Geschiedenis van gemeente Nijlen De eerste bewoning van Nijlen gaat terug tot in de Romeinse tijd. In 1770 werd er een aarden pot met Romeinse gouden munten gevonden met beeltenissen van Julius Caesar tot Keizer Domitianus. Er zou volgens sommige bronnen een Romeinse heirweggelegen hebben die leidde naar de Romeinse nederzetting teGrobbendonk. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Nijlen (www.google.be/maps) De naam Nijlen Reeds zeer vroeg bezat de abdij van Tongerlo vele gronden in Nijlen en ook de Norbertijnen hadden hier een rechtsgebied. De plaatsnaam Nijlen vinden we voor de eerste keer terug in een bulle, gedateerd op maart 1145, waarin Eugenius III Hendrik, abt van de abdij van Tongerlo, het bezit van een aantal goederen, waaronder het ganse vrijgoed "Nile", bevestigt. En zo treden de Nijlense zandboeren wellicht voor de eerste keer de geschiedenis binnen. In 1286 doen ze dat opnieuw, als ingezetenen van de bijvang van Lier (later meer hierover) deelnamen aan de slag van Woeringen op 17 juli. Zij strijden aan de zijde van hertog Jan I van Brabant, die een overwinning behaalt op de Limburgers. De Nijlenaars houden er twee dingen aan over: de Woeringenstraat en vooral het mooie wapenschild met de 4 leeuwen. > Bron: gemeente Nijlen (www.nijlen.be)
- Bijvoeglijk naamwoord: Nijlens - Inwoner: Nijlenaar - Uitspraak van gemeentenaam in dialect: Naale - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Nijlenaar: ‘Sparrijders.
Zoersel is een plaats en Gemeente in de Kempen Provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 21.000 inwoners. De huidige gemeente Zoersel ontstond op1 januari1977 door de fusie van de kerngemeente Zoersel met de toen opgeheven gemeenteHalle. Tevens werd de woonkern Sint-Antonius van de gemeente Brechtafgesplitst en bij de nieuwe gemeente gevoegd. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Zoersel (www.google.be/maps) Geschiedenis van gemeente Zoersel Eigenlijk komen er drie geschiedenissen aan bod, want tot de fusie in 1977 leidden Zoersel, Halle en Sint-Antonius een apart bestaan. Elke deelgemeente heeft dus zijn eigen historie: Zoersel als dubbeldorp met West-Malle, Halle als eeuwenoude heerlijkheid en Sint-Antonius als gehuchtje van Brecht. Zowel de verscheidenheid als eenheid van de drie deelgemeenten vormen de charme van de fusiegemeente. > Geschiedenis van Zoersel (www.zoersel.be)
Zwijndrecht is een plaats en gemeentein de provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 18.000 inwoners. De huidige gemeente Zwijndrecht ontstond op 1 januari1977 door de fusie van de kerngemeente Zwijndrecht met de toen opgeheven gemeente Burcht. Zwijndrecht en Burcht maken pas sinds 31 maart1923deel uit van de provincie Antwerpen. Daarvoor was de Schelde de grens en behoorden beide toenmalige gemeenten tot de provincie Oost-Vlaanderen. In het zelfde jaar werden ook de voormalige Borgerweertpolder en de Sint-Annaparochie op het Vlaams Hoofd (Sint-Anneke) van Zwijndrecht losgemaakt en het geheel onder de naam Linkeroever bij de stad Antwerpengevoegd. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Zwijndrecht (www.google.be/maps) Geschiedenis van gemeente Zwijndrecht De parochie Zwijndrecht zou ontstaan zijn rond 660. Historisch en geografisch behoort Zwijndrecht tot hetLand van Waas en kerkelijk tot het bisdom vanGent. Vanaf 1923 maakt Zwijndrecht deel uit van de provincie Antwerpen Burcht en Zwijndrecht liggen op zandruggen aan de rand van een krekengebied. De naamgeving verwijst hiernaar. Zowel het begrip 'zwijn' als 'drecht' betekenen kreek. Burcht is afgeleid van het Germaanse 'burgipja' wat als berk kan vertaald worden. In 1281 werden beide dorpen in één heerlijkheid ondergebracht. Dit bleef zo tot 1667 toen Jacomo Antonio Carenna de heerlijkheid onder zijn twee zonen verdeelde. De fusie van gemeenten in 1977 bracht na 300 jaar beide gemeenschappen terug bij elkaar. Het wapenschild van de gemeente is trouwens dat van de familie Carenna. > Parochie Zwijndrecht (http://users.telenet.be/ronny.de.wolf1)
- Uitspraak gemeentenaam: Zwindrecht -Bijvoeglijk naamwoord: Zwijndrechts - Inwoner: Zwijndrechtenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Zwijndrechtenaars: ‘Machuten.
