< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Willebroek en deelgemeenten
Willebroeken deelgemeenten
Willebroek is een plaats enGemeente in de Provincie Antwerpen. Het vermoeden bestaat dat Willebroek ontstaan is omstreeks de 11de en zeker in het begin van de 12de eeuw nadat het door indijking geschikt voor ontginning gemaakte land was gevormd. Oorspronkelijk was het gebied een moerasgebied waarvan de naam van de gemeente ook is van afgeleid : broek (moerassig gebied). Willebroek ligt nabij de Rupel en wordt doorsneden door het Zeekanaal Brussel-Schelde. De Gemeente telt bijna 23.000 inwoners. In de gemeente ligt het fort Breendonk. Gemeente Willebroek heeft ook de alom bekende dancingCarré op haar grondgebied. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Willebroek (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Willebroekenaars: Vaartkapoenen, Lijkenpikkers.
De Kempen zijn een gebied in Brabantdat gelegen is in de BelgischeProvincies Antwerpen, Limburg en het uiterste noorden van de provincie Vlaams-Brabant, en in het zuiden van de Nederlandse Provincie Noord-Brabant. Het is gelegen ten oosten van de Stad Antwerpenen ten westen van Eindhoven. Verder naar het oosten gaat de Kempen over in de Groote Peel, een streek die geografisch aan de Kempen verwant is. De zuidgrens wordt gevormd door de rivier de Demer. De oostgrens door de Maasvallei. Aangezien het een streek was met arme zandgronden, vindt men er weinig oude of grote steden; die liggen eerder aan de rand: Hasselt, Diest, Aarschot, Lier ("de poort der Kempen", zij het dat ook het Noord-Brabantse Oirschot zich graag met die titel siert), Breda, Tilburg, Eindhoven, Maaseik, Maastricht. Turnhoutmaakt hierop uitzondering, en wordt wel eens de "hoofdstad van de Kempen" genoemd. Ten westen van Turnhout werd van oudsher klei ontgonnen voor de productie van bakstenen, een van de redenen waarom er een "noord-Kempens" kanaal naar Antwerpen gegraven werd. De streek was dunbevolkt, daarom gekozen door monniken die stilte zochten (onder meer in de abdijen van Achel, Zundert, Postelen Westmalle), maar ook door vervuilende industrie zoals de metaalverwerkende nijverheid in Balen-Overpelt-Lommel en de eerste nucleaireinstallatie in België te Mol, 1962. Mede door de ontginning van het Kempens steenkoolbekken, vooral na de Tweede Wereldoorlog, ontstonden er wel nieuwe (industriële) kernen, zoals Geel, Beringen en Genk. De Kempen zijn in feite een groot natuurgebied, met bossen, vennen, heide en groene weilanden, met daartussen gelegen gezellige stadjes en dorpen. In vele dorpen zijn nog de typische Kempense langgevelboerderijen te bezichtigen, hoewel vele hiervan tegenwoordig volledig als woonhuis in gebruik zijn. Veel van het Kempens erfgoed wordt bewaard in het openluchtmuseum van Bokrijk. Het kan er 's zomers de warmste plek van Vlaanderen zijn. Zo werd er eens 37°C gemeten in Kleine Brogel. De inwoners van de Kempen worden Kempenaars genoemd. Het gebied is rijk aan verhalen over onder andere de Bokkenrijders en Kabouterkoning Kyriëen zijn kaboutervolkje. In de Romeinse tijd werd de streek Taxandria genoemd. >Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van de Kempen (www.google.be/maps)
Steden en Gemeenten Antwerpse Kempen *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
N = Noorderkempen Z = Zuiderkempen N & Z = Noorder- en Zuiderkempen
Bezienswaardigheden - De Sint-Gummaruskerk (Brabants-gotische stijl, uit de 14e, 15e en 16e eeuw) - De Zimmertoren(voorheen Cornelistoren genoemd) - De Grote Markt met middeleeuws belfort, 18e-eeuws stadhuis en oude gildehuizen - Het riviertje de Nete, waar de Kleine Nete en de Grote Nete samenkomen - Het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly (schilderijen, zilver- en beeldhouwwerk) - Het Timmermans-Opsomerhuis (museum gewijd aan verschillende Lierse kunstenaars) - Het begijnhofmet de Sint-Margaretakerk - De woonplaats van Felix Timmermans (De Heyderstraat 30) - Het standbeeld van Pallieter - Het belfort en het begijnhof zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijstvan de UNESCO.
Toerisme, evenementen, cultuur en natuur stad Lier - De Novemberfoor, de jaarlijkse grote kermis die 3 weken duurt, beginnende de zondag na Allerheiligen. - Lier kermis, verscheidene kleine kermissen van enkele dagen. Eerst enkel in juni, nu verspreid over het hele jaar. - De Sint-Gummarusprocessie, jaarlijkse processie die de eerste zondag na 10 oktober rond gaat ter ere van de Lierse patroonheilige Sint-Gummarus waarbij diens schrijn doorheen de binnenstad gedragen wordt. Als het slecht weer is gaat de processie rond in de href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Gummaruskerk_(Lier)">Sint-Gummaruskerk - De Pallieterjogging, een jaarlijkse loopwedstrijd door de straten van Lier. - Lier Centraal, gratis muziekevenement tijdens de zomer op de Grote Markt. Het vervangt sinds 2012 de voormalige Vestconcerten. Bron: wikipedia.org
Kapellen is een plaats en gemeentein de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente ligt in de Kempen, in het noorden van de provincie. Kapellen ligt in de Kempen ten noorden van Antwerpenen grenst verder aan de gemeenten Stabroek, Woensdrecht (Nederland), Kalmthout,Wuustwezel en Brasschaat. Kapellen telt ruim 26.400 inwoners. De leefgemeenschappen die thans deel zijn van de gemeente Kapellen dateren van de 13de eeuw. Hoogboom vinden we terug als Hobonia op documenten uit 1267. Hoghescote, het huidige centrum volgt tien jaar later samen met Ertbrand, ofwel het huidige Putte. De wijk Zilverenhoek, pas sinds 1983 bij Kapellen, verschijnt pas in 1844 voor het eerst op een kadasterplan. De opeisingen door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griep zorgden voor sterft onder de bevolking. Na de oorlog was er een korte herstelperiode tot 1930 wanneer de crisis neerdaalde over de gemeente. Pas na de Tweede Wereldoorlog kon de gemeente terug beginnen aan het herstel. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Kapellen (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Kapellenaars:De neus, Randgevallen.
Deelgemeenten en kernen van Kapellen Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere deelgemeenten. Kapellen centrum, een deel van Putte, Kapellenbos,Hoogboomen Zilverenh
Brasschaat is een plaats en Gemeentein de Provincie Antwerpen. De Gemeente telt ruim 37.000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. Geschiedenis De geschiedenis van Brasschaat begint al heel vroeg. Waarschijnlijk hadden de Kelten er al nederzettingen. Zij werden verdreven door de Oude Belgen en later werd dekempen samen met Brasschaat ingenomen door de romeinen. Na archeologisch onderzoek is gebleken dat de miksebaan waarschijnlijk vroeger een Romeinse heirbaanwas. De Laarse Beek, nu nog de grens met Schoten, was de vanuit de Romeinse tijd daterende grens tussen het bisdom Luik en het bisdom Kamerijk.
