.natuurenbos.be) > Natuur Natuurpunt Westkust (www.natuurpuntwestkust.be) > Natuur te Nieuwpoort (www.nieuwpoort.be)
Oostende is een havenstadin de Belgische provincie West-Vlaanderen,die ongeveer centraal langs de Belgische Kustligt. De stad is de grootste stad langs de kust, en een belangrijk toeristisch en economisch centrum. De Stad ligt centraal langs de Belgische kust, op ongeveer 35 km van de Nederlandsegrens en 30 km van de Fransegrens. Oostende ligt in de duinen- en kuststreek. Ten westen van de havengeul is de kust bijna volledig volgebouwd. Het oostelijk deel paalt aan de zeereepduinen tussen Oostende enDe Haan die, op het voormalig militair gebied na, onbebouwd zijn. Oorspronkelijk lag het op een eiland (Testerep) voor de Vlaamse kust, en was het het meest oostelijke dorp ervan (vandaar de naam). Aan de andere kant lag Westende en in het midden lag Middelkerke. Oostende is een centrumstadmet een historische stadskern, 19e eeuwse gordel en uitlopers langs de kustlijn. Typisch voor haar uitzicht zijn het kustfront van flatgebouwen, de dichtbebouwde binnenstad en grootschalige infrastructuren zoals zee- en luchthaven met dichtbij dichtbebouwde verkaveling. Oostende heeft een winkelcentrum dat regionaal vooral in trek is, veel scholen (vooral secundair en lager onderwijs) en recreatie. Oostende heeft acht wijken: Vuurtoren, Zandvoorde, Stene, Konterdam, Mariakerke, Raversijde, Westerkwartier en Centrum. Oostende telt drie buurtwerken: Westerkwartier, Vuurtorenwijk en Oud-Hospitaal. In deze wijken proberen buurtwerkers de sociale samenhang te versterken van de meestal achtergestelde groepen. Daarnaast zijn er ook een aantal lokale dienstencentra die zich richten op ouderen en kansarmen. Oostende heeft een toeristische en historische stadskern. Naast deze stadskern liggen enkele wijken die deel uitmaken van de 19e eeuwse stadsexpansie, met aaneengesloten panden met 19e eeuwse bel-etagewoningen. De historische stadskern werd volledig vernield gedurende het vierjazig beleg van Oostende. Het nog bestaande (en gerestaureerd) Spaans huisjeis in feite afkomstig uit de Oostenrijkse periode. Oostende heeft een maritiem verleden, waarvan de Mercator, de Amandineen het Noordzee-aquarium getuigen. In 1992 is het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde opgegraven. Oostende heeft daarnaast een Week van de Zee, opendagen van de havenbedrijven, het project Oostende voor Anker, de vzw Maritieme Site Oostende, het Departement Zeevisserij van het Ministerie van de VlaamseGemeenschap, het Vlaams Instituut voor de Zee... De visserij is nog prominent aanwezig in de Vismijnen het Koninklijk Werk IBIS. In Oostende zijn er een aantal grote musea (Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK), StedelijkMuseum voor Schone Kunsten, Ensorhuis, Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen, Historisch museum DePlate, Domein Raversijde) en verschillende kleine galerijen. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Oostende (www.google.be/maps)
Deelgemeenten en kernen Oostende heeft naast het stadscentrum nog de deelgemeentenZandvoorde en Stene. Ook de vroegere dorpen Raversijde en Mariakerke horen tot de gemeente. Enkel Zandvoorde is nog een duidelijk afgescheiden landelijk dorp, Stene en Mariakerke zijn volledig vergroeid met het stadscentrum en zijn tegenwoordig een wijk van de stad.