Kernen De huidige gemeente Zwijndrecht ontstond op 1 januari1977door de fusie van de kerngemeente Zwijndrecht met de toen opgeheven gemeenteBurcht. Zwijndrecht en Burcht maken pas sinds 31 maart1923 deel uit van de provincie Antwerpen. Daarvoor was de Schelde de grens en behoorden beide toenmalige gemeenten tot de provincie Oost-Vlaanderen. In hetzelfde jaar werden ook de voormalige Borgerweertpolder en de Sint-Annaparochie op het Vlaams Hoofd (Sint-Anneke) van Zwijndrecht losgemaakt en het geheel onder de naam Linkeroever bij de stad Antwerpen gevoegd. Op kerkelijk gebied behoort Zwijndrecht nog steeds bij het bisdom Gent. Daarmee onderscheidt Zwijndrecht zich op kerkelijk gebied van de Antwerpse Linkeroever, die uit één parochie bestaat (Sint-Anna-ten-Drieën) en integraal tot het bisdom Antwerpenbehoort.
Baarle-Hertog en Baarle-Nassauvormen samen het dorp Baarle. 22 Belgische enclavesliggen verspreid in en om het dorp. In enkele van deze enclaves liggen weer 7 Nederlandse exclaves. Bij het Belgische dorpje Zondereigen ligt ook nog een Nederlandseonbewoonde enclave wat het totaal op 8 brengt. In 1995 heeft een tweede grenscommissie de grenzenofficieel vastgesteld. Hierbij is onder andere een tot dusver neutraal stukje grasland toegewezen aan België, waarmee Baarle-Hertog sindsdien 22 enclaves kent. De grenzen in Baarle volgen meestal de erfgrenzen. In sommige gedeelten van het dorp loopt de grens grilliger en kan de keuken zich in een ander land bevinden dan de woonkamer. Zo loopt de grens bijvoorbeeld dwars door een filiaal van 'Zeeman'. Daarom is afgesproken dat de voordeur de nationaliteit van het huis (en de inwoners) bepaalt. Voor het gemak is er bij alle huisnummers in het dorp een Nederlands of een Belgisch vlaggetje afgebeeld. > Geschiedenis van Baarle (wikipedia.org) > Geschiedenis van de enclavekwestie in Baarle (wikipedia.org) > De Enclaves van Baarle (www.grenspalen.nl)
Baarle-Hertog is een Belgische Gemeente behorend tot de Provincie Antwerpen maar deels gelegen binnen de NederlandseprovincieNoord-Brabant. De gemeente telt ruim 2.000 inwoners. Samen met het Nederlandse Baarle-Nassau vormt Baarle-Hertog het dorp Baarle. De gemeente Baarle-Hertog bestaat behalve uit 22 enclaves in Nederland ook uit een strook die direct aan Belgisch grondgebied grenst en waarin het gehucht Zondereigen ligt. De gemeente is niet de enige Belgische gemeente die uit meerdere, niet aan elkaar grenzende, delen bestaat: dit is ook het geval voor de gemeentes Elsene en Mesen.
Baarle-Nassau is een Gemeentein de ProvincieNoord-Brabant. De gemeente telt 6.638 inwoners per 1 januari 2006 (bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 76,36 km² (waarvan 0,02 km² water). Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het dorpje Baarle. Het grondgebied van beide gemeenten loopt met name in de kern van Baarle flink door elkaar. Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en 8 exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormen weer enclavesbinnen de Belgische enclaves in Nederland.