Militair verleden Brasschaat heeft een rijk militair verleden waar nu nog altijd sporen van zijn te zien: het antitankkanaal, het fort van brasschaat, het kamp van brasschaat, de vele bunkers,... Vele van deze dingen hebben tegenwoordig een andere functie gekregen. Het fort van brasschaat dient nu als oefenplaats voor de militairen en is een overwinteringplaats voor vele vleermuizen. Sommige bunkers dienen tegenwoordig ook als overwinteringplaats voor vleermuizen, terwijl andere dichtgemetseld zijn en vergeten worden. Brasschaat is ook wel bekend als de gemeente der parken. Hoewel de hoeveelheid bossen en parken tegenwoordig al hard verminderd is kan nog steeds gezegd worden dat Brasschaat er rijk aan is. Enkele grote en noemenswaardige bossen, natuurgebieden en parken: het Park van Brasschaat, het klein schietveld, het groot schietveld, De inslag, De uitlegger, het Peerdsbos en Domein de Mik. >Lees meer op wikipedia.org >Kaart van gemeente Brasschaat (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Brasschatenaars: kapittelmakers.
Deelgemeenten en kernen van Brasschaat Gemeente Brasschaat heeft geen deelgemeenten. Brasschaat heeft verschillende wijken, die vaak samen lopen met deparochies.
Wijken Brasschaat heeft verschillende wijken, die vaak samen lopen met de parochies. Bethanië Centrum Donk (Vriesdonk, ligt gedeeltelijk in Ekeren) Driehoek Kaart Mariaburg (Sint-Mariaburg, ligt gedeeltelijk in Ekeren) Maria-ter-Heide (ook Polygoon) Buurtgemeenten van gemeente Brasschaat >Wuustwezel >Brecht >Schoten >Antwerpen (stad) >Kapellen Partnesteden van Brasschaat Bad Neuenahr-Ahrweiler (Duitsland), verbroederd sinds 1982 Tarija (Bolivia),Stedenband sinds 2003, steunend op drie pijlers: veiligheid en preventie, jeugd en sport, capaciteitsopbouw Bekende personen uit Brasschaat De bekendste inwoner is voormalig voetbalkeeperJean-Marie Pfaff, de held van het WK voetbal in 1986 in Mexico.
Wapen en Vlag van Brasschaat Op 18 november1913 werd in een oorkonde het wapen van Brasschaat beschreven: In rood, een zilveren zalm, recht gelegd, vergezeld in het hoofd van twee ruiten vn't zelfde, alles omringd van acht zoomsgewijze geplaatste Sintandrieskruisen, insgelijks van zilver: het schild links gehouden door een Sint-Antonius aan de voet van de heremijt liggende, insgelijks links, een geklokt varken, alles van zilver. Het wapen is een verwijzing naar de Heren van Breda, de familie de Lailang en de Prins van Salm-Salm, heren van de heerlijkheid Ekeren, waartoe Brasschaat behoorde. Aanvankelijk waren de Brasschaatse kleuren blauw en geel. Maar ze waren nooit officieel erkend. Het waren de kleuren van de belangrijkste familie: de Baillet. Het koninklijk besluit van 12 oktober1979stelde de kleuren van de vlag vast op rood en wit. Drie banen van rood en wit en van rood, hoogte der verhouding 1, 3, 1, met op de witte baan het gemeentewapen.
Wapenschild en Vlag van gemeente Brasschaat.
Tags:Provincie-Antwerpen, Kempen, Brasschaat
Brecht en deelgemeenten
Brechten deelgemeenten
Brecht is een plaats en Gemeente in de Provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telt ruim 28.000 inwoners. De eerste vermelding van de naam Brecht werd teruggevonden in een akte afkomstig van de abdij van Postel uit het jaar 1173. In deze akte komt de naam ‘Berta de Brecte’ voor. Ze handelt over het feit dat als zij in het klooster van Eeuwen wou binnentreden, haar goederen in Bladel schonk aan den prelaat van Tongerloo. Vanaf deze datum komt in verschillende documenten zowel de vermelding ‘Brechte’ als ‘Brecht’ voor. Over de betekenis van de naam is er nog geen eenduidigheid. Misschien zou Brecht afkomstig zijn van ‘brec’, ‘braec’ of ‘brakti’, dat braakland of omgehakt bos betekent. Maar ‘brakti’ kan ook ‘breken’ betekenen, wat kan duiden op een breking van het reliëf, met andere woorden bijvoorbeeld een heuvel of hoogte. Naast deze twee mogelijkheden kan ‘Brecht’ ook van een persoonsnaam afkomstig zijn en ‘machtig man’ betekenen.
Het rustige en landelijke element van de gemeente is teruggedrongen door de aanleg van de E19 (de vroegere E10), die een verbinding maakt tussen Antwerpen en Breda. In 1969 begonnen deze werken, die afgerond werden in 1972. Brecht heeft twee op- en afrittencomplexen, in Sint-Job-in-‘t-Goor en Brecht-centrum. Ook de hogesnelheidstrein rijdt doorheen de gemeente Brecht. In het station Noorderkempen kunnen de treinreizigers in Brecht (nog) niet op de hsl stappen, maar wel reizen richting Antwerpen >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Brecht (www.google.be/maps)
Geel, bijgenaamd "Barmhartige Stede", is een Gemeente en Stadin de Provincie Antwerpen. De stad telt ruim 39.000 inwoners en haar beschermheiligeis de Heilige Dymphna van Geel. Geel vervult verschillende functies: een agrarische, een industriële en ook een handelsfunctie. Ruim 250 vestigingen, waarvan het merendeel geconcentreerd ligt rond de vier centrumparochies, zijn hiervan het beste bewijs. Ook de centrumfunctie is van groot belang. Dit komt tot uiting langs de diensten van de brandweer, de politie, de ziekenhuizen en het onderwijs. Mede dankzij deKatholieke Hogeschool Kempen is Geel uitgegroeid tot een onderwijscentrum waar vele jongeren de door hen gewenste studierichting kunnen volgen. Geel is ook tot ver over zijn grenzen bekend om zijn gezinsverpleging van psychiatrische patiënten. Deze verplegingsvorm bestaat erin dat geesteszieken worden opgenomen in een pleegfamilie en er zo vrij en ongedwongen mogelijk deelnemen aan het familieleven. Aan de basis hiervan ligt de heilige Dimpna, die volgens een oude legende in de vroege middeleeuwenin Geel de marteldood is gestorven. Geel maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Geel (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Gelenaar:Zotten Er werd een spreekwoord aan de stad ontleend : "Naar Geel gaan" of "Van Geel komen", wat betekent : "gek worden".