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Oostendenaar: platen, pladijzen (= vissoort.), Schollen
Westhoek is een regio in België en Frankrijken omvat de volgende gebieden: De West-Vlaamse arrondissementen Diksmuide, Ieper en Veurnemet als voornaamste gemeenten: Veurne, Poperinge, Wervik, Ieper, De Panne en Diksmuide. Het arrondissement Duinkerkein de Franse Westhoek, waaronder Grevelingen, Hazebroek en Duinkerke. De staatsgrens die beide delen scheidt, noemt men in de volksmond 'de schreve', om aan te geven dat de staatkundige grens geen culturele of taalkundige grens is. De Westhoek is een afwisselend gebied waarin naast beboste heuvelruggen ook polders, kustgemeenten, vruchtbare akkers, historische stadjes en vriendelijke dorpjes te vinden zijn. Bovendien zijn er uitgestrekte duinengebieden tussen De Panne en Duinkerke, onder meer in het Franse Brayduinen. Vaak zijn de kustdorpen in die strook nauwelijks zichtbaar vanop het strand. Van de bevolking van de Franse Westhoek (350.000) is ongeveer 23% Nederlandstalig. Het Nederlands en het Frans hebben aan weerszijden van de grens echter geen formele status. Op wat tweetalige naamborden en soortgelijke zaken op lokaal initiatief in de Franse Westhoek na, zijn er geen publieke uitingen in de 'andere' taal. >Lees meer op www.wikipedia.org Steden en Gemeenten van Westhoek *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Diksmuide is een Stad en Gemeente aan de rivier de IJzerin de Westhoek in West-Vlaanderen in België. De Stad telt ruim 15.500 inwoners. In de 7e eeuw lag Diksmuide nog aan de Noordzee. In de volksmond wordt van Smude gesproken. Diksmuide had zwaar te lijden tijdens de Eerste Wereldoorlogen moest volledig worden herbouwd. Een restant uit die periode is de beruchte Dodengang, een van de gevaarlijkste stellingen van het Belgisch leger. De IJzertoren, met zijn eigen bewogen geschiedenis, werd hier gebouwd als herinnering aan het leed van de Vlamingen tijdens die oorlog. De middelen van bestaan zijn voornamelijk landbouw en veeteelt, bekend van de Diksmuidse boter. De stad Diksmuide bestaat uit 15 deelgemeenten en is daarmee in West-Vlaanderen de gemeente met de grootste oppervlakte. Nadat in 1924 de oppervlakte van Diksmuide reeds verdubbelde door de aanhechting van een deel van Esen, werden bij een eerste fusie in 1965 de gemeenten Kaaskerke en Esen bij Diksmuide-centrum gevoegd. De bebouwing van Kaaskerke en Diksmuide vormt een aangesloten geheel, en ook op het grondgebied van Esen spreidt de kern van Diksmuide zelf zich uit. Bij een fusiegolf in 1971 gingen er enkele fusies door in de omliggende gemeenten, die toen echter nog onafhankelijk bleven. Keiemwerd bij Beerst gevoegd; Lampernisse, Oostkerke en Stuivekenskerke werden deel van Pervijze en uit Oudekapelle, Nieuwkapelle en Sint-Jacobskapelle werd een nieuwe gemeente met de naam Driekapellengevormd. Woumenmoest de parochieJonkershove afstaan aan Houthulst. In 1977 tenslotte werden zes tot dan toe onafhankelijke gemeenten opgeheven waarbij de deelgemeenten bij Diksmuide ondergebracht werden. Beerst, Driekapellen, Leke, Vladslo,Woumen en Pervijzewerden (met hun deelgemeenten) zo deel van het uitgebreide Diksmuide. Het stadscentrum van Diksmuide ligt centraal langs de IJzer en is de omvangrijkste kern in de gemeente. De andere dorpen liggen verspreid op het grote grondgebied. De grotere dorpen bestaan uit een kern langs de grootste invalswegen, met daarbij nog lintbebouwing. De kleinere dorpjes liggen midden in de velden en hebben weinig verbindingswegen. Tussen de dorpen in liggen dan nog hoevesverspreid over het vlakke landschap. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Diksmuide (www.google.be/maps) Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Diksmuidenaar: Beutereters (botereters)
Lo-Reninge is een Stadin de ProvincieWest-Vlaanderen. De Stad telt ruim 3.000 inwoners, en is daarmee na Mesende kleinste stad van België. Lo-Reninge, Luilekkerstad vanVlaanderen, is een vredig Middeleeuws Stadje, gelegen in het vlakke land van Bachten de Kupe en deWesthoek. Lo-Reninge is een oase van rust waar het heerlijk is te verpozen en te kuieren midden een prachtige natuur. Lo-Reninge, waar de stilte nog hoorbaar is, ligt als een bloem in het weidse Polderlandschap. Lo-Reninge werd in 1985 opnieuw verheven tot Stad, nadat Lo in het verleden haar Stadsrechten verloor die ze verkregen had van Graaf Filips van de Elzas. Nog steeds getuigt Lo van een rijk historisch verleden. Het riante Stadhuis, het stemmige Vateplein met het klooster, de prachtige hallekerk met haar rijke kunstschatten, de Duiventoren en de Westpoort met de legendarische Caesarsboom, maken van Lo een schat van een Stadje. Lowas een klein middeleeuws stadje. Bij degemeentelijke herindelingenvan 1977 ontstond de fusiegemeente Lo-Reninge, die in 1985 de stadstitel verkreeg. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Lo-Reninge (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Lonaar:composteters Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Reningenaar: ? Uitspraak Lo-Reninge: Loo ree·ning·a
Deelgemeenten en kernen van Lo-Reninge De gemeente Lo-Reninge bestaat uit vier kleine kernen. Loen Reningezijn de grootste met ruim 1000 inwoners. Noordschote enPollinkhove zijn twee kleinere dorpjes in de gemeente.