Wijken van Zeebrugge Zeebrugge is verdeeld in drie wijken: de strandwijk, de stationswijk en het centrum. In het centrum van Zeebrugge is de oude vismijn en de jachthaven gevestigd.
Mijnsluitingen Van 1923 tot 1992 ontgon men in de mijn van Zoldersteenkool. Het was hier dat op 30 september1992 de laatste steenkoolmijnvan de Benelux definitief de deuren sloot. De komst van vele buitenlandse werkkrachten in de mijn gaf de gemeente op korte tijd een multiculturele bevolking.
Geschiedenis van gemeente Heusden In de 8ste eeuw was Heusden nog een woeste streek met weinig beschaving. In het begin van die eeuw predikte St.-Willibrordus in onze streek. Heusden vormde toen nog geen parochie maar behoorde samen met Beringen en Paal tot de bezittingen van St.-Adelardus (753-827), abt van de abdij van Corbie. Van 929-962 werd de plaats “Husdinio” genoemd, wat gasthuis of hospitium betekent. De benaming werd Hoesden (1098-1138), Heusden (1371), Huysden (1386) en later weer Heusden. Geschiedenis van gemeente Zolder In de oertijd werden onze contreien herhaaldelijk overstroomd door de zee. De Bolderberg vormde de duinen. De bevolking woonde in de uitgestrekte wildernis achter de Bolderberg. De vroegste benaming was Sueire (zure zandgrond), nadien werd het Suylre. Tijdens de Franse overheersing werd het Soire, om dan uiteindelijk Zolder te worden. - Inwoner Heusden: Heusdenaar - Inwoner Zolder: Zolderenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van Heusdenaars of Zolderenaars: ?
- Bijvoeglijk naamwoord: Houthalens - Inwoner: Houthalenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Houthalenaars: ‘luizenverkopers’ - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Helchterennaars: ? Buurgemeenten van Houthalen-Helchteren Hechtel-Eksel,Peer,Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Genk, Zonhoven, Heusden-ZolderenBeringen.
Wapenschild en Vlag van gemeente Houthalen-Helchteren.
Tags:Limburg, Kempen, Houthalen-Helchteren
Leopoldsburg en deelgemeente
Leopoldsburg en deelgemeente Heppen
De huidigeKempenseGemeente Leopoldsburg is een fusie van de Gemeenten Leopoldsburg en Heppen in de Belgische provincie Limburg. Ze telt meer dan 15.000 inwoners. Leopoldsburg is vooral bekend vanwege de kazerne en de uitgestrekte oefenterreinen van hetBelgisch leger. Deze terreinen werden ingericht in1835 als verdediging tegen de de troepen van de Nederlandse koning door koning Leopold I, die er in de beginjaren als graag geziene gast geregeld verbleef in zijn Koninklijke Villa.
Geschiedenis van Leopoldsburg Zowel Heppen als Leopoldsburg maakten historisch deel uit van Beverlodat samen met Oostham en Kwaadmechelen de heerlijkheid Hamvormde. Zo heette het militaire domein aanvankelijk Kamp van Beverlo. De burgers die in het kamp woonden werden vanaf 1842 verplicht het kampdomein te verlaten en zij mochten zich vestigen in een vanaf de tekenplank ontworpen (dambord)verkaveling (omheen de aanvankelijke site: kerkhof(1935), kerk(1842), pastorij(1844), postkantoor (1844), schooltje (1842) en afspanning met herberg. Deze verkaveling kreeg de naam die op de ontwerpen vermeld stond in 1842, namelijk Bourg. In 1850werd er uit dynastieke overwegingen de voornaam van de eerste Belgische vorst aan toegevoegd en kreeg deze nieuwe gemeenschap bij Koninklijk Besluiteen plaats op de lijst van de Belgische autonome gemeenten als Bourg-Léopold. De vernederlandsing werd een feit op 14 juni1932 wanneer de naam Leopoldsburg officieel werd bekrachtigd. De eerste burgers leefden van kleinschalige landbouwop de arme heidegrondenen de turfwinning. Daarnaast vormde ook de recuperatie van lodenkogels en paardenmest een interessante bijverdienste. Tegen 1850waren er in de gemeente meerdere bedrijven. Er stond een bergmolen (jaarlijkse maalgrondstof 400.000 kg), een jeneverstokerij (32.760 kannen van elk 1,5 liter) en een bierbrouwerij. 125 hl/jaar). Verder had men, naast kleine ambachten een kaarsenfabriek, een tabaksfabriek, een steenbakkerij en een kanaalhaven. Het Belgische sportwagenmerk Edran is te Leopoldsburg gevestigd. Op 9 december2005 onthulde Prins Filip er een borstbeeld van koning Leopold I aan het Albert-I plein. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Leopoldsburg (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Leopoldsburgs - Inwoner: Leopoldsburger - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Leopoldsburgers: ? ? ?