Kermissen in stad Geel - Holven: 1ste zondag in mei - Geel-centrum: 2de Sinksendag - Kapellekeskermis: 14 dagen na Sinksen - Heibloem kermis: zondag voor St. Pieter - Larum: 1ste zondag na 2 juli, op 2 juli wanneer het zondag is op 2 juli - St.-Dimpna: 3de zondag van juli - Elsum: 1ste zondag van augustus - Zammel: zondag na St. Laurentius, 10 augustus. - Op 10 augustus wanneer op die datum zondag is - Hadschot: 2de zondag na 15 augustus - Oosterlo: laatste zondag van augustus - Geel-centrum: zondag na 8 september
Heist-op-den-Berg is een plaats en Gemeente in de Provincie Antwerpen. De Gemeente telt ruim 42.000 inwoners. Landschap van Heist Heist-op-den-Berg kent dankzij zijn relatief grote oppervlakte variatie in het landschap: Centraal en prominent aanwezig in het landschap is de "Heistse Berg", (een getuigenheuvel) met een hoogte van 48 m. De heuvel vormt het op één na hoogste natuurlijke punt van de provincie Antwerpen. (Beerzel heeft het hoogste punt met 51,60 m). De gemeente is over het algemeen nog vrij agrarisch, vooral in het noorden van de gemeente (Itegem en Wiekevorst) is de landbouw nog prominent aanwezig. Bos en hei zijn terug te vinden in De Averegten te Hallaar, het Bergbos bovenop de Heistse berg en de Itegemse Heide. De Grote Nete, die bijna dwars door de gemeente stroomt is een belangrijke bron van biodiversiteit, zowel in als rond het water. Om deze biodiversiteit te bewaren is het stuk Nete tussen de Lodijkbrug en de Nieuwendijkbrug beschermd. Heist-op-den-Berg daarentegen vormt samen met Hallaar één gesloten agglomeratie, met ten zuiden daarvan het industriepark van Heist. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Heist-op-den-Berg (www.google.be/maps)
Bijnaam of scheldnaam van de Heistenaars: Achterblijvers; Telaatkomers. Een zinvolle en aanvaardbare verklaring vinden voor de Achterblijvers of Telaatkomers van Heist-op-den-Berg, blijkt geen makkelijke opdracht. Ook niet voor de geschiedkundigen, want er zijn meerdere interpretaties mogelijk. In de volksmond noemen de Heistenaren hun gemeente Hest.
Vlaamse dialecten Bijna elke deelgemeente heeft een soort van eigen dialect. Ze behoren allemaal tot het Brabants. Het verschil tussen de dorpen in de gemeente is klein tot matig, het zijn eerder de klanken bij de uitspraak van woorden die verschillen dan de woordenschat zelf. >Dialect Provincie Antwerpen (dialectblog vlaanderen)
Deelgemeenten en kernen van Heist-op-den-Berg Schriek Hallaar Itegem Wiekevorst Booischot Heist-op-den-Berg zelf met als gehuchten: Heist-Centrum Heist-Station Bruggeneine Wimpel
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Heist-op-den-Berg - Heist-op-den-Berg is bekend door zijn groteRommelmarkt of vlooienmarktop zondagmorgen en natuurlijk ook door de Heistse berg. - Het Hof van Riemen: gerestaureerde middeleeuwse hoeve, nu getransformeerd tot restaurant. - Heistse Berg: natuurlijke getuigenheuvel die de officiële kern is van Heist-op-den-Berg. Op de Heistse Berg vinden we onder meer de kerkvan Heist-op-den-Berg, het politiekantoor, het gemeentehuis, het treinmuseum en het heemmuseum. - De Sint-Lambertuskerk: de kerk van de gemeente, vernoemd naar depatroonheilige. Te vinden centraal bovenop de Berg, op een plein gevormd als een driehoek. - Het oude politiestation: een historisch bouwwerk, gebouwd op de flank van de Heistse berg. Eronder bevinden zich een celblok, dat nu ook de Schuermanskelder wordt genoemd, aangezien de beruchte dronkaard en moordenaar Schuermans er bijna zijn hele leven heeft vastgezeten. - Het heemmuseum Die Swane: vertelt de historie van Heist en omstreken. - Het treinmuseum: klein museum met als centraal thema de geschiedenis van het treinverkeer. - De schaatsbaan: één van de grootste kunstschaatsbanen in de provincie Antwerpen. Naast een recreatieve functie wordt de schaatsbaan hoofdzakelijk gebruikt als trainingsveld voor Olympia, de Heistse ijshockeyploeg. - De Bergstraat: de centrale winkelstraat en het economische hart van Heist-op-den-Berg, aan de voet van "den Berg". Ze herbergt winkels van allerlei ketens. Ondanks vele protesten van bewoners is de straat geen winkelwandelstraat, maar ligt in een zone 30 vanwege de drie nabijliggende scholen. - De Averegten: dit wandelbos is toegankelijk vanuit Hallaar en verbindt enkele deelgemeenten met elkaar. Het domein omvat ongeveer 80 hectare en heeft drie uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Er lopen onder meer everzwijnen rond (zij het in afgebakend terrein), en in de zomer kan men de plantentuin en de bijenkasten bezoeken. - Cultuurcentrum Zwaneberg vlak bij de openbare bibliotheek. - De water- en uitkijktoren. - Eind augustus wordt jaarlijks het muziekfestival Hestivalgeorganiseerd dat zo'n 10.000 bezoekers telt.
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Herentalsenaar: klokkeververs,pee stekers, nestbedervers, toefelaars, melkteilen, papscheten, papklossers, nestzitters.