Kortemark is een plaats en Gemeente in de ProvincieWest-Vlaanderen in België. De gemeente telt ruim 12.000 inwoners. Kortemark is gelegen in de vallei van de Handzamevaart, een vertakking van deIJzer. In de deelgemeente Handzame verandert de naam in Krekebeek. Kortemark is, naast een onderwijscentrum, bekend om zijn (voormalige) brouwerij en steenbakkerij. In Brouwerij Louwaege werden tot voor kort de bieren Akila, Hapkin en Flandriengebrouwen. Steenbakkerij Desimpel is één van de marktleiders van bakstenen in België. Het Margareta-Maria-Instituut, een secundaire school ASO/TSO/BSO, huisvest 1200 leerlingen. Verder is er in de gemeente vooral landbouwactiviteit en verwerkt men diepvriesgroenten. Kortemark heeft een relatief belangrijk treinstation. De rechtstreekse NMBS-verbinding metGent, Brussel en Leuvenzorgt ervoor dat heel wat pendelaars en studenten van dit station gebruikmaken. Op zondagavonden wemelt dit station dan ook van de kotstudenten die vertrekken richting hun respectievelijke studentensteden. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Kortemark (www.google.be/maps) Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Kotemarkenaars: ?
Deelgemeenten en kernen van gemeente Kortemark Kortemark bestaat naast de hoofdgemeente Kortemark nog uit de deelgemeentesWerken,Zarrenen Handzame. Tot Handzame behoort ook de kleine parochie Edewalle. In het oosten van Kortemark-centrum ligt het gehucht Kortemark-Elle. De gemeente Kortemark grenst aan volgende dorpen Torhout (Stad Torhout) en zijn gehucht Sint-Henricus Gits (Gemeente Hooglede) Hooglede(Gemeente Hooglede) en zijn gehucht Sint-Jozef Staden(Gemeente Staden) Houthulst (Gemeente Houthulst) Klerken (Gemeente Houthulst) Esen (Stad Diksmuide) Vladslo (Stad Diksmuide) Bovekerke(Gemeente Koekelare) Koekelare (Gemeente Koekelare) Ichtegem (Gemeente Ichtegem)
- Het is belangrijker om geïntreseerd te zijn dan om intressant te doen.
- Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en een wereld gaat voor je open.
- Als je een pad zonder indernissen vindt leidt het waarschijnlijk nergens naartoe.
- Liefde is wat je bent, je hoeft er dus nooit naar op zoek.
- Kiezen vanuit het hart geeft energie.
- Je bent maar één keer slachtoffer, daarna ben je vrijwilliger.
- Bekijk oude zaken altijd door een nieuwe bril.
- Voor dat je iets kunt veranderen zal je het eerst moeten erkennen.
- Elk voordeel dat je loslaat maakt je leven gelukkiger.
- Eenzaamheid is een herinnering hebben en er met niemand over kunnen praten.
- Alles wat je behoefte verhoogt, vermindert je geluk.
- Hoe minder je wilt, hoe gelukkiger je bent.
- Om waarheid te vinden moet je jezelf aanvaarden, een krachtiger instrument bestaat er niet.
- Er zijn veel dingen die we zouden weggooien als we niet bang waren dat anderen ze zouden zien.
- Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij aan anderen van slechtheid te verdenken.
- Als je - je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je - je in slecht gezelschap.
- Je kunt alleen vreugde beleven door trouw te blijven aan de waarheid in je eigen hart.
- Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is.
- Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg.
- Neem eens afstand, 't geeft meer zicht !
- De mens word vaak wat hij denkt.
- Werk en vreugde komt vanzelf.
- Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties.
- Een correct antwoord geven is als een kus van genegendheid.
- Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent.
- Smart voelt zich best in gezelschap van smart.
- rijkdom is als zeewater: hoe meer men ervan drinkt, hoe dorstiger men wordt.
- Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
- Vrouwen worden nooit ontwapend door complimentjes, mannen altijd.
- Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf gaat denken.
- Onze twijfels zijn veraders.
- Het lot schud de kaarten, en wij spelen.
- Probeer het leven te zien met een glimlach.
- Niets ter wereld is sterker dan zachtheid.
- Gelukkig zijn twee vrienden die genoeg van elkaar weten om samen te zwijgen.
- Laat de teleurstellingen van vandaag nooit dromen van morgen overschaduwen.
- Als je het geluk gevonden hebt kan het zich moeilijk verstoppen, het keert steeds weer.
- Het komt er niet op aan wat we zijn, maar hoe we zijn.