Maasmechelen heeft ook lossere samenwerkingsverbanden met volgende steden: Stein(Nederland) - aan de overzijde van de Maas gelegen. Tshwane (Zuid-Afrika) Ostuni(Italië) Triandria(Griekenland)
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omvat 19 gemeenten (eigenlijk wijken) met een totale oppervlakte van 161 km2. Het aantal inwoners is 1.012.258. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is ruim 6270 mensen per km2. Op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen zowel Nederlandstaligen (meestal Vlamingen) als Franstaligen, al heeft een duidelijke meerderheid van de bevolking Frans als eerste taal. De Vlaamse en de Franse Gemeenschap vanBelgië oefenen er hun bevoegdheden uit voor alle communautaire aangelegenheden, namelijk cultuur, onderwijs, en bijstand aan personen en gezondheidszorg. Sinds 1989 kunnen de Brusselaars hun eigen gewestelijke vertegenwoordigers kiezen: de Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Uit deze raad worden dan de respectieve raden voor de Vlaamse en Franstalige gemeenschap samengesteld (VGC en COCOF). Brussel maakt deel uit van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde
Taal Heel het gewest heeft het Nederlands en het Frans als officiële talen. Vrijwel alle officiële (bestuur, politie, gerecht, straatnaambordjes, ...) en semi-officiële zaken en instellingen (MIVB, De Post, grote winkelketens ...) zijn tweetalig. Ook de meeste andere aanduidingen en tekstjes zijn in de twee talen te vinden. Toch is de voertaal op straat veelal het Frans, in overeenstemming met de indeling van de bevolking: tot 80 procent heeft Frans als eerste taal, slechts 20 procent Nederlands. >Lees meer op www.wikipedia.org
De 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met hun postcodes) * Uitgebreide info
Het arrondissement Brussel-Hoofdstad is het enige arrondissement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het valt ook samen met het tweetalige taalgebied Brussel-Hoofdstad. Het arrondissement heeft een oppervlakte van 161,38 km² en telt (1 januari2007) 1.031.215 inwoners. De hoofdstad is Brussel. Het is ook het enige Belgische arrondissement met een gouverneur aan het hoofd. Het arrondissement heet Brussel-Hoofdstad omdat er vroeger ook nog een arrondissement was dat Brussel-Rand heette. Dit arrondissement, dat alle faciliteitengemeenten rond Brussel bevatte, is echter reeds een paar jaar na inwerkingtreden afgevoerd en bij Halle-Vilvoorde gevoegd. Het onderscheidingsachtervoegsel -Hoofdstad is eigenlijk nogal slecht gekozen omdat volgens de Belgische Grondwet(artikel 194) enkel de stad Brussel hoofdstad van België is. Het arrondissement is enkel een bestuurlijk arrondissement. Gerechtelijk vormt het samen met het arrondissement Halle-Vilvoorde het gerechtelijk arrondissement Brussel. Het arrondissement is ontstaan in1963bij de vastlegging van de taalgrenzen. Op dat ogenblik werd het toenmalige arrondissement Brussel gesplitst in drie arrondissementen: - Het tweetalige arrondissement Brussel-Hoofdstad dat de 19 gemeenten van de Brusselse agglomeratie omvat; - Het Nederlandstalige arrondissement Halle-Vilvoorde; - Het arrondissement Brussel-Rand dat de 6 faciliteitengemeenten rond Brussel omvatte (dit arrondissement werd reeds in 1971 opgeheven en gevoegd bij Halle-Vilvoorde).