Toerisme, evenementen, bezienswaardigheden, cultuur en natuur stad Herentals - Sint-Waldetrudiskerk (14e - 15e eeuw), Brabantselate gotiek, gerestaureerd 1974–1978. De kerk bevat een interessant altaarstukuit het begin van de 16e eeuw van Passier Borremandat de marteldood van de HH. Crispijn en Crispinianus, beschermheiligen van schoenmakers en leerlooiers voorstelt en verder schilderijen van Frans Francken (I) en Pieter-Jozef Verhaghen(18e eeuw), een bewerkt koorgestoelte uit de 17e eeuw en een Romaanse doopvont. -Begijnhof Herentals (gesticht in 1266. In de 15e eeuwverbleven hier 300 begijnen. Het werd verwoest in 1578 door de beeldenstormers maar later heropgebouwd, met gotische kerk (1599–1614), 17e-eeuwse huizen (Fondatiehuis, Infirmerie) en poortgebouw uit 1622 - Lakenhal(ca. 1400, herbouwd in 1534, thans stadhuis) met belfortuit 1590 waarin een beiaard - Boerenkrijgmonument - Aan de zuidzijde van de Lakenhal staat het boerenkrijgmonument. Het ruim vier meter hoge monument herinnert aan de slag bij Herentals op zondag 28 oktober 1798, één van de bloedigste episodes uit de opstand tegen het Franse regime. Het monument werd ontworpen door Ernest Dieltjens en onthuld in 1898. - Overblijfselen van het Besloten Hofklooster(norbertinessen en later franciscanessen); 17de eeuw). - Overblijfselen van het St.-Elisabethgasthuis (17de eeuw) - Poorten en Vesten. Van de oude stadswallen resten nog de Zandpoort (14de eeuw, ten westen) en de Bovenpoort (1402, ten noorden). De Nederpoort en de Koeienpoort werden lange tijd geleden afgebroken. - Het Augustijnenklooster - De Hogewegmolen - Talrijke vennenen bossen, gedeeltelijk op landduinen (onder andere de Kruisberg, met 16de-eeuwse grafkapel en uitkijktoren). Zie ook de Kempense Heuvelrug. - Het Netepark >Arboretum 'Le Paige' > Standbeeld De Boerenkrijg te Herentals >Het Gasthuis Bron: Wikipedia
Hoogstraten is een plaats en Stad in de Provincie Antwerpen. De stad telt ruim 20.000 inwoners. Bekend om zijn gotische Sint-Katharinakerk inKempensebaksteen en zijn begijnhof. Hoogstraten is ook een regionaal onderwijscentrum, met o.a. een secundaire school (het vroegere kleinseminarie), een hotelschool, dat ook over de Nederlandse grens aantrekkingskracht heeft. Verder is het ook bekend als centrum van de aardbeienteelt inBelgië.
Geschiedenis van Hoogstraten Ontstaan Hoogstraten werd in 1210gesticht door de hertog van Brabanten voorzien van vrijheidsrechten. Hierdoor ontwikkelde Hoogstraten zich tot een klein handelsstadje. Hoogstraten werd gesticht binnen de parochie Wortel(reeds vermeld in1155), waardoor de grote Sint-Katharinakerk van Hoogstraten de dochterkerk werd van de kleine Sint-Jan Baptistkerk van Wortel. Ook het kasteel van Hoogstraten bleef onder de parochie van Wortel. De Bredase geschiedschrijver Thomas Ernst van Goorlanceerde in zijn werk Beschryving der Stadt en Lande van Breda (1744) de theorie dat Hoogstraten gesticht werd door een VikinghoofdmanGelmel. Op het einde van de 19e eeuw werd deze theorie overgenomen en verkeerdelijk beschouwd als een echte oude legende die mondeling overgeleverd werd. In de 17e-eeuwse bron die Van Goor voor zijn theorie gebruikte, spreekt men echter niet van Vikingen, maar wel van Hunnen. Voor Breda bestaat er echter wel een legende over de Vikingen. In deze Bredase legende, die reeds in 1460neergeschreven was, is er wel sprake van Hoogstraten, maar niet van Gelmel. Er zijn ook nooit archeologische aanwijzingen gevonden van de aanwezigheid van Vikingen in Hoogstraten. Een theorie die lang werd aangehouden, is dat Hoogstraten en Wortel gesticht werden binnen Rijkevorsel. Men beweerde lange tijd dat Rijkevorsel ouder zou zijn dan Wortel en dat de kerk van Rijkevorsel de moederkerk van die van Wortel was. Recent onderzoek bracht echter aan het licht dat dit niet klopte. Hierdoor verviel de theorie. Toch blijft er bij de nieuwe theorie een probleem. De oude oorkonde, hoewel waarschijnlijk vervalst, wat overigens veel voor kwam, vertelde iets over de grondverdeling tussen de Sint-Michielsabdij van Antwerpen en het kapittel van Onze-Lieve-Vrouwekerkte Antwerpen. Beide hadden vele gronden in dit gebied, dat volgens deze oude oorkonde "furgularus" heette. De nieuwe theorie veegt dit alles van tafel en laat daar een leemte over. Waardoor de oude theorie toch nog haar kracht kan hebben. Ook andere theorieën zoals dat Hoogstraten aan den Aard of de Sint-Katelijnekapel ontstond, zijn onjuist. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Hoogstraten (www.google.be/maps)
- Hoogstraten word uitgesproken als: Hoog·straa·tə(n) - Inwoner: Hoogstratenaar
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Hoostraatenaar: Spilzakken (= spel(d)zakken), Kleidabbers
De Sint-Catharinakerk in Hoogstraten werd gebouwd tussen 1525 en 1550 in opdracht van Antoon van Lalaing en Elisabeth van Culemborg, graaf en gravin van het graafschap Hoogstraten. >Stad Hoogstraten (www.youtube.com)
Mol is een plaats en Gemeentein de Provincie Antwerpen. De Gemeente telt ruim 35.400 inwoners, waarvan een belangrijk aantal inwoners met Nederlandsenationaliteit. De naam MOL (oudere vorm Molle of Molla) komt wellicht uit het Germaans muldo + lauha. Muldo betekent mulle, losse, droge, fijne zand of aarde. Lauha betekent bosje op hoge zandgrond. Verwijzingen naar Molen of het dier mol zijn zonder enige grond. Ontginning van Kempisch wit zand deed waterputten ontstaan, die thans één van de attracties vormen van hetProvinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. In Mol vestigde zich de eerste nucleaire installatie inBelgië. Aanvankelijk bedoeld als proefreactor, later uitgebreid totStudiecentrum (SCK-CEN) ivm kernenergie. Binnen de gemeente ligt de Abdij Postel. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Mol (www.google.be/maps)
- Bijvoeglijk naamwoord: Mols - Inwoner: Mollenaar Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Mollenaars:soepbeners, kortoren, lakenwevers, spinners, smoutringen, soep- en stokvisweekers, Sopweikers, komt van de Molse wolnijverheid waar wol in het plaatselijk riviertje werd gesopt en geweekt voor verdere verwerking, lees meer over desopweikers
Turnhout is een Stadin het noorden van België gelegen in de Provincie Antwerpen. Turnhout wordt de 'hoofdstad van de Kempen' genoemd alsook de 'speelkaartenstad'. De Stad heeft bijna 40.000 inwoners.
Turnhoutse Stripdagen Strip Turnhout, voorheen de Turnhoutse Stripgidsdagen, is het oudste stripfestival van de Benelux (sinds 1977). Op de editie 2003 werd voor het eerst de Vlaamse Cultuurprijs voor Strips (de Bronzen Adhemar) uitgereikt (aan de Nederlandse tekenaar Dick Matena). Dit is de enige stripprijs ter wereld die van overheidswege wordt uitgereikt. De laureaat ontvangt 12.500 euro. Sinds 1 januari 2005 heeft Turnhout ook een stadstekenaar: dat werd Koen De Maesschalk. Ook dat is een wereldprimeur. Geen enkele andere stad ter wereld heeft een officiële stads(strip)tekenaar. Inmiddels is De Maesschalk opgevolgd door Conz(Constantijn Van Cauwenberghe) in 2006 en Jan Van Der Veken in 2007.