- Gelukkig is een mens die op eenzame wegen van het leven iemand naast zich weet staan.
- Er schuilt dikwijls meer geluk in kleine genoegens dan in grote gebeurtenissen.
- Droom je leven niet... Maar beleef je dromen.
- Indien u 'smorgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 'savonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.
- Het leven zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste wordt geboren en langzaam achttien zou worden.
- Ach waren alle mensen wijs en daarbij wel, dan was d'aard een paradijs. Nu is het vaak een hel.
- Aan je vrienden hoef je geen uitleg te geven, ze begrijpen je wel. Aan je vijanden hoef je ook geen uiteg te geven, zij willen je niet begrijpen.
- Als je niet weet waar de klepel hangt moet je de klok niet luiden.
- Aan hardlopers heb je niets, je moet op tijd vertrekken.
- Het is beter dat iemand zegt "Je bent een deugniet", dan dat men zegt "je deugt niet"
- Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket.
- Men maakt regels voor een ander, en uitzonderingen voor zichzelf.
- We realiseren pas goed hoe ons geheugen is, als we iets proberen te vergeten.
- Wie anderen niet kan vergeven, maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet.
- Als je zonder spanningen samen kunt zwijgen is ware vriendschap geboren.
- Als iemand hulp komt zoeken, toon je dan een echte vriend.
- Vergeten is zo belangrijk als onthouden.
- Tuur slechts zelden naar de top van je levensberg maar geniet bij elke stap van het uitzicht.
- Wees niet wat je niet bent.
- Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
- Als je minder van iemand verwacht, kan die meer van zichzelf geven.
- Je kunt beter drinken van een kleine bron met zacht water, dan van de zoute zee.
- Een rechtvaardige balans hangt af van de weger.
- Er zijn twee soorten vrienden, de eersten kan men kopen, de anderen zijn onbetaalbaar.
- Gezondheid is wat men verliest tewijl men er op drinkt.
- Optimisten zijn jong want ze geloven in de toekomst. Pesimisten zijn oud want vroeger was alles beter.
- Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
- Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
- Mischien ben je in de wereld maar een pion maar voor sommigen ben je de wereld.
- Spendeer geen tijd aan mensen die nooit tijd hebben voor jou.
- Huil niet omdat iets eindigt, maar wees blij omdat het je gelukkig maakte.
- Er zullen steeds mensen zijn die je bekritiseren maar heb vertrouwen in zij die het goed met je menen.
- Sommige lieden zou je tweemaal willen begraven om zeker te zijn ...
- Wanneer je de draad kwijt zijt is er maar een oplossing, de knoop doorhakken.
- Als een persoon een leugen verteld, zijn er talloze anderen die haar als waarheid doorvertellen.
- Als men bedenkt dat ook de mindere dingen bij het leven behoren, dan is het grootste leed geleden.
- Zelf handelen en niet ondergaan, dat is de kern van alles dat aangenaam is.
- Vertrouwen is niet iets dat je hebt en vervolgens ga je zitten wachten. Wanner je vertrouwen hebt, kan je in beweging.
- Als je niet helemaal tot het einde wil gaan, waarom ga je dan eigenlijk.
- Iedereen handeld naar zijn vermogen en daarop moeten we elkaar beoordelen.
- Liefde mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften.
- Wist je dat iemand die de indruk geeft van mentaal sterk te zijn, eigenlijk kwetsbaar is…
- Wist je dat diegenen die hun tijd doorbrengen met anderen te beschermen, zij zijn die het meest nood hebben aan beschermd te worden…
- Wist je dat de 3 zaken die het moeilijkst te zeggen zijn zijn… “Ik hou van je” “Sorry” “Help me”
- Wist je dat wanneer je iemand helpt, die zelfde hulp je ooit teruggeboden wordt?
- Wist je dat het veel gemakkelijker is om zaken te schrijven dan te zeggen? Nochtans hebben gesproken woorden veel meer waarde.
- Wist je dat wanneer je iets eerlijk vraagt, je wensen vervuld zullen worden? Je kan doen alsof je dromen waar worden zoals de liefde vinden, rijk worden en gezond zijn. Wanneer je ze vraagt en er werkelijk in gelooft, zal je verbaasd zijn wat je allemaal aankan.
- Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand denken intelligenter te zijn.
- Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dan je meent waard te zijn.
- Wacht niet tot iedereen vriendelijk voor je is om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand jaloers op je zijn.
- Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, wan altijd maak je ergens een grote of kleine blunder.
- Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek op je hebben.
- Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je bekommernis geven.
"Veel mensen zijn eenzaam. Daar is niets op tegen, het mag. Maar kom je ze tegen, zeg dan op zijn minst even : Dag" Toon Hermans