Brussel (Frans: Bruxelles, Duits:Brüssel), is de hoofdstad van het Koninkrijk België en daarnaast van de Vlaamseen Franse Gemeenschappen en van het Vlaams Gewest. De stad is tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt daarom vaak als de hoofdstad van Europa beschouwd. De gemeente Brussel telt 145.917 inwoners en is een van de 19 gemeenten van het Brussels HoofdstedelijkGewest dat 1.031.215 inwoners telt. De plaatsnaam Brussel is afgeleid van Broek-zele, wat letterlijk betekent "nederzetting bij het moeras". Algemeen wordt het volledige stadsgewest als de stad Brussel beschouwd en niet enkel de gemeente Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest Brussel is de grootste stadvan België en eenmetropool binnen Europa. Brussel maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en leent zijn naam als hoofdstad en aan verschillende bestuurszetels die terug te vinden zijn onder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door het internationaal karakter van deze instellingen en door het grote aantal buitenlanders en bewoners uit Vlaanderen en Wallonië zijn er nog heel weinig echte Brusselaars te vinden. Ze kregen zelfs een speciale benaming. Zo is een Ketje een inwoner van Brussel die er zelf geboren is en waarvan beide ouders ook geboren en getogen Brusselaars waren, een Zinneke is er ook geboren doch heeft slechts één ouder die zich Ketje mag noemen. Kenmerkend is hun taalgebruik. Het oorspronkelijk Brussels is een van de Brabantse dialecten van het Nederlands. Het kenmerkt zich taalkundig gezien door o.m. leenwoorden uit het Frans en door sommige klanken die onder Franse invloed staan. Het evolueerde uit de lokale variante van het Diets - een voorloper van het Nederlands - dat er in de Middeleeuwen gesproken werd. Er bestaat ook een Brusselse variant van het Frans. Daarin vinden we vele leenwoorden uit het Nederlands en een zekere beïnvloeding van de uitspraak (zie externe links). In het artikel over het Brussels Hoofdstedelijk Gewestis meer informatie te vinden over het gebruik van de beide officiële talen in Brussel. > Geschiedenis van Brussel Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Brusselaar:Kiekenfretter, Ketje
-Bijvoeglijk naamwoord: Brussels -Inwoner: Brusselaar Brussel Europese Hoofdstad Brussel wordt vaak gezien als de facto hoofdstad van Europa. Dit komt door zijn centrale ligging in Europa en de aanwezigheid van talrijke Europese en internationale organisaties. Een opsomming van de Europese instellingen zijn:
Uitvoerend Agentschap voor intelligente energieDaarnaast is Brussel ook het hoofdkwartier voor de NAVO. Naast de alreeds genoemde instellingen telt Brussel ook nog eens 120 internationale instellingen, 159ambassades, meer dan 2.500 diplomaten en niet minder dan1.400 NGO's. Zodoende is Brussel, na Washington D.C., het 2de grootste politieke centrum ter wereld. (Wereldstad) In Brussel zijn 10.000 lobbyisten aanwezig en 4 Europese Scholen. De meeste Europese instellingen zijn gegroepeerd in de Leopoldswijk, of ook de Europese Wijkgenoemd. Om deze instellingen te huisvesten zijn er natuurlijke tal van nieuwe wolkenkrabbers opgetrokken,zoals: Berlaymontgebouw, Justus Lipsius gebouw,Madou Toren, Charlemagne gebouw, Résidence Palace en talrijke anderen. Partnersteden van Brussel
Het Atomiumis een zeer bekend monument dat een ijzerkristal voorstelt dat 150 miljard maal is vergroot. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die hier plaats had in 1958.
Het Jubelparkmet zijn hallen, museums, park en triomfboog. Aangelegd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid
De Heizel: de wereldtentoonstelling van 1958 had hier plaats, waar het Atomiumeen restant van is. Hier vindt men verder het ontspanningsoord Bruparck (bioscoopcomplex, subtropisch zwemparadijs, het park Mini-Europa, restaurants), het Koning Boudewijnstadion, een planetarium, en de Brussels Expo (tentoonstellingsruimte).