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Oud-Turnhoutenaar: Vanaf 1 januari 1859 werd Oud-Turnhout een zelfstandige gemeente waar zij voorheen deel uitmaakte van Turnhout. Onderstaande scheld en bijnamen zijn van toen Turnhout en Oud-Turnhout nog één gemeente was.
Muggenblussers Het is een zwoele zomeravond op 6 juni 1755. De zomerzon heeft een loden hitte over het land gelegd. “Brand! De toren van de Sint-Pieterskerk staat in brand!” Het onheilsbericht rolt over het marktplein. Alle weerbare mannen snellen toe. Ook de Bruine Paters, die dienst doen als brandweer, zijn er: ze hebben een waterpomp en emmers met water en zand bij. Er wordt een lange rij gevormd en er worden emmers doorgegeven…En dan zien ze het: het is een zwerm muggen; de toren brandt niet… ” Er werd ernstig werk van deze ‘brand’ gemaakt, want in de burgemeestersrekening van 1755 kan je lezen dat er een vergoeding diende betaald te worden van 31 gulden en 13 stuivers voor herstelwerken aan het dak van de kerk. De schade werd veroorzaakt door de ijverige “Muggenblussers” tijdens het blussen van hun ‘brand’. Talrijke gedichten en publicaties verhaalden smalend over deze ‘brand’ en de spotnaam “muggenblussers” was geboren.
Andere Turnhoutse spotnamen “Bink” is een andere spotnaam voor Turnhoutenaars Turnhoutenaars werden binken genoemd, (= Bargoens voor knoeiers, lomperds, botteriken). Scherper is de spotnaam “Christene Joden” en nog erger is het alom gekende gezegde dat “zelfs de beste Turnhouter nog een sezzie (= deken) heeft gepikt”. Dan nog liever “ne Muggenblusser'.
-Bijvoeglijk naamwoord: Oud-Turnhouts - Inwoner: Oud-Turnhoutenaar -Oud-Turnhout word uitgesproken: aut·turn·haut
Partnersteden Oud-Turnhout onderhoudt sinds 1989 een informele jumelage met Dumbrava, een deelgemeente van Cluj (Roemenië) die circa 450 inwoners telt. [1] Oosthovenis verbroederd met StadtOsthofen (Duitsland).[2]
Activiteiten te Oud-Turnhout Wekelijks is er op dinsdagnamiddag eenmarkt op het plein. Verder zijn er twee jaarmarktenwaar de middenstand acief in participeert en vele kooplustigen op afkomen. Meestal worden deze jaarmarkten gecombineerd met een kermis of kerstmarkt. Ook op sportief gebied is Oud-Turnhout zeer actief. De bekendste sportactiviteit is allicht Dwars door Oud-Turnhout. Dit loopevenement door de gemeente is ook zeer geliefd bij de sportliefhebbers van omliggende gemeenten.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Oud-Turnhout - De Sint-Bavokerk(Centrum). Het benedengedeelte dateert uit de 14de eeuw is sinds 1957 een beschermd monument. De kerk is een pseudobasiliek in baksteen met een driebeukig schip, een kruisbeuk met kruisingtorentje en een driezijdig gesloten koor. Op 10 februari 1766 werd de kerk zwaar beschadigd tijdens een wervelstorm: de toren werd afgerukt en kwam op de noordzijde van het gebouw terecht. De herstelling gebeurde nog datzelfde jaar. - Het gemeentehuis (Centrum) werd in 1907 gebouwd in neo-traditionele architectuur naar een ontwerp van Jules Taeymans. In mei 1940 werd het gebouw zwaar beschadigd door Duitse troepen, na WO II hersteld en in 1999 geklasseerd. - Hoeve Kuilend (Centrum) is enkel via een smal kasseipad bereikbaar en ligt volledig ingesloten achter de Koning Boudewijnlaan en de Steenweg Zevendonk. Het woonstalhuis heeft een bouwlaag verdeeld in zeven traveeën, onder een afgewolfd zadeldak en zou dateren uit de 18e eeuw. De hoeve werd in 1999 geklasseerd. - Het Hofke van Chantraine (Centrum), waarin nu onder andere het toerismekantoor is gehuisvest, was voorheen de pastorie van de Sint-Bavoparochie en werd in 1895 in neo-Vlaamse renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans. Sinds 1999 is het gebouw erkend als monument. De naam verwijst naar de Tempeliers die in 1212 een woning kregen in de gemeente van Hendrik, de hertog van Brabant. - De Sint-Antonius-Abtkerk(Oosthoven) uit 1893 in neo-romaansestijl, is een ontwerp van architect Pieter JozefTaeymans en sinds 1999 een beschermd monument. In de kerk staat een 16de-eeuws beeld van Sint-Anna-ten-Drieën. - De priorij Corsendonkis sinds 1970 een geklasseerd monument. Opmerking: het Onze-Lieve-Vrouwaltaar uit de priorij staat in de kerk van Sint-Job in Schoonbroek (Retie). - Landschap De Lieremanis 430 ha groot en heeft een eigen bezoekerscentrum (Schuurhovenberg 43). Het wordt beheerd door de vzw Natuurpunt. Geklasseerd monument sinds 1940. Bron: Wikipedia >Toerisme Oud-Turnhout (www.oud-turnhout.be) >Toerisme Pasar Oud-Turnhout (www.pasar.be) >Toerisme en Heemkunde Oud-Turnhout (www.oud-turnhout.be) >Hofke van Chantraine (www.hofkevanchantraine.be) > Cultuur Oud-Turnhout (www.oud-turnhout.be/cultuur) > Natuurpunt De Wulp Oud-Turnhout (www.natuurpunt.be) > Landschap De Liereman Oud-Turnhout (www.natuurpunt.be)
Toerisme, evenementen, bezienswaardigheden en cultuur gemeente Schoten - Wereldfestival vanFolklore Schotenof het Volksdansfestival ook Hello Schoten genoemd. - Eerste dag van het wereldfestival van Folklore Schoten is er een festivalmarkt op de dreef naar het park. - Aankomst Scheldeprijs ter hoogte van het marktplein. - Iedere tweede zondag van Mei de Vaart-koers met de dagen ervoor en erna de Vaart-kermis. - Laatste weekend van Juli is er een kermis op het marktplein. - Laatste zaterdag van Augustus is er de Parkhappening in het gemeentepark. Bron: Wikipedia
Westerlo is een plaats en Gemeentein de Provincie Antwerpen. De Gemeente telt ruim 24.000 inwoners. Reeds in de 10e eeuw wordt Westerlo in de geschriften vermeld. De naam van de Gemeente is onverbrekelijk verbonden met de adellijke familie de Merode, die er van de 15e eeuw tot aan de Franse Revolutie het gezag uitoefende. In 1625 werd het land van Westerlo door de Spaanse koning tot markizaat verheven. In de onafhankelijkheidsstrijd vanBelgië speelden verschillende leden van de familie de Merode een belangrijke rol. Het familieslot wordt nog steeds door de familie beheerd. Een andere opmerkelijke figuur uit geschiedenis van Westerlo is Jozef Van Gansen, een leider uit de Boerenkrijgvan 1798. Westerlo was één van de belangrijkste centra van de opstand tegen de Franse bezetter. Het Sint-Sebastiaansgilde wordt rond de 16de eeuw opgericht. Westerlo maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Westerlo (www.google.be/maps)
Deelgemeenten en kernen van gemeente Westerlo De fusiegemeente telt naast Westerlo zelf nog 3 deelgemeenten:Tongerloen Zoerle-Parwijs die in 1971 bij Westerlo gevoegd werden en Oevel dat in 1977 bij Westerlo gevoegd werd. In het westen van deelgemeente Westerlo liggen nog de gehuchten Heultje en Voortkapel en in het noordwesten van deelgemeente Tongerlo ligt het gehucht Oosterwijk. Deze gehuchten vormen ook eigen parochies. De wijk Trienenkantdie hoofdzakelijk op het grondgebied van Tongerlo ligt, sluit aan op de bebouwde kern van Oevel. Het dorp grenst aan de oever van de Grote Nete. Partnersteden van Westerlo Oirschot(Nederland) Ottersweier(Duitsland), sinds 1962 Westerlo(Verenigde Staten) Bekende Westerlonaren > Zie lijst bekende Westelonaren op www.wikipedia.org
Steden en Gemeenten Provincie-Limburg *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Wapenschild en Vlag van provincie Belgisch Limburg.