Anderlecht is een plaats en Gemeentein het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Gemeente telt meer dan 115.000 inwoners. Zij ligt in het zuid-westen van de Brusselse agglomeratie en wordt bediend door verschillende haltes van de Brusselse metro (lijn 1B). De Gemeente is vrij uitgestrekt. De omgeving van het Zuidstationis dichtbevolkt en zeer verstedelijkt. Het uiterste westen van Anderlecht (ten noorden van het Erasmusziekenhuis) heeft dan weer een landelijk karakter. Anderlecht grenst met de klok mee aan Sint-Jans-Molenbeek, Brussel-stad,Sint-Gillis, Vorst (allemaal Brussels Hoofdstedelijk Gewest), een klein stukje Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek (allemaal Vlaanderen). De naam Anderlecht wordt voor het eerst vermeld in 1046. De plaats maakte in de Middeleeuwen oorspronkelijk deel uit van de meierij Rode, maar werd in 1394door een oorkonde van hertogin Johanna van Brabant, bij de Stad Brusselgevoegd, waartoe zij bleef behoren tot wanneer zij in 1796 een zelfstandige Gemeente werd. Anderlecht is inBelgië vooral bekend omwille van zijn voetbalclubRSC Anderlecht, die van alle Belgische voetbalploegen het grootste aantal titels in de wacht sleepte. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Anderlecht (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Anderlechts - Inwoner: Anderlechtenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Anderlechtenaars: Boeren van Sint-Wijen
Gemeente Anderlecht in beeld > Gemeente Anderlecht in beeld (www.google.be) > Gemeente Anderlecht (www.youtube.com) > Prentkaarten – Postkaarten van gemeente Anderlecht (http://cartes-postales.delcampe.be) Toerisme, bezienswaardigheden en evenementen van gemeente Anderlecht De drie parels van de oorspronkelijke middeleeuwse dorpskern liggen dicht bij elkaar, in de buurt van het Dapperheidsplein (metro: Sint-Guido): 1. De gotische Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk, hoofdzakelijk uit de 14e/15e eeuw, gebouwd op een Romaansecrypte uit de 10e eeuw (een van de oudste in België), met laat-gotische muurschilderingen (16e eeuw); Sint-Guido (feestdag 12 september) werd er vereerd als beschermheilige van het vee en vooral van de paarden 2. Het oude begijnhof, gesticht in 1252, voor slechts acht begijnen, maar in zijn huidige vorm daterend uit 1634 3. Het zgn. Erasmushuis, eigenlijk het voormalige kapittelhuis "de Swaene", van ± 1500, waar de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus in 1521 te gast was bij zijn vriend Pieter Wyckman; in 1932 werd het een museum (beschermd in 1938), waar historische uitgaven van Erasmus' werken en andere waardevolle documenten uit de 15e/16e eeuw bewaard worden. Bron: wikipedia.org
Wijken van gemeente Elsene De Elsense wijken zijn erg verscheiden. Tot de meest opmerkelijke behoren de volgende: + Naamsepoorten Gulden-Vlieslaan: de grote reclamepanelenen de luxueuze handelszaken wijzen er op zich al op dat deze buurt een van de drukste handels- en uitgaanswijken is van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest; - Matonge: geliefd winkel- en uitgaanscentrum voor zwarte Afrikaanseimmigranten uit onder meer de Democratische Republiek Congo, de voormalige Belgische kolonie. De naam verwijst trouwens naar een volkswijk in de gemeente Kalamu, (Kinshasa); de Elsense wijk is echter niet unicultureel aangezien er onder meer via de winkeltjes ook een aanwijsbare aanwezigheid is van Aziatischegemeenschappen zoals de Indische en Pakistaanse; - Sint-Bonifatiuskerken omgeving: de uitgaanswijk rondom de kerk trekt vooral jongelui, studenten, jonge stedelingen en mensen uit artistiekekringen aan; - Flageyplein en vijvers van Elsene: omstreeks 1900en in het Interbellum een b