Tags:Provincie-Limburg
Beringen en deelgemeenten
Beringenen deelgemeenten
Beringen is een Staden Gemeente in Belgisch-Limburg. De stad telt ruim 44.000 inwoners. Tijdens graafwerkzaamheden in oktober 1995vond men er een "torque" (halsring), twee fragmenten van "torques", een halve armband en 25 munten, allen van massief goud.Archeologisch onderzoek wees uit dat het hier ging om wat de munten betrof om zgn. 'regenboogschoteltjes'. De datering van dergelijke muntjes, overigens zonder opdruk, is ongeveer 90 v. Chr.. Opmerkelijk is dat vrijwel identieke "torques" zijn gevonden in Niederzier(bij Duren in de Eifel) in 1978. Mogelijk is in beide gevallen dezelfde goudsmid aan het werk geweest. Van belang is echter dat de Belgische vondst de meest noordelijke is van de goudvondsten uit de (late) ijzertijd op het Europese vasteland. Het bewijst bovendien dat er zeker Keltisch bloed stroomde door de aderen van Beringens oudste bewoners. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Beringen (www.google.be/maps)
- Bijvoeglijk naamwoord: Berings - Inwoner: Beringenaar Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Beringenaar: Pintenvegers (drinkers)
Deelgemeenten en woonkernen De stad Beringen heeft 4 deelgemeenten die zelf nog een aantal woonkernen of gehuchten hebben: - Beringen zelf. - Beverlo met gehuchtKorspel - Koersel met gehuchtStal - Paal met de gehuchten Tervant en Brelaar-Heide - De woonkern Beringen-Mijn is vooral gelegen op het grondgebied van de deelgemeente Koersel en een stukje Beverlo maar ligt in het westen ook voor een klein gedeelte op het grondgebied van Beringen en Paal. - Uit een recente studie is gebleken dat in Limburg de 3 gemeenten waar de meeste mensen komen wonen Tessenderlo, Ham en Beringen zijn. Gelijk aan de politiezone dus. Vooral Paal is een zeer snel groeiend dorp. De nabijheid van een industriegebied van nationaal belang (Ravenshout) en de ligging nabij de E313/E314 zijn daar zeker niet vreemd aan. - Paal is samen met 4 andere Limburgse dorpen geselecteerd voor 'Dorp met Toekomst'. Dit is een project van de Vlaamse Overheid. Alle gemeenten konden zich kandidaat stellen met hun projecten. In Limburg zijn de verkozenen Paal, Eversel, Kuttekoven, Heppen en Mopertingen. Zij krijgen subsidies om verscheidene projecten uit te voeren.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Beringen - Vlaams mijnmuseumop de voormalige mijnterreinen. - Het grootste en belangrijkste industrieel erfgoed van Vlaanderen en tevens de grootste bewaarde mijnsite in Europa. - Millenium Golf is. én van de weinige golfterreinen in Limburg. Het is gelegen te Paal aan de Paalse Plas. - Het domein De Paalse Plas waar men kan zeilen, surfen en andere watersporten kan beoefenen. Men kan rond de Plas wandelen, fietsen, en andere sporten beoefenen. Hier is ook een fietsinrijpunt met kiosk gelegen van Toerisme Limburg. - De mijnterril. Steenkool die boven gehaald werd, moest door "wassing" gescheiden worden van stenen. Zo ontstond de steenberg of mijnterril. Na de sluiting van de mijnen werd de mijnterril bezaaid en werden er wandelwegen aangelegd. Op de top is er een panorama over de gehele mijncité en de terrils van de andere mijngemeenten. - De Sint-Theodarduskerk te Beringen-Mijn, de zogenaamde mijnkathedraal. De kerk is tussen 1939 en 1943 opgetrokken in Byzantijnse stijl. De donkere galerijen voor de ingang staan symbool voor de ondergrondse mijninfrastructuur. - De laatgotischedecanale Sint-Pieters-Bandenkerk te Beringen-Centrum waarvan de oudste delen dateren uit 1654 en opgetrokken zijn in Demergotiekmet Diestseijzerzandsteen. In 1839 stortte de toren in en beschadigde de kerk. Deze werd samen met de toren heropgebouwd in neogotische stijl. In 1949 werd het laatgotische deel van de kerk beschermd en in 1993 het neogotische deel. - Recreatiegebied "Het Kapelleke". Dit ligt in Koerselen is een recreatiegebied met een uitkijktoren en verschillende terrasjes. Het domein ligt langs het fietsroutenetwerk. - Het militair domein ligt half rond "Het Kapelleke". Er loopt een verhard fietspad door het militair domein dat u leidt van Koersel naar Hechtel. Er is ook een gratis speeltuin voor kinderen tot 12 jaar. Er zijn ook wandelingen door het bos uitgestippeld met kleuren. - Bezoekerscentrum de Watersnip kunt u ook bezoeken, er word daar tentoongesteld hoe de natuur daar in zijn gang gaat. Er is ook een bron die uitkomt aan de kappel zelf die centraal ligt. - De Fatih Moskee, één van de grootste moskeeënin België. Er is mogelijkheid tot rondleiding met informatie over de Islam en met de daar bijhorende architectuur van de moskee. - De mijncité Beringen-Mijn. Rondom de mijn ontstond een volledig dorp met woonwijken, winkels, sportvelden, een cultureel centrum en een wandelpark. Een rondleiding kan met een toeristisch treintje gebeuren. - Het Park van de Directeur. In 1912werd voor de toenmalige mijndirecteur een villa ("kasteeltje") ontworpen. Dit "kasteeltje" stond te midden Franse en Engelse tuinen, op een oppervlakte van 5 ha. Begin 2000 gebeurde er een grondige face-lift: het park werd gerenoveerd en opnieuw aangeplant waarna het werd opengesteld voor het publiek. - Er zijn een aantal fiets- en wandelroutes uitgestippeld doorheen de gemeente. Met als hoofdpunt het golfterrein in Paal. Hier kan men fietsen langs de Paalse Plas of aan watersport doen. >Zie meer bezienswaardigheden deelgemeenten op www.wikipedia.org
Wapenschild en Vlag van stad Beringen. Naast het bezit van de stadsrechten heeft Beringen al sinds lange tijd een eigen wapenschild. De tien horizontale dwarsbalken in de kleuren 'goud en keel' duiden op de afhankelijkheid van het graafschap Loon. De geringde rechtopstaande bruine beer op een zilveren achtergrond is eigenlijk het wapenschild van de stad. De geringde beer werd reeds voor 1362 verheven tot officieel wapenvan de stadBeringen.
Tags:Provincie-Limburg, Kempen, Beringen
Bree en deelgemeenten
Bree en deelgemeenten
Bree is een Staden gemeente in de ProvincieLimburg in België. De Stad telt bijna 15.000 inwoners en wordt ook wel de Parel der Kempen genoemd. Haar naam komt waarschijnlijk van bred wat houten nederzetting zou betekenen. Een andere mogelijkheid is dat Bree een verbastering is van 'broek', wat moeras betekent. Bree was destijds één van de Goede Steden van het prinsbisdom Luik. Ze verkreeg haar Stadsrechtenin 1386 van het prinsbisdom Luik. De Stad was vroeger volledig omwald en omgeven door een stadsgraaf of gracht van 7 m breed. Gedeeltelijk gerestaureerde verdedigingstorens verwijzen nog naar haar middeleeuws verleden. De Stad kreeg in 1604 te maken met een aanval van 6000 Spanjaarden die ze kon afslaan. Ook de Kroaten deden een vruchteloze aanval. De prins van Nassau moest tweemaal terugkomen vooraleer hij er in slaagde de stad binnen te trekken. Veel oude gebouwen zijn verdwenen door ettelijke branden (1601, 1616, 1697 en 1699) die de Stad hebben geteisterd. Katholieke orden zoals de Witheren van Postel, de Zusters van Liefde uit Tilburg en de Dames Ursulinen vonden onderdak in de dekenij van de Stad. Franciscanessenwaren in Bree aanwezig tot 1799. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Bree (www.google.be/maps)
- Naamwoord: Brees - Inwoner: Breeënaar
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Breeënaar:kwaartjeslimmers, langoren, stoepluipers. Breeënaars hebben twee bijnamen waarvan de eerste te maken heeft met een belangrijke voetbalwedstrijd die ze leverden tegen de buren uit Meeuwen. Die vonden er niet beter op dan het inkomgeld met kwartjes (25 centiemen van de Belgische frank) te betalen. Een stoepluipers is iemand die graag door de straten paradeert.
Deelgemeenten en kernen: Bree heeft naast het stadscentrum nog 4 deelgemeenten, namelijk:Beek, Gerdingen, Opitter en Tongerlo. Bree zelf heeft verder nog 2 gehuchten:'t Hasselt en Vostert.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Bree - De gotischeSint-Michielskerk - Het Oude stadhuis, aan Markt 2, werd gebouwd tussen 1587 en 1591, in zijn huidige vorm verbouwd in 1755. - Het Michielshuis, een der best bewaarde huizen in het centrum van Bree. Het huis werd gebouwd in de 17e eeuw, maar werd verbouwd door Jan Michiels in 1777. - Het Sint-Michielscollege, aan Vrijthof 10, is een voormalig Augustijnenklooster en is het huidige stadhuis van Bree. - Het stratenpatroon van Bree komt nog overeen met het middeleeuwse patroon. De stadswallen zijn in 1951 door een verkeersring vervangen, maar de plattegronden van de vier stadspoorten zijn zichtbaar gemaakt met behulp van kasseien. - De Verzusteringsfontein op het Stadsplein, een grote draaiende fontein met bewegende beelden, ontworpen door Stefan Bongaertsen de verzustering met diverse buitenlandse gemeenten verbeeldend. - Diverse beelden en beeldengroepen in het stadscentrum. - De Wandelfontein, geïnspireerd op het feit dat op het Vrijthof vanaf 1532 een waterput lag, die in de 18e eeuw door een pomp werd vervangen, welke ook weer verdween. Recentelijk werd een "waterstraat" aangelegd, die de Sint-Michielskerkmet het Vrijthof verbindt. Op het Vrijthof, vóór het Oud Stadhuis, is een cirkel aangelegd met fonteinen die 's avonds verlicht zijn. - Stadspark De Boneput, een recreatiepark aan Watertorenstraat 14. 0 >Toerisme en Evenementen Bree >Toerisme Limburg (www.toerismelimburg.be) > Cultuurcentrum De Breughel Bree (http://debreughel.bree.be) >Bioscoop Cinema Bree (www.cinenews.be) >Bibliotheek Bree (http://bibliotheek.bree.be)
Natuur en landschap Bree ligt op de rand van het Kempens Plateau. Ten zuiden van de kom bevindt zich een steilrand, waar de hoogte vrij abrupt toeneemt van 40 tot 60 meter. Deze steilrand komt overeen met de Feldbiss, een geologische breuklijn. Ten noordoosten van Bree loopt de Zuid-Willemsvaart, en verder naar het noordoosten strekt zich de Vlakte van Bocholt uit, overeenkomend met de Roerdalslenk. Door deze vlakte lopen diverse kleinere beken in oostelijke richting, waar ze uitmonden in de Abeek en de Lossing, die tussen 1865 en 1875 werd gegraven om de moerassen van het Grootbroek en omgeving te ontginnen. De ontginning verliep niet geheel succesvol. Uiteindelijk werden diverse gebieden onderdeel van het Natuurpark Kempen-Broek, en op het grondgebied van Bree vinden we het Hasselterbroek, de Sint-Maartensheide, een deel van het gebied De Luysen, en het Urlobroek. Bron: Wikipedia >Natuurpunt Limburg (www.natuurpuntlimburg.be)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Dilsen-Stokkem >Nationaal Park Hoge Kempenligt voor een gedeelte op het grondgebied van deze gemeente. - De diksteLibanoncedervanBelgiëstaat nabij Kasteel Ommerstein in Dilsen. - De Wissen, een bezoekerscentrum overde Maasen de mandenvlechterij. Bron: Wikipedia
- Het is belangrijker om geïntreseerd te zijn dan om intressant te doen.
- Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en een wereld gaat voor je open.
- Als je een pad zonder indernissen vindt leidt het waarschijnlijk nergens naartoe.
- Liefde is wat je bent, je hoeft er dus nooit naar op zoek.
- Kiezen vanuit het hart geeft energie.
- Je bent maar één keer slachtoffer, daarna ben je vrijwilliger.
- Bekijk oude zaken altijd door een nieuwe bril.
- Voor dat je iets kunt veranderen zal je het eerst moeten erkennen.
- Elk voordeel dat je loslaat maakt je leven gelukkiger.
- Eenzaamheid is een herinnering hebben en er met niemand over kunnen praten.
- Alles wat je behoefte verhoogt, vermindert je geluk.
- Hoe minder je wilt, hoe gelukkiger je bent.
- Om waarheid te vinden moet je jezelf aanvaarden, een krachtiger instrument bestaat er niet.
- Er zijn veel dingen die we zouden weggooien als we niet bang waren dat anderen ze zouden zien.
- Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij aan anderen van slechtheid te verdenken.
- Als je - je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je - je in slecht gezelschap.
- Je kunt alleen vreugde beleven door trouw te blijven aan de waarheid in je eigen hart.
- Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is.
- Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg.
- Neem eens afstand, 't geeft meer zicht !
- De mens word vaak wat hij denkt.
- Werk en vreugde komt vanzelf.
- Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties.
- Een correct antwoord geven is als een kus van genegendheid.
- Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent.
- Smart voelt zich best in gezelschap van smart.
- rijkdom is als zeewater: hoe meer men ervan drinkt, hoe dorstiger men wordt.
- Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
- Vrouwen worden nooit ontwapend door complimentjes, mannen altijd.
- Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf gaat denken.
- Onze twijfels zijn veraders.
- Het lot schud de kaarten, en wij spelen.
- Probeer het leven te zien met een glimlach.
- Niets ter wereld is sterker dan zachtheid.
- Gelukkig zijn twee vrienden die genoeg van elkaar weten om samen te zwijgen.
- Laat de teleurstellingen van vandaag nooit dromen van morgen overschaduwen.
- Als je het geluk gevonden hebt kan het zich moeilijk verstoppen, het keert steeds weer.
- Het komt er niet op aan wat we zijn, maar hoe we zijn.
- Gelukkig is een mens die op eenzame wegen van het leven iemand naast zich weet staan.
- Er schuilt dikwijls meer geluk in kleine genoegens dan in grote gebeurtenissen.
- Droom je leven niet... Maar beleef je dromen.
- Indien u 'smorgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 'savonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.
- Het leven zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste wordt geboren en langzaam achttien zou worden.
- Ach waren alle mensen wijs en daarbij wel, dan was d'aard een paradijs. Nu is het vaak een hel.
- Aan je vrienden hoef je geen uitleg te geven, ze begrijpen je wel. Aan je vijanden hoef je ook geen uiteg te geven, zij willen je niet begrijpen.
- Als je niet weet waar de klepel hangt moet je de klok niet luiden.
- Aan hardlopers heb je niets, je moet op tijd vertrekken.
- Het is beter dat iemand zegt "Je bent een deugniet", dan dat men zegt "je deugt niet"
- Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket.
- Men maakt regels voor een ander, en uitzonderingen voor zichzelf.
- We realiseren pas goed hoe ons geheugen is, als we iets proberen te vergeten.
- Wie anderen niet kan vergeven, maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet.
- Als je zonder spanningen samen kunt zwijgen is ware vriendschap geboren.
- Als iemand hulp komt zoeken, toon je dan een echte vriend.
- Vergeten is zo belangrijk als onthouden.
- Tuur slechts zelden naar de top van je levensberg maar geniet bij elke stap van het uitzicht.
- Wees niet wat je niet bent.
- Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
- Als je minder van iemand verwacht, kan die meer van zichzelf geven.
- Je kunt beter drinken van een kleine bron met zacht water, dan van de zoute zee.
- Een rechtvaardige balans hangt af van de weger.
- Er zijn twee soorten vrienden, de eersten kan men kopen, de anderen zijn onbetaalbaar.
- Gezondheid is wat men verliest tewijl men er op drinkt.
- Optimisten zijn jong want ze geloven in de toekomst. Pesimisten zijn oud want vroeger was alles beter.
- Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
- Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
- Mischien ben je in de wereld maar een pion maar voor sommigen ben je de wereld.
- Spendeer geen tijd aan mensen die nooit tijd hebben voor jou.
- Huil niet omdat iets eindigt, maar wees blij omdat het je gelukkig maakte.
- Er zullen steeds mensen zijn die je bekritiseren maar heb vertrouwen in zij die het goed met je menen.
- Sommige lieden zou je tweemaal willen begraven om zeker te zijn ...
- Wanneer je de draad kwijt zijt is er maar een oplossing, de knoop doorhakken.
- Als een persoon een leugen verteld, zijn er talloze anderen die haar als waarheid doorvertellen.
- Als men bedenkt dat ook de mindere dingen bij het leven behoren, dan is het grootste leed geleden.
- Zelf handelen en niet ondergaan, dat is de kern van alles dat aangenaam is.
- Vertrouwen is niet iets dat je hebt en vervolgens ga je zitten wachten. Wanner je vertrouwen hebt, kan je in beweging.
- Als je niet helemaal tot het einde wil gaan, waarom ga je dan eigenlijk.
- Iedereen handeld naar zijn vermogen en daarop moeten we elkaar beoordelen.
- Liefde mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften.
- Wist je dat iemand die de indruk geeft van mentaal sterk te zijn, eigenlijk kwetsbaar is…
- Wist je dat diegenen die hun tijd doorbrengen met anderen te beschermen, zij zijn die het meest nood hebben aan beschermd te worden…
- Wist je dat de 3 zaken die het moeilijkst te zeggen zijn zijn… “Ik hou van je” “Sorry” “Help me”
- Wist je dat wanneer je iemand helpt, die zelfde hulp je ooit teruggeboden wordt?
- Wist je dat het veel gemakkelijker is om zaken te schrijven dan te zeggen? Nochtans hebben gesproken woorden veel meer waarde.
- Wist je dat wanneer je iets eerlijk vraagt, je wensen vervuld zullen worden? Je kan doen alsof je dromen waar worden zoals de liefde vinden, rijk worden en gezond zijn. Wanneer je ze vraagt en er werkelijk in gelooft, zal je verbaasd zijn wat je allemaal aankan.
- Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand denken intelligenter te zijn.
- Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dan je meent waard te zijn.
- Wacht niet tot iedereen vriendelijk voor je is om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand jaloers op je zijn.
- Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, wan altijd maak je ergens een grote of kleine blunder.
- Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek op je hebben.
- Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je bekommernis geven.
"Veel mensen zijn eenzaam. Daar is niets op tegen, het mag. Maar kom je ze tegen, zeg dan op zijn minst even : Dag" Toon Hermans